HABERLER>POLİTİKA
20 Nisan 2011 Çarşamba - 10:30

Vetoda çözüm liste küskünlerine bağlı

Vetolu bağımsızların adaylık yolu milletvekili seçimi kanunu değişikliği ve bu değişikliğin 12 Haziran seçimlerinde uygulanabilmesi için anayasa değişikliğinden geçiyor. Bu ise liste küskünü vekillerin insafına bağlı.

Vetoda çözüm liste küskünlerine bağlı

ANKARA - YSK’nın BDP destekli bağımsız milletvekili adaylarının başvurusunu reddetme kararına siyasilerden tepki yağarken, başkentte veto depreminin yol açacağı tahribatın önlenmesi için Meclis’li çözüm formülü arayışı başladı. CHP, seçim barajının düşürülmesi de dahil olmak üzere gerekli düzenlemelerin yapılabilmesi için TBMM’nin olağanüstü toplantıya çağrılmasını istedi. Ancak yasal değişikliklerin önümüzdeki seçimlerde uygulanabilmesi için Anayasa’nın “seçimlere 1 yıl kala seçim kanunlarında yapılacaklar değişikliklerin” 1 yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamayacağına ilişkin hükmünün de by-pass edilmesi gerekiyor. Bunun için referandum riski olmaksızın Anayasa’ya geçici madde konulması ise, 12 Haziran seçimlerinde liderlerinden “liste” onayı alamayan 267 AK Parti, CHP ve MHP’li mevcut vekilin insafına bağlı olacak.

Sinyali Şahin verdi

YSK’nın veto kararına en sert tepkiyi gösteren isimler arasında yer alan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, dün sabah saatlerinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, mevcut parlamentonun seçimlere kadar görevinin başında olduğunu anımsatarak, yeterli imza ile başvurulması halinde Meclis’in her zaman toplanabileceğini söyledi. Şahin, “seçimin ertelenmesine ilişkin talebi nasıl değerlendirirsiniz?” sorusuna ,”Bu anayasal bir zorunluluktur. Anayasada seçimlerin hangi zaman dilimleri içinde yapılacağı bellidir. Bu, bir yasayla değiştirilemez” yanıtını verdi.

Şahin’in saat 11.00 sularında yaptığı bu açıklamadan yaklaşık 4 saat sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısıyla seçim barajını da düşürmek dahil olmak üzere alınması gereken tedbirleri zaman geçirmeksizin almak üzere Meclis’in olağanüstü toplanmasını önerdi. Kılıçdaroğlu TBMM’de temsil edilen tüm partileri bu önerilerini desteklemeye davet etti.

AKP: Makul değil

Ancak AK Parti kanadından Meclis’in olağanüstü toplanması ve Anayasa değişikliği yapılması formülüne olumlu yanıt gelmedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik katıldığı bir televizyon programında konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “TBMM seçim kararı almış, seçim takvimi belirlenmiş. Bütün siyasi partiler adaylarını belirlemişler. YSK ayın 28’inde bu listeleri kesinleştirecek. Şimdi Türkiye her yönüyle seçime kilitlenmişken bu saatten sonra TBMM’nde sağlıklı bir toplantıda yapamazsınız. Bazı değişiklikler yaptığınızı var sayın, yine mağlum anayasa gereği yapılacak olan değişiklikler bir yıldan önce uygulanamaz. Dolayısıyla bu derde deva değidlir.”
AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da, TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Meclis’in olağanüstü toplanmasına ilişkin görüşlerin “makul görünmediğini” söyledi.  AK Parti kanadının hem küskün vekillerin anayasa değişikliğine destek olmama ihtimali, hem de seçim tarihinin ertelenmesine ilişkin girişimler olabileceği endişesi yüzünden olağanüstü toplantıya sıcak bakmadığı ifade ediliyor.

Anayasa uyarınca 4 yıllık seçim dönemi ancak savaş nedeniyle ileri bir tarihe ertelenebiliyor. Buna göre 22 Temmuz 2011 tarihine kadar seçimin mutlaka yapılması gerekiyor. Seçim tarihi 12 Haziran’dan, 22 Temmuz’dan önceki ilk pazar gününe ötelenirse, YSK’nın da 12 Haziran için belirlediği seçim takvimini sil baştan yenilemesi gerekecek. AK Parti’nin tüm bu nedenlerle TBMM’nin olağanüstü toplanmasına temkinli yaklaştığı belirtiliyor.

Anayasa ve TBMM İçtüzüğü uyarınca, tatildeki Meclis, Cumhurbaşkanı ve TBMM Başkanı’nın yanısıra, 110 milletvekilinin imzalı çağrısı ile olağanüstü toplantıya çağrılabiliyor. 110 Milletvekilinin imzasıyla yapılacak çağrıda, toplantı gün ve saati ile olağanüstü toplanmayı gerektiren gündemin açıkça belirtilmesi zorunluluğu bulunuyor. 110 imzalı dilekçenin verildiği tarihten itibaren 7 gün içinde Meclis Başkanı talebin gereğini yerine getiriyor. Belirtilen tarihte Genel Kurul’da birleşimin açılabilmesi için 184 milletvekilinin hazır bulunması gerekiyor. Bu çoğunluk bulunamazsa çağrı düşüyor. (Gazetevatan)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Belge getiren seçime girer’
YSK’nın, 12 bağımsız ismin adaylıklarını iptal etmesiyle ortaya çıkan ...
Aytun Çıray Baba ocağında
Cumhuriyet Halk Partisi 2.Bölge milletvekili adayı Aytun Çıray İzmir il ...
Erdoğan İzmir adaylarıyla buluştu
Ankara’daki tanıtım toplantısının ardından İzmir adaylarıyla görüşen Erdoğan, ...
 
Özkan: Benim suçum ne?
CHP'ye yaptığı milletvekilliği aday adaylığı kabul edilmeyen 'Ergenekon' ...
Ülük'ten Erdoğan ve Perinçek'e itiraz
Ergenekon Partisi Kurucu Genel Başkanı Tarcan Ülük YSK'nın bağımsız adayları ...
Demirtaş son noktayı koydu
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in projeleriyle ilgili ...
 
İşte CHP’nin liste sürprizleri
İzmir’de partilerin adayları sahaya inmiş olmasına karşın, listelere yönelik ...
CHP’den pazar mesaisi
İzmir’de yağmur çamur dinlemeden seçim çalışmalarını sürdüren CHP milletvekili ...
DSP İzmir adaylarını tanıttı
DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir 2. Bölge 1. sıra milletvekili adayı ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva