HABERLER>GÜNCEL
5 Mart 2012 Pazartesi - 10:00

Sivas davasında zaman aşımına 8 gün kaldı

Onlar Sivas’ta babalarını kaybeden iki genç kadın. Yıllardır davanın peşindeler. Kendi acılarını yaşarken, başka acılara da tanıklık ettiler, onlara omuz verdiler. Adalet diye haykırdılar ve 19 yıl sonra hâlâ adalete, hukuka inanmak istiyorlar.

Sivas davasında zaman aşımına 8 gün kaldı

İSTANBUL - Vatan'dan Meltem Günay'ın haberine göre, Sivas’ta 35 kişinin yanarak hayatını kaybettiği katliamda, bulunup mahkemeye getirilemedikleri için dosyaları ana davadan ayrılan ve ayrı yargılanan 6 firari de ceza almadan kurtulacak. 13 Mart’taki duruşmada mahkeme heyeti, savcının talebine uyarsa 6 sanık zamanaşımından yararlanacak. Karar, dava sürerken firar eden 12 ana dava sanığının da kurtulmasının yolunu açacak. Yani kaçanlar kurtulmuş olacak.
 
2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde babası şair Metin Altıok’u kaybeden Zeynep Altıok, 19 yılın sonunda sanıkların mahkemeye dahi çıkarılamadan serbest kalmasına isyan ediyor. 19 yılın çok uzun zaman olduğunu söyleyen Altıok, “Benim davanın başından beri umudum yoktu. Yargılananlar gerçek failler değil... Onlara masum da demiyorum, böyle bir durumda sessiz, seyirci kalmak bile suçtur” dedi.
 
Soruşturma iyi yapılmadığı için olayın perde arkasındaki isimlerin yargılanmadığını belirten Altıok şöyle konuştu: “Hangi örgütler tarafından planlandığı çok net aslında. Birçok kişiden hesap sorulmadı. O gün meydana çıkıp “Gazanız mubarek olsun” diyen belediye başkanından hesap sorulmadı. 8 saat boyunca devlet bu katliamı izledi. O zamanın yetkililerine hesap sorulmadı. Eli kanlı katillerin tutuksuz yargılanmaları ve kaçmalarına izin verildi. Onların yakalanacağına dair benim bir umudum yoktu.”
 
‘Evlendiler, askere gittiler’
Hakkında yakalama kararı çıkarılanların bilinçli bir şekilde bulunmadığını anlatın Altıok şöyle devam etti: “Vahit Kaplan, Polonya sınırında yakalandı, bizim yapamadığımızı yaptılar ama biz geri almadık. Yok evrak yetişmedi bahaneleri sıralandı. Kırmızı bültenle aranan sanıklardan biri Sivas’ta evlendi, biri ehliyet aldı, askere gitti. Mesela Şevket Erdoğan ve Hakan Karaca. Bunlar Sivas’ta evleniyorlar, düğün yapıyorlar hatta askere gidiyorlar ama yakalanamıyorlar. Karşımıza çok büyük çelişkiler yumağı çıkıyor. Cafer Erçakmak geçen yıl kızının evinde öldü. Dönemin Adalet Bakanı Şevket Kazan, cezaevindeyken sanıkları ziyaret etti, onların şartlarını iyileştirildi, sanık avukatları milletvekili ya da bakan oldu. Sivas katliamının önü alınsaydı sonraki birçok suikastın de önlenebilirdi. 13 Mart’ta Ankara Adliyesi’nin önünde haksızlıklara karşı el ele veren vicdanlı insanları bekliyoruz.”
 
‘Katiller elini kolunu sallayarak gelecek’
Şair Behçet Aysan’ın kızı edebiyatçı Eren Aysan olay sırasında 16 yaşında olduğunu belirterek şunları söyledi: “Genç kızlığa geçerken bir anda büyüdüm, ben babamın öldüğünü televizyondan öğrenerek büyüdüm. Bütün gün boyunca televizyondan takip ettik ölenlerin kimliğini sorgulamak için annemle bütün gün koşturduk. Sonra babamın muayenehanesine gittik ve televizyonda İçişleri Bakanı Mehmet Gazioğlu, 8 kişinin isimlerinin belli olduğunu söyledi. 4. isim babamdı. Yine de inanmadım sabaha kadar babamın kapının zilini çalmasını bekledim. 44 yaşında yakılarak öldürülen şair bir baba ve onun acısına dayanamayarak kansere yakalanan bir annenin çocuğuyum.”
 
“Bu dava böyle bitmemeli. İnsanlık suçları zaman aşımına uğramamalı. Sivas bir sembol, zaman aşımına uğrarsa benzer davalar da zaman aşımına uğrayacak. Aydınlık ve yeni bir Türkiye için o gün herkesi oraya çağırıyoruz. Toplumsal Bellek Platformu olarak ‘insanlık suçlarında zaman aşımı’nın kalkması için çalışıyoruz.”
 
‘Kaçanlar kurtuldu’
“26 aile 26 Şubat’ta TBMM’ye gittik. Zaman aşımı kaldırılsın dedik. Taleplerimiz 17 kez reddedildi. Gerçekleşse Kemal Türkler davası da düşmeyecekti. Kaçanlar yurtdışında ‘gösteri’ yapma suçundan arandı. Bu zaten Avrupa’da suç değil. Vahit Kaynar yakalandı ama iadesi olmadı. Adalet Bakanı hiçbir şekilde devreye girmedi. Zaman aşımı uygulanırsa katiller ellerini kollarını sallaya sallaya gelecekler. Bunlar çok acı.”
 
19 YIL NASIL GEÇTİ
 
33 kişi idama mahkum oldu
2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde 35 kişi yanarak hayatını kaybetti. 124 kişi hakkında ‘laik anayasal düzeni değiştirip din devleti kurmaya kalkışma’ suçlamasıyla dava açıldı. 16 Haziran 2000’de 33 sanık idam cezasına çarptırıldı. 2002’de idam cezası kaldırılınca ağır müebbet hapse çevrildi. 2005’te yeni kanundan yararlanıp tahliye olan sanıklardan 12’si yurt dışına kaçtı. Uluslararası arama emri çıkartıldı ama hiçbiri bulunamadı. Hiç yakalanamadıkları için dosyaları ayrılan 7 kişi (Cafer Erçakmak, Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca, Yılmaz Bağ ve Necmi Karaömeroğlu) için ayrı bir dava açıldı. Bunlardan Erçakmak geçtiğimiz yıl hayatını kaybetti. İşte bu 6 sanık için zamanaşımı gündeme geldi.
 
Neden zaman aşımı
Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel, 21 Haziran 2011’de mahkemeye verdiği mütalaası şöyleydi: “Sanık Erçakmak, 765 sayılı TCK’nın 146/1, maddesinde yer alan ‘Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs” suçuyla yargılanıyor. Bu suça zaman aşımı süresi bulunmuyor. Ancak diğer sanıklar Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca, Yılmaz Bağ ve Necmi Karaömeroğlu 765 sayılı TCK’nın 146/3. maddesi ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 5. maddesinde düzenlenen “Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüse iştirak” suçu ile yargılanıyor. Bu suçların zaman aşımı 15 yıl. Bu yüzden 6 sanık hakkındaki davanın düşmesini talep ediyoruz.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
5 Mart 2012 Pazartesi 11:43

Zaten bütün amaçlarıda zaman aşımı olması değilmi. Zaten bu saatten sonra zaman aşımı olmasa bile ortada sanık falan kalmadı, hadi diyelim ceza çıktı. Hani ortada kim var, kimi içeriye atacaksın. Bunların olacağı biline biline adamlar serbest bırakılmadımı. Kimse bu davadan adaletli bir sonuç beklemiyor artık.

Yorumu oyla      12      6  
5 Mart 2012 Pazartesi 10:50

Bin yılı aşkın bir zamandır insanların kanını dökerek, derisini yüzerek, baskıyla sindirmeye çalışarak, küfrederek ve katlederek beslenen bir sistem asla ve asla iflah olmaz. Ve bu sistemden nemalananlar illa ki nihayetinde yaptıklarının hesabını vereceklerdir. Mazlumlar er yada geç uğradığı zulmün hesabını zalimlerden soracaklardır.

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selvi Kılıçdaroğlu'dan Van'la illgili acı bir anı
Selvi Kılıçdaroğlu, Patnos’tan doktor bulmak için Erciş’e, sonra da Van’a ...
300 polisle dev uyuşturucu operasyonu
Özel harekât polisleri ve helikopter desteğiyle düzenlenen uyuşturucu ...
Emniyet Müdürü Bilkay'dan asayişe operasyon
İzmir'e geldiği günden beri polisin sokakta çalışması gerektiğini belirten ...
 
Karşıyaka'da bir garip 'kuş' kavgası
Karşıyaka’da iki arkadaş arasında başlayan "Benim kuşum seninkinden daha ...
Liyakat-Der'den 8 Mart'a ritimli kutlama
Liyakat-Lider Yaratıcı Katılımcılar Derneği, 8 Mart Dünya Çalışan Kadınlar ...
12 Eylül’ün polis müdürüne tek kurşunla infaz!
12 Eylül 1980 darbesi sonrası Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde Siyasi Şube ...
 
Balayına geç çıkan çiftin Tayland’daki acı ölümü!
Yoğun uçuşlar nedeniyle evlendikten neredeyse bir yıl sonra balayına çıkabilen ...
Köyün çeşmesi üstlerine yıkıldı: 1 ölü 1 yaralı
Bergama’da önünde oturdukları eski köy çeşmesi, 2 genç kızın üzerine devrildi. ...
İnşaat Mühendisleri Odası “Değişim” dedi
İnşaat Mühendisleri Odası'nın (İMO) 43'üncü Olağan Genel Kurulu, Bayraklı ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva