EGEDESONSÖZ - Çiftçilerin başta üzüm bağları olmak üzere tarımsal üretime zarar verdiği gerekçesiyle jeotermal enerji santrallere (JES) karşı çıktığı Manisa'da jeotermal santral kurulumu için verilen izinlerin ardı arkası kesilmiyor.

Yakın zamanda Gaziantep merkezli Sanko Şirketi'nin Manisa'nın Salihli ilçesi Yılmaz, Keli, Atatürk, Çavlu, Beşeylül, Hasalan, Süleymaniye ve Pazarköy mahallelerinde tarım arazilerinde açmak istediği jeotermal elektrik santrali (JES) için 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir' kararı verilmişti.

Karar, Salihli Çevre Derneği ve Salihliler tarafından yargıya taşınırken mahkeme bilirkişi heyetinin raporu doğrultusunda ÇED kararını iptal etmişti. Kararda, söz konusu projenin hayata geçmesi durumunda, yeryüzü ve yeraltı suları ile toprak açısından olumsuzluklar oluşturacağı, bitki örtüsüne, canlılar ve tarım sektörüne potansiyel olumsuz etkilerinin olacağı ifade edilmişti.

ŞİRKETTEN YENİ BAŞVURU
Ancak mahkeme kararına rağmen yakın zamanda şirket aynı bölge için yeniden Bakanlığın kapısını çaldı. Şirket, Manisa'nın Salihli ilçesinde daha önce 'ÇED Gerekli Değildir' kararı aldığı 10 MWe gücündeki santral projesinin kapasitesini 25 MWe çıkarmak ve ayrıca 80 MWe gücünde yeni bir jeotermal santrali inşa etmek için izin istedi. Sondaj noktaları ise Yılmaz, Çavlu, Keli, Atatürk, Zafer, Beşeylül, Gaziler ve Kirveli mahalleleri sınırlarında kalıyor.

Artış devam ediyor: Tüketici kredilerinde yükseliş! Artış devam ediyor: Tüketici kredilerinde yükseliş!

TARIM VE SULAMA ALANI
ÇED sahası 'İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre 'tarım arazisi' ve 'sulama alanı' sınırlarında kalırken ayrıca sondaj noktalarının Etrafında üzüm bağları bulunuyor. Şirket toplamda 840 milyon kWh elektrik üretecek her iki santral için 1,3 milyar TL bütçe ayırdı.

Projenin halkın katılımı toplantısı bugün gerçekleştirilmek istendi ancak bölge halkından hiçbir vatandaşın katılmamasından dolayı gerçekleştirilemedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı toplantının yapılamadığına dair tutanak tutarken şirket yetkilileri projeyi anlatamadan ayrıldı.



SALİHLİ ÇEVRE DERNEĞİ'NDEN AÇIKLAMA
Toplantıyla öncesi Salihli Çevre Derneği toplantının yapılmak istendiği kahvehane önünde basın açıklaması açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Bugün burada Sanko şirketinin mevcut JES santrali kapasite artırımı ve Yılmaz köyü başta olmak üzere Salihli'nin kuzeyinde açmayı planladığı 28 adet yeni sondaj kuyusunu protesto etmek amacıyla buradayız.

Bilindiği gibi Salihli ovasının tarım arazileri dünyanın en verimli tarım arazileri arasında yer almaktadır. Biz bunu hem mahkemelerde hem basınçlamalarımızda hem de bilgilendirme toplantılarımızda defaatte dile getirdik.

Buna rağmen Sanko şirketteki gibi şirketler Salihli'nin tarım arazinin zehirlemeye çalışmaktan vazgecmemektedir. Mahkemelerde iptal kararları verilmesine rağmen Bu projede de eklemeler yaparak aynı noktalara 28 sondaj kuyusu vurulmaya çalışılmaktadır.

Yine hukuksuz şekilde chat süreci dolanılarak bakanlıkça incelemesi yapılması gereken yerleri bakanlığın başvurusu yapılmamış sadece il çevre müdürlüğü'nün incelemesi ile yetinilmektedir.

Mahkemeler verdikleri kararlarıyla mücadelemizin haklı olduğunu defaatle göstermiştir buna rağmen hukuk tanımaz Sanko gibi şirketler mahkemenin iradelerini hiçe saymakta Salihli'ye tarama elektrik santrali sondaj kuyuya sayısını arttırmakta ve var olan jeslerin kapasitelerini arttırmak istemektedir.

Bugün de burada mahkemenin iptal etmiş olduğu projeyi hukuksuz bir şekilde genişletip aynı noktalara sondaj vurmak ve kapasite arttırmak için burada bir toplantı yapmaktalar ve bu toplantıda halkı kandırmaya çalışmaktadır.

Daha daha önce de söylediğimiz gibi çevreyi ve toprağımızı korumak anayasamız gereği hepimizin görevidir. Bu nedenle Salihli'nin havasını suyunu ve toprağını kirletenlere ve bu kirletmeye göz yumanlara karşı mücadelemizi büyüyerek sonuna kadar sürdüreceğiz. Gittiğiniz her yerde karşınızda halkı ve bizi bulacaksınız.