Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Aile hekimleri, Sağlık Bakanlığı’nın bir ay önce yürürlüğe soktuğu Aile Hekimli Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yapılan yeni düzenlemeye olan tepkileri devam ediyor. Birisi 3, diğeri 5 gün olmak üzere iki kez gerçekleştirilen iş bırakma eyleminden sonuç alamayan aile hekimleri, 6 Ocak’tan itibaren yine 5 gün sürecek iş bırakma eyleminde bulunacak.

DR. ÇOLAK: BAZI MADDELERİ ŞİMDİLİK UYGULAMADILAR
İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muhteber Çolak, üçüncü kez iş bırakma eylemi kararının alındığını belirterek, “Yönetmelik çıktıktan sonra tepkilerine yol açan maddeleri geri çekmediler ancak meseleyi soğutmak için eksik uyguladılar” dedi. Başkan Dr. Muhteber Çolak, şu bilgileri aktardı:

“Mesela maaşlarımızdan çok kesinti yapılmadı. Hemşire arkadaşların maaşlarından 6’şar bin lira kesilmiş. Hekim olarak benim maaşımdan, eylem cezası dahil 9 bin lira kesilmiş. Hekimler normale yakın maaş aldı. Neden? Çünkü son 6 ayda muayene için Aile Sağlığı Merkezi’ne gelmeyen hastalarla ilgili maddeyi, bugün değil, 6 ay sonra deyip uygulamadılar. Kronik hasta takibi meselesi var. Ayda 280 kişinin hipertansiyonunu izlememiz gerekiyordu yönetmelik gereği. Bu rakamı 50’ye düşürdüler.280 kişi için o çalışmayı yapmaya zaman yetmiyordu çünkü. Eylem yapınca, bu sayı yapılabilir seviyeye çekildi. Hastaneye gidenlerle ilgili oranı, 2022 ile kıyaslamışlar. Dolayısıyla normale yakın maaş aldık. Ancak bugün uygulanmayan maddelerin ileride uygulanmayacağı anlamına gelmiyor, bugünkü durum. Bu nedenle bir kez daha iş bırakma eyleminin yapılmasına karar verildi.”

Diyabetli çocuklar sensör bekliyordu: Artık SGK listesinde! Diyabetli çocuklar sensör bekliyordu: Artık SGK listesinde!

HASTALARIMIZ BİZİM İÇİN ENDİŞELENİYOR
Yönetmeliğin, hastalarla hekimleri karşı karşıya getirmeyi amaçlayan bir yönetmelik olduğunu öne süren İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muhteber Çolak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hastama reçetesini yazarken vicdanımla Sağlık Bakanlığı’nın dayattığı sistem arasında sıkışıp kalıyorum. İlaç tasarrufu ya da akıllı ilaç kullanımı ile ilgili bölüm de kalkmadı. Yani Bakanlık, o düzenlemeyle hala benim yazacağım reçeteye müdahale ediyor.  Hastalarımız, kendilerinden çok bize bir şey olacak diye endişeleniyorlar. Doktor hanım, ben hastaneye gittim, size zararı olur mu, diye üzüntülerini paylaşıyorlar. Antibiyotik yazılması gereken hastam, bu ilacı yazdığınız için zarar görecekseniz, yazmayın, diyor. Yönetmelik, hastalarla hekimleri birbirine düşürmeyi amaçlıyor ama biz hastalarımızla ters düşmeyiz. Yazılması gereken ilaç neyse, yazmaya devam ediyoruz. Böyle bir ücretlendirme sistemi dünyada yok ama bizde olması için çaba harcanıyor. Umarız ve dileriz ki, 6-10 Ocak tarihleri arasında yapacağımız yeni eylemde kararlılığımızı görürler ve o yönetmeliği tamamen geri çekerler.”