HABERLER>GÜNCEL
16 Ağustos 2024 Cuma - 12:20

Türkiye'de her 2 evden 1'i deprem sigortalı

Depreme karşı finansal güvence sağlayan zorunlu deprem sigortası oranı Türkiye genelinde yüzde 57 olurken sigortalı konut sayısı 11,3 milyonu geçti.

Türkiye de her 2 evden 1 i deprem sigortalı

17 Ağustos 1999’da meydana gelen deprem derin izler bırakırken bilinçlenme sürecini de beraberinde getirdi.

Bu acı deneyim, doğal afetlere karşı daha hazırlıklı olunmasının gerekliliğini ortaya koyarken afet yönetimiyle ilgili önlemlerin hızla hayata geçirilmesine, 2000 yılında da DASK’ın kurulmasına vesile oldu.

DASK, toplumun depreme karşı bilinçlenmesini ve afet karşısındaki finansal gücün artırılmasını amaçlıyor.

17 Ağustos depreminin üzerinden çeyrek asır geçti
Tam sigortalılık hedefiyle çalışan DASK, teknik işleticiliğin 8 Ağustos 2020'de Türk Reasürans’a devredilmesi sonrasında deprem sürecini bütüncül bakış açısıyla ele alarak faaliyetlerini etkin ve sürekli kılmak amacıyla geliştirmeler yaptı.

Deprem riski daha az olan Ankara’da DASK Olağanüstü Yönetim Merkezi'nin açılması, DASK Ana Veri Merkezi'nin yedeği İstanbul’da kalmak üzere Ankara’ya taşınması, teknolojik altyapının yenilenmesi ve ihbar sisteminin güncellenmesi, bu geliştirmelerin başında yer aldı.

DASK’ın sigorta bilincini artırmak ve toplumun dayanıklılığını güçlendirmek için gösterdiği çabalar, bugün de aynı kararlılıkla devam ediyor.

Marmara bölgesinde sigortalılık oranı yüzde 64
DASK verilerine göre, bugün her 2 evden 1'i zorunlu deprem sigortasına (ZDS) sahip. Türkiye genelinde zorunlu deprem sigortası poliçesi 11,3 milyonu aştı ve sigortalılık oranı yüzde 57 seviyesine ulaştı.

Marmara Bölgesi, yüzde 64 sigortalılık oranıyla ilk sırada yer alırken onu yüzde 57 ile Ege Bölgesi izledi. Sigortalılık oranı İç Anadolu’da yüzde 51, Doğu Anadolu’da yüzde 59, Akdeniz’de yüzde 54, Güneydoğu Anadolu’da yüzde 50 ve Karadeniz’de yüzde 45 civarında.

Sağlanan finansal güvencenin tüm vatandaşlara ulaşması, DASK’ın en büyük hedefi. Bu güvencenin etkin ve güçlü olması da önem arz ediyor.

Bu kapsamda ZDS teminatlarında ocak ayından bu yana uygulanan enflasyon korumasıyla hem poliçe teminatları aylık enflasyon oranına bağlı ek prim ödemeye gerek kalmadan otomatik artıyor hem de olası hasar durumunda tazminat tutarı güncel bedel üzerinden hesaplanarak ödeniyor.

DASK’ın ödeme gücü 280 milyar lira
Tüm planlarını en acı senaryoya göre yapan DASK, deprem rezervlerini ve reasürans kapasitesini de artırdı. Ödeme gücünün 25 milyar liradan 280 milyar liraya çıkmasının yanı sıra 640 bin lira olan azami teminat tutarı da 1,5 milyon liraya yükseldi.

Bu güvence kaynaklarını toplanan prim gelirleri ve reasürans koruması oluştururken korumanın tamamı uluslararası derecelendirme kuruluşlarınca en az “A” ve üzeri düzeyde derecelendirilen reasürörlerden sağlanıyor.

DASK, devlet kaynaklarından tamamen bağımsız oluşturduğu kapasitesini ZDS poliçesi edinmiş sigortalıların evlerinde oluşacak deprem kaynaklı hasarların tazmini için kullanıyor.

ZAS ile sağlanan finansal güvencenin kapsamı ve gücü artacak
Sigorta bilincini artırmak için tüm mecraları kullanan DASK, birçok faaliyet yürütüyor. "DASK Tırı Yollarda Projesi" ile afet dönemleri dışında da Türkiye’yi dolaşarak vatandaşlarla buluşuyor ve depreme ilişkin tüm sorular yanıtlanıyor.

DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarım Yarışması, üniversitelerin mühendislik ve mimarlık öğrencilerinin projelerini yarıştırarak gençlere deprem bilinci aşılıyor ve bir deprem ülkesinde mühendis veya mimar olarak nelere dikkat etmelerinin gerektiği konusunda tecrübe kazandırıyor.

DASK Kısa Film Yarışması ile toplumun her kesiminde depremle yaşam bilincini artırmak amacıyla farkındalık yaratacak filmlerin üretilmesi teşvik ediliyor.

AFAD, depremzedelere 111,6 milyar lira barınma ve nakdi yardım desteği ulaştırdı
Bu çalışmaların yanı sıra yakın zamanda hayata geçecek zorunlu deprem sigortasının ZAS olarak genişletilmesiyle birlikte, DASK’ın sağladığı finansal güvencenin kapsamı ve gücü önemli ölçüde artacak.

ZAS ile sel ve taşkın niteliğindeki su baskını, heyelan, orman yangını, fırtına, çığ ve dolu gibi doğal afetleri kapsayan güvence sunulacak.

Kurum, ZAS kapsamında ülkenin önde gelen üniversitelerinde görev alan akademisyenler ve profesyonel ekiplerle tüm doğal afet riskleri değerlendirdi ve bunlar sonucunda ZAS ürününe dair kapsam ve tarife tüm detaylarıyla hazırlandı.

 
AK Parti'den Can Atalay açıklaması
 
Hizmet sektöründe istihdam rekoru
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Serinlemek için girdiler... Canlarından oldular!
Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde serinlemek için Atatürk Baraj Gölü'ne giren ...
17 Ağustos depreminin üzerinden çeyrek asır geçti
Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan ve o dönem "asrın felaketi" ...
İzmir'de 2 firari hükümlü yakalandı
İzmir'de çalışma yapan asayiş ekipleri, biri 8 yıl 8 ay diğeri 19 yıl ...
 
İZVAK- Manisa FK dayanışması
İzmir Spor Kulüpleri Birliği Vakfı ( İZVAK) yönetimi, Trendyol 1. Lig’deki ...
Suç makineleri yakalandı!
İzmir'de çalışma yapan asayiş ekipleri, biri 8 yıl 8 ay diğeri 19 yıl ...
Çiğli'de yangın!
İzmir’in Karşıyaka ilçesinde Doğançay mevkisinde alevlere müdahale devam ...
 
ÖSYM hafta sonu 2 sınav düzenleyecek
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca, Tıpta Uzmanlık ...
Yangın kabusundan kareler!
Yangın kabusundan kareler!
Dilan Polat davasında gizli tanıktan itiraf!
Kara para soruşturması kapsamında tutuklanan Dilan Polat ve Engin Polat çiftini ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva