HABERLER>GÜNCEL
17 Eylül 2013 Salı - 09:01

Suç yokken üst araması insan hakkı ihlali

Gezi olaylarıyla bir kez daha gündeme gelen polisin yargı kararı olmaksızın kimlik kontrolü ve üst araması gibi artan uygulamaları büyük tartışma yarattı.

Suç yokken üst araması insan hakkı ihlali

İSTANBUL - Hürriyet’e konuşan Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri, genel bir arama emrinin çıkartılmadığını savunurken, Türkiye Barolar Birliği (TBB) yargı kararı olmaksızın üst araması yapılmasını insan hakkı ihlali olarak değerlendirdi. ‘Önleme araması’ olarak bilinen bu düzenleme, 2 Haziran 2007’de Polis Vazife ve Selahiyat Kanunu’nun 9. maddesinde yapılan değişiklikle hayata geçmişti. Böylece polise, ‘tehlikenin veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla’ gecikmesinde sakınca bulunan hallerde yargı kararı olmaksızın mülki amir izniyle arama yetkisi tanındı. Polise, kişilerin üstlerini, araçlarını, özel kağıtlarını ve eşyasını arayabilmesi sağlandı.

EMNİYET: KEYFİ ARAMA YOK
Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri, polisin keyfi bir aramasının söz konusu olmadığını belirterek, şöyle konuştu: “İdari olaylar için mülki amirliklerden izin alınıyor. Adli olaylar için ise savcılık ve mahkeme kararları gerekiyor. Genel bir arama kararı yok. Sadece günlük olaylara ve durumlara göre yetkili makamlardan izinler alınıyor. Toplumsal olaylar için de mülkü amirliklerden alınan izinler doğrultusunda arama yapılıyor. Polisin keyfi bir araması söz konusu değil. Tüm aramalar yetkili yerlerde alınan izinler doğrultusunda yapılıyor.”

TBB: TACİZ AMAÇLI OLUYOR
TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ise şunları söyledi: “Polisin yargı kararı olmaksızın üst araması yapması insan hakkı ihlalidir. Bu bazen taciz amaçlı da olabiliyor. Polisin yetkilerinin tamamını orantılı kullanması gerekir. Çünkü önleme araması ile tanınan yetki istisnai bir yetkidir. İstisnai olarak tanınan yetkilerin de gerçekten istisna şeklinde ve çok dikkatli kullanılması gerekir. Örneğin ABD’de bir polisin zenci bir Amerikalı’ya, derisinin rengi sebebiyle keyfi kimlik sorduğu tespit edilirse bu ‘ırkçılık suçu’ kabul edilir. Polis ırkçılıktan yargılanır hem de tazminat öder. İnsanların siyasi düşüncelerinden, mezheplerinden, dini inançlarından, derilerinin renginden, cinsiyetlerinden etnik kökenlerinden dolayı ayrımcılık anlamına gelecek özel bir uygulama yapılıyorsa bu elbette kabul edilemez. Bu tip uygulamalar en hafifinden görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur. Bu suçun mağduru keyfi arama yapan, kimlik soran polis hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunabilir. Tazminat talep edebilir.”

AYM’DEN DE GÜVENCE
Anayasa Mahkemesi (AYM) ise Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’na konulan ve aramalarda ‘usulüne göre verilmiş hakim kararı’ aranacağı ibaresinin iptali için yapılan başvuruyu 2006’da reddetti. Polisin izinsiz ve keyfi üst ve kimlik araması yapamayacağı AYM’nin bu kararıyla da güvence altına alındı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
SERVET 17 Eylül 2013 Salı 09:09

YA BIRAKIN BU KOMÜNİST DÜŞÜNCELERİ...ADAMI ARAYAMAZSIN FALAN FİLAN BAL GİBİ ARARSIN KARDEŞİM. BİZ MEMNUNUZ HERKESİ EN İNCE AYRINTISINA KADAR ARASIN POLİSLER ARKASINDAYIZ.SİZ İSTİYORSUNUZ HERŞEY RAHAT OLSUN.YOK ÖYLE YAĞMA...

Yorumu oyla      13      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tümgeneralin oğluna evinin önünde infaz
Başkent’te Tümgeneral Hasan Hüseyin Demraslan’ın oğlu TÜBİTAK çalışanı ...
RTÜK'ten bir çizgi film cezası daha!
Dünyada çizgi filmi cezalandıran ilk ülke olan Türkiye, bir çizgi filme daha ceza verdi.
Dikkat! İzmir için sağanak uyarısı
Valilikten yapılan açıklamada kentte sağanak yağış beklendiği bildirilirken ...
 
Davutoğlu: Cezalandırıcı bir işlem yapıldı
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Paris'te gündeme dair açıklamalar yaptı.
Genelkurmay’dan açıklama: Görüldü, uyarıldı, vuruldu
Genelkurmay Başkanlığı, Suriye helikopterinin düşürülmesiyle ilgili bir açıklama yaptı.
Emniyet gözünü kaybedenlerin isimlerini istedi
Emniyet Genel Müdürlüğü, Türk Tabipleri Birliği’ne (TTB) bir yazı yazarak, ...
 
Flaş! Ünlü oyunculara uyuşturucu davası!
Ünlü oyuncular Çağatay Ulusoy, Gizem Karaca, Yusuf Hasan Akgün ve Ayşe ...
O soruya yanıt: CHP’ye başkan mı olacak?
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, İzmir’de ilk ...
Flaş! Sınırı geçen helikopter vuruldu!
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, helikopterin sınır ihlali yaptığı için ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva