HABERLER>TARIM
18 Ağustos 2023 Cuma - 08:59

İlk hasat sevinci... Hedef 200 milyon dolarlık ihracat!

Ege’nin önde gelen tarımsal ihraç ürünlerinden Sultani cinsi sofralık çekirdeksiz üzümde Manisa'nın Alaşehir ilçesindeki bağlardan toplanan ilk ürünler ihracat yolculuğuna çıktı.

İlk hasat sevinci... Hedef 200 milyon dolarlık ihracat!

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği organizasyonunda, Türkiye'nin üzüm ambarı Manisa Alaşehir’de "Sultaniye Üzüm Hasat Töreni " gerçekleştirildi.    

Ege Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği tarafından Alaşehir'de hasadı yapılan çekirdeksiz Sultaniye üzüm için üretici İsmail Özer'e ait bağda kesim töreni düzenledi.  

Törene Alaşehir Kaymakamı Sayın Alper Faruk Güngör, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Metin Öztürk, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Alaşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sayın Musa Akkaynak, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Cengiz Balık, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Meyve Sebze Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Türkmen Türkmenoğlu, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri Hüseyin Vural Güleç, Sadık Demircan, Vildan Akgedik, Kenan Unat, Tolga Selim Kağan ve üreticiler katıldı.  

Aynı zamanda Uçak Kardeşler işletmesinde Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üyesi Sayın Ali Uçak iş yerinde ziyaret edilerek, üzüm yüklü TIR'ları hep birlikte ihracata uğurladık.

Alaşehir Kaymakamı Alper Faruk Güngör, “Manisa ve Alaşehir üzüm üretiminde marka sembol olmuştur. 900 bin dönüm alanda üretim yapılmaktadır. Bu sene de ürünlerimizi ihracata göndererek üreticimizin yüzünü güldüreceğiz. Güzel bir sezon olmasını diliyorum.” dedi.

Üretimde dünyada 6'ncı sıradayız
Ege Yaş Sebze ve Meyve İhracatçılar Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Sadece Manisa'nın değil Türkiye'nin en önemli tarım ihraç ürünlerinden olan, tadı ile dünyaya nam salmış Sultaniye çeşidi sofralık üzümün sezonuna büyük bir heyecanla başlıyoruz. Yıllık 2 milyon tona yakın sofralık üzüm üretimi yapıyoruz ve üretimde dünyada 6'ncı sırada yer alıyoruz. Turgutlu, Salihli, Alaşehir, Sarıgöl ilçelerimizi, Dadallı Köyünü kapsayan bu geniş üretim bölgesinde başta üzüm olmak üzere birçok meyve sebze yetiştiriliyor. Birçok ihracatçımız da burada yoğun bir şekilde ihracat gerçekleştirerek ülkemize önemli bir döviz katkısı sağlıyorlar. 2022 yılında 224 bin ton ihracat ile dünyada 10'uncu sırada yer aldığımız sofralık üzümün yüzde 60'ını Sultaniye cinsi üzüm oluşturuyor. 2022 yılında 176 milyon dolar sofralık üzüm ihracatı gerçekleştirdik. 2023 yılında, 2021 yılında yakaladığımız 200 milyon dolar barajını aşacağımızı inanıyorum. Taze sofralık üzüm ve kurutulmuş üzümde de toplam 600 milyon dolar ihracat gerçekleştireceğimize inanıyorum.” dedi.

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, “Üzüm on iki ay uğraşılan meşakkatli bir ürün. Üzümün iki ayağı var birisi taze, birisi kuru olarak hasat ediliyor. Kuru üzümün bir özelliği yüzde 85-90'ı dünya pazarlarına gidiyor. Dolayısıyla önemli bir döviz katkısı sağlıyoruz, birçok ürün üretiyoruz ama bu kadar zor pazarlarda üzümden elde ettiğimiz gelir daha farklı. Çünkü dünyada bu iklim şartlarıyla beraber üretim iyice zorlaştı. Ürünümüz dünya piyasalarında kıymet bulacaktır.” diye konuştu.

 
8 Süper Lig kulübüne para cezası!
 
Başkan Yetişkin’den Belediyeler Birliği'ne tepki: Araç, kepçe istedik, 3 bisiklet gönderdi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Borsakarası'nda ilk hasat!
İlklerin öncüsü İzmir Ticaret Borsası’nın T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ...
Sezonun ilk kuru inciri kilosu 330 liradan alındı
Aydın'ın Nazilli ilçesinde 5 üretici, sezonun ilk kuru incirini Ticaret ...
Çaya bir zam daha geldi: 3 ayda 3'üncü!
Çaykur, çaya yüzde 4.5 oranında bir zam daha yaptı. Böylece Çaykur'un ...
 
7,7 milyonluk ek gelir... Küçük Menderes'e yeni can suyu!
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda ...
Türk çayı 7 ayda 17,2 milyon dolar kazandırdı
Türkiye'den ocak-temmuz döneminde yapılan çay ihracatı geçen yılın aynı ...
Sıcak hava dalgası tarımı vurdu... Yaz meyvelerinde güneş yanığı oluştu!
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şube Başkanı ve Ege Üniversitesi ...
 
Aşırı sıcak inciri de vurdu!
Dünyanın önde gelen incir üretim merkezlerinden Aydın'da etkili olan aşırı ...
Depremzede çiftçilere 8,8 milyarlık destek!
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, deprem bölgesinde 6 Şubat'tan bugüne ...
Kirazda rekor yılı: 205 milyon dolarlık ihracat!
Türkiye’nin üretiminde dünya lideri ve ihracatta güçlü bir oyuncu olduğu ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden 'erken seçim' için meydan okudu?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva