HABERLER>GÜNCEL
6 Eylül 2016 Salı - 20:25

STK’lardan Kültürpark zirvesi: Ne talep ediyorlar?

Büyükşehir’in Yeni Kültürpark Projesi’ne yönelik görüş ve önerilerin masaya yatırıldığı panelde binaların çıkartılarak yeşil alanın artırılması talep edildi.

STK’lardan Kültürpark zirvesi: Ne talep ediyorlar?

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ – Yeni planı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geliştirilen ve ‘Daha az beton, daha çok yeşil’ sloganıyla yola çıkan, İzmir Enternasyol Fuarı’nın açıldığı günden bu yana da Pakistan Pavyonu’ndaki sergide halkın vitrinine çıkan Yeni Kültürpark Projesi hakkında tartışmalar sürüyor.

Çok sayıda meslek odası ve sivil toplum kuruluşunun bileşenleri arasında yer aldığı Kültürpark Platformu TMMOB’a bağlı İzmir Mimarlar Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen panelde katılımcılara ve kamuoyuna yeni proje hakkındaki görüş ve önerilerini sundu.

Panelde EÜ Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ümit Erdem, eski Fuar Müdürü Mehmet Refik Soyer, gazeteci-yazar Yaşar Aksoy, Mimar Ebru Türkdamar, Özay Yerlikaya ve Özlem Kocaer Şenyol konuşmacı olarak yer aldı.

Panelde açılış konuşmasının ardından araştırmacı yazar Sancar Maruflu gibi çok sayıda tanınmış ismin yer aldığı ve Kültürpark’ın doğal zenginliği ve tarihini anlatan bir video izletildi.

KOCAOĞLU PROJEYİ YENİ PROJE GİBİ TANITIYOR
Panelde konuşan Mehmet Refik Soyer, Yüksel Çakmur’un belediye başkanı olduğu dönemde yürütülen Kültürpark çalışmasına dair bilgiler verdi.

Kültürpark dönüşümünün yıllar önce planlandığını ifade eden Soyer, “Kültürpark içinde fuarcılık fonksiyonları ile Kültürpark fonksiyonlarını ayırma görüşü ortaya çıkmıştı. O zaman bu alanı İzmirlilere daha çok faydalandırmayı sağlamak ve yeşil varlığını daha çok arttırma kararı almıştık. O dönemde ciddi bir çalışma başlatılmıştı. O dönem bir jüri oluşturuldu ve yarışma düzenlendi.  Yarışma sonunda İzmirli mimar Şükrü Kocagöz kazanmıştı. Şimdiki başkan Aziz Kocaoğlu, yaptığı televizyon konuşmasında bu projeyi yeni bir proje gibi tanıtıyor. Aslında öyle değil. 1989-1990 senesinde yapılan bu projeyi ne yazık ki uygulama fırsatı olmadı. Yüksel Çakmur’dan sonra Burhan Özfatura göreve geldi. Maalesef Güç Birliği denilen şirkete satıldı. Daha sonra Ahmet Piriştina bu projenin bir kısmını hayata geçirdi. Bu süreç, 1990’dan 2010’a kadar planlanmış akıllıca bir plandı” şeklinde konuştu.

KOCAOĞLU BOŞ BİR ALANA YAPMAK İSTESEYDİ TEŞEKKÜR EDERDİK
TMMOB adına konuşan Özay Yerlikaya, TMMOB olarak İzmir’in yararına olacak her projeye destek vermekten kaçmayacaklarını, daha önceki projelerde destek olduklarını söyleyerek sözlerine başladı.  Yeni fuar projesi kapsamında yapılacak çalışmaların canlı dokusuna zarar verileceğini söyleyen Yerlikaya, yer altı otoparkları, yaya yolları, yeni bina projeleri gibi çok sayıda noktaya karşı olduklarını söyleyen Yerlikaya, ”Bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir’in boş bir alanında bu projeyi tanıtsaydı önerilerimiz sunar teşekkür ederdik. Ancak Kültürpark tarihi dokusu ve canlı çeşitliliği ile bir miras değerindedir” dedi.

İSTEĞİMİZ SON DERECE NET!
Yerlikaya, ”Kültürpark için isteğimiz son derece nettir.  Kültürpark, kültür varlığı arttırılarak korunmalıdır... Kültür merkezi adı altında yapılacak binalar iptal edilmelidir.  Bu proje Kültürpark alanının tamamını şantiye alanına dönüştürülecektir. Bu da fuarın canlı dokusuna zarar verilecektir.  Kültürpark’ı boş alan yaratmayacak endişesiyle doldurulması işlevini kaybettirecektir. Bayraklı bölgesindeki yeni kent alanındaki kültür merkezleri ve sergi alanları İzmir’in ihtiyaçlarını karşılayacak kapasitededir. Kültürpark’ın kent parkı özelliği ön plana çıkarılmalıdır. Bu alanda yeni projeler yapmak yerine, yeşil çeşitliliğinin arttırılması, hangar şeklindeki yapıların kaldırılarak yerine yeşil alan yaratılması, ulaşım imkanlarının arttırılması, güvenlik imkanlarının sağlanması, mevcut kafe ve eğlence yerlerinin geliştirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASINDAYIZ
TMMOB açıklamasının ardından konuşan TMMOB İzmir Şehir Plancıları Odası Başkanı Özlem Kocaer Şenyol, mevcut aşamada İzmir’in önemli bir dönüm noktasında olduğunu ifade etti.

Süreçle ilgili bilgi veren Şenyol, “İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan toplantılarda bizi davet ettiler. İlhan Tekeli tarafından hazırlanan fuarla ilgili bir senaryo hakkında bilgilendirildik.  Bize hazır bir proje sunulmadı.  Biz süreç içinde görüşlerimizi aktardık.  2014 yılında bir açıklama yaptık. Neler olması gerektiğini söyledik. Daha sonra onaya sunulmuş bir proje olduğunu gördük. Biz bir projenin sunumunu istedik. Büyükşehir tarafından yapılan sunuma katıldık. Biz konu ile ilgili endişelerimizi Büyükşehir’e ilettik. Şu an da resmiyet kazanma aşamasında olan bir proje var. Bizim baştan olarak eleştirdiğimizin proje ile somutlaştığını görüyoruz. Biz genelde projelerde kaçak yapılarla karşılaşıyoruz. Konak Tüneli gibi… Ama bu sürecin onay aşamasında olduğunu görüyoruz. Buna müdahale edebilmek için önemli bir dönüm noktasındayız” şeklinde konuştu.

SERBEST KÜRSÜ
Panel konuşmalarının ardından toplantının forum bölümüne geçildi. Forumda toplantıya katılan vatandaşlara Kültürpark ile ilgili serbest kürsü sunuldu. Toplantıya katılan vatandaşlar, Kültürpark eleştirilerini, isteklerini, sorularını iletti.  Vatandaşlar İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun süreç ile ilgili tutumunu eleştirdi.

SOSYAL MEDYADAN ÇAĞRI
Sosyal medyada “Kültürpark’a Dokunma” adı altında binlerce kişi bir araya gelirken, mimarlar, şehir plancıları, orman mühendisleri ve peyzaj mimarları odaları Kültürpark Projesi’ni eleştiren rapor hazırlamıştı. Kültürpark Projesi'yle ilgili gerek sosyal medyada gerek meslek odaları raporlarında yer alan ortak eleştirinin odağında, yıkılması öngörülen fuar hollerinin yerine yeni yapılacak fuar, sergi kompleksi yer alıyor.

 
Öğretmen adaylarına büyük müjde
 
Okullar ne zaman açılacak?
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
istemezük 7 Eylül 2016 Çarşamba 00:08

"mevcut kafe ve eğlence yerlerinin geliştirilmesi gerekiyor" denmiş. Alsancak'taki kafeler , eğlence yerleri neyinize yetmiyor da bu tip yerler istiyorsunuz, bu yapılar yerine yeşil doku arttırılsın diye karşı tez ile gelinirse bu bir araya gelen grup ne cevap verir insan merak etmiyor değil. Modern çöp tesisi bu şehre yıllardır bu kafa yüzünden yapılamadı. Oraya olmaz, şuraya olmaz diye her yere karşı çıkıldı. Oturup tartışmak güzel de bu bir grup her şeye karşı. hiçbir kültürel aktivite olmayan , sadece ağaç olan yer istiyorsanız İnciraltı Kent Ormanı var. Mangalcı mekanı olmuş. Fuar hollerinin olduğu yerin tamamına ağaç dikmenin bölgeye , şehre, parka ne faydası var ? 420 bin metrekare alandan bahsediyoruz. Burada bir kongre merkezi , tiyatro binası niye olmasın ? İçinde havuzda olan spor salonu niye olmasın ? Koşu-yürüyüş yolu var, bisiklet yolu niye olmasın ? Bu kafaya göre spor salonu ve koşu-yürüyüş yolu yerine de ağaç dikmek gerekiyor. Kültürparkta az ama nitelikli yapılaşma gereklidir, çünkü burası kültürparktır. Modern bir spor salonu, kültürel aktivitelerin yapılabilmesi içinde bir kültür merkezi gereklidir. Ayrıca insanların gidip akşam yemeklerini gölün kenarında yiyebilecekleri nitelikli mekanlarda lazım. Gölün kenarında nitelikli kahvaltı mekanları da lazım. Kültürparktaki lunapark oldukça büyük. Fazla beton. Şimdikinden büyük, simge bir dönme dolap yeterli olur. Geri kalan kısım kaldırılıp yeşil alanın arttırılması gerekiyor. Lunapark kültürparkta olmamalı. İzmir' e Kültürparktaki gibi uydurma bir yer değil kültürpark büyüklüğünde bir eğlence parkı gerekiyor. Ayrıca kültürparkta kilit parke taşı, asfalt yol olmamalı. Yürüyüş yolları doğal olmalı. Projede yürüyüş yolları yine parke taşı gibi görünüyor. Yürüyüş yolları toprak olmalı.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Öğretmen adaylarına büyük müjde
Milli Eğitim Bakanlığı, sözleşmeli öğrermen ataması konusunda açıklama yaptı.
İzmir'de FETÖ operasyonu: 10 zabıt katibe gözaltı
İzmir Bölge Adliye Mahkemesinde görevli 10 zabıt katibi gözaltına alındı.
TSK açıkladı... IŞİD saldırısı: 3 şehit, 4 yaralı
Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye'nin Vukuf bölgesinde IŞİD(DEAŞ) teröristleri ...
 
Van'daki operasyonda 2 korucu şehit oldu
Van'ın Çaldıran ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarına yönelik düzenlenen ...
Flaş! FETÖ'nün 'mahrem imamları' tutuklandı
15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturmada FETÖ'nün "mahrem ...
İzmir'in o ilçesindeki FETÖ operasyonunda 3 tutuklama
Tire ilçesinde FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonda gözaltına alınan 10 kişiden 3'ü tutuklandı.
 
Jetler PKK'ya ait hedefleri imha etti!
Hakkari'nin Çukurca ilçesi ve Irak'ın kuzeyindeki Hakurk ile Metina bölgelerindeki ...
İzmir'de jet operasyon: 'Gülen'in yelpazecisi' gözaltında
FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ağlarken bayılmaması için yelpaze sallayan ...
FETÖ'nün 'kadim abisi'nin sözleri sözde 'kanun' gibiymiş!
FETÖ'ye yönelik İzmir merkezli 4 ilde düzenlenen operasyon kapsamında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hani kardeştik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva