EGEDESONSÖZ- 15 Temmuz darbe girişiminde önce ismi paralel yapı olan sonrasında ise FETÖ/PDY yapılanmaları hakkında Türkiye’de önemli soruşturmaları yürüten isim Okan Bato’nun başı dertte. İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili sıfatıyla darbe girişimi sonrasında önemli sürecin mimarları arasında yer alan Bato’nun adı sonrasında ortaya çıkan “FETÖ Borsası” soruşturmalarına karıştı. Bato, İzmir’deki etkili görevinden alınırken daha sonra Antalya’ya gönderildi. Buradan da Erzincan’a tayin edilen Bato, görev yerine gitmeden emekliliğini istedi.

Hakkında HSK müfettişleri tarafından geniş çaplı soruşturma başlatılan Bato’nın kişisel malvarlığı ve edindiği mülkler tartışmalara neden oldu. Bato bu konularla ilgili yetkili makamlara ifadeler verse de o dönemin parasıyla hesabında görülen 8,5 milyon TL’lik rakamı izah edemedi.

Bato hakkında İzmir’de başlayan adli süreç tamamlandı. Yargıtay 7. Ceza Dairesi heyeti, 10 Ekim’deki toplantısında Bato’yu haksız mal edindiği iddialarının kanıtlanması gerekçesiyle 3,5 yıl hapis ile 40 bin lira adli para cezasına çarptırdı. Ancak aynı heyet; söz konusu cezayı, “cezanın sanığın geleceği üzerindeki olası olumsuz lehine takdiri indirim nedeni” kabul etti. Bato haksız mal edindiği gerekçesiyle 2 yıl 11 ay hapis cezası ve 33 bin 333 lira adli para cezasına çarptırdı. Heyet, verilen ceza çerçevesinde hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, cezanın ertelenmesine, başkaca indirim ve artırım yapılmasına yer olmadığına karar verdi. Ayrıca, yurttaşlık haklarından yoksun bırakılmasının yanı sıra yargılama sırasında Yargıtay 7. Ceza Dairesi’nce üzerine şerh konulan ve Bato’ya ait İzmir Karşıyaka ile Çeşme’de birer ev ve İzmir Bayraklı’da bir ofis için zoralım kararı verildi.

KARAR NE DİYOR?
T24’ten Toygun Atilla’nın edindiği soruşturma evrakına yansıyan ifadelerde müfettişler şu ifadeleri kullanıyor:

“Bato ile ailesinin mal varlıklarının, mal bildirimle ilgili mevzuata uygun hareket edilmediği, sanığın mal varlığında gerçekleşen tasarruf edilebilir miktarın yaklaşık 10 katı tutarındaki artışın miras yoluyla intikal ettiğinin, kıymetli maden varsa bunların miktar ve değerinin, veraseten intikal eden başka bir taşınır varsa aynı bu şekilde taşınırların değerinin ortaya konulması gerektiği halde, sanık tarafından herhangi bir somut veri sunulmadığı, bu nedenle sanığın yaptığı harcamalardaki artışların sosyal yaşantısı bakımından geliriyle uygun olmadığı ve atılı suçun sübuta erdil gözetilerek, sanığın eylemine uyan 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu’na aykırılık suçundan dolayı aynı kanunun 13. maddesi uyarınca suç tarihlerinde tespit edilen mal varlığındaki artışın, tasarruf edilebilir rakamın 10 katından fazla oluşu, suçun işlendiği yer ve zaman, sanığın güttüğü amaç ve saik ile kastının yoğunluğu gibi hususlar dikkate alınarak takdiren ve teşdiden (şiddetlendirme, kuvvetlendirme, miktarını, gücünü artırma) alt sınırdan uzaklaşılmak suretiyle sanığın mahkumiyeti cihetine gidilmiştir”

BATO NE İFADE VERDİ?
HSK Müfettişlerinin karşısında ve Yargıtay’da savunma yapan Okan Bato’nun sözleri ise dikkat çekti. Bato şunları söyledi:

“Disiplin soruşturması sırasında dosyada mevcut tanık beyanlarını incelediğinizde de göreceğiniz üzere; bir Allah’ın kulu ‘Okan Bato benden rüşvet istedi’, ‘Okan Bato benden maddi menfaat temin etti’ diyemez iken maalesef şu anda olmayan bir şeyin olmadığını savunma durumunda bırakıldım. Hakkımdaki iddialar tamamen kurgu olup, özellikle her aşaması ama altını özellikle çiziyorum, her aşaması başta Sayın Bekir Bozdağ’a, Sayın Kenan İpek, Sayın Halil Koç ve Sayın Mehmet Yılmaz’a bilgi verilerek alınan Bayram Bozkurt ifadesi sonrası birilerinin şahsi kin ve intikam duygularının tatmini amacıyla cezalandırılmamın istenmesinin hangi terör örgütünün ekmeğine yağ süreceğini de takdirlerinize bırakıyorum. Ben kesinlikle herhangi bir suç işlemedim. Onurumla, şerefimle, namusumla bana tevdi edilen görevi tüm üst amirleri ile istişare ederek yetkimin alındığı güne kadar yerine getirdim. Bu bakımdan müsterihim.”

Doktorlar şaşkın... Midesinden 1 kilo metal cisim çıktı! Doktorlar şaşkın... Midesinden 1 kilo metal cisim çıktı!

Öte yandan Bayram Bozkurt’un kim olduğu ise araştırma konusu oldu. Bozkurt, Erzincan’da İliç savcısıyken, dönemin Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’e yönelik yürütülen Ergenekon soruşturması sırasında Efe kod adıyla gizli tanıklık yaptığı ortaya çıkmıştı. FETÖ’cü olduğu anlaşılan Bozkurt, 15 Temmuz’dan kısa süre sonra İzmir’de yakalandı ve Savcı Bato tarafından sorgulandı. Bato, ifadesinde Bozkurt  yakalandıktan sonra anlattıklarını bakanlığın üst makamlarıyla paylaştığını belirtti. Bu duruma vurgu yapan Bato’nun sözleri ise dikkat çekici bulundu.