HABERLER>EKONOMİ
30 Nisan 2023 Pazar - 13:23

Tatar'dan İktisat Kongresi'nde mesaj: İzmir’in muazzam bir kentsel dönüşüme ihtiyacı var

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen İzmir İktisat Kongresi’nin ikinci gününde devam ediyor. AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, “İzmir’in muazzam bir kentsel dönüşüme ihtiyacı var” dedi.

Tatar dan İktisat Kongresi nde mesaj: İzmir’in muazzam bir kentsel dönüşüme ihtiyacı var

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen İzmir İktisat Kongresi’nin ikinci gününde Yüzüncü yıl Türkiye’sinde Doğal Afetler Paneli Gerçekleştirildi. Prof. Dr. Şükrü Ersoy moderatörlüğünde düzenlenen, AFAD Koordinatörü Prof. Dr. Orhan Tatar , Prof. Dr. Yoshinori Moriwaki, doğal afetler hakkında konuşmalar gerçekleştirdi.

Oturumda ilk olarak konuşan Orhan Tatar, “AFAD deprem ve risk azaltma görevine 4,5 ay önce gelip 4 büyük afetle karşı karşıya kalan tek bürokratım. 3 ayda yaşanan olaylar bütün ezberleri bozacak boyutta. Şu bir gerçek ki; büyük deprem dünyanın yeryüzünde gördüğü en büyük karasal afetlerden biri. Oradaki yıkımı görünce çok daha iyi anlıyorsunuz” dedi.

11 TANE İZMİR BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR ALAN
Depremin yarattığı yıkım hakkında bilgiler aktaran Tatar, “9 saat arayla iki büyük deprem yaşandı 7.7 ve 7.6, 450 km uzunluğunda alanda yüzey kırığı meydana geliyor. 120 bin kilometrekarelik alanda doğrudan etkisi var. 3 tane İsviçre, Hollanda büyüklüğünde 11 tane İzmir büyüklüğünde bir alanı etkileyen depremden bahsediyoruz.Türkiye Afet Planı’nda 4 aşama vardır; Yerel,bölgesel ölçekteki planlar, ulusal müdahale planı ve uluslararası müdahale planı gerektiren süreçtir.

TEK BİR İNSAN SUÇUM YOK DİYEMEZ
Depremden sadece bölgedeki değil tüm Türkiye’nin etkilendiğini kaydeden Tatar, “Nüfus olarak 15 milyon desekte 85 milyon depremden etkilendi. Hepimizin orda bir canı var. Gördüğümüz tablo çok ürperticiydi, deprem izleme merkezine geldiğimde tüm sismik kayıtların iç ice girdiğini görmek dünyada çok az insana nasip olmuştur. Saat 4.50 civarında devletin tüm bileşenleri oradaydı. Devlet tüm imkânları ile ilk saatlerden beri oradaydı. Bu kadar geniş çaplı büyük afetten sonra, 2 hafta içerisinde geçici konutlardan yavaş yavaş kalıcı konutlara geçtiği bir deprem. Bu depremler yılların biriktirdiklerini affetmedi. Tek bir insan bu depremde suçum yok diyemez. 85 milyon insanın biz nerede hata yapıyoruz diye kendisini sorgulaması lazım” ifadelerini kullandı.

İZMİR’İN DÖNÜŞÜME İHTİYACI VAR
İzmir’in büyük risk altındaki illerden biri olduğunu söyleyen Tatar, “En büyük risk altında her an büyük depremle karşı karşıya kalabiliriz. Muazzam kentsel dönüşüme ihtiyacı olan bir şehir. Evimiz 80 metrekareden 60’a düşecek diye bunu kabul etmiyoruz. İki temel madde var. Kentlerimizi dirençli hale getireceğiz. Davranış biçimini değiştirmeliyiz. Bunları çözemedikçe bir adım öteye gidemeyiz” dedi.

MORİWAKİ: 21 MİLYONU AŞAN YAPI STOKUNUN YÜZDE 50’Sİ KAÇAK
Tatar’ın ardından söz alan Prof. Dr. Yoshinori Moriwaki ise, “Yapı denetim zorunlu hale gelmeli. Buradaki sıkıntı Türkiye’deki 21 milyonu aşan yapı stokunun yüzde 50’si kaçak. Küçük çocuklara Türkiye’de senede bir kere deprem tatbikatı yapılıyor. Ama çocuk unutuyor. Türkiye’de ayda bir kere okullarda bir kere evlerinde yapılıyor. Yani ayda iki kere deprem tatbikatı yapmış oluyoruz. Yaşam üçgeni çok önemli. Su şişesi, toz maskesi, deprem çantası düdük hazır olmalı. Bina çökse de mutlaka yaşam üçgeni oluyor. İki ülke arasındaki önemli farklılıklar. Organizasyon, eğitim ve tatbikatın geliştirilmesi. Rasyon sistemin den iletişim bağlantısı, sismik izolatör. Öte yanda Japonya ve Türkiye’deki mühendis ve mimar farkları; Türkiye’de mezuniyet sertifikası alınca mühendis olup imza atıyor. Japonya’da ise mezuniyet sertifikası aldıktan sonra iki yıl sahada çalışacak ve ulusal sınavı kazanmak gerekiyor. Katılanların yüzde 10’u kazanıyor” dedi.

KADERCİ YAKLAŞIMI BIRAKMADAN DEĞİŞMEZ
Panelin moderatörü Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, depremlerde 60 bin kadar ölü olduğunu söyleyerek”Artık sağlıksız obez şehirler yarattık. Şehirleri yönetmek çok kolay olmuyor afete açık durumdalar. Panelin adını keşke değiştirseydik biz doğal afetler kelimesini kullanmıyoruz. Deprem bizi etkilemezse doğal afet demiyoruz. Biz afetleri doğa ve insan kaynaklı olmak üzere ikiye ayırıyoruz. Biz ancak insanı tehdit eden bir tehlike varsa afet diyoruz. Doğal afet bir kabuldür. Doğanın yarattığı deprem bizi yıktı yapacak bir şey yok demek, kaderci bir yaklaşımdır. O zihniyet değişmeden afetlerle baş etmek kolay değil.24 yıl sonra Hatay-Maraş depremi meydan geldi, Suriye’deki ölenleri eklediğimizde 60 bine yakın ölü sayımız var. 100 milyar dolar gibi ekonomik kayba yol açtığı söyleniyor. Bu krizden sonra eşi benzeri olmayan müdahaleler oldu. Çok ciddi çalışmalarla oranın güncel hayata geçmesi için çalışmalar yapıldı. AFAD’ın kurulma nedeni artık risk ne olur ve riski azalmak için neler yapılmalı noktasındaydı” ifadelerini kullandı.

ARA ELEMAN AÇIĞI VAR
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı M.Erdal Eren, inşaat ve sanayide teknik eleman açığının olduğunu kaydederek,”Bize ara eleman yetiştirecek meslek liseleri lazım. En çok açılan okullar imam hatip. Bizim sanayi için meslek liselerine ihtiyacımız var. Biz tüm gençleri üniversite mezunu yaparak bir yere gidemeyiz. Siyasi otoriteler, bu konuya el atması gerekiyor. Müteahhitlik mesleği denetimsiz ve kendi başına. Asi yatağına yapılmış Hatay herkes burada sıvılaşmanın olacağını biliyor. Bunları yapanlar kadar imza atanların sorunu olduğunu düşünüyorum. İnşaat ve sanayi sektöründe ara eleman sorunu var. Teknik elemanlar işi daha çok bilirdi. Şimdi bu yok. Şimdi herkes üniversite mezunu” dedi

 
Milli paraşütçü Orkut Baysal kazada hayatını kaybetti
 
'Tarım eğitimi veren okul sayısını 144'e çıkardık'
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Afat 1 Mayıs 2023 Pazartesi 00:13

İzmir'e akıl vereceğine depremde acil yardıma koşsaydın sayın müdür

Yorumu oyla      2      3  
Naci Görür nerede? 30 Nisan 2023 Pazar 14:13

Naci Görür, Celal Şengör gibi hocaları konuşturmak işinize gelmiyor değil mi? Varsa yoksa yandaşlar. Sizin düzenleyeceğiniz İktisat Kongresi bu kadar olur. Bu arada Kongrenizi kaç kişi izliyor? Onu da merak ediyorum.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’in 1 Mayıs programı: İlçe meydanlarından Gündoğdu’ya!
İzmir’deki 1 Mayıs kutlamalarının bu seneki adresi de Gündoğdu Meydanı ...
Bakan Bilgin'den milyonların beklediği açıklama
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret artışında ...
Tarihi gün... İzmir İktisat Kongresi binası açıldı
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yüz yıl önce düzenlenen İzmir ...
 
Bakan Nebati’den İzmir İktisat Kongre değerlendirmesi: Türkiye Modeli’ne katkı sağlayacak!
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 100. yılında İzmir İktisat Kongresi'nde ...
Başkan Özgener’den kongrede 'ekonomi politikaları' yorumu: 100 yıl önceki kadar akıllı olmalıyız!
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Sermaye yoğun bir iktisadi ...
TÜRK-İŞ: 'Yoksulluk sınırı 35 bin lirayı geçti'
TÜRK-İŞ'in araştırmasında, nisan ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırı ...
 
Hak-İş'ten İktisat Kongresi'nde 'asgari ücret' çağrısı: Ekonomide belirleyici olmamalı!
İzmir İktisat Kongresi’nde konuşan Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Osman ...
Kestelli’den İktisat Kongresi’nde tarım mesajı: Dünyada ilk 5’e girersek problemler çözülür
İzmir İktisat Kongresi’nde konuşan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu ...
100 yıl sonra yeniden... İzmir İktisat Kongresi start verdi
İzmir İktisat Kongresi 100. yıl dönümünde "Küresel Güç Olma Yolunda Türkiye ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden 'erken seçim' için meydan okudu?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva