Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Özellikle kreş çağındaki çocuklarda görülen, 10 yaşa kadar çocuklarda yaygın olan el, ayak ve ağız hastalığı, ailelerin kabusu oldu. Son haftalarda çok sayıda çocuğun, bu hastalık nedeniyle hastanelik olduğu öğrenildi.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, yüksek ateş, boğaz ağrısı, yara ve deri döküntülerine yol açan hastalık nedeniyle ailelere “Paniğe gerek yok” mesajı verdi.
ANTİKOR OLUŞUNCA TOPLUMDA BAĞIŞIKLIK SAĞLANIYOR
El, ayak, ağız hastalığının, çocukluk çağı hastalıklarından biri olduğunu belirten Prof. Dr. Alper Şener, “Herkes bu hastalığı bir şekilde yaşar. Özellikle kreş çağındaki çocuklarda hafif ateş sonrasında ellerde ve ağız kenarında soyulmalar ile karakterize bulaşıcı bir hastalıktır. Bu tip hastalıklar zaman zaman mini salgınlar yapar, antikor oluşunca toplumda bağışıklık sağlandığında sporadik dediğimiz, tek tük olgular şekline döner” dedi.
Bu hastalığa yakalanmamak için yapılması gerekenleri anlatan Prof. Şener, şunları söyledi:
“Bu hastalığa yakalanmamak için kişisel hijyen çok önemli. Kreş çağı ya da ana okulu çağı çocuğunda ateş ve deri döküntüsü olanlar, kreşe gönderilmemeli. Eğer bu vakanın görüldüğü çocukların kreşe gitmeleri zorunluysa, o zaman diğer çocuklardan ayrılması, onlarla aynı alanda tutulmaması gerekir. Ayrıca ortak oyuncakların kullanımına izin verilmemeli. Çünkü bu hastalık, çoğu zaman ortak oyuncak kullanımı nedeniyle bulaşıyor.”
BU HASTALIKTA BULAŞICILIK 5-7 GÜN İÇERİSİNDE KAYBOLUR
Prof. Dr. Alper Şener, çocukları el, ayak, ağız hastalığına yakalanınca panik yapan, telaşlanan ailelere de seslendi:
”El, ayak, ağız hastalığı; ateş, kendiliğinden 3-4 gün içerisinde düştüğü, normale döndüğü için aslında kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Panik olmaya gerek yok. Bazen el ve ayakta deri döküntüleri olabilir. Alerjik bünyelilerde bu daha yaygın olabilir. Döküntüler enfekte olursa, ikincil cilt hastalığı yapabilir; dolayısıyla anne babaların bunu takip etmesi gerekir. Bu hastalıkta bulaşıcılık 5-7 gün içerisinde kaybolur. Fakat görüntü açısından kişi panik oluyor ama bulaş dönemi çok kısa sürüyor. Uzun sürmesi, ancak çok özel durumlarda görülür. Özel bir ilacı yok. Ateş varsa, ateş düşürücü ilaç kullanmak, cildi çok tahriş etmemek, kuruyan deriyi hafif nemlendirmek, bazen de kaşıntının önüne geçmek için antihistaminik tedavi eklenebilir.”
Prof. Dr. Alper Şener, el, ayak ve ağız hastalığının erişkinler de çok özel durumlarda, kemik iliği nakli gibi hallerde enfeksiyon riski oluşturabileceğini, bunun dışındaki normal bireylerde, hatta yaşlılarda bile böyle bir riskin söz konusu olmadığını sözlerine ekledi.