HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Ekim 2013 Salı - 14:02

İzmir’de cemevi krizi: Kocaoğlu herkese açınca…

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çiğli ve Bornova’da kültür merkezi olarak inşa ettiği ve daha sonra vakıfların kullanımına tahsis ettiği cemevleri ile ilgili protokolleri iptal etti. Bornova’da Hacı Bektaş Veli Vakfı’na, Çiğli’de ise Cem Vakfı’na verilen cemevleri geri alındı. Krize neden olan olayın ardından konuşan İzmir Cem Vakfı Şube Başkanı İsmail Horoz, “Fethullah Gülen ile Genel Başkanımız İzzettin Doğan’ın cami-cemevi projesinden rahatsız olanlar Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu etkiledi. Yapılan çok yanlış. İdare tek elden olmazsa kavga, çatışma çıkar” dedi.

İzmir’de cemevi krizi: Kocaoğlu herkese açınca…

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Atatürk Mahallesi ve Çiğli Evka-2’de kültür merkezi olarak yapılan, daha sonra Alevi derneklerine tahsis edilen cemevlerini geri aldı. Bornova’da Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’na Çiğli’de ise Cem Vakfı, diğer adıyla Cumhuriyetçi Eğitim Vakfı’nın kullanımına verilen cemevleri ile ilgili alınan karar iptal edilerek “bütün Alevi vatandaşlarımızın hizmetine sunulması” ibaresi konuldu.
 
Büyükşehir Belediyesi’nin uzun süredir kullanımda olan cemevleri ile ilgili aldığı kararın ardından tartışma çıktı. Cem Vakfı İzmir Şube Başkanı İsmail Horoz, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanıltıldığını söyledi.  Horoz, “Bazı dernekler kültür merkezleri için bizimle protokol imzalanınca ayaklandı. Büyükşehir Belediyesi’ne gidip başkana bir şeyler anlattılar. Bu kişilerin sayısı 100-150’yi zaten geçmez. Birileri Alevi kimliğini kendi siyasi çıkarları için kullanıyor. Evka-2 bize verildiğinde yemekler yaptık, etkinlikler düzenledik. Hiçbir sorun çıkmadı. Bornova’yı önce 25 yıllığına vermek istediler ardından 5 yıla düşürdüler. Orası da iptal edildi. Sanki şimdiki haliyle belli gruplara veriliyormuş algısı yaratıldı. Böyle bir şey yok. İsteyen tüm Alevi vatandaşlarımız, canlarımız gelebilir. Kesinlikle bir ayrımcılık da yapmadık” dedi.
 
TARTIŞMA ÇIKAR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun iyi niyetli olduğunu fakat aldığı kararı tekrar gözden geçirmesi gerektiğini dile getiren Horoz, “Bu yapılan çok yanlış bir işlem. Daha önce bir düzen ve tertip vardı. Tek elden işler yürüyordu. Şimdi herkes kendi başına hareket edecek. Kaos ve kavga çıkacak. Tartışmaların yaşanacağı bir yerde kültür ve gelenekler yaşatılamaz. Cem yapılamayacağı gibi ortak kararlar alınamaz. Bir düzen kalmadı. Bu yapılanı anlamakta zorlanıyoruz. Birisi bunu bize ifade etsin. Genel Sekreter Pervin Şenel Genç ile görüştüğümüzde “iptal edeceğiz” dedi. Şu anda konu meclis gündeminden komisyonlara gitti. Niye böyle yaptılar anlamıyorum. Aziz Başkan’ın imzasına kalan bir işlem niye bir anda ters döndü. Protokol için Ankara’ya faks göndererek genel başkanımız İzzettin Doğan’ın imzasını ve olurunu almıştık” diye konuştu.
 
CAMİ-CEMEVİ’NE KARŞIYIZ
Horoz, ayrıca Kocaoğlu’nun Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan ve Fethullah Gülen’in ortak projesi olan ‘cami-cemevi’ birlikteliğinden etkilenmiş olabileceğini de söyledi. Horoz, “Bu konuyu defalarca gündeme getirdiler. Alevi dernekleri ve canlarımız meseleyi belediyeye taşıdı. İtiraz etti. Zaten İzmir şubesi olarak cami-cemevi projesine destek vermediğimizi genel merkeze ilettik. Bizim de hem yönetimimiz, üyelerimiz ve Alevi vatandaşlarımız meseleye karşı çıkıyor. Resmi yazı ile bunu genel başkanlığa aktardık. Onlar da bizim bu tavrımıza saygı duydu. Hiçbir şey demediler. Süreç buralara geldi” dedi.
 
BİLGİMİZ YOK
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Bornova Şube Başkanı Zeki Bektaş da, protokolün iptali ile ilgili kendilerine bilgi verilmediğini söyledi. Bektaş, “Zaten biz 2-3 aydır çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Büyükşehir Belediyesi ile koordineli etkinlikler yapıyoruz. Bir sorunumuz yok. Bizim olduğumuz yere tüm Alevi vatandaşlarımız zaten geliyordu. Belediye böyle bir karar aldıysa saygı duyarız. Ama bize bilgi verilmedi” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
22 Ekim 2013 Salı 20:54

Kardeşim neyin kavgası bu, anahtar sende olsa nolur onda olsa nolur. Aleviliği pis işlere alet etmeyin, aziz bey doğru yapmış. Bunların eline anahtar felan vermeyin

Yorumu oyla      36      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhuriyet coşkusu Narlıdere’de de yaşanacak
Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur 29 Ekim kutlamaları programını ...
Karşıyaka’da Cumhuriyet’in 90.yılına muhteşem kutlama
Karşıyaka, Cumhuriyet’in 90. yılını görkemli etkinliklerle kutlamaya hazırlanıyor. ...
Çiğli'de kimse oturacak yer aramayacak!
Çiğli Belediyesi tarafından ihtiyaç bulunan tüm bölgelerde kullanılmak ...
 
İZSU Aliağa'nın 36 deposunu yenileyecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, içme suyu şebekesi yenileme çalışmalarını ...
Ödüllü sporculardan Başkan Sındır’a teşekkür
Bornova Belediyesi’nin başarılı sporcuları kazandıkları kupa ve madalyaların ...
Büyük şölen başlıyor: Haydi Basmane'ye
İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde düzenlenen “Basmane Günleri”nin ...
 
İzmirliler'e tarih brifingi: Son durum ne?
İzmir’in 8 bin 500 yıllık kültürel mirasına sahip çıkan Büyükşehir Belediyesi, ...
Kocaoğlu o sözleri tekrarladı: İki dönem yeter!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yerel seçim öncesi tartışmalı ...
Çandarlı 50 bin kişilik artmasını faaliyete geçirdi
Dikili'ye bağlı Çandarlı beldesinde Belediye Başkanı Ahmet Dağdelen, belediye ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siyasi yasak gelirse ne olacak?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Horus'un Gözü
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva