HABERLER>GÜNCEL
6 Ağustos 2011 Cumartesi - 10:53

Su ve elektrik sayaçlarında büyük oyun

İzmir’de evraklarda sahtecilik yapılarak 258 konuta elektrik, 72 konuta da su bağlandığı ortaya çıktı. Ruhsatsız yapıları aftan yararlanmış gösteren sahteciliğin altında Gediz Elektrik ve taşeron çalışanları çıktı

Su ve elektrik sayaçlarında büyük oyun

İZMİR - İzmir’de sahte belgelerle 258 kaçak konutun elektrik abonesi, 72 konutun ise su abonesi yapıldığı ortaya çıktı. Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. ihbar üzerine yaptığı denetimde biri şirket elamanı diğeri taşeron firma personeli iki kişi hakkında ilgili disiplin işlemini uygularken, hem çalışanları hem de kaçak konut sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
 
Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. İzmir İl Müdürlüğü’ne bağlı Bornova Merkez İlçe İşletme Müdürlüğü’nde gerçekleşen sahte aboneliklerle ilgili ihbar üzerine Gediz A.Ş. kontrolörleri harekete geçti. Denetimlerde 258 kaçak yapının sahte belgelerle abone yapıldığı tespit edildi. Bornova ‘da görevli bir personel ile taşeron firma elemanın sahte abonelikleri gerçekleştirdikleri belirlendi.
 
Eskiymiş gibi gösterildi
Yasal düzenlemeye göre, İmar Kanunu’nun çıktığı 12.10.2004 tarihinden önce yapıldığını belgelerle kanıtlayan ruhsatsız yapılara su ve elektrik bağlanabiliyor. Bu kısıtlamayı aşmak için, iddiaya göre bu iki görevli, sahte abonelikleri belgeler ve bilgisayar kayıtlarında tahrifat ve değişikliklerle gerçekleştirdi. Altındağ, Çamdibi ve çevre semtlerde 2004 yılı sonrası yapılan kaçak binaların 12.10.2004 yılı öncesi varolduğunu sahte belgelerle kanıtlamak için farklı yöntemler kullanıldı. Tespitlere göre, elektrik abonesi olan yıkılan bir evin aboneliği kaçak binaya taşındı. Kaçak bina sanki 2004 öncesi varmış gibi gösterildi. Yine iddialara göre, kaçak bina sahipleriyle 2 bin ile 4 bin TL arasında değişen oranlarda para karşılığı sahte abonelik işlemleri gerçekleştirildi. İki görevliye müşterileri, ilçeden birkaç aracı esnafın bulduğu iddia edildi.
 
Suda da kullanıldı
Sahte elektrik aboneliği skandalı daha sonra sahte İZSU aboneliğine yolaçtı. Elektrik aboneliğini İZSU’ya 12.10.2004 yılı öncesi inşaa edildiğinin kanıtı olarak sunan kaçak bina sahipleri böylece su abonesi de oldu.
 
İddiaya göre kaçak 5-6 bin
Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. kontrolörlerinin tespiti sonrası, 258 abonelik bilgisi İZSU yetkililerine de verildi. İZSU, 72 su abonesinin sahte abone olduğunu belirledi. Temmuz ayından itibaren Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. elektrik, İZSU ise su aboneliklerini iptal ederek, kesmeye başladı. Gediz A.Ş., kendi personeli hakkında disiplin işlemi yaptı. Sorumluyu görevden aldı. Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. ve İZSU yetkilileri iki çalışan ve sahte abonelerle ilgili Cumhuriyet Savcığına suç duyurusunda bulundu. Skandalla ilgili yeni ihbar mektuplarında sahte abone sayısının daha fazla olduğu 5-6 bine ulaştığı iddia edildi. Sahtecilik işlemlerini yapan personelin korunduğu da öne sürüldü.
 
EMO’dan sayaç uyarısı
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi, vatandaşları elektrik sayaçları konusunda uyardı. Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin, damga süresi dolmuş sayaçları haber vermeden yönetmeliklere aykırı değiştirdiğini öne süren EMO İzmir Şube Başkanı Sedat Gülşen, vatandaşların zarara uğratıldığını dile getirdi. Gülşen, taşeron firmalara yaptırılan uygulama karşılığında abonelere verilmesi gereken tutanak ve belgelerin de verilmediğini ifade ederek, “Tüketim faturasında belirtilmeyen bu değiştirme işlemi sonucunda vatandaş bilgisi olmadan sayacın durumuna göre 37-40 TL arasında para ödemek zorunda kalıyor” dedi. (Utku Bolulu/DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
emıne soyoglu 7 Ağustos 2011 Pazar 13:14

be ızmırın yenı gelısım bolgesı guzelbahcenın yelkı mahallesınde kacak olmayan ve oturma ruhsatı olan 16 daırelık apartmanın 1 daıresıne sahıbım elektrık almak ıcın gedız aş muracaat ettım bana trafo yap oyle elektrık verecez dedıler bu trafo 100 bın lıraya mal oluyor bır daıre parası bu nasıl ulke kacaklara elektırık afı resmı yapılmış olanlara yap trafoyu al elektırıgı tam bır soygunculuk bana trafo yaptıracak lar kacak yapılara elektırık baglayacaklar

Yorumu oyla      12      6  
dur diyecek yokmu 7 Ağustos 2011 Pazar 02:51

egede son söze teşekkürler hırsızları meydana çıkardıkları için

Yorumu oyla      14      6  
zeynep 7 Ağustos 2011 Pazar 00:33

Faturalara yansımayan ancak ödeme sırasında ortaya cıkan Sayacların parası kime ödendi.

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İl Genel Meclisi ve İTO'da kravat krizi
İl Genel Meclisi’nin Başkanı Serdar Değirmenci, bazı hizmetlerin özelleştirilmesinin ...
Son günde bile skandal
ÖSYM, üniversiteye yerleştirmede tercihlerin bitimine 27 dakika kala Cüneyt ...
Minik Can kaza kurbanı
Bornova’da yolun karşısına geçmeye çalışan 3 yaşındaki Bayramcan Çoban'a, ...
 
HSYK’dan iki ‘fener’e de inceleme
HSYK, Deniz Feneri savcıları hakkında evrakta sahtecilik ve usulsüz yazışma ...
SBS'de tek İzmirli şampiyon Elif
İzmir'in Selçuk ilçesindeki Gazi Mustafa Kemal İlköğretim Okulu öğrencisi ...
Uğur Arslan serbest bırakıldı
Deniz Feneri soruşturmasında gözaltına alınan sunucu Uğur Arslan serbest ...
 
İZBAN’dan 'koku' açıklaması
İZBAN vatandaşları rahatsız eden koku için, “kullandıkça geçecek” açıklaması yaptı.
O polislerin isimlerini açıkladı
Dünkü duruşmada Cumhuriyet gazatesine moloflu saldırının polislerin yönlendirmesiyle ...
Güçbirliği işçilerinden zorunlu eylem
Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayii İşçileri Sendikası'na (TEKSİF) ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva