HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
23 Ekim 2013 Çarşamba - 14:27

SODEM zirvesine Kocaoğlu damgası: Çare Gezi ruhu!

Karşıyaka’daki SODEM zirvesi CHP’li belediye başkanlarını bir araya getirdi. Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Nerede rant varsa, kar varsa satıyorlar. 'Gezi' ruhunu ülkenin her kılcal damarına yayıp direnmekten ve geleceği korumaktan başka çaremiz yoktur. Direnmeyecek arkadaş bu işi yapmasın” dedi.

SODEM zirvesine Kocaoğlu damgası: Çare Gezi ruhu!

EGEDESONSÖZ -  Karşıyaka yaklaşan yerel seçimler öncesi dev bir zirveye ev sahipliği yaptı.

Karşıyaka Belediyesi tarafından organize edilen Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) 'Karşıyaka Buluşması' yüze yakın sosyal demokrat belediye başkanını bir araya getirdi.



Karşıyaka Nikah Sarayı'nda gerçekleştirilen ve gün boyu süren toplantıya SODEM ve İstanbul Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın,  Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Ankara Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Kuşadası Belediye Başkanı Mehmet Esat Altıngün, Sarıyer Başkanı Şükrü Genç, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünlü, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, İzmir’in ve Türkiye’nin dört bir tarafından gelen ilçe belediye başkanları katıldı.  



DURAK’TAN İŞSİZLİK VURGUSU
Büyük buluşmada açılış konuşmasını Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak yaptı. Başkan Durak, kent kültürü kavramıyla ülkenin tanışıklığının yeni olduğunu belirterek şunları söyledi: El yordamıyla kurulan kentlerimizi bugün moderninize edememenin sancılarını yaşıyoruz. Yoğun göç ve kontrolsüz yapılaşma, alt yapı eksiklikleri ve kentli olma bilincinin yaygınlaştırılamaması, “ideal kentler”in yaratılmasının önündeki en ciddi sıkıntılardır. AKP’nin, söylemleriyle taban tabana zıt uygulamaları durumu daha da zorlaştırmaktadır. Her kent sorununu olduğu gibi, çözümünü de yine kendi içinde barındırır. Çare; sosyal demokrat belediyecilik anlayışıdır. Sosyal demokrat belediyeciliğin ülkemizdeki temsilcisi ise, Cumhuriyet Halk Partili belediyelerdir. Sosyal demokrat belediyelerin, gelişime ayak uydurabilmesi için işbirliğinin önemli olduğuna inanıyorum. Küresel bazda baktığımızda, dünyada, bugün başlıca sorun işsizliktir. En fazla etkilenen kesim ise, gençler olmaktadır. Umutsuzluğa kapılarak, iş aramaktan vazgeçenlerle birlikte, ülkemizdeki işsiz sayısı 4 milyon 855 bin kişiye, oran ise, yüzde 15. 7’ye ulaşmaktadır. 15- 24 yaş arası genç işsizlerin oranı da, yüzde 18’i bulmaktadır. Sorun, her geçen yıl, katlanarak artmaktadır. Yerel yönetimlerin, ellerindeki imkanlar dahilinde çözüme dahil olması gerekmektedir. Karşıyaka Belediyesi olarak, yaptığımız çalışmalar sonucunda, her yıl, yüzlerce gencimize yeni iş imkanları sunuyoruz"
 
Güne damga vuran açıklamalar ise Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan geldi. Toplantı kapsamında düzenlenen panelde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti hükümetinin politikalarını eleştirirken Gezi’ye selam çaktı!

İktidarın, tüm kamusal alanları ve devlet arazilerini satarak rant sağladığını öne süren Kocaoğlu, toplumun tüm dinamikleri ile direnmekten başka çarelerinin kalmadığını söyledi.



NERDE RANT VARSA SATIYORLAR
Kocaoğlu, “Hükümet 11 senedir, enerji ve maden ihalelerini istediği zaman, istediği kişiye veriyor. Yap-İşlet-Devret diye bir yöntem uygulayarak Karşıyaka- Bayraklı-Bornova üçgeninde şehir hastanesi yapılacak. Projeyi ve teknik donanımı bakanlık verecek. Arazi, Hazine'nin. Bir muhterem kişi gelecek, inşaatı yapıp bakanlığa kiraya verecek. Adam oturduğu yerden kar elde edecek. Devletin çok ucuza bu binayı yapabilir. Kar da devlete kalır. Gayrimenkulleri satıyorlar. Orman ve ağaçlandırılacak alanları satıyorlar. Önce planlıyorlar, spor alanı, park yapıyorlar sonra satıyorlar. Kademe kademe satıyorlar. Nerede rant varsa, kar varsa satıyorlar. Sistem bunun üzerine kurulu. Tarımın ya da herhangi bir sektörün gelişimi için hiçbir şey yapmıyorlar. Hiçbir sektörün gelişimi için politika üretmiyorlar" diye konuştu.


 
DİRENMEYECEK OLAN YAPMASIN!
Sosyal demokrat belediyelerin kamu yararı gözettiğini dile getiren Başkan Kocaoğlu "Sosyal demokrat belediyeler olarak harikalar yaratmıyoruz ancak başka belediyelerin 3 liraya yaptığını 1 liraya, hakkıyla yapıyoruz. Suni bir rant ekonomisi uyguluyorlar ve suyu bulandırıp parseli götürme düşüncesindeler. İstanbul bitti. En son Gezi Parkı olayları yaşandı. Bu hükümetin felsefesinde kamu alanları yaratmak diye bir şey yok. Kamu alanlarını yok etmek var. Çünkü kamu alanlarında kentlilik bilinci ve dayanışma ruhu gelişir. O da bu tür sistemlerin işine gelmez. Tüm yetkileri ilçe belediyelerden alıp Büyükşehirlere veriyorlar. Bizden de alıp bakanlığa veriyorlar. Büyükşehir Belediyelerinin planlama yetkisi kalmadı. Bugüne kadarki haksız özelleştirmeleri yargıya müracaat ederek durdurdum. Bundan sonra durdurmamız çok zor. Biz davayı kazandık, çıkartılan yasayla o delik kapatıldı. Bizim de yapacak bir şeyimiz kalmadı. Adaletin ve hukuk sisteminin geldiği nokta belli... Bundan sonra biz İzmir'i ve diğer belediyeleri koruyabilmemiz için bütün belediyeler, bütün meclis üyeleri, sivil toplum örgütleriyle katılımcı bir anlayış sergileyerek mücadele etmekten başka çaremiz yok. 'Gezi' ruhunu ülkenin her kılcal damarına yayıp direnmekten ve geleceği korumaktan başka çaremiz yoktur. Herkes şapkasını önüne koymak zorunda. Direnmeyecek arkadaş bu işi yapmasın" ifadelerini kullandı. Kocaoğlu AK Parti'nin istihdam politikasını da eleştirerek, taşeronlaşmanın, kölelik düzeni olduğunu söyledi.



BAŞKAN SODEM’İ ANLATTI
SODEM Başkanı ve Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de toplantıda bir konuşma yaptı.

CHP'nin yurt içinde ve yurt dışında kendisini yeteri kadar anlatamadığını bu nedenle SODEM'i kurma ihtiyacı hissettiklerini söyledi. CHP'nin farklı örgütlerce olumsuz olarak tanıtıldığını öne süren Öztürk şunları söyledi:
Türkiye'de ve dünyada genel seçimleri alabilmeniz için ilk önce yerelde iktidar olmanız lazım. Bu düşünceyi özümsemek için bir araya geldik. Avrupa'daki sosyal demokratlar, bizimle yüz yüze geldiklerinde CHP'yi faşist olarak görüyorlardı. Bu çok ağrımıza gitti. Avrupa'da, CHP'yi sosyal demokratlara anlatan bir sivil örgütlenme yok. Bizi başka örgütler anlatıyor. Hocanın örgütleri ve AKP'nin örgütleri bizi anlatıyor. En doğru şeyin, kendimizi anlatacak bir sivil örgütlenme olduğuna karar verdik ve SODEM'i kurduk. CHP'li belediyeleri polisler bastı. Uzun süre belediyelerimiz sahipsiz kaldı. Durgunluk geçirdik. İzmir'e  yapılan büyük haksızlıkla beraber her şey su yüzüne çıktı. Ondan sonra belediyelere sahip çıkılmaya başlandı. Bugün istediğimiz yerdeyiz. Zulüm ve kısıtlamalara rağmen CHP'li belediyeler son derece başarılı. Şeyhler uçmaz, şeyhleri müritleri uçurur. Biz birbirimize destek olursak bu partiyi uçururuz. Temel amacımız bu. Hem içerde ve hem dışarıda sosyal demokrat düşünceyi geliştirmek istiyoruz. Önümüzdeki dönem, belediyelerin kendi içindeki koordinasyonunu sağlayacak projeler üreteceğiz"


 
Panelde söz alan Antalya Belediye Başkanı Prof.  Mustafa Akaydın da istihdam konusunda yaptıkları çalışmaları anlattı. Kariyer ofisi aracılığıyla 11 bin 800 kişiyi işe yerleştirdiklerini belirten Akaydın, engelli ve kadınlara öncelik verdiklerini söyledi. Genç, eğitimli işsizlik oranının Türkiye’de artış gösterdiğine dikkat çeken Akaydın, ulusal bir istihdam politikasına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Akaydın, “Yüksek Öğretim Kurumu, TÜSİAD’ın asıl işi bu olmalı. Milli Eğitim Bakanlığı koordinatörlüğünde iş edinme politikası konusunda toplanmalı. TÜİK verilerine göre Türkiye’deki işsizlik oranı yüzde 11. Ancak iş aramaktan umudunu kesmiş kitle sayılmıyor. Bu oranın yüzde 15 – 20 olduğunu düşünüyorum. Diplomalı işsizlik oranı ise yüzde 25’in üstündedir” diye konuştu.   SODEM ve Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Türkiye’deki genç nüfus işsizliğinin toplum dokusunu bozduğunu, gençlere mutlaka iş bulunması gerektiğini söyledi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 21 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gezi Aktivisti 24 Ekim 2013 Perşembe 14:19

Gezi ruhu, iktidara değil yanlışa karşı çıkmaktır. Ama yasaların verdiği sınırlara da mümkün olduğunca riayet edilmesidir. Eğer kanun buyuruyorsa, kanun değişene kadar, o kanuna itaat etmek gerekir. Gezi ruhu o kanunların değişmesi için seçtiklerimize hatırlatma ve baskı yapmaktır. Başkan Kocaoğlu doğru olnaı yapmıştır. (Biraz canım yanmış olsa da...)

Yorumu oyla      12      6  
Güzel İzmirim 24 Ekim 2013 Perşembe 14:15

Belediyenin işçilere verdiği maaşları hiç kimse az bulmasın. Tamam anca yetiyor, ya da yetmiyor ama piyasaya çıksam yarısına iş bulmam mucize. Üstelik 2,5 yabancı dilim ve sertifikalarım var. Yılarca (son 25 yıl olarak ele alın)o kadar çok adama yığılmış ki belediyeye, yarısı işçi-memur çıksa verimlilik aynı kalır. Üstelik sadece siyasetçiler değil, özellikle sendikacılar, hemşehriciler, başka devlet kurumlarındaki üst kademe bürokratlar, vs.vs. Aziz bey zamanında bunların çoğunun ayağı kesildi. Direndi ve devam ediyor. Milletvekili referansı bile yetersiz oldu. Bu da bir tür gezi ruhu direnişidir.

Yorumu oyla      13      7  
MERT 24 Ekim 2013 Perşembe 09:04

sayın kocaoğlu emekten,direnmekten bahsediyor ama direnen emeğinin karşılığını isteyen işçisine ceza veriyor.söylediği ile yaptığı tazat oluşturuyor.gerçi kocaoğlunun yaptıkları,yapacakları hep tezatla dolu.ona tavsiyem kenara çekilsin,düzgün yapacak birisi gelsin.hem CHP ye hem izmire zarar veriyor.kendisi aday olursa oyda yok moy da.bıktık artık

Yorumu oyla      27      9  
GEZİ RUHU İLE KANDIRMAK 24 Ekim 2013 Perşembe 09:00

Aziz Başkan gezi ruhuna sarılmak istiyor. Kendisi aday olmak istiyor ve tek çare, Tek çıkış yolu olarak bu yolu görüyor. Gezi ruhu nedir?; Ötekileştirmeye, ayrımcılığa, hiçleştirmeye onur mücadelesi direnişidir. Aziz Başkan Büyükşehir Belediyesinde ötekileştirme, ayrımcılık, hiçleştirme var mı? Bütün Belediye çalışanlarına bu sorumu yöneltiyorum. İşçimiz, memurumuz, Esnafımız, İşadamımız, siyasetçimiz, yurttaşımız bu uygulamaya maruz kalmış mı? hepsine soruyorum. Bu konuda bir şey demeyeceğim, onlar konuşsun... Bildiğim tek şey gezi ruhu size selam vermez....

Yorumu oyla      24      9  
izmirli konaktan 24 Ekim 2013 Perşembe 08:21

sayın Kocaoğlu gezi ruhundan bahsediyor gündoğdudaki çadırları kim toplattı polisle kim işbirliği yaptı akp il binasını kim ziyaret etti CHP nin kalesinde genel başkanımız Sayın KIlıçtaroğlu'u kim yuhalattı toplu sözleşmede işçilere kim oyun oynadı taşeronon altında maaşa mecbur bıraktı bunların hepsini yapan veya yaptıran Aziz Kocaoğlu değilmi şimdi kalkmış gezi ruhu8ndan bahsediyor geç bunları kimse size inanmıyor.

Yorumu oyla      24      10  
Aysel 24 Ekim 2013 Perşembe 02:29

Tomalara su ver sonrada gezi ruhu de!

Yorumu oyla      24      11  
ziyaretçi 24 Ekim 2013 Perşembe 00:31

hep boş işlerle uğraşmanızdan bıktık artık halka hizmet etmeye geldiniz o koltuklara .proje üretin biraz hizmet edin.cok rahat olmayın seçim geliyor arık

Yorumu oyla      18      7  
yüzde kırkçı 24 Ekim 2013 Perşembe 00:03

sosyal demokrattan bahseden başkan syn aziz kocaoğlu haberin varmı blemicem ama senin başa getirdğn şefler amirler bayram tatilinde işe gelmiyen arkadaşlara ceza veriyolar

Yorumu oyla      17      8  
ADEM BALCI 23 Ekim 2013 Çarşamba 23:32

ARKADAŞLAR BU DÜŞÜK MAAŞ ALMA SEBEBİNİZ SENDİKA YÖNETİCİLERİMİZİN HEP DİKTALIKLA HER SÖZLEŞMELERE YAKLAŞMASIDIR SAYIN BAŞKAN YÜZDE 40 EKSİK ÇALIŞANLARA YÜZDE 23 ZAM VERİRKEN SENDİKA YÖNETİCİLERİ BELEDİYE BÜROKRATLARINA TELFONLARINI BİLE AÇMADI YALAN YANLIŞ SÖYLEMLERLE İŞÇİYE BİLGİ VERDİLER SON ÇAREYİ YÜKSEK HAKEMDE BULDUK KENDİZ ETTİK KENDİMİZ BULDUK BENCE GÜNAH KEÇİSİ AZİZ BAŞKAN OLMAMALI SAYGILAR

Yorumu oyla      18      13  
23 Ekim 2013 Çarşamba 22:05

işçi 900 lira alıyorsa iyi.üniversite mezunlarına 800 lira veriyorlar.12 saat çalışma.

Yorumu oyla      15      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova Belediyesi’nden rekor bütçe: 225 milyon lira
Bornova Belediyesi’nin 2014 yılı bütçesi 225 milyon lira olarak kabul ...
İzmir’in dönüşüm röntgeni: Nerede/ne yapılıyor?
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin farklı noktalarında yürüttüğü dönüşüm ...
Konak'tan kurban sonrası mıntıka temizliği
Konak Belediyesi Kurban Bayramı sonrasında yetki alanı içinde kalan kurban ...
 
Büyükelçi’den Başkan Sındır’a özel davet
Karadağ’ın Türkiye Büyükelçisi Ramo Braliç, Bornova Belediye Başkanı Prof. ...
İzmir’de cemevi krizi: Kocaoğlu herkese açınca…
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çiğli ve Bornova’da kültür merkezi olarak ...
Cumhuriyet coşkusu Narlıdere’de de yaşanacak
Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur 29 Ekim kutlamaları programını ...
 
Karşıyaka’da Cumhuriyet’in 90.yılına muhteşem kutlama
Karşıyaka, Cumhuriyet’in 90. yılını görkemli etkinliklerle kutlamaya hazırlanıyor. ...
Çiğli'de kimse oturacak yer aramayacak!
Çiğli Belediyesi tarafından ihtiyaç bulunan tüm bölgelerde kullanılmak ...
İZSU Aliağa'nın 36 deposunu yenileyecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, içme suyu şebekesi yenileme çalışmalarını ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Horus'un Gözü
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım çam devirince!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva