HABERLER>EGE
28 Temmuz 2011 Perşembe - 16:08

Tarihe ışık tutacak kemikler

Denizli'nin Pamukkale Beldesi yakınlarındaki Hierapolis Antik Kenti'nde devam eden kazılarda bulunan kemikler, tarihe ışık tutacak. Kazı heyeti başkanı, bulunan kemiklere DNA testi uygulanarak bu bölgede Roma'dan Ortaçağ'a nasıl bir yaşam olduğunu belirlemeye çalışacaklarını bildirdi.

Tarihe ışık tutacak kemikler

DENİZLİ - Denizli'nin Pamukkale Beldesi yakınlarındaki Hierapolis Antik Kenti'nde devam eden kazılarda bulunan kemikler, tarihe ışık tutacak. Kazı Heyeti Başkanı Ord. Prof. Dr. Francesco D'Andria, Kuzey Nekropolü'nde içinde 60 iskelet olan bir mezar bulduklarını, bunlara DNA testi uygulanarak, bu bölgede Roma'dan Ortaçağ'a nasıl bir yaşam olduğunu belirlemeye çalışacaklarını bildirdi.
 
Ord. Prof. Dr. Francesco D'Andria, Norveç'in Oslo ve Fransa'nın Bordeaux üniversitelerinden gelen ekiplerin Hierapolis'teki nekropollerde çalışmalar yürüttüğünü, Kuzey Nekropol'de'deki Mezar-163'te bir döneme ışık tutacak iskeletlere ulaştıklarını söyledi. D'Andria, define arayıcıları tarafından kaçak kazılarla yıllar önce buraların yağmalanmasına rağmen dokunulmamış mezar bulabilmelerinin çok ilginç olduğunu söyledi.
 
Bu çalışmadan çıkacak sonucu merakla beklediklerini ifade eden Ord. Prof. Dr. D'Andria, "El değmemiş oda mezar ve içinde 60 iskelet bulduk. Bunlar tek tek ayıklanıyor, çünkü kemik parçaları birbirine karışmış. Tasnifin ardından DNA çalışmasıyla Roma'dan Ortaçağ'a nasıl bir yaşam vardı, onu belirlemeye çalışacağız. O döneme ilişkin çok şey elde edeceğimize inanıyoruz. DNA araştırması İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'nde yapılacak" dedi.
 
Ord. Prof. Dr. D'Andria, Avrupa ve Türkiye'deki kazılarda yürütülen DNA çalışmalarının İstanbul'da bu yılın kasım ayında düzenlenecek sempozyumda ele alınacağını, yetiştirmeleri durumunda Hierapolis'teki sonuçları burada açıklayacaklarını kaydetti. D'Adrina, uygulayacakları yöntemden olumlu sonuç almaları durumunda bunu başta Pamukkale Üniversitesi olmak üzere, Türkiye'deki üniversitelerle paylaşacaklarını kaydetti.
 
BİYOLOJİK VE SOSYOLOJİK ARAŞTIRMA YAPILACAK
Fransız antropolog Caroline Laforest ise iskeletlerin geniş bir aileye mi ait olduğunu ya da o bölgede yaşayanların da defnedilip defnedilmediğini henüz bilmediklerini söyledi. İskelet sayısının hayli fazla olduğuna dikkati çeken Laforest, "Bu nedenle kemik parçaları karışmış. Bunlar tasnif edilerek, DNA yöntemiyle cinsiyetleri, akrabalık derecelerini, çekirdek aile mi, geniş aile mi, aralarında köleler de var mı tespite çalışacağız. Böyle bir şey, yani kölelerin sahipleriyle birlikte gömülmesi varsa, bu o döneme ait çok önemli bir bilgi olacak" diye konuştu.
 
Mezar girişinde yedi kollu kandil bulunduğunu, mezarda o dönem Filistin topraklarından gelen Museviler'e ait iskeletlerin olabileceği ihtimalini de ortaya koyduğunu anlatan Laforest, şunları söyledi:
 
"Mezardaki iskeletler bu bölgede yaşayanlara mı, Avrupa ya da Afrika'dan gelenlere mi, Roma insanına mı ait bilemiyoruz. Çünkü o döneme ait dokunulmamış, tahrip edilmemiş mezar bulmak çok zor. Bu bakımdan buradaki iskeletler çok önemli. Mezardaki iskeletlere DNA uygulamasıyla nereden geldiklerini belirlemeye çalışacağız. Biyolojik ve sosyolojik araştırma yapıp, o dönemin bir genel yaşam panoramasını çıkarmaya çalışacağız. Hastalık geçirmişler mi, nasıl besleniyorlardı, stres var mıydı gibi araştırmalar ile toplum yapısını öğrenmeye çalışacağız. Belki çok şey öğreneceğiz, belki hiçbir bilgi elde edemeyeceğiz. Ancak biz yeni bilgilere ulaşacağımız konusunda umutluyuz. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Köyümü satmam’ dedi, işinden oldu
Siyanür tehdidi nedeniyle 'hayalet köye' dönen Dulkadir'in muhtarı, basına ...
2 bin 500 kişi tapu mağduru
Çine'nin 7 köyünde, devlete bedelini ödeyip, yıllar önce satın aldıkları ...
Kütahya'da 97 işçi hastanelik: İşte o rapor
ETİ A.Ş.İşçilerinin idrar ve kanında kurşun, arsenik, kadmiyum ve civa bulundu! İşte o rapor...
 
Mücadele etti ve istediğini aldı
Ortaca, Köyceğiz ve Dalaman belediyeleri, hayvansever Türkan Dağdelen'in ...
Emanet kitapla Türkiye birincisi
Parasızlıktan dershaneye gidemeyen 18 yaşındaki Menekşe Okyay, emanet ...
Salihli'deki yangın söndürüldü
Çocukların çakmakla oynarken yaktıkları ateş sonucu çıkan orman yangını, ...
 
Sadece Muğla’yı sevdi!
Türkiye'ye ilk kez dört yıl önce Muğla'nın Köyceğiz İlçesi'ndeki Palmiye ...
Dünyanın aradığı mezar Denizli'de bulundu
Denizli’nin 18 kilometre kuzeyinde yer alan Hierapolis (Pamukkale) antik ...
Antik dönemin 'formula'sı
Stratonikeia Antik Kenti'nde bulunan 'Araba yarışı sahnesi' figürü sayesinde ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva