HABERLER>POLİTİKA
22 Şubat 2012 Çarşamba - 14:50

Yıldırım 'Yeteneğe Destek Projesi'ni İzmir' den başlattı

TTNET’in hayata geçirdiği “Yeteneğe Destek Yaratıcı Ekonomiye Destek’ adlı kurumsal sorumluluk projesinin 2012 yılı uygulama programı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla İzmir’de başladı.

Yıldırım  Yeteneğe Destek Projesi ni İzmir  den başlattı

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ - Binali Yıldırım, “Önemli olan gençlerin elinden tutmak onların akıl terini bir katma değere dönüştürmek. Gittikçe alın terinin yerini, akıl teri alıyor bilişimle birlikte. İşte bu ve buna benzer sosyal sorumluluk projeleri akıl terini üretime dönüştüren ve ülkenin bilişimle kalkınmasını sağlayan önemli girişimler arasında yer alıyor. Böyle bir programın 2012’de İzmir’den başlatılmasından da, bir İzmir milletvekili olarak mutluluk duyuyoruz” diye konuştu. Gediz Üniversitesi Menemen Kampüsü’nde gerçekleştirilen açılış törenine İzmir Valisi Cahit Kıraç, TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, TTNET’in reklamlarında oynayan ünlü oyuncu Şener Şen, medya temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı. 24 Şubat’a kadar devam edecek olan Yeteneğe Destek Yaratıcı Ekonomiye Destek projesi kapsamında İzmir’in yanı sıra Manisa, Denizli, Aydın, Muğla, Uşak, Balıkesir, Burdur ve Antalya gibi illerden başvuru yapan 100 yetenekli gence eğitim verilecek.
 
Programın açılış konuşmasını yapan TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, Türkiye’nin yaratıcı ekonomi sıralamasında gelişmekte olan ekonomiler arasında dördüncülüğe geldiğini söyledi. Geçen yıl devreye soktukları projenin amacının gençlere yeni istihdam olanaklarının yaratmak ve yetenekli gençlere olan yatırımların teşvik edilmesini sağlamak olduğunu söyledi. Türkiye genelinde seçimler yaparak üç başlıkta eğitimler verildiğini belirten Yılmaz, “Türkiye’den 3 bin 606 başvuru aldı. Bunlardan 60 gencimizi seçtik ve onları eğitimden geçirdik. 2012 de bu sayıyı bin 60 adede çıkarmak istiyoruz. 10 ilimizde eğitim programlarını uygulayacağız. Çevre illerinin de katılımıyla Türkiye’nin 81 ilinde bu projenin ulaşmasını hedefliyoruz. Ben İzmir ve bölgesinden başvuran gençler arasından seçilen 100 gencimizin de çok güzel başarılara imza atacağına inanıyorum” dedi.
 
“ZÜĞÜRT AĞA ZAMANINDA ALTYAPI OLSAYDI, İFLAS OLMAZDI”
Projenin 2102 yılı başlangıcını yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bakanlık olarak bilişim sektörünün gelişmesine destek veren sosyal projelere destek verdiklerini söyledi. Şener Şen’i görünce ‘Züğürt Ağa’ filminin aklına geldiğini söyleyen Bakan Yıldırım, “Şener Şen’in Züğürt Ağa filmi gözümün önünden geçti. Şener Bey, zamanında böyle alt yapılara, böyle imkanlara sahip olsaydı iflas etmiş Züğürt Ağa olmazdı” dedi. Türkiye’nin yoksulluktan, yokluktan bugünlere geldiğini söyleyen Yıldırım şöyle devam etti: “Mümkünlüde her şey mümkün noktalarına geldik. Bu da bilişimin sayesindedir. Bilişim yaşam şeklimizi değiştiriyor. Yeni teknolojilerle gücüne güç katıyor. Öyle ki geçmişte güçlü olmak demek, topunun, tüfeğinin, sanayinin gelişmiş olması demekti. Şimdi güçlü olmak demek bilgiye sahip olmak, üretmek, kullanmak demek. İşte ülkemizde son on yıl içerisinde yapılanlar bilgi toplumu hedeflerimizi gerçekleştirmek için çok önemli adımlardır. 2002 yılında Türkiye’de geniş bant internet yoktu. İnternete girmek için telefonu çevirir şansımızı denerdik. Çevirme bitince karın gurultusu gibi bir ses gelir bağlantı sağlanamaz düşerdi. O günlerden bugünlere geldik. İnternet otoyollarına geldik. Bölünmüş yollardan sonra şimdi de akıl yollarını geldi. Akıl yollarını Türkiye’nin bir başından bir başına inşa ettik. Bugün erişebilirlik İzmir’de neyse Şırnak’ta da aynı. Yani ülkemizi doğusuyla batısı arasında sayısal uçuruma asla ve asla izin vermedik. 10 bin köyümüze ve mezramıza geniş bant internet ağı sağladık. Köy kent demeden bütün okullarımıza bilgi teknolojileri sınıfları olşuturduk. Şimdi de fatih projesini de eğitim sistemimize kazandırıyoruz. Fatih projesi bilişim çağını başlatan bir projedir. Bilgi toplumu hedeflerini gerçekleştirmek için attığımız çok önemli bir adımdır. Bu projeyle birlikte ülkemiz bilgi toplumu olma yönünde çok ama çok önemli bir yol alacaktır. Bu alanda başa güreşen ülkeleri yakalayacaktır. 

Türkiye’nin değişime, dönüşüme çok müsait bir nüfus yapısı var. Biz teknolojiyi çok kolay benimsiyor, hatta benimsemekle kalmıyor onu geliştiriyoruz. Zaman zaman bunu anlatırım, Türkiye bugün sosyal paylaşım sitelerini en yoğun kullanan dünyanın beş ülkesinden bir tanesi. Bugün aya gidiş adeta unutuldu internet öylesine bizim yaşamımızda yer aldı ki internetsiz hayatı düşünemez hale geldik. Her gün de kullanımlar artıyor. 2030’lu yıllarda 50 milyar internet kullanıcından söz ediliyor. Şuan verilen alan adları yetmiyor. Bütün bu adların değişmesi lazım. Bilişimde öngörü öyle yıllarla olmuyor. Bilişimde öngörü saniyelerden daha kısa sürede gerçekleşiyor. Biz burada konuşurken, kim bilir dünyanın neresinde insanlar yeni yeni buluşlar ortaya koyuyor.
 
“BİLİŞİMİN SİYASETE ETKİSİ ÇOK”
Eskiden siyaset kolaydı. Bir şey söylüyordunuz onun doğrumu eğrimi olduğunu insanlar yıllarca anlayamıyordu. Şimdi ne söylerseniz, anında bakıyorlar, ‘Bu adam bir şeyler söylüyor ama her biri palavra. Hiç biri doğru değil’ diyebiliyor. Artık siyasette sorumluluk istiyor öyle kafadan atmakla olmuyor. Bilişim internet bizi de şeffaflığı artıyor, her şeyden önce yaşamı kolaylaştırıyor. Bu işin ne kadar önemli olduğunu bana 80 yaşındaki teyze öğretti. Sayısal uçurumu neler ifade ettiğini ben ondan öğrendim. Şuan da 18 milyon geniş bantta abonemiz var. Kullanıcı olarak 50 milyonu geçiyor. 2007 seçimlerinde ben seçim bölgemde bir köye gittim, ‘Teyze bakan geldi’ dediler. Teyze çeşmenin başında oturuyor, teyze şöyle bir baktı yüzüme, dedi ‘yavrum yolumuzu yaptınız, sularımız akıyor, televizyonumuz 150 kanal çekiyor, buzdolabı çamaşır makinamız var. Herşeyimiz var sağolun. Emme bizim köyde ADLS çekmiyor’ dedi. Toprak başına bakan olmuşsun ama yavrum cahal kalmışsın. Allah bilir sen messengeri bile bilmezsin. Sonra işi anladık, torunu İsviçre’de yaşıyormuş, onunla görüşme yapınca, hasret gideriyormuş, bunun için şehre gitmek zorunda kalıyormuş. Çok da pahalı oluyormuş. Yaş ne olursa olsun ihtiyaçlar devam ediyor. Önceden yol istiyordu kanalizasyon istiyordu şimdi ADSL istiyor. Sosyal devlet olmanın gereği de vatandaşın bu isteğini, nerede olursa olsun, hangi şartlarda yaşarsa yaşasın bunu sağlamamız lazım. Ülkede barışın, birliğin sağlanması içinde buna ihtiyaç var. Son 10 yıl içerisine, bilişime bilgi otoyollarına çok büyük yatırım yaptık. Türkiye AB üyeleri arasında ilk 10’da yer aldı. Birçok hizmetlerde Avrupa’nın en iyisiyiz. Kişi başına aylık konuşmada birinci sıraya geldi. Fransızlarla başa başız. Bir fark var. Fransızlar boş konuşuyor biz hoş konuşuyoruz.
 


BİLİŞİM VADİSİ OLACAK

Bakan Yıldırım, girişimcilerin bilişim vadisinde bir araya getirileceğini de sözlerine ekleyerek şöyle devam etti: “Eskiden yatırım denilice fabrika akla geliyordu. Büyük büyük tesisler, milyon milyon dolarlar, büyük araziler geliyordu. Türk Telekom’un 170 yıllık bir ismi vardı. Çok büyük hizmetler görmüş. 60-65 bin çalışana ulaşmış. Ama dünya öyle büyük değişimler geçiriyor ki bu büyük kuruluşu bir arama moturu, sosyal paylaşım sitesi geliyor onu geçiyor. Bilişimde bireysellik, yenilik ön plana çıkıyor. TTNET’te bu girişimcileri bir yarışmayla belirleyip, onları eğitiyor. Bu yeter mi yetmez. B u lazım ama bunun ikinci adımı olması gerekiyor. Bu girişimci gençlerimizle, girişimcileri bir araya getirmek. Bir bilişim vadisinde bunları da buluşturmak. Bunu da yaptığımız zaman amaca daha fazla yaklaşmış olacağız. Projenin ikinci adımının da bu olduğu söylendi. Bundan da ziyadesiyle memnun olduk.
 
GENÇLERE YATIRIM YAPIYORUZ
Artık gücün kişi başı milli gelirle ölçülmediğini kaydeden Yıldırım, nüfusun en büyük güç olduğunu söyledi. Yıldırım, bu anlamda Türkiye’nin oldukça iyi insan kaynağı olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin sosyal sermayesi çok kuvvetli. O yüzden biz gençlere yatırım yapıyoruz. Bilişimle yaptığımız iş gençlere, geleceğe yatırımdır. Geleceğe yatırım neyle olacak, işte fatih projesi bunlardan bir tanesi, geniş bandın tüm ülkeye yayılması bunlardan bir tanesidir. Üçüncü nesil ihalesini yaparken, mutlaka burada ARGE merkezi kuracaksınız ve bu ARGE merkezlerinde en az 500 tane araştırma geliştirme mühendisi istihdam edeceksiniz’ dedi. Bütün üniversiteler teknoparklarını büyütüyorlar. Biz iktidara geldiğimizde iki tane teknopark çalışıyordu şimdi 40’ın üzerinde. İhracatı bilmiyordu şimdi 700 milyon dolar seviyesine geldi. Ama bu ülkemizin kapasitesini düşündüğümüzde çok alt düzeyde. Bilişim ayrı bir alan artık. Yeni bir istihdam sahası. Fabrikada bir kişiye iş üretebilmek için, sanayide, 40-50 bin lira kişi başı yatırım yapmak lazım. Bilişimde bu 10’da 1’e düşüyor. Önemli olan gençlerin elinden tutmak onların akıl terini bir katma değere dönüştürmek. Gittikçe alın terinin yerini, akıl teri alıyor bilişimle birlikte. İşte bu ve buna benzer sosyal sorumluluk projeleri akıl terini üretime dönüştüren ve ülkenin bilişimle kalkınmasını sağlayan önemli girişimler arasında yer alıyor. Böyle bir programın 2012’de İzmir’den başlatılmasından da, bir İzmir milletvekili olarak mutluluk duyuyoruz. Hele hele Türkiye’nin genç üniversitesi olan Gediz Üniversitesi’nin ev sahibi olması da bizim için çok anlamlı. Gediz Üniversitesi’ne ve Rektörü’ne teşekkür ediyorum. Gediz Üniversitesi genç olmasına rağmen öğretim kadrosu ve birçok ülkeden gelen öğrencileriyle de tam bir paylaşım sağlayan, küresel kardeşliğe de hizmet eden bir üniversite olarak faaliyetini sürdürüyor. İzmir’de dokuz üniversite var. İzmir’in üniversite öğrencileri 125 bin’i aşmış durumda. Bazı şehirler var nüfusu bu kadar bile değil. İzmir sadece bir turizm, deniz, tarım şehri değil aynı zamanda bir eğitim şehridir. Bu da dört devlet, beş vakıf üniversitesiyle 125 bin’i aşan bir öğrenci nüfusuyla her geçen gün kendisini ortaya koyuyor. Yüksek öğretimde çok büyük gelişmeler sağladık. 80 civarında yeni üniversite açıldı 170 bulmuş durumda. Dünyada sadece üniversite eğitimlerinden elde ettiği gelirle geçimini sağlayan ülkeler var. Yurt dışında öğrenci sayısı 3 milyon ve 100 milyar dolar. Türkiye bundan sadece 26 bin öğrenci alabiliyor. Yani üniversitelerimizin bundan sonra hangi alanlara yoğunlaşması gerektiğini bu rakamlar çok açık gösteriyor.”
 
Bilişimciliğe ve yenilikçiliğe desteklerinin hız kesmeden süreceğini dile getiren Yıldırım, İzmir’deki 4 projeyi de anlattı: İlk olarak bir çağrı merkezi kurduklarını 3 tanesinin faaliyete geçtiği, diğer 3’ünün de yakın zamanda faaliyete geçeceğini ifade eden Yıldırım, “Ortalama 300-400 gencimiz burada çalışıyor. İkincisi dijital arşiv kent. Bununda sözünü vermiştik, bunu da başlattık. Çok büyük tesisler inşa ediliyor ama şimdiden çalışmalara başlandı. Dijital arşiv kent çok büyük bir proje. Öyle büyük ki elinizdeki o uçuşan kağıtlara ihtiyaç kalmayacak. O kağıtların yerini ufacık çipler alacak. Bütün o bilgiler taranıp elektronik ortamda saklanacak, istediğiniz zaman elektronik ortamda sorgulanarak kullanıma açabileceğiz. Bilgisayar bize bu imkanı sağlıyor. Bu da milyarlarca sayfanın elektronik ortama aktarılması demektir. Bir diğer projemiz e-ticaret merkezini İzmir’de kuruyoruz. PTT ile birlikte bütün İzmir’in saygın KOBİ’leri, şirketleri İzmir’de e ticaret merkezi kuruyor. Arkasında PTT gibi bir çınarın hizmet garantisiyle kuruluyor. Ülkemizin KOBİ diye tabir ettiğimiz küçük ve orta ölçekli işletmeleriyle başlayan bu proje çok ses getirecek. Bu şekilde artık ticaret sanal ortama giriyor. 20 milyar Tl’yi aştı. Ticaret sanal ama teslimat gerçek. Teslimat olmazsa ticaret olmaz. Bir diğer konu da öğrenci yaşam merkezleri. İzmir için öğrenci yaşam merkezleri kurmak sözümüz vardı. Bunların da adımlarını atıyoruz. İki şekilde yapacağız. Bir Gençlik ve spor bakanlığı aracılığı ile yeni yurtlar yapılacak. Sadece bir yurt değil başlı başlına bir yaşam merkezi şeklinde çok geniş alanlarda üniversitelerle irtibatlı adeta bir yaşam kampüsü kuracağız bunu da kamu özel sektör işbirliğiyle yapacağız. İzmir’de bunu yapmaya talip girişimcilerimiz, iş adamlarımız var. Biz araziyi vereceğiz alt yapıyı sağlayacağız onlarda bu tesisleri yapıp öncelikli olarak üniversiteli öğrencilere sunacaklar. İzmir’de ciddi bir açık var. Böylece bunu da kapatmayı hedefliyoruz.
 
ŞENER ŞEN TANITTI
TTNET’in Yeteneğe Destek Yaratıcı Ekonomiye Destek projesinin tanıtımı için hazırlanan reklam filmi törene davetli olarak katılan ünlü oyuncu Şener Şen tarafından tanıtıldı. Açılış töreninde konuşan Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik de, üçüncü yılını dolduran Gediz Üniversitesi’nin bu çapta bir projeye ev sahipliği yapmasından duydukları mutluluğu dile getirdi. Gediz Üniversitesi’nin dünya başına, dünya huzuruna hizmet edecek iyi insanları, donanımlı gençleri çok yönlü olarak yetiştirmeyi hedef edinmekte. Gediz Üniversitesi olarak iş dünyasıyla bütünleşmekteyiz. Geleceğin mesleklerini, geleceğin insanlarını yetiştirmek için piyasanın eğilimlerini çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bunu çok önemsiyoruz. İnşallah biz bölgemizde bu işbirliğini sağlayacağız. Taleplere cevap verecek gençlerin yetişmesine yardımcı olacağız” dedi.
 
KATILIMCILARA MIT SERTİFİKASI
TTNET’in hayata geçirdiği ‘Yeteneğe Destek Yaratıcı Ekonomiye Destek’ projesi İzmir’den sonra Eskişehir, Adana, Erzurum, Ankara, Diyarbakır, Trabzon, Kayseri, Samsun ve İstanbul’da devam edecek. Proje 2012 yılı sonunda Türkiye’nin 81 iline erişecek. 18-30 yaş aralığındaki, asgari orta derece İngilizce dil bilgisine sahip gençlerin başvuru yapabileceği proje kapsamında üç günlük eğitim veriliyor. Dijital İçerik Üretimi, Dijital İçerik Sunumu ve Ticaretin Elektronikleşmesi alanlarında eğitim alan gençlere ayrıca İş Geliştirme ve Girişimcilik konulu ortak eğitim de veriliyor. Katılımcılar eğitim sürecinde, Yaratıcı Ekonomi ve Yaratıcı Ekonominin Sunduğu Fırsatlar konusunda da bilgilendirilecek. Düzenlenecek panellerde iş dünyasının önemli isimleri ile buluşma fırsatına erişecek. Ayrıca dünyanın saygın üniversitelerinden Massachussetts Institute Of Technologh (MIT) Entreprise Forum Türkiye tarafından ‘Girişimcilik Eğitimleri’ verilecek. Katılımcılar, eğitimler sonunda MIT Katılım Sertifikası alacak.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sav'dan kurultay resti: Kol kırıklığı gizlenemez
Önder Sav: İlk kurultaya delegelerin katılmamasını kimse yargılayamaz.
CHP seçmeni partisinin başında kimi görmek istiyor?
ANDY-AR Sosyal Araştırmalar Merkezi; 14 il’de Bu Pazar seçim olsa, oy’unu ...
Kaplan’dan MHP’yi sarsacak Öcalan iddiası
Genel Kurul'da "Oslo görüşmeleri" üzerine başlayan tartışmalarda Kaplan'dan şok iddia.
 
Yıldırım: İzmir için perdeyi daha yeni araladık
Bostanlı’da katıldığı Ağrı Dernekleri Federasyonu toplantısında konuşanı ...
Mithatpaşa için Bihlun Tamaylıgil devrede!
CHP Konak’ta yaklaşık bir ay önce tamamlanan Mithatpaşa seçimleri için ...
AK Partili başkanlarından koltuk değnekli mesai
Aydın'da Geyre Belediye Başkanı Hüseyin Gökçe ile Pirlibey Belediye Başkanı ...
 
Hrant Dink raporuna Cumhurbaşkanı Gül engeli!
DDK'nın Dink raporunun, açıklandığı 20 Şubat tarihinden 18 gün önce tamamlandığı ...
Vekilin adı ATV'deki fahişe karakterine verilince çıldırdı!
Adı ATV’de yayınlanan bir dizide fahişe karakterine verilen CHP milletvekili ...
CHP’de Sasalı kavgası!
İtirazları görüşmek üzere olağanüstü toplanan CHP İl Yönetimi’nde, tartışmalı ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva