Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait İZENERJİ Şirketi'nde örgütlü Genel İş Sendikası ile Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasındaki yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde arabulucu sürecinde de uzlaşıya varılamadı.
İzmir Büyükşehir Belediye bünyesindeki temizlik, park bahçeler, fen işleri, katı atık, çevre temizliği, makine atölyeleri, İZSU, ESHOT, hastane ile huzurevleri gibi 20 birimde görevli 10 binin üzerinde işçinin çalıştığı İZENERJİ'de yetkili olan Genel İş İzmir 2 ve 9 Nolu Şubeler arasındaki görüşmelerde kritik maddelerde anlaşma sağlanamadı. 75 maddeden oluşan toplu iş sözleşmesi taslağı üzerinden yapılan oturumlarda çoğunluğu parasal maddelerden oluşan 19 madde hala masada bekliyor.
Bugün arabulucu yönetiminde gerçekleşen dokuzuncu oturumda da masada işvereni temsilen yer alan SODEMSEN ve Büyükşehir bürokratları zam tekliflerini yenilemedi. Öndeki oturumda İşçilere önümüzdeki 6 aylık ücretleri için yüzde 40'lık bir zam önerisi yapılmıştı.
Arabulucunun uyuşmazlık tutanağının taraflara ulaşmasının ardından 60 günlük grev süreci başlayacak. Bu süreçte anlaşma sağlanamazsa sendika grev kararını hayata geçirecek.
'BU SÖZLEŞMEYİ MASADA BİTİRELİM'
TİS görüşmesi sonrası işçilere açıklama yapan 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız '4 saatlik görüşme sonrası herhangi bir madde üzerinde anlaşamaya varamadık. Bildiğiniz gibi dün İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi başladı ve biz işçilerin o kongre için hazırladığımız taslak metinde ağır iş kolunda işçilerin çalışma saatlerinin 25'e, diğer işçilerin çalışma saatlerinin ise 35'e indirilmesi gerektiğini belirtmiştik. Tunç Başkan da bu metnin arkasında olduğunu söylemişti. Belki Türkiye'de iktidar değilsiniz ama İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde ve 23 ilçe belediyesinde iktidarsınız. Kırk saatlik çalışmayı gelin burada oturtturalım. İzmir'den Türkiye'ye örnek olalım. Ama taslak sözleşmemizdeki 40 saat kabul edilmedi. 45 saatte ısrarcı oldular. Biz de 40 saat talebimizin arkasındayız. Günlük ücretlerin içerisine kıdem zammımızın giydirilmesi gibi bir talebimiz oldu. Birleştirilmiş sosyal yardımların da 408 TL'den 700 TL'ye çıkarılması teklifi geldi. Bu da kabul edeceğimiz bir zam teklifi değildi. Bizim talebimiz 2 bin TL idi. Bayramlarda çalışma ücretlerinin 3 yevmiyeden 4 yevmiyeye çıkarılmasını istedik. Güvenlik çalışanı arkadaşlarımızın çalışma koşulları ile bir noktaya vardık. Arabulucu süreci bugün doldu. Rapor bizim elimize geçtikten sonra 60 günlük süreç başlayacak. Derdimiz üzüm yemek. İşverene bir kez daha seslenelim. Bu sözleşmeyi masada bitirelim. Hep birlikte ortak bir mutabakata varalım. Biz bu sürecin işçinin lehine bitmesi için mücadele inancımız tam.' dedi.
İZENERJİ İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ
Sekizinci dönemi kapsayan toplu sözleşme 75 maddeden oluşuyor. 45 maddede değişiklik talep edilirken taslak sözleşmeye 7 tane yeni madde eklendi. Sözleşmede yer alan taban ücret sorumluluk zammı, iş riski, koku primi ve kaçak su önleme primi, geçici görev yardımı, aile çocuk ve öğrenim yardımı, öğle yemeği ve yemek yardımı, yakacak yardımı, ulaşım yardımı ve diğer sosyal yardımlar için yüzde yüze yakın bir artış talep edildi.
Taslak sözleşmede yer alan bilgilere 6 farklı grupta çalışan işçilerin günlük taban ücretleri için 550 TL ile 610 TL arasında değişen rakamlarda belirlendi. 2 yıllık sözleşmede bütün parasal talepler içinse sonraki altı ayda bir enflasyon oranında artış ve yüzde 3 oranında da refah payı talep edildi.
Taslak sözleşmede sorumluk zammı iş gruplarına göre 700 TL ile 2000 TL'ye yükseltilirken iş riski primi günlük 40 TL, koku primi günlük 15, kaçak su önleme primi 40, yüksek gerilim hattında çalışma primi günlük 20 TL yükseltildi.
Ayrıca bu sözleşmede ilk olarak aylık 1 yevmiye direksiyon primi, tehlikeli atık işlerinde çalışanlar için günlük 25 TL prim ve teknisyenler için ayda 2 bin 500 TL, tekniker ve iç mimarlar için aylık 3 bin lira mesleki denklik tazminatı talep edildi.