HABERLER>TARIM
25 Ağustos 2023 Cuma - 09:14

Ziraat Mühendisleri Odası’ndan ‘İnciraltı’ yorumu: Tarımla ilişkili proje beklerdik!

İnciraltı Planları’nın açıklanmasının ardından dava açtıklarını anlatan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, “Biz planla değil, o bölgenin toprağının tarım dışına çıkarılmasına, tarım dışı kullanıma açılmasıyla ilgileniyoruz. Orada hala tarım yapılabilir. Yürütmeyi durdurma davası açtık ve lehimize karar çıkacağını ümit ediyoruz. Biz İnciraltı’nda yapılaşmanın olduğu bir proje değil, tarımla ilişkili bir proje ve plan beklerdik” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası’ndan ‘İnciraltı’ yorumu: Tarımla ilişkili proje beklerdik!

EGEDESONSÖZ – Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı,SONSÖZ TV’de İnciraltı ve Çeşme Turizm Projesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Gazeteci yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan Başkan Çakıcı, Tarım Bakanlığı’nın burası için “tarım dışı kullanıma açılması” yönündeki kararına karşı dava açtıklarını, yürütmenin durdurulması, İnciraltı’ndaki arazilerin tarım dışına çıkarılmaması yönünde karar çıkacağını ümit ettiklerini söyledi.

Çeşme Turizm Projesi’ne de müdahil olduklarını, orada her İzmirlinin hakkı bulunduğunu belirten Başkan Dr. Çakıcı, deniz suyunu arıtıp golf sahalarına verme düşüncesinin de sağlıklı olmadığı görüşünü savundu.

BİRAZ DAHA ÇEVRECİ, TARIMLA BİRAZ DAHA İLİŞKİLENDİRİLMİŞ BİR PROJE OLSAYDI KEŞKE!
İnciraltı’nın tarıma uygunluğundan bir endişeleri olmadığını, bu konudaki duruşlarında bir değişiklik olmadığını belirten Başkan Dr. Çakıcı, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Biz Oda olarak bir sivil toplum kuruluşuyuz ve topluma karşı bir sorumluluğumuz var. Dolayısıyla biz İnciraltı planlarıyla değil, temel anlamda İnciraltı’nın tarım dışına çıkartılmasıyla ilgili bir şikayetimiz, itirazımız var. Planın en azından daha çevreci, tarımla biraz daha fazla ilişkilendirilen bir proje olmasını temenni ederdik. Geçmişte de hep bunu savunduk, İnciraltı’nın tarımla ilgili olarak projelendirilmesi gerektiğini savunduk. Yani İnciraltı, tarım dışına çıkarılmayacak kadar değerli bir alan. Maalesef iki buçuk sene önce Toprak Koruma Kurulu’nda bizim koyduğumuz şerhe rağmen oyçokluğuyla, orada tarım yapılamaz, tarım dışı kullanıma izin verme anlamında bir karar geçti. İki seneden fazla Tarım Bakanlığı’nda bekledi bu karar. Herhangi bir işlem yapılmadı, bakanlık onaylamadı. Tam seçim öncesinde, seçim vaadi olarak ortaya çıkarıldı. Plan, bir anda bakanlık tarafından onaylanıverdi ve planlar açıklandı. Askıya çıkarılan planları biz de gördük. Biz de hemen İdare Mahkemesi’nde bir dava açtık, dava halen devam ediyor. Orasının tarım dışına çıkarılması, 5403 sayılı kanuna ve Anayasa’ya aykırıdır. Biz projeyle ilgili kısmıyla değil, oradaki arazinin tarım dışına çıkarılmasıyla ilgiliydi açtığımız dava… Yürütmenin durdurulması, İnciraltı’ndaki arazilerin tarım dışına çıkarılmaması yönünde karar çıkacağını ümit ediyoruz”

TARIMIN TURİZMLE BİRLEŞTİĞİ BİR PROJE GELİŞTİRİLEBİLİRDİ
İnciraltı’nda suyun borlu olduğu, bu yüzden orada tarım yapılamayacağı iddialarına karşın Başkan Dr. Hakan Çakıcı, şu bilgileri aktardı:

“Bir akademisyen olarak ben toprakçıyım, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde. Bor ile ilgili de çok çalışmış bir akademisyenim ve o bölgeyi de çok iyi bilirim. Tabii ki sorunlar olabilir. Artık burasını İzmir’in, İzmirimizin direkt çevresel anlamda nasıl değerlendirileceğiyle ilgili düşünmek lazım. Tarım yapılsın, tarım yapılmasın diye değil, bundan da vazgeçtik, eğer burada bir projelendirme yapılacaksa, daha çevreci, tarımsal geçmişi olan bir bölge olarak daha tarıma yakın bir projeyle değerlendirilmesi gerektiğini savunuyoruz ve bunda da ısrarcıyız. Projeyi gördük, parsel parsel bölünmüş, dama taşı gibi. Sadece oradaki mülk sahiplerini değil, şehri de ilgilendiren yer olarak kabul ediyoruz İnciraltı’nı. Geçtiğimiz günlerde bu planla ilgili bir tadilat söz konusu oldu. Tekrar sınırları belirlendi. Orada bir sulak alan var, orayı kapsaman bir sınır olmuş. Orada binaların yükselmesi, inşaatların yapılması çok kolay bir şey. Orada yüksekliği az dahi olsa yapılaşma ne kadar doğru, bir düşünmek lazım. Orası nasıl değerlendirilmeli? Eskiden orada çiçek seraları vardı, süs bitkilerinin mezatı yapılırdı. O bölgenin bir tarımsal geçmişi var. Tarımın turizmle birleştiği bir projenin daha uygun olacağını düşünüyorum. Böyle bir projeyle de orasını bir simge haline getirmek mümkün. Yapılaşmanın çok az, yeşilin ve tarımın daha çok olduğu bir İnciraltı olması için kafa yormak gerekirdi.”

DENİZ SUYUNU ARITTIKTAN SONRA TUZU DENİZE VERECEKSİNİZ VE DENGELERİ BOZACAKSINIZ
Çeşme Turizm Projesi ile ilgili itirazlarını da dile getiren Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, şunları söyledi:

“İnciraltı’nda olduğu gibi Çeşme Turizm Projesi’ne de müdahil oluyoruz. Çeşme Turizm Projesi de sadece tarımla ilgili bir konu değil, çünkü orada tarım alanları proje içerisinde çok daha sınırlı ve azınlıkta. Bu proje, Çeşme sınırlarının yüzde 75’ini kapsayan bir proje. Siz Çeşme’nin tüm fiziki alanının yüzde 75’ini bu projeye dahil ediyorsunuz. Kalan yüzde 25’lik kısmı da zaten şu andaki yerleşim alanlarını oluşturuyor. Öyle ki proje, o kadar kapsayıcı ki, bu coğrafi alanın tüm potansiyelini, fiziki altyapısını etkileyecek, yeraltı sularından havasına, sahiline kadar hepsi üzerinde bir tasarruf söz konusu. Yani burada yine İnciraltı’nda olduğu gibi sonuçta İzmir’de yaşayan her vatandaşın orada, Çeşme Projesi’nin içindeki alanda hakkı var. Çeşme su anlamında da çok sıkıntılı bir yer. Çim alanlarının oluşturulması, golf sahalarının yapılması gibi ayrıntılar var. Suyu denizden çekip arıtılması konuşuldu bir ara. Bu açıklamanın bile ayağı yere basmıyor. Denizden su çekip arıtmak düşüncesi için, aa ne kadar güzel, falan diyoruz ama suyu arıttığınızda elde kalan tuzu ne yapacaksınız? Onu tekrar denize vereceksiniz! Oradaki su yaşamını da bir anda tuzlu hale gelmesi konusunda etkilemiş oluyorsunuz. Tuzu yeniden denize vermekle suyun sıcaklığını, tuz oranını, oradaki canlıların yaşamını etkilemiş oluyorsunuz. Dolayısıyla Çeşme Turizm Projesi’nin de savunulacak bir yanı yok bizim için”

 
Kavacık üzümünü belediye kurtardı!
 
Pentagon, Prigojin'in 'öldürüldüğünü' öne sürdü
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tülin kuyumcu 26 Ağustos 2023 Cumartesi 15:01

O bölgede yeraltı sularının çoktan bittiğini biliyor musunuz? Çıkan suyun sıcak olduğunu ve o bölgede tarım yapılamadığını biliyor olmalısınız

Yorumu oyla      2      3  
Yusuf 26 Ağustos 2023 Cumartesi 14:31

Odalar aidat toplamaktan başka bi işe yaramıyor çünkü izmirli değiller izmir ile en ufak bilgisi olmayan avanta koltuk işgal eden iş yapıyormuş gibi görünen ideolojik tipler gel tarım yap vereyim benim yeri yap bakalım yapabiliyormusun boş konuşmak izmirliyi mağdur etmek sizin en güzel yaptığınız şey imkansız orada tarım yapmak şu termal bilmeden konuşmamak lazım c esme projesi çok güzel kayalık bi işe yaramayan yerler vergi ve işsizliğe çare olacak onada itirazmemlekette ne yatırım olursa belli çevreler tasmalilar harekete geçiyor yazıklar olsunboyle zihjiyetlere

Yorumu oyla      2      3  
Alen doğu gencer 25 Ağustos 2023 Cuma 18:33

İnciraltıcıların gözü yaşlı. çok tanıdığım var . yalan söylüyorlar öyle atadan babadan bilmemnereden kaldı diye. bir çoğu yatırımcı kardeşim bunların . imar çıkar umudu ile para yatırdılar buraya işte yıllardır siyasi baskı ile imar almaya çalışıyorlar. en azından aralarında böyle büyük bir grup var. dikkat ederseniz buraya büyük şirketler hiç yanaşmıyor. çünkü anında onlarca dava açılacağını biliyorlar. yoksa çeşme projesinde olduğu gibi isimlerini şimdiden duyardık. neyse umarım inciraltı tarım yapılamıyor adı altında ranta kurban gitmez. ki gitmeyecek bence. yerel seçimler geliyor kimse 300 tane oy için yüzbinlerce oyu riske atmaz.

Yorumu oyla      6      3  
serkan 25 Ağustos 2023 Cuma 16:46

ziraat odası çekilin

Yorumu oyla      2      8  
Taner D 25 Ağustos 2023 Cuma 13:14

Bizde Ayrancılar,Torbalı,Tepeköyde sizin tarım alanlarına daha çok sahip çıkmanızı beklerdik.Masa başında sizinde pekala bildiğiniz üzere tarım vasfını yitirmiş arazileri ideolojik istemüzükçülük tiyatrosu oynayacağınıza gerçekten Torbalı,Ayrancılar;Menemen deki sulak tarım arazilerin imarına karşı çıkında iş yaptığınızı görelim...

Yorumu oyla      2      3  
25 Ağustos 2023 Cuma 10:21

TV'de kamu spotu gösteriyorlar, gerçekte beton olsun diye uğraşıyorlar. Aynı durum Buca Cezaevine yapılması istenen projede de var. Seçim öncesi millet bahçesi, seçim sonrası apartman

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oda başkanları TMO’ya tepkili… Mısır üreticisinin ölüm fermanı!
Toprak Malzeme Ofisi'nin (TMO) açıkladığı mısır alım fiyatlarına Ziraat ...
Ege’nin bereketli topraklarına JES tehdidi!
Türkiye’nin en verimli toprakları arasında yer alan Gediz Havzası’ndaki ...
Aydın'da sezonun ilk kuru inciri 350 TL'den alındı
Aydın Ticaret Borsası (ATB), sezonun ilk kuru incirini temsili olarak ...
 
TMO açıkladı: Mısırın tonu 6 bin TL!
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), mısır alım fiyatını açıkladı. TMO, mısır ...
İklim değişikliği geldi, üretici ilaca sarıldı… Sofrada zehir var!
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Hakan Çakıcı bu yıl tarımda üretim ...
İktisat uzmanı tarımdaki darboğazı anlattı ve ekledi: Ucuz gıda ufukta yok!
Gıda maddelerinin pahalılığını değerlendiren Prof. Dr. Yaşar Uysal, “Köylerde ...
 
İlk hasat sevinci... Hedef 200 milyon dolarlık ihracat!
Ege’nin önde gelen tarımsal ihraç ürünlerinden Sultani cinsi sofralık ...
'Borsakarası'nda ilk hasat!
İlklerin öncüsü İzmir Ticaret Borsası’nın T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ...
Sezonun ilk kuru inciri kilosu 330 liradan alındı
Aydın'ın Nazilli ilçesinde 5 üretici, sezonun ilk kuru incirini Ticaret ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden 'erken seçim' için meydan okudu?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva