HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Ekim 2011 Salı - 09:37

Soyer EXPO'yu kazanma formülünü açıkladı

İzmir’in EXPO 2015 adaylığı sürecinde EXPO Genel Sekreterliği görevini yürüten Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, EXPO 2020’yi kazanmanın tek yolunun 2015’te kazanılan deneyimin 2020’ye aktarılması olduğunu söyledi.

Soyer EXPO yu kazanma formülünü açıkladı

İZMİR - Soyer; “Bütün bu tecrübeyi bir kenara bırakıp, her şeye yeni baştan başlarsak 2020’yi de kaybedebiliriz. 2020 EXPO’sunun İzmir’de yapılması 5 Milyar Dolar katkı ve İzmir’in önündeki 30 senesini planlamak demektir” dedi.
 
Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde İzmir Kent Konseyleri Birliği Başkanları, Genel Sekreterler, Yürütme Kurulları ve üyelerine “EXPO Nedir Ne Değildir” sunumu gerçekleştiren EXPO 2015 Genel Sekreteri Tunç Soyer, EXPO’nun ortaya çıkışından Türkiye’nin aday oluşuna kadar geçen süreyi anlattı. EXPO’nun 1851 yılında ilk kez düzenlendiğini ve İzmir’in 68. EXPO için aday olduğunu vurgulayan Soyer; “EXPO 5 yılda bir yapılan bir organizasyon, Türkler tarih boyunca EXPO’ya ilgi göstermiş. Abdülhamit döneminde Fransa’da gerçekleşen EXPO’ya Osmanlının katılımı büyük bir ses getirmiştir” dedi.
 
EXPO’nun Olimpiyatlar, Dünya Kupası gibi büyük olaylardan biri olduğunun altını çizen Soyer, 2004 yılında dönemin Dışişleri Bakanı olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün girişimleriyle BIE’ye Türkiye’nin üye olduğunu ve 18 Ağustos 2005’te Türkiye’nin ve İzmir’in aday olacağının açıklandığını söyledi. Soyer İzmir’in tarihinde de bir sağlık kenti olduğunu ve temanın 2015’te“Herkes İçin Sağlık ve Sağlıklı Yaşam” olarak belirlendiğini ve temanın 2020’de de aynı olacağını belirtti.
 
2015 EXPO’sunda Türkiye’nin ve İzmir’in acemi olduğunu söyleyen Tunç Soyer, rakibin 6 kez EXPO’ya talip olup 4 kez düzenlemiş bir kent olduğunu belirtti ve; “Artık tecrübeliyiz. 2020’ye tam vaktinde başlandı. 28 Nisan’da Sayın Başbakan İzmir’in adaylığını imzalayarak BIE’ye gönderdi. Ama o günden bugüne bir şey yapılmadı. Organizasyon şeması, bütçe, yasal düzenlemelerin şu ana kadar oluşması gerekiyordu. Ama biz hala nerede yapalım diye tartışıyoruz. İnciraltı kararı öyle durduk yerde çıkmadı. Ünlü Alman Mimarlık Firması Albert Speer komitede yer aldı ve 14 yer gösterildi. Her türlü incelemeler yapıldı. Aday sayısı önce 9’a, sonra 4’e ve 2’ye indi. Büyük çoğunlukla karar İnciraltı olarak çıktı. Yani bütün bunlar tartışıldı, konuşuldu. Sanki bütün bunlar yapılmamış gibi yer tartışıyoruz. Kazanmamızın tek yolu 2015’te kazandığımız deneyimi 2020’ye aktarmaktır” dedi.
 
Bu tecrübeyi aktarabilirsek EXPO 2020’yi İzmir’in kesin alacağını belirten Soyer; “Artık uluslararası arenada çok daha bir parlak Türkiye var. Bu da 2015’e göre diğer bir avantajımız. EXPO 6 ay için hazırlanılan bir iş değil. Böylesine büyük bir olayı İzmir’in 30 yıl boyunca dönüşümünü sağlayacak bir kaldıraç olarak görmek ve planlamak gerekir. İzmir için EXPO 5 milyar dolarlık bir gelir demektir. EXPO adaylığı bile İzmir’i insanlığın vitrinine çıkaracak, merak edilen bir yer haline getirecektir. EXPO’yu kazanmak ise İzmir’in 2050 yılına kadar planlamasını bugünden yapmayı gerektirecektir” dedi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayraklı Van için harekete geçti
Bayraklı Belediyesi, Van’da meydana gelen depremin ardından yardım için ...
Konak Belediyesi'nden meme taraması
Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ekim ayının ‘Meme Kanseri Farkındalık' ...
“İzmir’in önünde umut ve ışık var”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 25-30 Ekim 2011 tarihleri ...
 
Çalkaya'dan gönüllü afet timi önerisi
İlçelerinde 4 Gönüllü Afet Timi ve konteynırı bulunduğunu ifade eden Balçova ...
Çiğli Belediyesi’nden deprem bölgesine yardım
Çiğli Belediyesi Van’da meydana gelen depremden etkilenen depremzedeler ...
Başkan Sındır deprem bölgesine gidiyor
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, deprem bölgesi ...
 
Büyükşehir 29 Ekim konserini iptal etti
İzmir Büyükşehir Belediyesi 29 Ekim Kutlamaları çerçevesinde gerçekleşecek ...
Van Depremi için İzmir seferberliği!
Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla harekete geçen CHP’li belediyeler depremzedeler ...
Bornova Van için seferber oldu
Bornova Belediyesi Van’da yaşanan 7.2’lik depremde mağdur olan ailelere ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva