HABERLER>GÜNCEL
17 Nisan 2022 Pazar - 11:10

Üç ayda 5 yer kapandı... Hamamda neler oluyor?

İzmir Hamamcılar Odası Başkanı Nafi Karaca, pandemi nedeniyle uzun süre iş yapamayan hamamcı esnafının, yeni düzenlemeyle artan su faturalarını ödeyemez hale geldiğini, personel bulamadığını, bu nedenlerden dolayı yılbaşından bu yana beş hamamın kapandığını ifade etti

Üç ayda 5 yer kapandı... Hamamda neler oluyor?

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir’de hamamcı esnafı, iki büyük sıkıntı yüzünden zor günler yaşıyor. Su tarifesinin güncellenmesiyle gelen faturalarının ağırlığı artarken, tellak bulmakta da zorluk çeken hamamcı esnafı, çareyi işletmeyi kapatmakta buluyor. İzmir Hamamcılar Odası Başkanı Nafi Karaca, yılbaşından bu yana beş hamamın kapandığına vurgu yaparak, “Pandemiyle azalan, hatta dip yapan işlerimiz hala toparlanmış değil. Günde 4-5 müşteriyle bu çark dönmez. İzmir Büyükşehir’den kullandığımız suda eskiden olduğu gibi bize kolaylık sağlanmasını istiyoruz” dedi.

HAMAMLARIN AYLIK KİRASI ORTALAMA 5 BİN LİRA
Başkan Nafi Karaca, hamamların ortalama 5 bin lira gibi kiraları olduğunu hatırlatarak, “Yakacak, su, elektrik giderlerinin yanı sıra personel giderleri de çok fazla arttı. Kiralar 5 bin lira seviyesinde olsa da hamamcı esnafının yükü çok ağır. Hamamı kapatmak, kolay verilecek bir karar değil ancak esnafımızın dayanacak gücü kalmadı. İşlettiğim hamam, kendimize ait olmasa, inanın ben de kapatırdım” ifadesini kullandı.

Başkan Karaca, hamamcı esnafının yaşadığı sorunları şu sözlerle değerlendirdi:

ESKİDEN HAMAMCILARA UCUZ SU VERİLİRDİ
“Artezyeni kendimiz çıkardık, belediye yasa gereği sayaç taktı. Su faturası çok ağırlaştı. Geçen ay 10 bin lira su faturası geldi. 100 bin liraya yakın su borcum oldu, ödeyemedim. Yapılandırmaya gittik, onu da ödeyemedik. Çünkü iş yapamıyoruz. Eskiden hamamların kullandığı suda biz hamam işletmecilerine ayrıcalık tanınırdı. Suyun tonu beş liraysa, bize üç liradan verilirdi. Eskiden, evine yüksek su faturası gelen birine, hamam mı işletiyorsun, birader, derdik. Biz şimdi o faturaları görünce, gerçekten hamam işlettiğimizin farkına vardık. Aynı uygulamanın tekrar başlatılmasını istiyoruz. Sonuçta biz de kamu hizmeti yapıyoruz. Şebeke tarifesinden kullandığımız suyun faturası bizi boğuyor. Belediye, hamamlar yaşatılsın, bu kültür ölmesin, sektör tükenmesin diye para veriyordu. Hatta Büyükşehir belediyemiz, Namazgah hamamını restore ettirdi.”

HAMAM KÜLTÜRÜ KAYBOLACAK DİYE ENDİŞELİYİM
Hamam işletmecilerinin artık personel de bulamaz hale geldiğini, bu sıkıntının her geçen gün büyüdüğünü belirten Başkan Nafi Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Masraflarımız artarken, müşteri potansiyelimiz düştü. Günde 3-5 müşteri gelir oldu. Bu kadar müşterinin ödediği parayla bu çark dönmez. Turizm sezonu da henüz başlamadı, gelen turist yok. Tasarruf olsun diye, mobilya atığı tahtaları yakar hale geldik. Doğalgaz kullanmaya kalksak, eve ekmek götüremeyiz. Çok sayıda meslektaşımız aynı sorunları yaşıyor. Hamamlarımız birer birer kapanıyor. Yakında hamam kültürü diye bir şey kalmayacak diye kaygılanıyorum.”

 
Tire'deki zehir taciri tutuklandı!
 
Dünyaca ünlü sanatçılar İzmirliler için çizecek
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ÜFE’ye göre fiyat ayarlaması ( zam değil ) 17 Nisan 2022 Pazar 12:14

İzmir BB’ne müracaat edin . Aslında müracaat etmenize de gerek yok . Yanlış meslek seçmişsiniz . Hamamcılık ! İzmir’deki Belediyelerin sağa sola “ Biz temiz insanlarız “ yazmasının bir anlam ifade etmediğinin örneği . Zorda kalan esnafın ekmeğini büyüteceğini her fırsatta dile getiren İzmir BB’si hamamcıları unutmuş mu ? Hamamcının suyuna sübvanse yokmuş mu ? Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sayın Şerafettin Kılıç’ın İzmir BB’ne “ not vermem gerekirse 10 üzerinden 5 puan bile veremem, 4 verebilirim “ demesi boşuna değil .

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tire'deki zehir taciri tutuklandı!
İzmir'in Tire ilçesinde uyuşturucu ticareti yaptıkları iddiasıyla gözaltına ...
13 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Barış Pınarı bölgesinde taciz ateşi açan ...
'Gönüllü kahramanlar' hazır kıta!
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) İzmir ...
 
Mahkemeler bile ikiye bölündü... Boşanmaya tatil arası!
Kayseri’de boşanma davası sürerken çocuklarının talebiyle birlikte tatile ...
Bakan Yanık'tan 'koruyucu aile olun' çağrısı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Almanya'da ailelerinden alınan ...
İsrail polisi Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi
İsrail polisi, Mescid-i Aksa'da bekleyen Filistinlileri çıkarmak için ...
 
Maganda çocuk parkında dehşet saçtı!
Karaman'da otomobilden inen 1 kişinin çocuk parkına doğru 9 el pompalı ...
Kardeşleri ile çöp atmaya gitmişti... Acı ölüm!
Antalya'da, kamyonetin altında kalan Suriyeli Tulin Abo Snisleh (2), hayatını kaybetti.
Mehmet KARABEL yazdı... Atatürk soyadını duyunca ne dedi?
Mehmet KARABEL yazdı... Atatürk soyadını duyunca ne dedi?
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbimizi ateşe verdikleri gün!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva