HABERLER>POLİTİKA
19 Nisan 2011 Salı - 18:12

İşte CHP’nin liste sürprizleri

İzmir’de partilerin adayları sahaya inmiş olmasına karşın, listelere yönelik yorumlar kulislerde tartışılmaya devam ediliyor.

İşte CHP’nin liste sürprizleri

Egedesonsöz/Özel- AK Parti, CHP ve MHP kulislerindeki liste tartışmaları devam ederken, sular bir süre daha durulacağa benzemiyor. AK Parti cephesindeki aday adaylarının neden aday olamadıklarına ilişkin kulisleri aktardıktan sonra bugün sıra CHP kulislerinde.
CHP’nin kalesi İzmir’de Yeni CHP ve Kılıçdaroğlu’nun değişim vaatleriyle birlikte 270 kişi aday adayı olmak için başvuru yaptı. Parti örgütündeki tasfiye ve operasyon beklentilerine rağmen Önceki Genel Başkan Deniz Baykal ve Önceki Genel Sekreter Önder Sav’a yakın isimler de aday adayı olmak için partiye başvurdu. Kaderlerini Kılıçdaroğlu’nun ve Yeni CHP kadrosunun eline bırakan onlarca aday adayı bu seçim için umduğunu bulamadı.
 
BAYKALCILIK İLK KEZ İŞE YARAMADI
Aday olamayanlar arasında Baykalcı cepheden Kemal Karataş, Ekrem Bulgun, Ertürk Çapın, Yücel Özen, Bülent Baratalı, Canan Arıtman, Hüseyin Mutlu Akpınar, Fahrettin Demir, Songül Gök, Sedat Uzunbay, Ertam Özen, Nevzat Kavalar, Cenap Börühan, Muhsin Kurt, Halil Özlük, Tülay Özüerman gibi isimleri saymak mümkün. Baykal’a yakın siyaset yapmak aralarında tecrübeli vekillerin, il ve ilçe başkanlarının da bulunduğu çok sayıda isim için bu seçimde avantaj olmadı.
 
SAV’A YAKIN OLMAK LİSTE DIŞI BIRAKTI
Aynı gerekçeyle liste dışı kalan Önder Sav ekibinden ise başta ekibin İzmir şefi, Eski Genel Sekreter Yardımcısı A. Rezzak Erten olmak üzere Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, PM Eski Üyesi Mehmet Süne, YDK Üyesi Kemal Cengizoğlu, Yalçın Erdoğan, Bergama Eski İlçe Başkanı Dr. İdris Yavuzyılmaz, Gaziemir Eski İlçe Başkanı Yüksel Demirsoy, İl Eski Yöneticisi Serdal Sandal gibi isimler de aday yapılmadılar. Sav ekibine yakın çok sayıda isim de operasyon beklentisi nedeniyle aday adaylığı başvurusu yapmadı.
 
KOCAOĞLU-YÜKSEL’E YAKIN İSİMLERE DE SOĞUK DUŞ!
Listeler üzerinde etkili bir isim olan Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da kendilerine yakın çok sayıda ismi listelere yazdırmayı başaramadı. PM Üyesi Hülya Güven, Balçova İlçe Başkanı Mustafa Moroğoğlu, İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, Grand Plaza Müdürü Ebru Okay, İZBETON Müdürü Hüseyin Sezer gibi isimlerin listelerde olmasında aktif rol oynayan Kocaoğlu, Danışman Kadrosunda yer alan Güler Tunçoku, Bilgin Erünal, Pelin Erda gibi isimlerin yanı sıra Nurgül Uçar Aktuğ listeye girmesini sağlayamadı. Genel Başkan Yardımcısı Yüksel’in desteği de Mehmet Şakir Örs, Mehmet Yıldırım, Ali Engin, Ülkü Caner, Eski Milletvekili Hakkı Ülkü gibi isimlerin listede yer almasına yetmedi.
 
BALBAY DIŞINDA GAZETECİ YOK!
CHP’den aday adaylığı için başvuru yapan İzmirli gazetecilerden sadece Cemiyet Başkanı Atilla Sertel listede yer bulurken, Sertel de 10. sıraya yazılması nedeniyle listeden geri çekildi. İGC Üyesi, Ergenekon tutuklusu Gazeteci Mustafa Balbay’ın aday olması nedeniyle Okan Yüksel, Mustafa Ağır, Berrin Dilekçi ve Ender Coşkun gibi isimler de liste şanslarını yitirdiği yorumları yapılıyor.
 
AKADEMİK KADRODAN ÜÇ ADAY
CHP’den aday olmak için başvuran pek çok bilim adamı da umduğunu bulamadı. Partiye 12. maddeden kaydolan Doç. Dr. Engin Önen’in yanı sıra öğretim görevlisi Suavi Tuncay, Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Akın Kapubağı gibi isimler de listelerde yoktu. Başta Prof. Hülya Güven, Oğuz Oyan ve Birgül Ayman Güler olmak üzere üniversite kökenli üç ismin listede olması diğer akademik kadroyu liste dışı bırakmaya yetti.
 
İTHAL BASKINI; İDDİALI İSİMLERİ SAF DIŞI BIRAKTI
CHP dışında partilerde de siyaset yapan isimlerden YTP kökenli Ulvi Puğ, SHP Eski İl Başkanı Mustafa Korkmaz, SHP başkan adayı Cevdet Tümtürk, SHP’li Şehrezat Mercan, DSP, AKP ve ANAP kökenli Serpil Yıldız, DSP patentli Saffet Baraşan, Mehmet Çümen, Rahmi Sezgin, Suat Çağlayan, DP kökenli Ayşem Kalyoncu, Genç Parti ve DSP tecrübeli Gönül Saray Alphan, DSP kontenjanından İzmir milletvekili olan Harun Öztürk, ANAP kökenli Engin Demir gibi isimler de liste şansı yakalayamadı.

Listelere çok sayıda ithal ismin gelmesinin yarattığı sıkışıklık iddialı bu isimleri liste dışı bırakırken, Kılıçdaroğlu’nun DP’li Aytun Çıray’ın dışında DSP’den geçen Levent Piriştina, Prof. Dr. Mümtaz Soysal’ın BCP’sinden gelen Birgül Ayman Güler’i değerlendirmesinin bu isimlerin liste dışı kalmasında etkin olduğu konuşuluyor.
 
NALBANTOĞLU BÜYÜK SÜRPRİZ!
CHP kulislerinin en büyük sürprizi kuşkusuz ki İl Eski Başkanı Rıfat Nalbantoğlu oldu. Kemal Karataş’ın 2009 yerel seçimleri öncesi Konak Başkan adaylığı için istifasından sonra atanan ve yerel seçimleri yöneten DSP-YTP kökenli, üç dönem PM üyeliği tecrübesi olan Nalbantoğlu, referandum sürecinde de partisinin il başkanı olarak görev yaptı. Bir dönem Deniz Baykal’a bir dönem de Önder Sav’a yakın siyaset yapan ancak parti içi operasyonda Kılıçdaroğlu ekibinin İzmir’de önünü açan Nalbantoğlu 10 Ocak tarihinde Ankara ile görüşüp istifa etmişti. Aday olmasına kesin gözüyle bakılan hatta Kılıçdaroğlu’ndan adaylık sözü aldığı bile konuşulan Nalbantoğlu’nun ikinci kez Ekrem Bulgun’un yerine atanması sırasında il yönetiminin teşekkülü nedeniyle Başkan Kocaoğlu ile arası açılmış, ikilinin limoni olduğu yorumları yapılmıştı. Nalbantoğlu’nun ilk altıda olması beklenirken liste dışı kalmasında Kılıçdaroğlu kadar Kocaoğlu’nun da söz sahibi olduğu konuşuluyor.
Bir dönem Sav ekibinin önemli isimlerinden biri olup son süreçte Kılıçdaroğlu ekibiyle yakın ilişkiler kuran YDK Üyesi Murat Haluk Öncel’in listelerde yer bulamaması da sürpriz olarak değerlendiriliyor.
 
KARS VE TUNCELİLİ ADAY YOK!
İzmir kulislerinde liste şansı tanınan isimlerden biri de Kars-Ardahan-Iğdır Dernekler Federasyonu Başkanı Öner Osmanoğlulları idi. CHP’de Sav’ın ardından ikinci adam olan Gürsel Tekin’in hemşerisi Osmanoğulları, İzmir kulislerinde en çok şans tanınan isimlerden biriydi. Osmanoğullları’nın Tekin’le olan hemşehrilik bağının ters teptiği konuşulurken Kılıçdaroğlu ile hemşehrilik bağı olan isimlerden hiçbirinin de bu nedenle liste şansı bulamadığı kaydediliyor. Listelerde Tunceli ve Kars kökenli adayların yokluğu iki ismin aldığı ortak karara bağlanırken, diğer aday adaylarının ‘torpil mi var?’ sorusunun önüne geçmek için böyle bir kararın alındığı kaydediliyor. Bu nedenle başta Mehmet Yıldırım ve Ali Engin olmak üzere Ali Kemal Elitaş, Serdal Sandal gibi isimlerin liste şanslarını yitirdikleri kaydediliyor.
 
DEMİRSOY’A SÜRPRİZ YAPILDI
İyi bir kampanya dönemi geçiren isimlerden Merih Şan, Burak Oğuz gibi isimlerin liste dışı kalması şaşkınlık yaratsa da Gaziemir Eski İlçe Başkanı Yüksel Demirsoy’un listede olmamasına anlam verilemedi. İzmir siyasetinde Sav ekibiyle yakın olduğu kadar Kocaoğlu ile hemşehrilik ilişkileri de olan Demirsoy, siyasette kullanmamasına karşın alevi kökenli oluşu, Kılıçdaroğlu’na kurultayda Ecevit şapkası hediye etmesiyle başlayan yakınlık da listede yer bulmasına yetmedi. Demirsoy’un eski siyaset arkadaşlarıyla olan ilişkileri üzerinden cezalandırılmış olma ihtimali üzerinde duruluyor.
 
ERSÖZLÜ, ERGÜL, TOPRAK VE ŞANLI DA GİREMEDİ!
Başkan Kocaoğlu ile sorunu olan aday adaylarından eski çalışma arkadaşları Emekli Genel Müdür Muharrem Derbentoğulları ve Spor işlerinden sorumlu isim Hüsnü Oral da listede yer alamadı. Yine Kocaoğlu ile yaşadığı tente kriziyle kentte öne çıkan Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı da listede yer alamadı. Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil’in desteği, Rumeli Platformu’nun listesinde yer alması Şanlı’ya yetmezken, ön seçimci eski vekil Muharrem Toprak ve Sabri Ergül de listede yer alamayan isimler arasında yer aldı.
Listede yer almasına neredeyse kesin gözüyle bakılan İZFAŞ Eski Genel Müdürü Dilara Ersözlü, 2007’de Kocaoğlu direnciyle karşılaşsa da bu kez başka kadın adayların tercih edilmesi yüzünden listeye giremedi.
 
MECLİS ÜYELERİNE GEÇİT YOK!
CHP’de liste şansı olan ancak liste dışı kalan isimlerden Eski PM Üyesi Hatice Tatlı, İl Genel Meclis Üyesi Nevzat Kavalar, Meclis Üyeleri Pınar Susmuş ve Azmi Kumova’nın şanssızlığı ise son dakika MYK’dan alınan tavsiye kararı oldu. AK Parti’den sonra il genel meclisi ve belediye meclisi üyelerinin adaylığını engelleyen bir genelge çıkaran, MYK’da aldığı tavsiye kararını adaylık başvurunun son günü açıklayan CHP, Bayraklı Belediye Meclisi’nden daha önce istifa eden Pınar Susmuş ve Hatice Tatlı ile Konak’tan ayrılan Azmi Kumova ve İl Genel Meclisi’nden istifa eden Nevzat Kavalar’a liste şansı vermedi… Pek çok iddialı isim de MYK’nın kararından sonra istifa dilekçelerini geri çekmişti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
baran yüksel 20 Nisan 2011 Çarşamba 12:13

MURAT HALUK ÖNCEL CHP İÇİN MUCADELE VEREN BİRİ OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ. ÖNDER SAV EKİBİ NEREDE MURATA HALUK ÖNCEL NEREDE SANAL ALEMDE VE SOKAKLARDA CHP İKTİDARI İÇİN ÇALIŞIYOR. ADAY YAPILMADIĞI HALDE AYRICA KEMAL KILIÇDAROĞLU BU PARTİNİN GENEL BAŞKANI BU GÜN BÜTÜN TÜRKİYE KEMAL KILIÇDAROĞLUCU OLACAK. ÜLKESİNİ SEVEN HALKINI SEVEN HERKES KEMAL KILIÇDAROĞLUCU OLMASI LAZIM. BENCE ŞUNCU BUNCUYU ARTIK GÖMÜN TOPRAĞA. BEN VARSAM VARIZ YOKSAM YOKUZ SİYASETİNİDE BIRAKIN ARTIK. NAMUSLU OLANLARI GÖZ ARDI ETMEYİN ÖN YARGI İLE YAKLAŞMAYIN. SORUN BAKALIM MURAT HALUK ÖNCEL NİYE ADAY YAPILMADI. SORUN BAKALIM BENDE BİLMİYORUM ÖĞRENMEK İSTİYORUM...

Yorumu oyla      12      6  
Hüseyin Sezgin 20 Nisan 2011 Çarşamba 11:14

Rıfat Nalbantoğlu, kendisinde içinden çıktığı Mali Müşavirler Odası AKPLI Bilal Doğana destek verdiği için üzeri çizilmiştir. Oda başkanı CHPlı feyzullah bey Ak Partıye acık destek vermıs nalbantoğluna sırtını donmustu. CHP Genel merkezı bu gerekceyle lısteye koymadı. Ayrıca yandas medyada yer alan bırının yakınınıda lısteye almak mantıklı olmazdı. Birde zamanı kahvede gecıren bırını yenıden vekıl yapmak hos olmazdı. Pınar Susmuş ve Hatice Tatlı ,Azmi Kumova ve Nevzat Kavalar MYK kararı nedeniyle listeye alınmamıstır.

Yorumu oyla      12      6  
bahtiyar 20 Nisan 2011 Çarşamba 10:29

şu b.erünal'la ilgili yorum yapılmasını bile anlayaamıyorum. diğer 350 kişi gibi o da adaylık başvurusu yapmış olabilir, cebinde 3-5 bin lira olan herkesin yapabileceği gibi. hakettiği sonucu da aldı. ancak hala bazı köşe yazarları b.erünal listeye giremedi gibi yorumlar yapıyor, kimdir erünal? hangi özelliğiyle (!) listede olması gerekiyordu.bana kalsa 350 kişilik liste yapılsa 349 ya da 350.sırada olması gereken bir kişi.yani boşuna gündemde tutmayın. ben asıl m.öncel'e üzüldüm. her dönem iktidarda olanın yanında saf tuttu,methiyeler düzdü, ama yine de kimseye yaranamadı. ben kendisinden o güzel (!) projelerinden vazgeçmemesini ve bir 5 yıl daha sabretmesini diliyorum.

Yorumu oyla      12      6  
Ali Kemal ELİTAŞ 20 Nisan 2011 Çarşamba 08:42

MEMLEKET MEVZUBAHİS İSE GERİSİ TEFERRUATTIR.MİLLETE HİZMET ETMEK İÇİN SADECE MİLLETVEKİLİ OLMAK GEREKMİYOR.ŞİMDİ TEK BİR ÖDEVİMİZ VAR 12 HAZİRAN SEÇİMLERİNDE HALKIN ARADIĞI ÖZLEDİĞİ İKTİDARIN KURULMASINA KATKI KOYMAK BUNUN İÇİN ÇALIŞMAK KİŞİLER ÜZERİNDE TARTIŞMAK GEREKSİZSDİR GÜN BİR OLUP İRİ OLUP DİRİ OLMA GÜNÜDÜR.PARTİLİ OLMAKTA BUNU GEREKTİRİR.

Yorumu oyla      13      12  
kamil korcu 19 Nisan 2011 Salı 23:59

İl kongresinde yaptıkları nedeniyle partiden ihraç edilmesi gereken Yüksel Demirsoy'a hala ne sürprizi yapılmış anlamadım.

Yorumu oyla      14      6  
İZMİR 19 Nisan 2011 Salı 22:52

CHP İL BASKANINA SAHIP CIKMADI. PKK LILAR LISTEDE YER BULUYORKEN ERGENEKONCULAR LİSTEDE YER BULUYORKEN CHP KENDI IL BASKANINA SAHIP CIKMADI. KEMAL KILIÇNDAOOĞLU COK TUHAF BIR ISIM... CHP YI DEGIL YONETMEK BIR DERNEGI BILE YONETEMEZ.

Yorumu oyla      22      14  
zeki 19 Nisan 2011 Salı 20:25

Sonuçta hepsini yazmışsınız şundan bundan olmadı diye,hepsini yazsalardı zaten listede yer kalmazdı.Bazı isimleriniz zaten hiç olmayacak isimler,bunları yazmıyorum,iş olsun diye hasbel kader aday olunmuş,yoğurt misali ya tutarsa demişler.

Yorumu oyla      19      7  
seçmen 19 Nisan 2011 Salı 19:22

Gürsel tekin ve kılıçdar oğlu böyle bir karar almışlarsa çok yalnış kılıçdar oğlu siyasete daha başlamadan önce çokları önseçime girip oy alan insanlara sen olma doğulu veya batılı her kimolursa olsun sonuçta emek vermişse olmalı .madem öyleise keşke şöle bir kararda alsaydı kılıçdar oğlu orta okul mezunu olan isimlerin millet vekili olur. ama beyin takımında olan olmasın mesele ikinci adam olmasın buda alına bilir bir karardı istanbul listelerini kontrol edin beyin takımında olan bazı isimler akademisiyen deyiller baykalda bunu yapıyordu mesela sevigen milletvekili olur ama kadroda olmamalıydı bakın akp ye neden başarılılar görüyoruz.

Yorumu oyla      14      9  
ayla 19 Nisan 2011 Salı 18:43

LISTEYE GIRIP SON ANDA CIKARILAN 25 YILLIK PARTILI HUSEYIN SAYGILI YI UNUTMUSSUNUZ.

Yorumu oyla      14      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’den pazar mesaisi
İzmir’de yağmur çamur dinlemeden seçim çalışmalarını sürdüren CHP milletvekili ...
DSP İzmir adaylarını tanıttı
DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir 2. Bölge 1. sıra milletvekili adayı ...
CHP adayları Güzelbahçe'yi ziyaret etti
CHP İzmir 1. bölge milletvekili adayları, CHP İzmir İl Başkanı Tacettin ...
 
Kötü hava koşulları AK Parti'yi vurdu
AK Parti İzmir Teşkilatının bugün başlaması planlanan yoğun seçim çalışmaları ...
Erdoğan'a '35 şarışın kadın' projesi
İzmir’de AK Parti yöneticileri, kentte partiye karşı önyargıları yıkmak ...
'Meclis derhal toplanmalı'
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, YSK'nın 12 bağımsız adayın başvurusunu ...
 
YSK geçici İzmir listesini açıkladı
Yüksek Seçim Kurulu geçici milletvekilleri aday listesini Resmi Gazete'nin ...
'Atatürk bile seçim dışı kalabilirdi'
Akşam Yazarı Gürkan Hacır'a göre, tarihte büyük liste savaşları yaşandı. ...
YSK'dan 'veto' gerekçesi
12 bağımsız adaylığını veto eden YSK gerekçeli kararını açıkladı. Açıklamada, ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva