Ukrayna iç savaşı ile siyasi, doların artması ve petrol fiyatlarının azalması ile de ekonomik açıdan prestij kaybeden Rusya, geçenlerde yaptığı hamleler ile kayıplarını geri almaya çalışıyor.
Türkiye'de seçim gündeminin yoğun olması nedeniyle üzerinde fazlaca durulmayan bu hamleler, herhalde dünya kamuoyunda daha fazla ilgi uyandırmıştır.
Rusya yönetimi Nazileri yenmelerinin 70 yılını Moskova'da düzenledikleri büyük bir askeri törenle kutladılar. Ruslar yeni silahlarını 16 binden fazla asker marifetiyle dünyaya gösterdiler.
Üstelik konukları da kalabalıktı. BM Genel Sekreteri ile birlikte eski Sovyet Cumhuriyetlerinden Mısır'a kadar onlarca ülke törene devlet başkanları nezdinde katıldı.
Törenin önemli bir adımı da Çin ile olan yakınlaşmaydı. Rusya lideri Putin ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, yan yana Çin ve Rus askerlerinin tarihte ilk kez birlikte yürüyüşlerini izlediler. Bu ittifak Batı'ya bir gözdağı olarak algılandı. Daha önceleri enerji alanında yapılan anlaşmalar ve Suriye ile İran konusunda ortak hareket etme şeklinde olan Rus-Çin yakınlaşması, resmi askeri geçit ile daha da pekişti.
Kısaca tek kutuplu dünyaya nispet yaptılar.
Siyasi hamlelerin yanı sıra Ruslar ekonomi alanında da boş durmuyorlar. Örneğin birçok ülke ile enerji başta olmak üzere yeni anlaşmalar yapıyorlar.
Bunlardan en yenisi Çin ile iki ülke arasında ekonomi, ticaret, doğalgaz, bankacılık, karşılıklı yatırımlar ve nükleer işbirliğini kapsayan çeşitli alanlarda yaptıkları 32 anlaşma. Ayrıca demir yolu, uzay, madencilik, medya, helikopter projesi geliştirme gibi alanlarda da işbirliği kararı aldılar.
Yine geçenlerde Rusya Mısır ile yaklaşık 3 milyar dolarlık silah ve enerji anlaşması yaptı.
Bu arada hatırlayalım, Türkiye ile 20 milyar dolarlık Akkuyu nükleer santral yapım anlaşması da torbalarında bulunuyor.
İran ile de geçen ay dünya kamuoyunun da çok tartıştığı bir anlaşma yaptılar. Bu Rusya ve İran'ın 'ürün karşılığı petrol' işlemine başlamaları anlaşmasıydı. Yani İran'a uygulanan ambargo nedeniyle işlevleştirilen bir nevi trampa. İşlem hacminin 10,5 milyar dolar olması bekleniyor. Rusya İran'dan alınan petrolün karşılığında bu ülkeye buğday, teknoloji ve inşaat malzemeleri satacak.
Ayrıca Rusya, İran'a S-300 hava savunma silahlarının satışını askıya alan 2010 yılındaki kararını kaldırdı. İran, S-300 sistemlerini teslim etmediği için Rusya'ya 4 milyar dolarlık dava açmıştı. S-300 hava savunma sistemlerinin teslimatıyla ilgili sorunun çözülmesiyle Moskova yönetimi, İran'ın bu davasını geri çekmesini bekliyor.
Velhasıl Rusya kaybettiği prestijini hızla geri kazanmaya çalışıyor.