Tayfun MARO
Bu cehennem kimin?
21 Ekim 2023 Cumartesi

Sistem çöküyor. Yeryüzü kıyametinin alametleri zuhur etmeye başladı.

Muktedirin diskuruna aklını eklemleyerek sağcı veya solcu olmak suretiyle kişinin ideoloji denen zihni tutsaklıkla hemhal yaptıkları ettikleri, siyasettir.

Kamu gücünü kullanan aygıt olarak devlet, güvenlik politikalarını oluşturmak ve yürütmekle yükümlüdür. Bu aslında muktedirin güvenliğidir.

Hal böyle iken, Montesquieu’den beri kuvvet ayrımına dayalı devlet nizamıile siyaset, sistemin ve muktedirin bekası için mütecanis olmak zorundadır. Aksi durumda, silahların gölgesinde, zor oyunu yeniden kuruyor.

Ancak bu defa, dengeden çıkan sistemde krizi derinleştiren iklim krizi, uygarlık krizini tetikledi. Sistemde tarihsel sonu düşündüren öncüller ortaya çıktı.

Dünyada üretilen gayrisafi hasılanın tam üç katı borç yaratan sistemde kriz derinleşirken yaratılan borç dört katına ulaştı. Ve sistem dengeye geri dönemiyor. Artı değerde sınırsız genişleme kapitalizmin sonunu hazırlıyor. Demokrasiler geriliyor,otoriter rejimler öne çıkıyor.

Ülkemize gelince, seksenden sonra, inşaat sektörü ile ticaret arasında sıkışıp kalan Türkiye, ithal ikamenin kıskacında, üretimden uzaklaştı. Yüzyıllık Cumhuriyet mutabakatı, din ve etnisite gruplarının baskısıyla son buldu.

Efendiler, çare olacağını bilseler, yeni bir Dünya Savaşı çıkaracaklar… Şimdilik, bölgesel çatışma ve savaşlarla durumu idare ediyorlar.

Yürüyen gerçek; Gösteri ve gürültüden ibaret serbest piyasa düzeninde aptallaşan insanlık, hayatı tükettiği kadar algıladığı için çıkışlar kapalı. Satıhlaşan insanda kıpırdayacak derman yok.

Acı bilgi; Sembollerin ve anlamların yapı bozuma uğradığı bu çağda, tükeniş ve büyük çözülme sistemin sonunu işaret ediyor. Tarihin çöplüğündeyiz ve düne dair her şeyi çaresizce tekrarlayıp duruyoruz.

Bu ahval ve şerait içinde, iyimser ve umutlu değiliz.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Boncuk gözlü sarışına ağlatan veda!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tüzükle demokrasi gelir mi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Sodom ve Gomore günleri
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Türkiye'de hayvansal ürünlerde fiyatlar neden yüksek?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Öğrencilerin kötü kaderi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İngiltere'de ırkçı saldırılar ve Solingen
Kemal ARI
Kemal ARI
Halide Onbaşı’nın günlüğü…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük bir ressamın, yazarın ve tiyatrocunun ardından
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir Portre: İlyas Seçkin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva