HABERLER>GÜNCEL
12 Ocak 2016 Salı - 14:23

Torbalı’daki mülteciler için acil yardım çağrısı

İzmir’in Torbalı İlçesi'nde soğuk kış günlerinde derme çatma çadırlarda yaşam mücadelesi veren ve tarım işçisi, çoğu hasta 2 bin 400 Suriyeli sığınmacı için acil yardım çağrısı yapıldı.

Torbalı’daki mülteciler için acil yardım çağrısı

Halkların Köprüsü Derneği gönüllüleri, Torbalı İlçesi'nde yaklaşık 2 bin 400 Suriyeli sığınmacının mevsimlik işçi olarak barındığı 4 çadır alanında sağlık taraması yaptı.  Sağlık elemanı, tercüman ve raportörlerden oluşan gruplar, çadırları ziyaret ederek sağlık durumları ve yaşam koşullarına ilişkin tespit yaptı. Bir çadır poliklinik haline getirilerek hastalar tedavi edildi. Gönüllü eczacıların da yer aldığı sağlık taramasında ilaçlar hastalara ulaştırıldı. Soğuk kış günlerinde derme çatma çadırlarda elektriksiz, susuz bir yaşam süren, soba ile ısınabilen Suriyeliler'den aralarında bebek, çocuk ve yetişkinlerin de bulunduğu bir çoğunun grip olduğu dikkat çekti. Halkların Köprüsü Derneği, bu insanların sağlık ve beslenme durumlarının kritik olduğunu belirterek acil yardım çağrısı yaptı.

Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, Torbalı ile Bayındır ilçeleri arasındaki yolun kenarlarında, çöplük denilen alanlarda, 2 bin 400 Suriyeli'nin çok azının soğuk kış koşulları nedeniyle iş bulabildiği, derme çatma naylon çadırlarda soba ve ocaklarda, topladıkları çöp ve odunları yakarak ısınmaya çalıştıklarını söyledi. Prof.Dr. Terzi, şöyle dedi: "Çadırlarda kalanların sağlık açısından durumları çok kötü. Üzerlerine sıcak su dökülmesiyle yanık oluşan bebeklerle, çocuklarla karşılaştık. Aralarında yeni doğan bebekler var. Gebe kadınların, çocukların aşısı yok. Biz ancak, hasta olan bin kişiye ulaştık ve muayene ettik. Dernek olarak 60 kişi gittik, yaklaşık 30 civarında hekim, hemşire, 17 tercüman 10 gönüllü eczacı ile birlikte muayene ettik. Çoğunluğu üst solunum yolu enfeksiyonu, zatürree, bronşit, gribal enfeksiyon hastasıydı. Kronik şeker hastalarının ilaçları bitmişti. Yanımızda götürdüğümüz ilaçları verdik. Bu insanlar Torbalı merkezden 30 kilometre uzakta ve sağlık ocağına gitmeleri için ceplerinde para yok. Mutlaka gezici sağlık hizmeti gitmeli."

Mülteci sorunun hala devam ettiğinin altını çizen Prof. Dr. Terzi, bu insanların barınma, beslenme sorununun kritik bir noktada olduğunu devletin bu konuda el uzatmadığını bildirirken şöyle dedi: "Herkes kendi başının çaresine bakmaya çalışıyor. Bu sorunlar, gönüllü yardım kuruluşlarının gücünün çok üzerinde. Derme çatma çadırlarda yaşıyorlar, elektrik su yok. Çadırların içine ışıldaklarla girdik. Barınma koşulları devlet tarafından iyileştirilmezse hastalık kaçınılmaz olur. Çocukların ayakları çıplak ve gripten kırılıyorlar. Biz acil çağrı yapıyoruz. Tuvalet ve su ihtiyaçları için de acil müdahale yapılmalı. Raporumuzu İl Sağlık Müdürlüğü'ne göndereceğiz. Ayrıca bu çalışmaya bizimle birlikte Ege Üniversitesi'nden dört halk sağlığı profesörü de katıldı. Onlar da halk sağlığı raporu hazırlıyorlar." (dha)

 
Flaş! İzmir’de telefon dolandırıcılığına 110 gözaltı
 
5 can alan kazada alkollü sürücüye şok eden ceza!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! İzmir’de telefon dolandırıcılığına 110 gözaltı
Kişilerin kredi kartlarından para çekip dolandırıcılık yaptıkları ileri ...
40 Türkmen çocuğun Galatasaray hasreti İzmir’de bitiyor!
AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli ve AK Parti İzmir eski İl ...
Kılıçdaroğlu: Ülkemize kastedenler...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Sultanahmet'teki saldırıyı kınadı, ...
 
Torbalı’da dehşet günü: 2 korkunç ölüm!
15 yaşındaki lise öğrencisi 4.kattan ölüme atlarken, bir lokantacı da ...
Görgü tanığı anlattı: Alev topu gibi bir ateş!
Sultahmet'teki patlama sonrası bir görgü tanığı yaşananları anlattı: Büyük ...
İzmir’deki taşıt sayısı 1 yılda ne kadar arttı?
İzmir’de 2015 Kasım ayındaki taşıt sayısı, geçen yılın aynı ayına göre ...
 
Sultanahmet'teki patlama için yayın yasağı
İstanbul Sultanahmet'te meydana gelen patlamaya ilişkin yayın yasağı getirildi.
Cizre'den acı haber: 1 polis şehit
Şırnak'ın Cizre ilçesinde güvenlik güçleri ile teröristler arasında çıkan ...
Flaş! Otel yangını: Çok sayıda kişi mahsur
Maltepe'deki bir otelde çıkan yangında, çok sayıda kişi üst katlarda mahsur kaldı.
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bağırın ki sesimiz duyulsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva