HABERLER>DÜNYADAN
26 Nisan 2010 Pazartesi - 00:00

Türk bakandan ’‘dini semboller kalksın’’ önerisi

Almanya'nın ilk Türk kökenli bakanı Aygül Özkan'ın okullarda dini sembollerin yasaklanmasını önermesi partisinin ve basının tepkisini çekti.’

Türk bakandan ’‘dini semboller kalksın’’ önerisi

Almanya'nın ilk Türk kökenli bakanı Aygül Özkan'ın okullarda dini sembollerin yasaklanmasını önermesi partisinin ve basının tepkisini çekti.’
 
HANNOVER ’– Ntvmsnbc’’nin haberine göre; Almanya’’nın Aşağı Saksonya Eyaleti’’nde Sosyal İşler, Kadın, Aile ve Sağlık Bakanlığı görevine getirilen Türk kökenli Aygül Özkan’’ın okullarda dini sembollere karşı olduğunu söylemesi tartışmalara yol açtı.
 
Özkan, Focus dergisine yaptığı açıklamada, devlet okullarında haç ve başörtüsü gibi dini sembollere karşı olduğunu dile getirmesi kendi partisi içinden de tepkilere neden oldu.
 
Deutsche Welle'nin haberine göre, Özkan'ın dini sembollerin okulların tarafsızlığını uygun olmadığını dile getirmesi, Aşağı Saksonya Eyaleti'nin Hrıstiyan Demokrat Başbakanı Christian Wulff'un tepkisine de yol açtı. Wulff, eyalet yönetiminin okullarda bulunan haçları memnuniyetle karşıladığını kaydetti.
 
Wulff, Alman haber ajansı dpa'ya yaptığı açıklamada, ’“Aşağı Saksonya'da Hrıstiyanlığa ait sembollerin, özellikle de haçın yer alması, Hrıstiyan değerleri temelindeki toleranslı bir eğitim anlayışı çerçevesinde memnuniyetle karşılanmaktadır’” dedi.
 
Bunun din özgürlüğü temelinde başörtüsü takan öğrenciler için de geçerli olacağını ifade eden Wulff, ’“Sayın Özkan, dünyaya tarafsız gözle bakan kişisel görüşlerini dile getirmiştir’” şeklinde konuştu.
 
BU POLİTİKACIYA BAKANLIK VERİLMESİ DOĞRU MU?
Özkan'ın önerisine en büyük eleştiri Hrıstiyan Sosyal Birlik üyelerinden geldi. Birlik partilerinin meclis grubunun uyum sorumlusu Hrıstiyan Sosyal Birlik üyesi Stefan Müller, okullardan haçı atmayı savunan bir politikacıya, bir Hırıstiyan partisinde böyle bir görev verilmesinin doğru olup olmadığının iyice düşünülmesi gerektiğini savundu.
 
Özkan'ın, açıklaması basında da geniş yer buldu. Nordwest Zeitung konuyla ilgili şu yorumu yaptı:
 
"Aşağı Saksonya'nın müstakbel Sosyal İşleri Bakanı daha yemin etmeden, kendi partisinde büyük tepkiye neden oldu. 2004 yılından bu yana Hrıstiyan Demokrat Birlik Partisi'ne üye olan 38 yaşındaki Özkan, hafta sonunda okullarda haç ve diğer dinî sembollerin yasaklanmasını talep etti. Hıristiyan sembollerin devlet okullarında yeri olmadığı yönündeki açıklaması, partisinde kızgınlığa sebep oldu. Özkan'ın bu göreve atanmasının partisinin kamuoyuna yönelik bir halkla ilişkiler çalışması olduğu izlenimi doğdu. Özkan'ın daha şimdiden 60 televizyon programı ya da buna benzer etkinliğe davet edilmesi de bunu gösteriyor. Ancak Aşağı Saksonya Başbakanı Wulff'un bu seçimi ile, kamuoyunda bitkin olduğu izlenimi yaratan kabinesini canlandırma niyetinin, ne kadar hassas bir manevra olduğu görülüyor."
 
Hannoversche Allgemeine Zeitung ise konuyu bir başka açıdan ele aldı:
 
"Aygül Özkan radikal ya da tehlikeli değil. Radikal ve tehlikeli olanlar, ona karşı olanlar. Genç kadın daha şimdiden polis korumasına alındı, çünkü aşırı sağcı Almanlarla kökten dinci yabancılar onu tehdit etti. Bu, Özkan'ın Başbakan Wulff'a verdiği, Hannover'deki zorlu görevi deneme yönündeki sözün ne kadar cesur olduğunu gösteriyor. Özkan bu durumda polis korumasından daha fazlasını hakediyor. Liberal bir hukuk devletinde, barışcıl bir ortak yaşamı savunan herkesin onu aralarına alıp, korumalarını hakediyor."
 
ÖLÜM TEHDİTLERİ DE ALIYOR
Almanya'nın ilk Türk kökenli bakanı olarak dikkatleri üzerine çeken 38 yaşındaki Hrıstiyan Demokrat politikacı Aygül Özkan, Salı günü yemin ederek görevine resmen başlayacak. Aşağı Saksonya Eyaleti'nde Sosyal İşler, Kadın, Aile ve Sağlık Bakanlığı görevine atanmasından bu yana ölüm tehditleri aldığı belirtilen Aygül Özkan'a polis koruması sağlandı.
 
"Bild am Sonntag" gazetesinde Özkan'ın, iki polis tarafından korunduğu belirtilerek "Özkan, bakanlık görevine getirildiği günden bu yana radikal Almanlardan somut ölüm tehditleri alıyor" denilmişti. Ölüm tehdidi aldığı ortaya çıkan Özkan ise ’“Ben bu tehditlere boyun eğmem. Aksi takdirde bu yola hiç çıkmamam gerekirdi" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Körfeze günde bin varil petrol sızıyor
Meksika Körfezi'ndeki petrol platformundaki sızıntı bir çevre felaketine ...
Stephen Hawking'ten ilginç uyarı
İngiliz bilim adamı Stephen Hawking, uzaylıların varlığının neredeyse ...
Afganistan'da intihar saldırısı: 4 ölü
Afganistan'ın güneydoğu bölgesinde bir Amerikan özel güvenlik firması ...
 
Almanya’’nın Türk bakanı ölüm tehdidi alıyor!
Alman "Bild am Sonntag" gazetesi, Aşağı Saksonya eyaletinde Sosyal İşler, ...
Pakistan'da 26 Taliban öldürüldü
Pakistan'ın kuzeybatısındaki Orakzai aşiretler bölgesinde güvenlik ...
Wall Street yanarken porno izlemişler!
Bernard Madoff'un 50 milyar dolarlık dolandırıcılığını yakalayamayan ...
 
Obama ’“soykırım’” demedi
ABD Başkanı Obama, merakla beklenen 24 Nisan açıklamasında "soykırım" ...
Ermeniler Beyaz Saray önünde gösteri yaptı
24 Nisan nedeniyle ABD Başkanı Barack Obama'dan "soykırım" kelimesini ...
Aliyev: Erivan hukuğu küstahça bozuyor
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Ermenistan'ın hukuk normlarını ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva