HABERLER>EKONOMİ
23 Temmuz 2011 Cumartesi - 16:28

SPK’dan ‘şike’ yorumu

SPK Başkanı Vedat Akgiray, futboldaki şike iddialarının ekonomiye yansımasına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

SPK’dan ‘şike’ yorumu

WASHINGTON - ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) arasındaki anlaşma için Washington'da bulunan Akgiray, düzenlediği basın toplantısında futbolda şike iddialarına yönelik soruları da yanıtladı.
 
Akgiray, konuyla ilgili "varsayımsal" bazda konuşacağını vurgulayarak, öncelikle Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor olmak üzere 4 takımın anonim şirket olarak borsada işlem gördüğünü hatırlattı.
 
"Bu dört kulüp arasında arasında şike yaptığı iddia edilen bir takımın puanının silinmesi, şampiyonluğunun alınması, kümesinin düşürülmesi halinde halinde, bunun şirketinin değerini de etkileyeceğine" dikkati çeken Akgiray, bu şirketlerin binlerce küçük yatırımcısı olduğunu belirterek, "başkalarının yaptığı yanlış yüzünden, çoğunluğu masum olan yatırımcıların zor durumda, mağdur kalmasının doğru birşey olmadığını" kaydetti.

Akgiray, sözlerine şöyle devam etti:
"Dolayısıyla bir olay, şike veya başka bir olay, bir kağıdın, bir hisse senedinin, bir firmanın piyasa değerini etkileyecekse, o haberin, o bilginin piyasaya hemen ulaşmasını sağlamak bizim görevimiz. Yatırımcılar bilsin ki burada bir risk var. Bu bilginin bir an önce piyasaya gelmesi fevkalade önemli. Bu nedenle kurumların bu konuda kararsızlıkta ısrar ediyor olması hoş bir şey değil. Çünkü her şey havada kalıyor.
 
Yanlış veya doğru, bir karar alınıp o kararın piyasaya duyurulması lazım. Belki işin hukuki boyutu yavaşlığı gerektiriyor, ona karışamayız ama biz sermaye piyasaları açısından belirsizliğin bir an evvel ortadan kalkmasında büyük fayda görüyoruz. Dolayısıyla bu belirsizlik ortadan kalkmazsa, işin rakamsal riski, boyutu daha fazla büyüyecek, daha büyük sıkıntı olacak."
 
Akgiray, belirsizlik konusunda Türkiye Futbol Federasyonu'nu (TFF) mu kastettiği sorusuna ise "evet" yanıtını verdi.
 
"ŞİRKETİN TÜM İŞLEMLERİNİ İNCELİYORUZ"
Akgiray, bir soru üzerine, şike konusunun doğrudan SPK'yı ilgilendirmediğini ama eğer şike varsa, şirketin bu şikenin negatif etkisinden arındırılmasını sağlamanın kendi alanlarına girdiğini söyledi.
 
SPK'nın bu şirketlerin birleşmesini engelleyip engellemeyeceğine dair bir soru üzerine Akgiray, birleşmedeki değeri belirleyen parametreleri düzeltmenin gündeme gelebileceğini söyledi. Akgiray, "Çünkü futbolcuların bir değeri var toplam. Kötü ihtimal hukukunda o değer ne olur ona bakmak lazım. Biz hem federasyona hem de şirkete bu ihtimali iyi değerlendirmeleri gerektiğini yazılı olarak bildirdik. Herkes şimdi olayın ciddiyetinin farkında" dedi.
 
"Soruşturmadan bu yana spekülasyon endişesi var mı?" sorusu üzerine de Akgiray, "Bu konuya çok dikkatli bakıyoruz. Yani bir kişi değil, birkaç kişi sürekli izliyor, kim alıyor, kim satıyor, önce ne oldu. Hatta o iddia edilen maç tarihlerindeki hareketlere bakıyoruz. Bir sene öncesine gittik, geçmişe bakıyoruz, birçok şeye bakıyoruz" dedi.
 
Akgiray, bir soru üzerine, konuyla ilgili şirketin tüm işlemlerini incelediklerini, birkaç bin kişinin izlendiğini ifade etti. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emekliler aylık farklarını ne zaman alacak?
Emekli, malul, dul ve yetim aylıklarında kamu personeli maaş katsayılarının ...
Açık süt almayın
Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, ramazan öncesi ...
Euroda yeni rekor
İstanbul serbest piyasada euro 2,4000 lirayı aşarak tüm zamanların rekorunu kırdı.
 
IMF, Türkiye’yi Denizli’den uyardı
Pamukkale Üniversitesi’nin düzenlediği Ekonomi Yaz Seminerlerine katılan ...
Gıda ihracatçıları Japonya yolcusu
Dünya’nın en büyük gıda ithalatçısı ülkelerinden olan 130 milyonluk Japonya’ya ...
Pasaport marina projeleri için ne dedi?
DTO Başkanı Geza Dologh, Konak Gümürk önü ile Pasaport vapur iskelesi ...
 
İTO’dan Güney Kore’ye işbirliği daveti
Güney Kore Hükümeti Bütçe Komisyonu yetkililerinin yer aldığı heyet, İzmir ...
Çağlayan: Fitch yine Fitch'liğini yapmış
Ekonomi Bakanı Çağlayan, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in yaptığı ...
Merkez faize dokunmadı
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, borçlanma faiz oranlarını yüzde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Halktan biri olma sanatı!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva