HABERLER>GÜNCEL
5 Mart 2011 Cumartesi - 00:00

TÜİK'ten ilginç araştırma

TÜİK’‘in 7 bin 27 bireyle gerçekleştirdiği araştırmaya göre Türkiye’’de bireylerin yüzde 61.2’’si mutlu, yüzde 72.8’’i ise gelecekten umutlu. Kadınlar erkeklere, evliler de bekarlara göre daha mutlu hissediyor.’

TÜİK'ten ilginç araştırma

TÜİK’‘in 7 bin 27 bireyle gerçekleştirdiği araştırmaya göre Türkiye’’de bireylerin yüzde 61.2’’si mutlu, yüzde 72.8’’i ise gelecekten umutlu. Kadınlar erkeklere, evliler de bekarlara göre daha mutlu hissediyor.’
 
Türkiye İstatistik Kurumu’’nun (TÜİK) 2010 yılı araştırmasına göre, Türkiye’’de bireylerin yüzde 61.2’’si kendisini ’“mutlu’” hissediyor. Yüzde 72.8’’i de geleceğe ’“umutla’” bakıyor.
TÜİK, 2010 yılı Yaşam Memnuniyeti Araştırması sonuçlarını açıkladı. Araştırma, 3 bin 440 hanehalkında bulunan 18 ve yukarı yaştaki 7 bin 27 bireyle görüşülerek gerçekleştirildi. Ülkedeki bireylerin mutluluk algılamasını ve temel yaşam alanlarındaki memnuniyetlerini ölçmeyi amaçlayan araştırmada TÜİK mutluluğu ’“acı, keder, ızdırabın yokluğu ve sevinç, neşe, tatmin duygularının varlığıyla karakterize edilen durum, hayattan genel olarak memnun olma hali’” şeklinde tanımlıyor. Bu çerçevede, görüşülen bireylerin yüzde 61.2’’si kendini ’“mutlu’”, yüzde 10.7’’si de ’“mutsuz’” olarak ifade etti.
 
KADINLAR DAHA MUTLU
 
Araştırmada kadınların erkeklere göre daha mutlu olduğu görüldü. Kadınlarda mutluluk oranı yüzde 62.7, erkeklerde ise yüzde 59.6 olarak belirlendi. Eğitim düzeyi artıkça mutluluk düzeyinde de artış gözlendi. 2010’’da ilkokul mezunlarında mutluluk oranı yüzde 60.5 oldu, yüksekokul/üniversite mezunlarında ise bu oran yüzde 67.7’’ye kadar yükseldi. Evli bireylerin de bekarlara göre daha mutlu olduğu dikkati çekti. Evlilerin yüzde 63.7’’si, evli olmayanların ise yüzde 53.5’’i kendisini ’“mutlu’” tanımladı. Bireylere mutluluk kaynakları sorulduğunda aile ve sağlık ilk sırayı aldı. Mutluluğun kaynağı olan kişi sorulduğunda, bireylerin yüzde 70.9’’u ’“aile’”, yüzde 13.2’’si ’“çocuklar’”, yüzde 7.5’’i ’“eş’”, yüzde 3.1 ’“anne/baba’” dedi. Sadece yüzde 1.9 kendisini mutluluk kaynağı olarak gördüğünü söyledi. Mutluluk kaynağı olan değerlerin arasında yüzde 71.2 ile ’“sağlık’” başı çekti. Bireylerin yüzde 13’’ü ’“sevgi’”, yüzde 6.9’’u ’“başarı’”, yüzde 4.6’’sı ’“parayı’” mutluluk değeri olarak betimledi. Araştırmaya göre, umutluların sayısı da arttı. Vatandaşların yüzde 72.8’’i geleceklerinden ’“umutlu’” olduğunu belirtti.
 
DAHA UCUZ ÜRÜN
 
Araştırmada, son 1 yıldaki ekonomik gelişmelerin bireyler üzerindeki etkisi de ölçüldü. Bireylerin yüzde 54.2’’si ’“daha ucuz ürün tüketmeye başladığını’” belirtti. Bu oran, 2009’’da yüzde 60 olarak hesaplanmıştı. Yüzde 33.8’’i borçlandığını, yüzde 21.7’’si gelirinin azaldığını, yüzde 24.5’’i tasarruflarında düşüş meydana geldiğini söyledi. Yüzde 22.7’’si de eğlence ve tatil masraflarını kıstığını dile getirdi. Bir önceki yıl söz konusu oranlar sırasıyla, 34.3, 27.9, 27.9 ve 25.9 olmuştu. Bireylerin yüzde 22’’si borcunu ödediğini, yüzde 13.1’’i gelirinin arttığını bildirdi. Bu oranlarda da önceki yıla göre iyileşme gözlendi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eylemsizlik Nevruz'a uzatıldı
İmralı’’da hapis yatan Abdullah Öcalan, eylemsizliğin 21 Mart’’a kadar ...
Uyarı levhalarını hatırladılar!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’’nin dış cehpe tamir ve boya işlerini ...
İzmir'de su kesintisi
İzmir'de Tahtalı Barajından kente su ileten isale hattında meydana ...
 
Eyvah! Kar geliyor
Türkiye Mart ayının ikinci haftasında yoğun kar, tipi ve fırtınaya tutulacak. ...
Konak’’ta işçiyle işçinin ’‘eylem’’ kavgası!
İzmir'in Konak ilçe Belediyesi için çalışan taşeron şirketin işçileri ...
Ümran Baradan’’a gözyaşlarıyla son veda’…
Mide kanseri nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden dünyaca ...
 
'Bugün Ahmet-Nedim... Yarın kim?'
Meslektaşlarının gözaltına alınmasını protesto etmek isteyen gazeteciler ...
’‘Alevi Yürüyüşü’’ne propaganda suçlaması!
Samed Dede Külliyesi Yaptırma Yaşatma ve Cemevi Derneği’’nden kentte Pazar ...
İskele faciası: Resmi rapor ’‘cinayet’’ diyor!
Makine Mühendisleri Odası Büyükşehir Belediye Binası tadilatında yaşanan ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva