HABERLER>SAĞLIK
30 Nisan 2010 Cuma - 00:00

Türkiye'de diyabet riski artıyor

Dünya genelinde 17 ülkede yürütülen ''PURE'' çalışmasında, Türkiye'de 35-70 yaş aralığında diyabet oranı yüzde 14,7 olarak tespit edildi.’

Türkiye'de diyabet riski artıyor

Dünya genelinde 17 ülkede yürütülen ''PURE'' çalışmasında, Türkiye'de 35-70 yaş aralığında diyabet oranı yüzde 14,7 olarak tespit edildi.’
 
ANKARA - Dünya genelinde 17 ülkede devam eden ve on iki yıllık ileriye dönük epidemiyolojik bir araştırma olan ''PURE'' çalışmasının sonuçları belli oldu.
 
Türkiye ayağı Metabolik Sendrom Derneği tarafından yürütülen çalışma ile Türkiye'de bulaşıcı olmayan hastalıklar konusunda en önemli veri tabanı oluşturuldu.
 
İstanbul, Kocaeli, Nevşehir, Aydın, Antalya, Samsun, Malatya ve Gaziantep yürütülen ve toplam 4 bin 57 kişinin katıldığı PURE çalışmasına, kırsal ve kentsel bölgeden ve düşük, orta, yüksek ekonomik gruplardan 35-70 yaş arası 2 bin 463 kadın, bin 594 erkek kişi alındı. Çalışma kapsamında 2 bin 578 hane ziyaret edildi ve buralarda tüm hane halkına ait bilgiler toplandı.
 
Metabolik Sendrom Derneği Başkanı ve PURE Çalışması Ulusal Koordinatörü Aytekin Oğuz, çalışmada en çok öne çıkan sonucun diyabet değerleri olduğunu söyledi. Çalışmaya katılanların 12 yıl boyunca takip edileceğini belirten Oğuz, 3 yılda bir ölçümlerinin yineleneceğini ve yeni veriler toplanacağını kaydetti.
 
DİYABET GÖRÜLME SIKLIĞI KENTLERDE 2 KAT FAZLA
Türkiye'de diyabet görülme sıklığının artış gösterdiğinin tespit edildiğini belirten Oğuz'un çalışma sonucuna ilişkin verdiği bilgiye göre, 35-70 yaş aralığında yüzde 14,7 oranında diyabet görülüyor. Pre-diyabeti olan yani gizli şekeri olanların oranı ise yüzde 9,6. Diyabeti ve pre-diyabeti olan kişilerin oranı yüzde 24-25 civarında bulunuyor.
 
Yapılan çalışmaya göre 35 yaş üstü 4 kişiden birinin kan şekeri değerleri normal sınırında değil. Her 4 diyabetliden 3'ü kan şekerini kontrol edemiyor. Diyabet sıklığı 50 yaşından sonra artış gösteriyor, 60 yaşından sonra oran yüzde 30'lara çıkıyor. Diyabet görülme sıklığı kentlerde diğer illere oranla yüzde 2 oranında daha fazla görülüyor.
 
KADINLARDA OBEZİTE ORANI DAHA YÜKSEK
Çalışmaya göre, birçok ülke için ciddi sağlık sorunlarından biri haline gelen obezite Türkiye'de sinyal veriyor. Türkiye'de 35-70 yaş arasındaki nüfusun yüzde 52'si obez ve yüzde 34'ünün fazla kilolu çıkıyor. Kilosu normal değerlerde olanlarının oranın ise yüzde 13,6'larda kalıyor.
 
Obezitenin yaygınlığı açısından kırsal ve kentsel bölgelerde belirgin bir fark çıkmıyor. Obezite en çok kadınlarda görülüyor. Kadınların yüzde 10'u, erkeklerin yüzde 20'si normal kiloya sahip bulunuyor. Günlük kişi başına en az 2 bin kalori tüketiliyor ve toplam kalorinin yüzde 50'si karbonhidrattan alınıyor.
 
Türkiye'de 35-70 yaş arasında yüzde 42 olan hipertansiyon görülme sıklığı, kadınlarda yüzde 45, erkeklerde yüzde 37,5 olarak, yüksek kolestrolü bulunanların oranı ise yüzde 55 olarak saptandı.
 
Çalışmaya göre Türkiye'de metobolik sendrom görülme sıklığı yüzde 35,8. Erkeklerle 102, kadınlarda 88 santimetrenin üzerinde bel çevresi kalınlığı olanlarda görülen metobolik sendrom oranı Avrupalıların önerdiği ölçüler dikkate alınarak bir hesaplama yapıldığında yüzde 42,7'ye yükseliyor. Metabolik sendrom görülme oranı 35 yaşında yüzde 21, 50'li yaşlarda yüzde 40, 60'lı yaşlarda ise yüzde 50'ye yükseliyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Stresliyken yemeğe sarılmayın!
Yaşadığınız yoğun stres dönemlerinde kendinizi yemek yemeye verirseniz, ...
Astım kontrol altına alınabilir
Uzmanlara göre, astım hastalarının, hayatlarını, astımları yokmuş gibi ...
Sosyo ekonomik düzey kanser riskini etkiliyor
Ülkemizde lenf kanseri sıklığı yüzde 20. Sosyoekonomik düzeyi düşük ...
 
Kanser tanısında PET-BT teknolojisi
Başta akciğer, lenf bezi olmak üzere çeşitli kanser türlerinde tanı ...
Cildinizi tanıyın kreminizi seçin
Yanlış kozmetik seçimi ciltte hassasiyet, egzama, akne, renk değişikliği ...
Kavak polenleri masummuş!
Uzmanlar, alerjiye neden olduğu düşünülerek kesilen kavak ağaçlarının, ...
 
Radyasyona karşı iki bardak yoğurt
Radyasyon yayan cihazları çok kullananların, günde en az iki su bardağı yoğurt yemesi öneriliyor.’
Kalsiyum kalp krizinin habercisi
Amerika'da yapılan araştırma, kalp damarlarındaki kalsiyum oranının, ...
İki kişiden biri reçetesiz ilaç kullanıyor
Türkiye'de neredeyse her iki kişiden biri reçetesiz ilaç kullanıyor. ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva