HABERLER>DÜNYADAN
12 Ocak 2016 Salı - 20:29

Türkçe Macaristan'da seçmeli ders oldu

Macaristan Ulusal Ekonomi Bakanı Mihaly Varga, Macaristan'da Türkçe'nin seçmeli ders olarak okutulmasının "tarihi bir an" olduğunu söyledi.

Türkçe Macaristan da seçmeli ders oldu

Bakan Varga, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki Obuda Lisesi'ne hediye edilen dil laboratuvarının teslim törenine katıldı.

Burada konuşan Varga, Macaristan'da bir lisede Türkçe'nin seçmeli ders olarak verilmesini "tarihi bir an" şeklinde nitelendirerek, ''Tarihi bir ana tanıklık ediyoruz çünkü Macaristan'da ilk defa Macar devletinin yönetimi altındaki bir okulda Türkçe seçmeli ders oldu. Bu adımın atılmasında TİKA başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum'' diye konuştu.

Macaristan ve Türkiye arasında siyasi ilişkilerin "mükemmel" olduğunu belirten Varga, sözlerini şöyle sürdürdü: ''İki ülke arasındaki siyasi ilişkiler tarihi bir seviyede. İkili ilişkilerin daha da gelişmesi için siyasiler olarak tüm olanaklarımızı kullanıyoruz. Bu ilişkilerin ekonomi alanına da sirayet ettiğini görüyoruz. Örneğin, 2015 yılının ilk 10 ayında Macaristan'ın Türkiye'ye ihracatı ise yüzde 19, ithalatı ise yüzde 25 arttı. İki ülke arasında tarihi mekanların korunması konusunda örnek gösterebilecek derecede işbirliği mevcut. Budapeşte'deki Gül Baba türbesi başta olmak üzere, Zigetvar, Eğri ve Pecs şehirlerindeki Türk dönemi tarihi eserlerin korunması konusunda da çalışmalar devam ediyor.''

Varga, Türkler ve Macarların geçmişte yaşananları arkalarında bırakarak ortak bir geleceğe baktıklarını kaydederek, ''Osmanlı, Macarların tarihi simalarından Rakoczi ve Kossuth'u kendi ülkesinde kabul etti. Macaristan'da hala Macarların Türk mü yoksa Fin-Ugor kökeninden mi geldiği tartışması devam ediyor. Bugün her iki milleti siyasi, kültürel ve birçok alanda çeşitli bağlar birleştiriyor. Örneğin meşhur Macar futbolcu Balazs Dzsudzsak'ın Türkiye'de forma giymesi bizi mutlu ediyor'' dedi.

Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alattin Temur da Türkiye ile Macaristan arasındaki ikili ilişkinin her geçen gün daha da kuvvetlendiğini ifade ederek, ''Türkiye ve Macaristan çok özel ilişkilere sahip iki ülkedir. Tarihte zaman zaman rekabet yaşamış olsa da bunu arkalarında bırakıp yüzlerini ve kalplerini geleceğe ve dostluğa çevirebilmiş iki millettir. Türkiye ve Macaristan tarih boyunca birbirlerini desteklemiş ve yardımcı olmuştur'' ifadesini kullandı.

TİKA'nın Budapeşte Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş da Macarların yabancı dile büyük önem verdiklerine dikkati çekerek, ''Tarih boyunca Macaristan'da çok önemli Türkologlar yetişti. Bu okulda da gördüğümüz gibi Macaristan yabancı dil eğitimine büyük önem veriyor. Biz de bugün Macar dostlarımıza verdiğimiz destek ile çalışmalarına yardımcı olmayı hedefledik. Dil laboratuvarımız hem öğretmenlerimize hem de öğrencilerimize hayırlı olsun'' diye konuştu.

 
Batman'da 2 çocuk domuz gribinden öldü
 
Merkel'den ikinci açıklama: Terörün hedefi...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rus uçakları Suriye’yi vurdu: 65 ölü
Maarat El Numan Kasabası'na Rusya'ya ait savaş uçakları hava saldırısı ...
Flaş! Merkel'den 'Sultanahmet' açıklaması
Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Sultanahmet'te meydana gelen patlamayla ...
Patlama sonrası ABD’den ilk açıklama
ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass patlamayla ilgili haberleri yakından takip ettiklerini söyledi.
 
Sultanahmet’teki patlama dünyada flaş haber!
Uluslararası ajanslar ve yayın kuruluşları, Sultanahmet'te yaşanan patlamayı ...
ABD uçakları IŞİD’in paralarını vurdu!
ABD uçaklarının Irak'ın Musul kentinin merkezinde terör örgütü IŞİD'in ...
Putin: Esad eğer seçimleri kaybederse....
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye lideri Beşar Esad’a Rusya’da ...
 
Iraklı Türkmenlerden hendek alarmı!
Iraklı Türkmenler, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin IŞİD’le çatışma hatları ...
Fransa'daki saldırgan Türk vatandaşı çıktı
Fransa'nın Marsilya kentindeki bir Yahudi okulundaki öğretmene palayla ...
Almanya’da korkulan oldu: Sığınmacılara saldırı
Almanya’nın Köln kentinde yılbaşı gecesi yaşanan taciz ve gasp olayları ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bağırın ki sesimiz duyulsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva