HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
23 Temmuz 2011 Cumartesi - 09:33

Yıkımlar 8 Ağustos’ta başlıyor

Yıkım yapmakta isteksiz belediyeler Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı kızdırınca valiliğe talimat gönderildi. İnciraltı’nda 200 bina ve eklentinin yıkımı 8 Ağustos’ta başlıyor.

Yıkımlar 8 Ağustos’ta başlıyor

İZMİR - Kültür ve Turizm Bakanlığı, Koruma Kurulları’nın yıkım kararı verdiği kaçak yapıları yıkmakta belediyelerin yetersiz ve etkisiz kaldığını, Valiliklerin devreye girmesini istedi. İzmir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Özel İdare ve 30 ilçenin kaymakamlığına bu talimat yazısı bildirilince ilçe belediyeler harekete geçti.
 
Tebligatlar yapıldı
Kültür ve Turizm Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı’na 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanuna aykırı ve izinsiz uygulamaların yıkılması konsunda bir yazı gönderdi. İçişleri Bakanlığı da bu yazıyı Valiliklere gönderdi. İzmir Valiliği de yazıyı İzmir Büyükşehir Belediyesi, Özel İdare ve 30 ilçe kaymakamlığı’na belediyelere iletmesi için bildirdi. İnciraltı’ndaki kaçak yapılara daha önce tahliye ve yıkım tebligatı yapan Balçova Belediyesi, gelen son yazı üzerine aralarında işletme ve konutların da bulunduğu 71 kaçak yapıya yıkım tebligatı gönderdi.
 
Planlama süreci bitmedi
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, “Tebligatları yaptık. Yıkımlara 8 Ağustos’tan itibaren başlamayı hedefledik. Planlama süreci henüz bitmedi. İçişleri Bakanlığı ve Valilik tarafından gönderilen yazı çok açık” dedi. Balçova Belediyesi’nin İnciraltı’nda ilk etapta yıkım tebligatı gönderdiği 71 ruhsatsız yapıdan sonra 200’e yakın binaya daha aynı işlemi uygulayacağı ortaya çıktı.  Öte yandan Konak Belediyesi de sit alanlarında yıkım için harekete geçti. Yeterli araç-gereci olmadığı için Konak Belediyesi, bu kez Büyükşehir’den destek isteyecek.

‘Bu yapılar dün yapılmadı’
İnciraltı'ndaki işletmelerin avukatı Kemal Balcıoğlu, kaçak durumdaki yapıların ''yangından mal kaçırırcasına'' yıkılmaması gerektiğini söyledi.Balcıoğlu yaptığı açıklamada, tüm valiliklere kültür ve tabiat varlıklarındaki izinsiz uygulamaların takibini isteyen bir yazı gönderildiğini, yazı üzerine Balçova Belediyesi'nin de bölgedeki işletmelere yıkım tebligatı göndermeye başladığını belirtti.
    
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın İnciraltı'nda acil yıkıma gerek bulunmadığına ilişkin açıklamalarına karşın, yıkım tartışmalarının sürdüğünü kaydeden Kemal Balcıoğlu, şunları söyledi:  ''Bu süreç 20 yıldır devam ediyor. Bu yapılar da dün yapılmadı. 3-4 ay içinde bölgenin planlanması netleşmiş olacak. Bu süreçte işletmeler de kendilerine çeki düzen verecek. Bölgedeki işletmelerin mağduriyeti söz konusu. Bu işletmelerde yaz sezonu sonuna kadar 100 tane düğün var. Bu işletmeler devlete vergi veriyorlar. Çalışanların primlerini yatırıyorlar. Yangından mal kaçırırcasına yıkım yapmamak gerekiyor.''
    
Sorunun karşılıklı anlayış içinde çözülmesi gerektiğini anlatan Balcıoğlu, ''Vali Cahit Kıraç ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan işletmelere verilen sürenin uzatılmasını talep ediyoruz'' dedi.  Kemal Balcıoğlu, bölgede betonarme bina olmadığına da dikkati çekerek, kısa sürede Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İzmir Valiliği'ne ziyarette bulunacaklarını ve taleplerini ileteceklerini bildirdi. (Utku Bolulu/DHA/AA)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
23 Temmuz 2011 Cumartesi 23:16

acilen yıkılsın o yapılar. valilik belediyeleri ciddi olarak, özellikle polis ekipleriyle desteklemeli. sonra belediye zabıtaları bıçaklanıyor. incirlatındaki cafelerde muhteşem bi rant var. bu rantıda güneydoğudan gelen ve akrabalarını yerleştiren aşiretler - aileler alıyor ki bunların hiçbiri izmire yakışmıyor. insanlara hayvan gibi davranıyolar. bölgedeki yerler yıkılsın, yeni plana göre tekrardan sıfırla ve doğru işletmecilere verilerek yapılsın

Yorumu oyla      14      6  
nilaysermikökkılınç 23 Temmuz 2011 Cumartesi 11:39

Yeniasır gazetesinde Kültür ve Turizm Bakanımız Sn.Ertuğrul Günay'ın vatandaşların kendisine başvurmaları üzerine " konuyu inceleteceğini,acil yıkıma gerek yok " dediği ve vatandaşları rahatlattığı Balçova Belediye Başkanımız'ın da yıkım genelgesi karşısındaki isyanı haber başlığı olmuş.Ülkemizdeki hukuk kaosunun,mevzuat kirliliğinin,yetki karmaşasının ve elbette merkezi yönetimin yerel yönetimler üzerindeki idari vesayetinin doğal sonuçlarından biri daha ne yazık ki! Bu sefer vatandaşa karşı iyi adam Sn.Bakanımız ,kötü adam ise kendisine genelgeyle yıkımları yap denilen Sn.Belediye Başkanımız olmuş!Genelgelerle yönetilmeye devam edersek bu fotoğraf daima olacak.Belediyeler üzerindeki idari vesayet yetkisini İçişleri Bakanlığı kullanmakta.Belediye Başkanları ve diğer görevliler hakkında soruşturma yapmaya ve soruşturmaya izin vermeye dolayısıyla bu bakanlık yetkili.İçişleri Bakanlığı yıkımla ilgili bir genelge göndermiş .Belediye Başkanı genelgeye uymaz ise ne olur? Cevabı belli!Belediyeler ayrı bir seçimle görev alıyorlar.Ancak Merkezi İdareye bağlandıkları için elleri kolları bağlanmış oluyor.Belediye Başkanlarının takdir hakkı yok.Kanunları yorumlama hakları da yok.Onların yerine bu işi Bakanlık genelgelerle yapıyor.Madem belediyeleri ayrı bir seçimle göreve getiriyoruz.Kanunları da var.Sorumlulukları da var.Bırakalım belediyeler özgür olsun.Takdir hakları olsun.Anayasamızın 127/5. maddesindeki idari vesayeti kaldıralım.Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Sözleşmesini uygulayalım.Yıllar önce ,rahmetli Ahmet Priştina hakkında gecekondularla ilgili yıkım yapmamak nedeniyle görevi kötüye kullanmaktan Ağır Ceza Mahkemesinde ceza davası açılmıştı.Avukatları belediye kanununa göre belediye başkanlarının yıkımları erteleme yetkisi bulunduğuna dair savunma yapmış,vatandaşı mağdur etmemek için koşulları oluştuğunda yıkımların yapılacağını belirtmişlerdi.Rahmetli Priştina beraat etti.Ancak , malum ülkemizde yargı uzun yıllara sari olarak yürümekte ! Kendisinin vefatından sonra Yargıtay bu kararı bozdu ve Belediye Başkanlarının kanuna aykırı yapıları yıkmayı erteleme yetkisinin olmadığını gerekçe gösterek bu konuda içtihat oluşturdu.Bu karar ceza hukuku şerhli kitaplarında da yer almaktadır.Balçovadaki bu konuyu belki yeni bir genelge geçici olarak çözer.Ancak yetki karmaşası, mevzuat kirliliği ne zaman çözülür, çözülür mü ? ihtiyaç duyduğumuz yasalar ve yasa değişiklikleri yapılır mı ? zaman gösterir ! Saygılarımla

Yorumu oyla      27      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kadifekale'de 1600. bina yıkıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale Heyelan Bölgesi’ndeki kent dönüşümü ...
Büyükşehir Operasyonu’nda 3. dalga
İzmir Büyükşehir’de yaptığı operasyonla taşları yerinden oynatan Başkan ...
'Başkanlar hareketi' kurumsallaşıyor
Gizli toplantılarda gündeme yönelik önemli kararlar alan ilçe belediye ...
 
Efes emin adımlarla UNESCO yolunda
Selçuk Belediyesi tarafından “Efes Antik Kenti Alan Yönetim Planı” için ...
Bornova'ya bir proje ödülü daha
Bornova Belediyesi’nin yürüttüğü gebe, loğusa ve bebek bakım hizmetleri ...
Plastik kapaklar engelliye iş kapısı olacak
Geçtiğimiz aylarda tanıtımı yapılan plastik kapakların toplanarak satışında ...
 
Gaziemir'de mavi mutluluk
Gaziemir Belediyesi’nin düzenlediği deneme dalışıyla denizin altındaki ...
Yeni kadroyla yola devam
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ göreve getirdiği danışmanlarını ...
Başkan Kocaoğlu’nun bisiklet keyfi
Rengarenk giysileri ve ışık saçan bisikletleriyle İzmir caddelerinde toplu ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva