Endonezya'nın batısındaki Sumatra adasında patlayan bir yanardağdan akan 'soğuk lav' ve su baskınları sebebiyle en az 41 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Beyrut'un merkezine saldırı: 5 kişi öldü Beyrut'un merkezine saldırı: 5 kişi öldü

Cumartesi günü yağan şiddetli yağmurlar, Sumatra'daki en aktif yanardağ olan Marapi Dağı'ndan kül ve kayaların kaymasına sebep oldu. Oluşan çamur kayması, iki ilçede hayatı olumsuz etkiledi. Can kayıplarının yanı sıra bölgedeki 100'ü aşkın ev, cami ve kamu binası zarar gördü. 17 kişinin kayıp olduğu bilgisi verildi.

'Gök gürültüsü ve su kaynamasına benzer bir ses duydum'
Yanardağın eteklerinden kayan volkanik madde ve çakıl taşlarından oluşan 'soğuk lavdan' nasıl kaçtıklarını anlatan, Agam bölgesinde yaşayan 43 yaşındaki Rina Devina, 'Gök gürültüsü ve suyun kaynamasına benzer bir ses duydum. Bu, Marapi Dağı'ndan düşen büyük kayaların sesiydi. Ortalık zifiri karanlıktı; o yüzde cep telefonumu el feneri gibi kullandım. Yol çamurluydu; defalarca 'Tanrım, merhamet et' diye seslendim' diye konuştu.

Komşusunun evinin kayalar sebebiyle yerle bir olduğunu anlatan Devina, dört komşusunun olayda hayatını kaybettiğini söyledi. Pazar günü yerel saatle öğle saatleri itibariyle ekipler su baskını ve çamur kaymasından en fazla etkilenen Agam'ın Canduang köyünde 19 kişinin cesedine ulaştı. Komşu ilçe Tanah Datar'da da dokuz kişi ölü bulundu.

5 Aralık 2023 tarihinde Marapi Yanardağı'nın patlaması sonucu 23 dağcı hayatını kaybetmişti. Şubat ayında Tanar Daha'da yaşanan su baskınlarında ise onlarca ev zarar görmüştü.

Geçen ay yanardağda günlerce süren patlamalarda küller gökyüzünde 2 kilometre yükseğe kadar ulaşmış, yollar kapanmış, 11 bini aşkın kişi tahliye edilmek durumunda kalmıştı. Marapi, yerel Minang dilinde 'Ateş Dağı' anlamına geliyor. (AA)