HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
30 Kasım 2011 Çarşamba - 20:05

Termik santral ve cüruf alanına tepki

Aliağa’nın Çakmaklı Köyü ile Foça’nın Gencelli Mahallesi arasında yapılmak istenen iki termik santral ve Kozbeyli ile Ilıpınar Köyleri arasında yeni oluşturulan cüruf alanına tepkiler sürüyor. İzmir Kent Konseyleri Birliği, Gölyüzü Mevkisi'ndeki cüruf döküm alanında eylem yapıp, yeni bir hukuksal mücadale başlatacaklarını bildirdi.

Termik santral ve cüruf alanına tepki

İZMİR - Aynı zamanda Bakırçay Belediyeler Birliği Dönem Başkanı olan CHP'li Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Kıyı Ege Belediyeler Birliği temsilcileri, Foça, Dikili, Menemen, Karşıyaka, Bayraklı, Bornova, Aliağa, Konak Kent Konseyleri başkanları, Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP) Dönem Sözcüsü Nermin Korkmaz ve üyeleri, vatandaşlar ile çevrecilerin katıldığı eylemde, polis geniş güvenlik önlemi aldı.
 
İzmir Kent Konseyleri Birliği adına dönem sözcüsü Aliağa Kent Konseyi Başkanı Yakup Öztürk bir açıklama yaptı. Foça ve Aliağa'da kurulması planlanan, kömüre dayalı termik santral konusunda hukuksal mücadelelerinin devam ettiğini belirten Öztürk, "Ancak, buna rağmen hukuk devletinde, hukuk tanımaz girişimlerle, toprak, tarım ve zeytincilikle ilgili mevzuatlara aykırı olarak Foça'da niteliği bilinmeyen ve tartışmalı, zararlı atıklar içeren cüruflar, hiçbir önleyici koruyucu tedbir alınmadan, gelişigüzel verimli tarım arazileri, orman, doğal su kaynaklarına dökülerek doğa katliamı yapılmakta" dedi.
 
Öztürk, Babakan Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabibi kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İzmir Valisi Cahit Kıraç, CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir İl Genel Meclisi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri ile milletvekillerini göreve ve 'doğa katliamına son vermeye' davet etti. Öztürk, Birlik olarak bir komisyon oluşturup, hukuki çalışma yaptıklarını, devam eden dava süreçleri ve yürütmeyi durdurma kararlarını da dikkate alarak yeni hukuksal mücadele başlatacaklarını da kaydetti.
 
BURADA DOĞDUK, BURADA ÖLECEĞİZ
Ilıpınar Köyü'nde yaşayan 72 yaşındaki Mehmet Ali Duran, fabrikaların ve cüruf depolama alanının kurulmasından sonra yörede havanın ve sularının değiştiğini, hayvancılığın ve tarımın bittiğini öne sürdü. Duran, "Cüruf alanının olduğu yerde iki su kaynağı vardı. Bu kaynakların üzerine döküm alanı yapıldı. Sularımız içilmez oldu. Hayvanlarımız ölüyor. Her bakımdan mağduruz. Tavuk yok. Yumurta yok. Süt yok. Sığır yok. Zeytin ağaçlarında verim düştü. Asit yükseldi. Biz nasıl geçineceğiz. Gençlerimiz kaçıyor. Mahvolduk. Biz burada doğduk, burada öleceğiz. Bu kirli havayı solumak istemiyoruz. Sularımızın kirlenmesini istemiyoruz" dedi.
 
Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven de tıpkı siyanürlü altında olduğu gibi cürufun da yeraltı sularını, buharlaşma ve yağmurla solunan hava ile içme sularını zehirlediğini söyledi. Özgüven, "Biz insanları zehirlemeye devam ediyorlar. Elimizden geldiği kadar insanlarımızın yanında, onlara katkı koymaya çalışıyoruz. Bunların olmaması için mücadele ediyoruz ve mücadele edenlerin yanında yer alıyoruz" dedi.
 

Grup, açıklamanın ardından "Termik santral istemiyoruz", "Foça cüruf depolama alanı değildir", "Termik santraller ölüm kusacak" sloganları attıktan sonra dağıldı.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
osman 1 Aralık 2011 Perşembe 11:21

BIRAKIN BU BOŞ İŞLERİ SİZ ÖNCE İZMİRİN HATAYINA BAYRAKLISINA BAKIN İNSANLAR YOLDA YÜRÜYEMİYOR HERYER TOZ İÇİNDE .ASLINDA BUNA ŞAŞMAMAK GEREKİYOR.SİZİN GİBİ KENT KONSEYİ OLURSA BÖYLEDE YOLLAR KALDIRIMLAR OLUR.İŞİNİZ GÜCÜNÜZ BOŞ İŞLERLE UĞRAŞMAK.

Yorumu oyla      13      7  
Feramuz Aydıner 1 Aralık 2011 Perşembe 09:00

Yukarıda fotoğraf'a bakarak;belediye başkanlarımızın çevre katliamına ne kadar duyarsız olduğunu bir kez daha anladım.Fotoğrafta sadece Dikili Bel.Bşk.Sayın Özgüven var.Kendisine çok teşekkür ediyorum.Ve soruyorum.Neredesiniz;Foça,Aliağa ve Menemen Belediye Başkanları? Uyanın ve beldelerinize sahip çıkın.

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Danıştay, danışman soruşturmasını kaldırmadı
Danıştay, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun danışmana ait ...
Buca’da bir park daha hizmete girdi
Buca Belediyesi’nde düzenlenen parklar hizmete giriyor. Bin 900 metrekare ...
Kocaoğlu: 'Bende bir daha başkan olma hırsı yok'
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege TV’deki canlı yayında ...
 
Miniklerin tiyatro keyfi başladı
Gaziemir Belediyesi çocukları sanatla buluşturmaya devam ediyor. Bu sezon, ...
Karşıyaka Belediyesi’nden afet için bir adım daha
Karşıyaka Belediye bünyesinde afetler için oluşturulan 16 kişilik ekip, ...
Başkan Karabağ Afyon Evciler fahri hemşerisi oldu
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Afyon Evciler Derneği’nin Alparslan ...
 
Aliağa'nın köylerine yatırım yağıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Aliağa Belediyesi’nin uyumlu çalışması ile köylere yatırım yağıyor.
Çiğli Belediyesi personeli sigarayı bırakıyor
Çiğli Belediyesi sigara kullanan personeline sigarayı bıraktırmak için çalışma başlattı.
Bornova’da son 2.5 yılda 107 kilometre yol yapıldı
Bornova Belediyesi son 2.5 yılda yol ve parke taş düzenlemelerine 10 milyon ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva