HABERLER>TARIM
10 Temmuz 2024 Çarşamba - 10:15

ZMO Başkanı Dr. Çakıcı’dan 'Afgan' yorumu: O ücretlerle başka kimse çalışamaz!

Çiftçinin para kazanmadığı için üretimden vazgeçip şehre kaçtığı örneğini veren Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, “Bakan Bey'in söylediğine göre, Afgan çobanlar olmasa, tarım ve hayvancılık kalmazmış. Çiftçinin para kazanamadığı yerde tarım işçisi de para kazanamıyor. Önerilen ücretlere ancak Afganlar çalıştırılabilir. Neden onlara muhtaç hale geldik, bunu sorgulamak lazım” dedi

ZMO Başkanı Dr. Çakıcı’dan  Afgan  yorumu: O ücretlerle başka kimse çalışamaz!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın “Afgan çobanlar giderse, tarım ve hayvancılık kalmaz. Limon 1-3 liraya satılıyor diye ağaçta çürüdü” sözleri tartışılıyor. Bu tartışmaya, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı da katıldı.

Tarla bahçe sahibi çiftçinin para kazanamadığı bir süreçte tarım ve hayvancılık yapan işçilerin para kazanma şansının hiç olmadığını belirten Başkan Çakıcı, “Tarım ve hayvancılık bu hale geldiyse, Afganlara, Suriyelilere muhtaç hale geldiysek, bunu sorgulamak gerek. Demek ki tarım ve hayvancılık, bu duruma gelinceye kadarki süreçte hiçbir çözüm üretilmemiş” ifadesini kullandı.

ÇOK DÜŞÜK ÜCRETLERE ÇALIŞTIRIYORLAR, ADETA BİR KÖLELİK!
Türkiye’de tarım işçiliği probleminin çok uzun zamandır var olduğuna vurgu yapan Başkan Çakıcı, konuyu iki ayrı kategoride değerlendirmek gerektiğini söyledi. Birinci kategoride, tarım ve hayvancılığımızın Afganlara, Suriyelilere muhtaç hale getirilmiş olmasının sorgulanması gerektiğini belirten Başkan Çakıcı, “Onlar olmasa, ne yapardık acaba?” diye sordu. İkinci kategoride ise “Neden Afgan çalıştırılıyor? Çünkü çok düşük ücretle çalıştırılıyor! Kölelik gibi bir şey” diyerek işin ücret kısmına dikkat çeken Çakıcı, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Burada sosyal güvence diye bir şey yok zaten. O kadar düşük ücretler karşılığında çalıştırılıyor ki insanlar, buna kölelik demek, hiç de abartılı olmaz. O ücrete, o koşullarda Afganlar dışında kimseyi çalıştıramazsınız! İnsanca bir ücret vermezseniz, orada çalışacak insan bulamazsınız. Eğer Afganlar olmasaydı, yüksek ücretle işçi çalıştırılacaktı, işçi maliyeti ürün maliyetlerine yansıyacaktı. Bakan beyin bu sözlerini, tarımı, hayvancılığı Afgan ve Suriyeli çobanlara, işçilere muhtaç hale getirildiğinin bir itirafı olarak algıladım. Bizim bölgemizde çok sayıda Afgan çoban var, Suriyeli tarım işçisi var. Sanayi sitesine gidin, tahmin edemeyeceğiniz kadar çok Suriyelinin çalıştığını göreceksiniz. Işıkkent semtinde bir yere gittim, sakatat işleyen bir yere, o pis işte 20’den fazla Suriyeli işçinin çalıştığını gördüm. Bunlar, yüksek ücret ödemekten kaçma yöntemidir.”

LİMON TARLADA 3 LİRAYSA, PAZARDA 70 LİRA OLMAZ!
Toprak sahibi çiftçilerin, para kazanamadıkları için çiftçiliği bırakıp şehirde bir fabrikada veya bir başka işte çalışmayı tercih eder hale geldiğini, dolayısıyla çiftçi sayısında azalma olduğunu anlatan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mülk sahibi çiftçi, çiftçiliği bırakıp kentte yaşamaya başladı. Ucuz Afgan, Suriyeli çalıştırma hevesi yüzünden, tarım ve hayvancılık işini yapması gerekenler de kaçırıldı. Çiftçi para kazanamıyorsa, sıradan bir işçi hiç para kazanamayacak demektir. Afganlar olmasa, ürün toplanamaz, limon ağacında kalır, domates tarlada kalır, deniyor. İşçilik parası, ürünün parasıyla karşılanamadığı için o ürün tarlada, bahçede kalıyor aslında. Limonu tarladan 3 liraya al, pazarda 70 liraya sat, olmaz ki. Bir başka sıkıntı da buradadır. Aracıların yol açtığı bu düzen ortadan kaldırılmalı. Üretimle tezgah arasındaki maliyetleri en aza indirmek lazım. O zaman işçinin de parasını ödersiniz, bahçede, tarlada ürün de kalmaz. Üretilen gıda ürünlerinin çok kısa yoldan çarşıya pazara getirilmesi pekala mümkün, buna kafa yormak lazım. O zaman Afgan çobana da, Suriyeli işçiye de ihtiyaç olmaz. Tarım işçiliği kaçınılmaz bir şey, mutlaka tarım işçiliği olmak zorunda. Bu ücret sorunu, tarımın da dışına çıktı. Hiçbir ülkede 30 bin lira bir mühendise veriyorsunuz, sonra da o mühendisin bir yere gidip tatil yapabildiğini düşünün. 30 bin lira maaş alan mühendisin kaldığı otelde bulaşıkçılık yapan insanın 40 bin, 50 bin lira maaş aldığı gerçeğiyle karşı karşıyayız. Bu neyi gösteriyor? Bu ülkede üretim yok demektir, mühendise ihtiyaç yok, tüketime ihtiyaç var, demektir. Üretime gerek yok, hizmet sektörü var, demektir. Özetle kendimizi kandırıyoruz.”

 
İzmir Valiliği'nden 15 Temmuz sergisi!
 
Dolu dolu program: Ürkmez'de festival zamanı!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Az Bilmiş 10 Temmuz 2024 Çarşamba 14:10

Şu açıdan da yorumlamak lazım. İnsanımız İŞ beğenmiyor. Herkes masa başı iş istiyor. Ülkemizde genelde CITA yükseldi. Ayrıca insanların burnu da havada sen hiç bir eğitim almamışsın, hiç bir belgen yok e sonra şu kadar maaş isterim diyorsun. Maaş istiyorsan önce kendini yetiştir sonra iste. Ayrıca ne okuyan ne de çalışmak istemeyen kitle de var. Kişinin ahlak yapısıda önemli. Evet 20 yılda AK Parti politikaları ülkeyi bu hale getirdi. Çin Manisa''da elektrikli araç üretecek. İmzalar atıldı. Elin adamı Türkiye''de gelecek görüyor ki yatırım yapıyor. Siz müşterinin olmadığı yere dağda lokanta açar mısınız. Ya. Akıllı olmak şart. Onlar ise FETÖ nun adamlarını kendilerini danışman yaptılar. Kimler kimlerle dans yapıyor iyi biliyoruz.

Yorumu oyla      0      0  
İzmir 10 Temmuz 2024 Çarşamba 14:06

Eğitim Sistemini Düzeltmeyen Hükümet , Üretim Endeksli İş Hayatındaki Planlamayıda doğru yapmadığından bu hallerdeyiz... Maaş sıkalası arz talep endeksine göre belirlenmeli Orta Okul sonunda çocukların hangi işe ilgili oldukları tespit edilerek bu kapsamda Okul ve İş eğitimi bir arada verilmeli tüm sektörlerde kalifiye eleman yetişmiş olacaktır. İsteyen başarılıysa yine üniversiteye devam eder. Lise bitiminde herkesin bir işle ilgili eğitimi olması şart.Düz lise kavramı tamamen kaldırılmalı aynı eğitim meslek takviyesi ile verilmeli. Hükümetler her yıl sektördeki açıklara bakarak branş branş asgari ücret belirlemeli. Fiziksel Emek yoğunluğu olan işler pozitif ayrım yapılmalı , Aynı şekilde Yazılımcılık,Mühendislik ve Sağlık Branşları içinde ayrı bir asgari ücret belirlenmeli yeri geldiğinde ihtiyaç duyulan çobanlık için asgari ücret dışında devlet desteği ile takviye yapılıp o işin devamlılığı sağlanmalı ülke ekonomisi içindeki çarklar bu şekilde kontrollü şekilde devam ettirilmeli, daha öncesinde de bunu yapacak kalibrede Vekiller , Bürokratlar , Bakanlar ve Yöneticiler Seçilmeli.....

Yorumu oyla      1      0  
10 Temmuz 2024 Çarşamba 13:00

Hah bak işte tıpış tıpış itiraf et tarım da tekstilde Suriyeli ve tarım işçileri çalışıyor. Züppelrin yetiştirdiği çocuklar da ne çalışıyor ne de okuyor babasının otosu ile hovardalık ve magandalık yapıyor. Tabi bu züppelere göre toplumu bu hale akp getirdi. Bu embesiller yolda yürümesini bilmez ekonomi iktisat siyaset her konuda (ahmakça) ahkam keser. Sanırsın deprem Türkiye de değil başka ülkede olmuş.

Yorumu oyla      4      0  
10 Temmuz 2024 Çarşamba 11:34

20 yılda akape politikaları ülkeyi bu hale getirdi. hala anlamayanız var mı? hala dahamı anlamıyorsunuz?

Yorumu oyla      0      3  
Az Bilmiş 10 Temmuz 2024 Çarşamba 11:30

Haberi okudum. Sayın Hakan beyi biraz tanırım. Düzgün bir insandır. Objektif bir yorum yapmış. Kendisini katılıyorum. Geçen gün cuma çıkışı camide 2 delikanlı ile konuştum. Sigara yaktılar. Dedim ki Allah kabul etsin. Dedim gençlere camide görmek pek olası değil ama sizleri görünce sevindim ama sigara yaptığınızı görünce üzüldüm dedim. Dediler abe Türkiye'' nin şartları zorluyor. Dedi ben matematik öğretmeniyim iş arıyorum bana 21 bin maaş teklif ettiler. Dedi arkadaşım elektrik elektronik mühendisi onu da 19 bin teklif ettiler. Of dedim. Konuştuğuma pişman oldum. Daha konuştuk onlara yazmıyorum. Türk ekonomisi aşırı kırılgan. Dünya çoğrafyasında ise bulunduğunuz yer köprü görevi görüyor ve dünyada tüm KAN EMİÇİLER başta ABD ve maşası İsrail bu bölgede Irak, Suriye bu bölge (Bu bölge enerji merkezi hasebiyle) yıllarca sömürdüler ve devam ediyorlar. Bu coğrafyada ki insanlar ekmek için denizlerde boğuluyorlar. 15 Temmuz da bize de yapacaklardı. Direkten döndük. Ümmet geleceğini TC. de görüyor. Napsın aç insan duvar deler. Hakan beyin anlattıkları harfiyen doğrudur. Bir de bunun üstüne tüm dünyada KORONA yaşadık. Üretim ve dağıtım zinciri darmadağın oldu. Bizdeki muhalefet ABD ve Avrupa ile birlikte iş tutuyor. Mit tırlarında emir veren FETÖ nun savcısı ne yapmış ABD konsolosluğunu telefonla aramış bilgi akışı sağlanmış. TC Devleti ne konuştunuz diye soruyor ABD cevap vermiyorlar. Konu derin. Biz de Suriye olacaktık. Allah korudu. Hakan beyin dediği gibi köyler boşaldı şehre aktı. Bozuk ekonomi insanı ELEKTRİK gibi çarpar. Ak Parti hükümeti şartları düzeltmek için çalışırken Muhalefet ters yönde kürek çekmeye devam ediyor. Asgari ücret adı üzerinde ASGARİ. İsteyen işveren daha fazla verebilir. Benim oğluma özel sektörde 36 bin veriyorlar. Hükümetle ne alakası var sa. Konu derin. Bu kadar açıklama yeter.

Yorumu oyla      2      0  
10 Temmuz 2024 Çarşamba 11:24

kovalayında gorun gıtsınler dıyenler tuzu kuru işi onlarla olmayanlar

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ... Torbalı kırmızı beyaza büründü!
FOTO GALERİ... Torbalı kırmızı beyaza büründü!
5 limon 80 lira… Üretici battı, fiyat arttı!
Artan üretim maliyetleri ve talep artışı limonun fiyatını uçurdu. Hasat ...
Tarımsal destek ödemeleri hesapta!
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 1 milyar 879 milyon 139 bin lira ...
 
Tire'de karadut hasadı zamanı
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin ve Ziraat Odası Başkanı Halil ...
Sulama tesisleri ücret tarifesi belirlendi
Bazı sulama tesislerinden faydalananlardan 2024'te alınacak işletme ve ...
Aşırı sıcaklar rekolteyi vurdu!
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şube Başkanı ve Ege Üniversitesi ...
 
Manisa'da yediveren hasadı başladı!
Ege Bölgesi'nde sadece Manisa'nın Turgutlu ilçesinde yetişen ve yıl içerisinde ...
Apartmanlar arasında bir vaha: İnadına üretim, zararına üretim!
Denize 1 kilometre mesafede atıl bırakılmış 40 dönüm araziyi tarımsal ...
Batı Akdeniz'de yetişiyor... 50 ülkeye ihraç ediliyor!
Türkiye'nin kiraz ihracatının yaklaşık yüzde 40'ının gerçekleştirildiği ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Benzersiz ve çok tartışmalı bir açılış!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalplerde yaşıyor!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Zurnanın ‘zırt’ dediği yer!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İzmir’in Vahşi Batı’sı: Katırcı Yanni belası
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Attends-nous PARIS
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Sözün haysiyeti
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Belediyelerin borç krizi siyasi krize dönüşüyor
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Farklı ahlak anlayışları, kültür, kontrol
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Bir zamanlar yaşananlar (1)
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Dönemi biterken Ekrem Bulgun…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva