Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın Karşıyaka Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde tamamladığı yeni revizyon imar planı yeniden askıya çıktı.
Bahriye Üçok, Bahçelievler, Bahariye, Aksoy, Tuna, Donanmacı, Alaybey, Tersane mahalleleri ile Bostanlı Mahallesi'nin bir kısmını kapsayan alanın imar planı yeniden yayımlandı.
Geçtğimiz yıl yayımlanan Karşıyaka 1. Etap 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu'na 73 itiraz geldi. İtirazlar doğrultusunda planda güncellemeler yapıldı.
3 MAHALLEDE EMSAL ARTIŞI
Öte yandan plan değişikliği ile birlikte Tersane, Alaybey ve Bahariye mahallelerini kapsayan 56 hektarlık alan ise “Ekolojik Amaçlı Sağlıklaştırma ve İyileştirme Alanları / İmar Adaları” olarak ilan edildi. Bu bölgede ise kamuya terk yapılması koşuluyla mevcut inşaat haklarının yüzde 20 arttırılmasının önü açıldı.
Plan notu, "3.4. Ekolojik Amaçlı Sağlıklaştırma ve İyileştirme Alanları / İmar Adaları" başlıklı maddesinde yer alan; "... Ada bazında uygulama yapılmak koşulu ile; bitişik nizam yapılaşma koşullu konut ve ticaret olarak belirlenen imar adalarında, yollardan minimum 5 metre çekme koşulu ile mülkiyet hakkı parsel maliklerinde kalmak şartı ile adanın TAKS dışında kalan kısmının en az yarısı kentsel tasarım projesi /vaziyet planında park, yeşil alan, çocuk oyun alanı, yol genişletilmesi fonksiyonlarından birine ayrılması sağlanmalıdır..." hükmü; "... Ada bazında uygulama yapılmak koşulu ile; bitişik nizam yapılaşma koşullu konut, ticaret ve ticaret-konut olarak belirlenen imar adalarında, mevcut ruhsatlı yapıların yapı ruhsatı ve eki projesindeki alanların toplam (yapı) inşaat alanı ve/veya imar yönetmeliğine göre kazanılmış inşaat alanı hakları %20 oranında arttırılabilir, arttırılması durumunda söz konusu adanın %20'si kamuya terk edilecek olup imar planında yapılaşma koşullarını (inşaat alanı, kat yükseklikleri vb.) ve kamuya terk edilecek alanların belirlenmesine ilişkin plan değişikliği yapılacaktır. Bu alanlarda kitle ebatlarını belirlemeye yürürlükteki yönetmelikler doğrultusunda Belediyesi yetkili olup TAKS %60'ı geçemez..." olarak değiştirildi.
Plan açıklama raporunda şu ifadeler yer aldı:
Ekolojik amaçlı sağlıklaştırma ve iyileştirme alanları / imar adaları, fiziksel, mekânsal ve sosyal açıdan sorunlu hale gelmiş, mevcut ruhsatlı yapılardan oluşan alanlarda yaşanabilirliğin artırılması, iklim değişikliği ve erişilebilirlik konusunda etkili olacak bir farklılık yaratmayı hedefleyen bütüncül bir yaklaşımla ele alınacak imar adalarını kapsamaktadır. Genel bağlamda ilgili mevzuatlar kapsamında minimum parsel büyüklüğünü sağlamayan, donatı alanlarının ve yol genişliklerinin yetersiz olduğu yapı stoğunun eski olduğu alanlardır. Ekolojik açıdan sürdürebilir bir kentsel iyileştirme gerçekleştirme amaçlı alanlardır. Uygulamada yerleşim düzeni, trafik güvenliği, ulaşımın verimliliği, yaya ve bisikletli ulaşımın teşvik edildiği, bölge sakinlerinin hareketliliğinin arttırılmasının hedeflendiği bölgelerdir.
Mevcut sosyal dokunun ve kültürel aktivitelerin sürdürülebileceği ve bulunduğu yerde yaşatılması öngörüsü ile kültür, sanat ve ticaret özelliklerini kapsayan, yakın çevresindeki kentsel fonksiyonlar ile etkileşimi dikkate alınarak mevcut durumda izlenen taban alanı kat sayısının düşürülmesi hedeflenen, yeni odak noktalarının ve ada ölçeğinde düzenlemelerin oluşturulmasıyla planlama ve tasarımın birlikte alınmasının esas olduğu alanlardır.
Bu alanlarda Karşıyaka 1. Etap 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Plan Hükümleri doğrultusunda yapılaşma gerçekleşecek olup alt ölçekli imar planları hazırlanırken kentsel tasarım ölçeğinde ele alınacak olan alanlarda karma kullanım, güvenli sokaklar, meydan ve sokak tasarımına öncelik veren, yerleşim dokusuna ve bina tasarımına ilişkin özel hükümler ile bina yükseklik oranları, güneşlenme, rüzgar ve hava akımı, kentsel ısı adası etkisi, ağaçlandırma vb. ölçütlere göre tasarım yapılacaktır. Alandaki trafik yoğunluğu, yaya hareketliliği ve otopark kullanımları ihtiyacına yönelik Belediye Başkanlığımızın görüşü doğrultusunda ulaşım etütleri hazırlanacak plana yansıtılması amaçlanmaktadır.
Alternatif çözüm önerilerinin gerçekleştirilmesi için güçlü bir hareketlilik, erişilebilirlik, bölge sakinlerinin yaya hareketliliğini arttıran, yeni bir tasarımla komşuluk birimlerinin oluşturulması ve kentsel boşluklar ile kamusal alanların yaratıldığı, yağmur suyu ve etkili su yönetimi, enerjinin etkin kullanımı, atıkların kaynağında geri kazanımı hedefleyen ve atık yönetiminin uygulandığı, toplumsal ayrışmayı önleyen projelendirme çalışmalarını içeren risklere karşı dirençliliği artırılmış, çevresindeki tarihi, kültürel ve miras alanları ile bitki ve ağaçların korunduğu ve etkileşimin kurgulandığı kompakt gelişim öngören bu alanlarda ilçe belediyesince hazırlanacak olan ekolojik kentsel tasarım rehberi doğrultusunda uygulamaların yapılması hedeflenmiştir.