HABERLER>GÜNCEL
28 Aralık 2023 Perşembe - 08:49

Şirketten odalara ‘Raymond Croze’ çağrısı: Kapımız açık!

Asbest yüklü 'Raymond Croze' gemisini sökecek olan Anadolu Gemi Söküm Şirketi, odalara ve ilgili heyetlere çağrıda bulunarak tesislerinin kapılarının açık olduğunu ifade etti.

Şirketten odalara ‘Raymond Croze’ çağrısı: Kapımız açık!

EGEDESONSÖZ - İzmir’in Aliağa ilçesinde söküm işlemleri planlanan Fransız 'Raymond Croze' gemisinin yüksek miktarda asbest taşıdığının gündeme gelmesi kentte tartışmalara neden oldu.

‘Sea Vanquish" isimli römorkör tarafından çekilerek getirilen ‘Raymond Croze ‘adlı kablı döşeme gemisi söküm işlemleri için İzmir açıklarında bekliyor. Son notifikasyon işlemlerinin ardından geminin akibeti belli olacak.

Geminin 50 ile 100 ton arasında asbest içerdiği iddia edilirken, söküm işlemlerinin çevre ve halk sağlığına zarar vereceği ileri sürülürken şirket 4 tonun altında asbest olduğunu dile getirdi.

Söküm işlemlerinin yapacak olan Anadolu Gemi Söküm Anonim Şirketi’nden açıklama geldi.  İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Koordinatörü Mine Aydın’ın imzasıyla yapılan açıklamada söküm işlemlerinin mevzuata uygun bir şekilde gerçekleştirileceği ifade edilirken odalara da kapılarının açık olduğu dile getirildi.

Şirketin açıklaması şu şekilde:

TÜM GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM FAALİYETLERİ ÇEVRE VE İŞÇİ SAĞLIĞINA UYGUN OLARAK YAPILMAKTADIR

Fransa’dan Aliağa gemi söküm bölgesine getirilerek, geri dönüşümü planlanan Raymond Croze isimli 3597 tonluk geminin, gemi söküm planı Çevre İl Müdürlüğü tarafından onaylanmış, IHM Raporu (Tehlikeli Atık Envanteri) uluslararası akredite kuruluş olan BV (Bureau Veritas) tarafından düzenlenmiştir. Gemide 4 ton asbest olduğu raporlanarak, ilgili kurumlarla paylaşılmıştır. Geminin tehlikeli atık bertarafı, Çevre bakanlığı tarafından onaylı firmalar aracılığıyla yapılacak olup, gemi söküm faaliyetleri devam edecektir. Her zaman olduğu gibi bu rutin bir işlem olup, çevre ve işçi sağlığına uygun olarak operasyonlar gerçekleştirilecek ve ilgili makamlara rapor edilecektir.

ZEHİRLİ GEMİ TARTIŞMASI: 100 BİN TON ASBEST AKILDIŞI, GEMİNİN KENDİSİ 3.597 TON

Medyada gündem olan Raymond Croze gemisi Fransız Devlet Telekom Şirketi’nin olup, atık envanter raporu Türkiye’de de akredite olan Bureau Veritas tarafından düzenlenmiştir. Geminin sökümü için en yetkin ve uygun şartları sağlayabilen, Avrupa Birliği gemi geri dönüşüm yönetmeliği 1257/2013 e uygun, Avrupa Birliği onaylı Anadolu Gemi Söküm firmasında geri dönüşüme alınması kararı alınmıştır.

Gemideki asbest muhteviyatı iddia edilen rakamların çok altında olup, 4 ton civarındadır. Tesis, söz konusu asbesti standart süreçlerinde olduğu gibi çevreye duyarlı ve yönetmeliklere uygun şekilde 3.taraf akredite, onaylı ve yetkin firmalara söktürecek olup bu bertaraf işlemi bitmeden, gemi söküm işlemine başlamayacaktır. İlgili kamu kuruluş ve bakanlık onaylarıyla ilerletilen bu süreç standart bir süreçtir. 3597 ton ağırlığı olan Raymond Croze gemisinde iddia edildiği gibi 100 bin ton asbest bulunması mesnetsiz ve akıl dışıdır. İddia edildiği gibi nükleer atık gibi tehlikeli bir maddenin bulunduğu iddiası da anlamsızdır. Mevzubahis gemi, kablo döşeme gemisi olarak kullanılmış olup, bir dönem İstanbul’ da 3.ncü köprü ayağı yakınlarında ve Çanakkale boğazında aktif rol almıştır.

Yine dış kaynaklar tarafından iddia edilen 5bin m2 alanda asbestli boyanın mevcut olduğu da asılsız bilgiler arasında yer almaktadır. Asbest içeren boya miktarı 2023’ de uluslararası akredite kuruluş olan BV (Bureau Veritas) tarafından düzenlenen IHM (Tehlikeli Atık Envanter Raporunda) 7 m2 olarak belirlenmiştir. Kaldı ki, aktif faaliyet gösteren gemiler her yıl uluslararası kuruluşlar tarafından denetlemeye tabi tutularak düzenlenen survey raporuna göre yeniden boya, tesisat, makine vs bakım ve revizyonları yapılmak suretiyle hizmetlerine devam edebilmektedirler. Yurtdışı müdahaleler ile, etik rekabet değerleri hiçe sayılarak, belli amaçlara hizmet eden platformlar üzerinden algı yaratma çabası aşikardır.

Asbest içerikli boya ve ürünlerinin bertarafı doğrudan tehlike riski oluşturan parçaların bütünüyle, onaylı bertaraf tesislerinin yetkili uzmanları tarafından ayrıştırılarak akredite olmuş tesislere gönderilmektedir.

Bu da olası bir riskin oluşmasını kökten çözmektedir. Kaldı ki şantiyemiz personeli bu proses esnasında doğrudan operasyona dahil olmayıp, tamamıyla bakanlık tarafından yetkilendirilmiş uzman personel tarafından operasyonlar gerçekleşmektedir.

OPERASYONEL SÜREÇLERİMİZ ÇEVRE VE İŞÇİ SAĞLIĞINA UYGUN OLARAK DİZAYN EDİLMİŞTİR

Şantiyemize gelen gemiler baştankara yöntemiyle yanaştırılmakta olup, şantiye sahası tamamen beton yüzeye sahiptir. 2 adet mazgal yoluyla olası tüm sızıntılar toplanıp, ilgili tanklara pompalanıp sonrasında usulüne uygun olarak bertaraf edilmektedir. Bu vesileyle denize veya toprağa herhangi bir maddenin temas etmesinin önüne geçilerek çevre hassasiyeti korunmaktadır. 

Çevresel risk değerlendirmeleri yapılmış olup, HongKong ve Basel konvansiyonuna uygun olarak tüm geri dönüşüm faaliyetleri monitör edilmekte ve hem Avrupa birliği konseyine ve hem de Çevre Bakanlığına bağlı kurumlara düzenli olarak rapor edilmektedir.

Şantiyemizde kullanılan teknoloji ve yöntemler Avrupa Birliği Çevre komisyonu tarafından onaylanmış olup, işçi ve çevre sağlığına olumsuz etki etmeyecek şekilde dizayn edilmiştir. Atıkların bertarafı tamamen Çevre bakanlığı tarafından kontrol ve denetime tabi olarak işletilerek Motat (Mobil Atık Takip Sistemi) sistemi üzerinden online olarak da izlenebilmektedir.

GEMİ SÖKÜM HAKKINDA BİLİNÇSİZCE KONUŞANLAR BİNLERCE KİŞİNİN EKMEĞİYLE OYNAMAKTADIR

Gemi geri dönüşüm çalışmalarının ülkemizde bulunan başta demir çelik fabrikaları olmak üzere, bir çok sanayiye hammadde sağlayarak hem döngüsel ekonomiye hem de ülkenin ekonomisine katkıda bulunduğu aşikardır. Mesnetsiz, dış kaynaklar tarafından ortaya atılan iddialar ülkenin itibarını zayıf düşürmekle birlikte, bu gemilerin başka ülkelere gönderilmesini sağlayarak, ülkemizde katma değer oluşumunun önüne geçmekte ve burada çalışan binlerce işçinin, yan sanayinin ve bu sektörde bulunan tüm çalışanların ekmeğiyle oynamaktadır.

Türkiye ve Dünya üzerinde bulunan gemi geri dönüşüm firmalarının içerisinde lider konumda olan AGS (Anadolu Gemi Söküm) firması, halihazırda 2017 yılında Hong Kong Konvansiyonu sertifikasını alan ilk firmalar arasında yer alarak, kalite, çevre, sağlık ve güvenlik yönetimi alanlarında ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 45001:2018 ve ISO 30000:2009 standartlarına uygunluk göstererek Bureau Veritas tarafından belgelenmiştir. T.C Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Gemi Söküm Yetki Belgeli ve Avrupa Birliği onaylı gemi söküm tesisidir. Ve bu cihetle konu hakkında uzman olan tüm teknik donanıma sahip Odaları ve ilgili heyetleri tesislerinde ağırlamaya ve gerekli bilgileri paylaşmaya kapısı açıktır.

 
Şans oyunlarından alınan vergilerde değişiklik
 
Marko Paşa'dan veda!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dublörlü vurgun!
İzmir Urla'da bir dolandırıcı, toplam 1 milyon 500 bin dolarlık satış ...
Zincirleme kaza: 2 ölü, 4 yaralı
Mersin'de meydana gelen zincirleme kazada 2 kişi hayatını kaybetti, 2'si ağır 4 kişi yaralandı.
İşte yeni kimlik, pasaport, ehliyet fiyatları!
Resmi Gazete'de yayımlanan Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel ...
 
Evlat dehşeti: Babasını pompalı tüfekle öldürdü!
Bursa'da Niyazi Şentürk (50), evde aile fertlerinin uyuduğu sırada tartıştığı ...
İzmir'den de gözaltılar var... Narkogüç baskını!
Uyuşturucu madde imalatçılarına ve bunların satışını yapanlar ile sokak ...
Emekliye 5 bin TL ikramiye Resmi Gazete'de
Çalışan emeklilere 5 bin TL ikramiye verilmesi ile ekonomiye ilişkin düzenlemeleri ...
 
Zehir kıraathanesine baskın... Sobada ateşe verdiler!
İzmir'in Konak ilçesinde, bir kıraathaneye düzenlenen operasyon sırasında, ...
Katliam gibi kaza: 11 ölü, 59 yaralı
Sakarya'da, Kuzey Marmara Otoyolu'nda, 3’ü yolcu otobüsü, 7 aracın karıştığı ...
Ölümle burun buruna... Düzensiz göçmenler kurtarıldı
İzmir'in Menderes, Karaburun ve Dikili ilçeleri açıklarında 82 düzensiz ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden 'erken seçim' için meydan okudu?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva