HABERLER>EKONOMİ
22 Temmuz 2011 Cuma - 12:48

Gıda ihracatçıları Japonya yolcusu

Dünya’nın en büyük gıda ithalatçısı ülkelerinden olan 130 milyonluk Japonya’ya Türk gıda ürünleri ihracatını arttırmak isteyen Ege İhracatçı Birlikleri, gıda ihracatçılarımızı 27 Kasım – 03 Aralık 2011 tarihlerinde Japonya’ya götürüyor.

Gıda ihracatçıları Japonya yolcusu

İZMİR - Yıllık 59 milyar dolarlık ithalatla dünyanın en büyük gıda ithalatçısı ülkeleri arasında yer alan Japonya’ya, Türkiye’den gıda ürünleri ihracatını arttırmak isteyen Ege İhracatçı Birlikleri, Ekonomi Bakanlığı Koordinasyonu’nda, Türkiye İhracatçılar Meclisi Organizasyonu’nda 27 Kasım-3 Aralık 2011 tarihleri arasında Tokyo ve Osaka’da “Gıda Sektörel Ticaret Heyeti” programı düzenliyor. Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper, Türk ihracatçılarının Japonya pazarından yüzde 1’in altında olan pazar paylarını arttırmayı amaçladıklarını söyledi. 
 
Japonya, tarımda kendine yeterli bir ülke durumunda olmayıp, ihtiyacının yüzde 60-65’lik kısmını ithalatla karşılıyor. Bu durumu avantaja çevirebileceğimizi kaydeden Alper, “Japon halkında, Türkiye’ye ve Türk halkına karşı büyük bir sempati var, İki ülke arasında vize yok, tarım alanları olmadığı için gıda ürünleri üretimleri sınırlı, 2009 yılında Japonya’da ‘Türkiye Yılı’, 2010 yılı ise Türkiye’de ‘Japonya Yılı’ olarak kutlandı. Bu avantajları kullanıp Japonya’ya ihracatımızı arttırmayı hedefliyoruz” dedi.
 
GEÇEN YILKİ GIDA SEKTÖREL TİCARET HEYETİ SONRASINDA JAPON PERAKENDE DEVİ AEON’U TÜRKİYE’YE GETİREN ORGANİZASYON OLDU
Geçtiğimiz yıl, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Başkanlığı’nda 3-7 Kasım 2010 tarihlerinde Tokyo ve Osaka’da “Gıda Sektörel Ticaret Heyeti” düzenlediklerini ve başarılı bir organizasyona imza attıklarını hatırlatan EİB Genel Sekreteri Alper şöyle devam etti; “Geçen yılki organizasyona 18 firma ve 6 kuruluş katılmıştı. Bu organizasyonda Türk firmaları ile biraraya gelen Yıllık 59 milyar dolar cirolu Japon Perakende Devi AEON Co. Ltd. ve bu firmanın tedarikçisi AIC Inc. firması yetkilileri daha sonra İzmir’e geldiler ve Türkiye’de 44 ihracatçı firmamızla ikili görüşmeler gerçekleştirdiler. İlk yapıldığı yıl AEON Co. Ltd.’yi Türkiye’ye getiren organizasyonun bu yıl daha da başarılı sonuçlar doğurması için çok hummalı bir çalışma içerisindeyiz.”
 
Deprem, tusunami, radrasyon gibi felaketlerden etkilenmekle birlikte, Japon Halkının alım gücünün yüksek ve tüketici bilincinin had safhada olduğuna dikkati çeken Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper, “Gıda ihtiyacını ithalatla karşılayan 59 milyar dolarlık bu pazara, deniz ürünleri, domates salçası ve konserveleri, turşular, makarna çeşitleri, kuru meyveler (kuru kayısı, çekirdeksiz kuru üzüm, antep fıstığı, kuru incir), fındık, zeytin ve zeytinyağı, un ve unlu mamuller, bitki çayları ve şifalı bitkiler ile baharatlar, şekerlemeler, süt ürünleri, şarküteri ürünleri (et ve et ürünleri hariç), diyet ürünleri, yumurta, kanatlı eti ve ürünleri, dondurulmuş gıdalar, meyve ve sebzeler, gıda katkı maddeleri, organik gıdalar,  hazır çorbalar, çeşniler, bira, brendi, likör, sert alkollü içecekler, viski, şarap, meyve suyu, maden suyu, diğer alkollü ve alkolsüz içecekler vb. gıda ve işlenmiş tarım ürünleri sektöründe uluslararası standartlara uygun ürün üretimi yapan ve ihraç eden tüm firmalarımızı ticaret heyeti organizasyonumuza katılmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
 
Son yıllarda birçok market reyonunda kurutulmuş Türk meyvelerinin görüldüğünü kaydeden Alper, Avrupa Birliği ve Kanada ile kıyaslandığında organik sektörünün bu pazarın büyük olduğunu ve daha da gelişeceğinin tahmin edildiğini ifade etti.
 
Tokyo ve Osaka’da Türk ve Japon iş adamları arasında ikili iş görüşmelerinin gerçekleştirileceğine dikkati çeken Alper, ayrıca Japon iş çevrelerinin de katılımıyla ülkemiz ihracat potansiyelinin tanıtımının yapılacağı ve iki ülke arasında işbirliği olanaklarının değerlendirileceği Türkiye–Japonya İş Forumu düzenlenmesinin planlandığını kaydetti.
 
JAPONYA’YA NE SATIYORUZ
Türkiye, yıllık 59 milyar dolar gıda ithalatı yapan Japonya’ya her yıl artmakla birlikte çok fazla ihracat yapamıyor. Ülkemiz, Japonya’nın en fazla gıda ürünleri ithal ettiği ülkeler arasında 31. sırada yer alıyor. Türkiye, bu ülkeye 2007 yılında 163 milyon dolar ve 2008 yılında 177.2 milyon dolar, 2009’da 116 milyon dolar, 2010 yılında 115,1 milyon dolar, 2011 yılının ilk altı ayında ise 58 milyon dolarlık gıda ürünleri ihraç etti. En fazla ihraç ettiğimiz ürünler ise orkinos balığı, domates salçası, makarna ve zeytinyağı. İhracata ürün bazında bakıldığında, orkinos ihracatı lokomotif görevini sürdürüyor. 2010 yılında 115 milyon dolarlık ihracatın 47 milyon dolarlık ihracatını, orkinos balığı oluşturdu. Domates salçası ihracatımız ise 16 milyon dolar olarak gerçekleşti.
 
Japonya’ya yaş meyve sebze ihracatına yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Bu ürünlerin ithalat yasağının kaldırılması halinde, özellikle kirazın ihraç potansiyelinin yüksek olacağı bekleniyor. 
 
Ege İhracatçı Birlikleri, bu yıl 01-04 Mart 2011 tarihleri arasında düzenlenen FOODEX JAPAN Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı’nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu 2004 yılından beri İGEME ile ortaklaşa gerçekleştirmektedir.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pasaport marina projeleri için ne dedi?
DTO Başkanı Geza Dologh, Konak Gümürk önü ile Pasaport vapur iskelesi ...
İTO’dan Güney Kore’ye işbirliği daveti
Güney Kore Hükümeti Bütçe Komisyonu yetkililerinin yer aldığı heyet, İzmir ...
Çağlayan: Fitch yine Fitch'liğini yapmış
Ekonomi Bakanı Çağlayan, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in yaptığı ...
 
Merkez faize dokunmadı
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, borçlanma faiz oranlarını yüzde ...
‘Doğalgaz dönüşümünü kışa bırakmayın’
İzmirgaz Genel Müdürü Burçin Yardımata, yaz döneminde yapılan doğalgaz ...
Arçelik, Güney Afrikalı beyaz eşya devini alıyor
Arçelik, Defy Appliances hisselerini iştiraki Ardutch B.V. tarafından ...
 
Borsa düşüşte, euro rekor kırdı
İMKB 100 Endeksi 60 bin puanın altına gerileyerek 59.600 seviyelerine ...
İŞKUR’dan Roman açılımı
İŞKUR, kayıtdışı çalışmanın ve işsizliğin yüksek seviyelerde olduğu Roman ...
‘Fiyatlardaki artış sektörü ümitsizliğe itiyor’
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, inşaatta ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Halktan biri olma sanatı!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva