HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Ekim 2011 Salı - 09:24

Konak Belediyesi'nden meme taraması

Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ekim ayının ‘Meme Kanseri Farkındalık' ayı olması nedeniyle ‘Meme Kanseri ve Elle Meme Muayenesi’ semineri düzenledi.

Konak Belediyesi nden meme taraması

İZMİR - Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ‘Sağlıkta Buluşma Günleri’ kapsamında ekim ayının ‘Meme Kanseri Farkındalık' ayı olması nedeniyle Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi’nde ‘Meme Kanseri ve Elle Meme Muayenesi’ konulu seminer düzenlendi.
 
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Tuğrul ve Meme Kanseriyle Savaşım Derneği Başkanı Doç. Dr. Şenay Kaymakçı tarafından verilen seminere çok sayıda kadın katıldı. Seminer öncesi termal kamera ile ücretsiz meme taraması yapan Op. Dr. Cüneyt Tuğrul, bu görüntüleme yöntemini; gözle görülmeyen IR enerjiyi (ısıyı) esas alan ve görüntünün genel yapısını ısıya göre oluşmuş renkler ve şekillerin belirlendiği görüntüleme sistemi olarak açıkladı. Bu sayede vücutta hasta bölgelerin çok kısa zamanda tespit edildiğini, risk teşkil eden bir durum varsa ileri tetkik yapılmakta ve önceden müdahale edilme şansı doğurduğunu ifade eden Tuğrul, termal kamera taramasına katılan kadınların hiç birinde meme kanseri riskini tespit etmediklerini ama pak çok kadının boyun, sırt ve bel bölgelerinde kireçlenme, kas spazmı ve bel fıtığı bulgularına rastladıklarını, bu yönde kadınları uyardıklarını ifade etti.

Tuğrul, kadının memesinde olan değişikliklerin farkında olması gerektiğini, çevresel etkilerin, stresin, yanlış beslenme alışkanlıklarının ve hormonların meme dokusunda çeşitli değişikliklere yol açabileceğini ifade etti. Tuğrul, memede olabilecek değişiklikleri şöyle özetledi: “Memede ve koltuk altında hissedilen şişlik ve sertlikler, memede şekil değişiklikleri, meme başından kirli, kanlı akıntı gelmesi, meme ve meme başının cildinde değişiklikler, meme başında içeri çekilme ve ağrı varsa hemen bir hekime başvurulmalı. Erken teşhis her zaman iyileşme şansını artırır. Meme kanseri korku ile gelişir, bilgisizlikle büyür, önem vermemekle sizi ele geçirir.”
 
Her 7 kadından biri meme kanseri
Türkiye’de her 7 kadından birinin meme kanseri olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Cüneyt Tuğrul, 2050 yıllarında her 4 kadından birinin kanser olabileceğini belirtti. Tuğrul, “Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, dünyada her yıl 10 milyon insan kansere yakalanmakta, 6 milyon insan da kanserden ölmektedir. Ülkemizde her yıl 140-150 bin arasında yeni kanser vakası ortaya çıkıyor. Her yıl 70 ile 90 bin arasında kansere bağlı ölüm görülüyor” dedi. Tuğrul, depresyonun kanserin ilerlemesinde büyük etken olduğunu belirterek; eski hayatı düşünüp moral bozmak yerine, yeni hayatın farkında olarak morali yüksek tutmak gerektiğini söyledi.
Meme Kanseriyle Savaşım Derneği Başkanı Doç. Dr. Şenay Kaymakçı da Op. Dr. Cüneyt Tuğrul’u destekleyerek, kendi kendine meme muayenesini her genç kadının bilmesi gereken çok basit bir muayene olduğuna değinerek, “Kanser, tüm dünyada önemli bir sağlık sorunudur. Erken tanı kanserin temel ilkelerinden biridir. Basit taramalarla bazı kanser türlerinin tanısı konulabilmekte ve tedavi imkanı sağlanabilmektedir. Meme kanserinde pek çok risk faktörü belirlenmiştir ancak spesifik nedeni bilinmemektedir” dedi. Kaymakçı sözlerine şöyle devam etti:
“Risk faktörlerinin en başında; kadın olmak, 50 yaşın üzerinde olmak ve birinci derece yakın akrabalarda (anne, kız kardeş gibi) meme kanserinin görülmesi gelir. Öncelikle 20 yaşına gelmiş ve risk taşıyan her kadın kendi kendine meme muayenesini bilmek ve yapmak zorundadır. Kendi kendine meme muayenesi ideal olarak adet kanamalarının başlangıcından sonraki 5.-7. gün yapılmalıdır. 20-29 yaş arası 3 yılda bir, 40 yaşından sonra her yıl klinik muayene 40-49 yaş arası bir-iki yılda bir, 50 yaşından sonra her yıl mamografi önerilmektedir. Menopoz döneminde olan ve adet görmeyen kadınlar ise her ayın kendi belirledikleri bir gününde bu muayeneyi yapabilirler. Basit önlemler meme kanserinde erken tanı konulmasını ve tamamen iyileşme şansını arttırmaktadır.”
Doç. Dr. Şenay Kaymakçı, kadınlara ‘kendi kendine nasıl meme muayenesi yapılması gerektiği’ni de barkovizyon aracılığı ile görsel olarak destekleyerek anlattı.    
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan da sosyal belediyecilik ve ‘önce insan’ felsefesinden yola çıkarak kadınların her konuda bilinç düzeylerini, farkındalıklarını artırmak için seminerlerin büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, “Özellikle sağlık gibi hassas konular üzerinde kadını bilgilendirmek çok önemli. Kadın sağlıklı ve hayat kurtaracak basit konular üzerinde bilgili ve bilinçli olursa, tüm aileyi bir nebze korumuş olursunuz. ‘Meme Kanseri Farkındalık' ayı nedeniyle düzenlenen seminer de amacına ulaşmıştır. Katılımın büyük olması kadınlarımızın bu konudaki duyarlılığını ortaya koyuyor. Katkısı olan herkese teşekkür ederim” diye konuştu.
   
MEME KANSERİNDE RİSK FAKTÖRLERİ
Adet kanamalarının 12 yaşın altında başlaması
Menopoz döneminin 55 yaşın üzerinde olması
Hiç doğum yapmamış olmak
İlk doğumun 30 yaşın üzerinde yapılması
Uzun süreli doğum kontrol hapı kullanılması
Menapoz geciktirici hormonların uzun süreli kullanılması
Aşırı alkol alımı
Fazla yağlı beslenme
Menapoz sonrası dönemde hızlı kilo artışı
 
KORUNMA YOLLARI
Şişmanlığın azaltılması
Alkol alınıyorsa bırakılması
Hafif egzersiz yapılması
Sebze ve meyvenin bol tüketilmesi
Sigaranın bırakılması gibi basit önlemler ile meme kanseri riski % 30-40 oranında azaltılabiliyor.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“İzmir’in önünde umut ve ışık var”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 25-30 Ekim 2011 tarihleri ...
Çalkaya'dan gönüllü afet timi önerisi
İlçelerinde 4 Gönüllü Afet Timi ve konteynırı bulunduğunu ifade eden Balçova ...
Çiğli Belediyesi’nden deprem bölgesine yardım
Çiğli Belediyesi Van’da meydana gelen depremden etkilenen depremzedeler ...
 
Başkan Sındır deprem bölgesine gidiyor
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, deprem bölgesi ...
Büyükşehir 29 Ekim konserini iptal etti
İzmir Büyükşehir Belediyesi 29 Ekim Kutlamaları çerçevesinde gerçekleşecek ...
Van Depremi için İzmir seferberliği!
Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla harekete geçen CHP’li belediyeler depremzedeler ...
 
Bornova Van için seferber oldu
Bornova Belediyesi Van’da yaşanan 7.2’lik depremde mağdur olan ailelere ...
Bornova Belediyesi’nden 10 liraya güvenlik testi
Büyükpark içinde hizmet veren Bornova Belediyesi Deprem Etüt Merkezi ve ...
TBMM İdare Amiri’nden Başkan Solak’a ziyaret
Türkiye Büyük Millet Meclisi İdare Amiri ve CHP Denizli Milletvekili Adnan ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva