HABERLER>POLİTİKA
11 Ocak 2012 Çarşamba - 08:47

Türeli, Balkan göçmenlerinin sorunlarını dinledi

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği’ni (İzmir BAL-GÖÇ) ziyaret etti.

Türeli, Balkan göçmenlerinin sorunlarını dinledi

İZMİR - Milletvekili seçilmeden önce uzun yıllar İzmir BAL-GÖÇ’ün Ankara Temsilciliği görevini yürüten Türeli, Balkan göçmenlerinin sorunlarını bildiğini ve çözüm için TBMM’nde var gücüyle çalışacağını söyledi.

BAL-GÖÇ Başkanı Süleyman Pehlivanoğlu ise, Balkan göçmeni bir ailenin çocuğu olan Türeli’nin milletvekili seçilmesinden dolayı çok mutlu olduklarını ve kendisiyle gurur duyduklarını ifade etti.

CHP’li Türeli, BAL-GÖÇ’te Dernek Başkanı Süleyman Pehlivanoğlu ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılandı. Derneğin olağan yönetim kurulu toplantısına katılan Türeli, TBMM’nde Balkan göçmenlerinin emeklilik, eğitim ve Balkan ülkelerindeki taşınmazlarıyla ilgili hukuki sorunlarının çözümü için bugüne kadar gerçekleştirdiği çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

TAKİPÇİSİYİM
Balkan göçmenlerinin çözüm bekleyen sorunlarını Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e bizzat ilettiğini anlatan Türeli “ Balkan ülkelerinden Türkiye’ye gelen vatandaşlarımızın emekli olurken yaşadığı sıkıntılar ve bu ülkelerde kalan taşınmazlarıyla ilgili hukuki sorunların aşılabilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu sorunların ilgili Bakanlıkların gündemine alınması ve takibinin sağlanması için gerekli girişimlerde bulunduk. Hükümetin Balkan göçmenlerinin sorunlarına daha duyarlı olması lazım. Bu insanların göç ettiği ülkelerde kalan taşınmazları, emekli olurken yaşadıkları sıkıntıların aşılması için hükümetin bazı somut adımlar atması gerekiyor. Ankara’da bu adımların atılmasını sağlamak için bıkmadan, usanmadan çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

HAK İDDİA EDEMİYORLAR
Bulgaristan başta olmak üzere Yunanistan, Makedonya ve Kosova’dan Türkiye’ye göç eden vatandaşların, göç ettikleri ülkelerde kalan taşınmaz malları üzerinde hak iddia edemediklerini vurgulayan Türeli şöyle devam etti: “ Bulgaristan ile 1925 yılında imzalanan Ankara Anlaşması ve buna dayalı olarak çıkarılan 1926 tarihli İkamet Sözleşmesine göre, Türkiye’de yaşayan Bulgarlar ve Bulgaristan’da yaşayan Türklere göç tarihlerinden itibaren iki yıl içinde taşınmaz mallarını serbestçe elden çıkarma hakkı tanınmıştı. Yine bu anlaşma ile taşınmaz malların nasıl elden çıkarılacağına ilişkin olarak gerekli hukuki düzenlemelerin iki ülkede de yapılması gerektiği hükme bağlanmıştı. Bununla birlikte, taşınmaz malların elden çıkarılmasına ilişkin olarak gerekli hukuki düzenlemelerin yapılmaması nedeniyle anlaşma hiçbir zaman uygulanmadı. Tamamen kağıt üzerinde kaldı. Ayrıca, anlaşmanın imzalandığı tarihe kadar olan problemleri kapsaması gerekirken, Bulgaristan kötü niyetli bir yaklaşımla izleyen yılları da kapsadığını öne sürerek daha sonraki yıllarda Türkiye’ye göç etmiş vatandaşlarımızın topraklarının iadesine ilişkin açtığı davaları reddediyor. İnsanlar yasal olarak mülkiyetlerine sahip olduğu ata yadigârı toprakları üzerinde hak iddia edemez
durumda. Bu anlaşmanın Dışişleri Bakanlığımız tarafından bir an önce ele alınarak yorumlanmasına ve mülkiyet haklarının iadesine ilişkin olarak Bulgaristan nezdinde harekete geçilmesine ihtiyaç var.”

EMEKLİLİK SORUNU
Balkan göçmenlerinin en önemli sorunlarından birinin de emeklilik olduğuna dikkat çeken Türeli, 1968 Göç Antlaşması’ndan sonra göç edenlerle, 1993 yılından sonra kendi isteğiyle Bulgaristan’dan Türkiye’ye gelen vatandaşların bürokratik engeller nedeniyle emekli olamadığını vurguladı. Türeli, “1968 yılında imzalanan Türkiye-Bulgaristan Yakın Akraba Göç Anlaşması’nın 12’nci maddesinde böyle bir hüküm olmasına rağmen bu hüküm uygulanmıyor. Bir de 1993 yılından itibaren bugüne kadar kendi rızalarıyla gelenler var. Bunların çoğu emekli olamıyor. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı’nın ortak bir çalışma yapması ve göçmen vatandaşlarımızın emeklilik sorununun derhal çözülmesi gerekiyor” dedi. 

GURURLUYUZ
İzmir BAL-GÖÇ Başkanı Süleyman Pehlivanoğlu ise, Rahmi Aşkın Türeli’nin TBMM’de ve Plan Bütçe Komisyonu’nda gerçekleştirdiği çalışmaları yakından takip ettiklerini açıkladı. Pehlivanoğlu “Sayın vekilimizin Mecliste bugüne kadar yaptığı çalışmalardan oldukça memnunuz. Ayrıca komisyonlardaki yoğun görevlerine rağmen İzmir’i de hiç ihmal etmiyor. Kendisini içimizden biri olarak görüyoruz. Çünkü yıllarca derneğimizin Ankara temsilcisi olarak görev yaptı. Bundan sonra da kendisiyle sürekli irtibat halinde olacağız. Üyelerimizin bizlere aktardığı sorunları Meclis gündemine taşıması konusunda taleplerimizi ileteceğiz” dedi.

Toplantıya katılmak için İstanbul’dan İzmir’e gelen Bulgaristan göçmeni Türk yazar Mehmet Türker de, CHP’li Türeli’ye Balkan ülkelerinde yaşayan Türklerin yaşamış oldukları sorunları konu alan üç adet kitabını hediye etti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Genel Merkez Karşıyaka'da son noktayı koydu
Delege seçimlerinin ardından kongre çalışmalarına sancılı başlayan AK ...
Kınık ve Çeşme’de başkanlar güven tazeledi
AK Parti ilçe kongreleri Kınık ve Çeşme’de yapılan kongrelerle devam etti. ...
Ergin: Kılıçdaroğlu fezlekesi rahatsız edici
Gündemdeki gelişmeleri yorumlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ‘‘Kılıçdaroğlu ...
 
CHP'li vekiller: Bize de dokunun
CHP lideri Kılıçdaroğlu'yla ilgili hazırlanan fezlekenin ardından CHP ...
Başbakan Erdoğan'dan 'fezleke' yorumu
Başbakan Erdoğan Kılıçdaroğlu hakkında düzenlenen fezlekeyle ilgili ilk kez konuştu.
Kılıçdaroğlu dilekçesiyle geldi, çok sert konuştu
Kılıçdaroğlu: Cebimde dilekçemle geldim. Kaldırın dokunulmazlığımı. Beni ...
 
CHP’de ilk kurultay imzasını İsa Gök attı
CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, Türkiye’ye demokrasiyi getiren partinin ...
CHP İzmir’den “fezlekeye” büyük tepki
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında başlatılan soruşturma ve ...
Aksünger: Sosyal devletin boşluğunu STK’lar dolduruyor
Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı’nın düzenlediği ve İzmir Özel Çamlaraltı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva