HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
8 Kasım 2011 Salı - 13:02

Sındır: ''En önemli projem insana yatırımdır''

"Benim bu kentte bir geçmişim var" diyen Bornova Belediye Başkanı Kamil Oktay Sındır, yaşama geçirdiği projelerle "Profesörden belediye başkanı olmaz" diyenleri haksız çıkarıyor.

Sındır:  En önemli projem insana yatırımdır

İZMİR - Motor ustasının yanında çırak olarak çalıştı. Azmi ve çalışkanlığı ile Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde profesör oldu. İzmir'de meslek odalarında aktif rol alarak kent sorunlarına duyarlılığını gösterdi. Sonunda da çocukluğunda önünde su ve limonata sattığı binaya yıllar sonra belediye başkanı olarak girdi.
Bornova Belediye Başkanı Kamil oktay Sındır, Ziraat Mühendisleri Odası
İzmir Şube Başkanı ve Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği İzmir sözcüsü olduğu dönemde planlamaya aykırı olduğu gerekçesiyle önünde basın açıklaması yaptığı binada belediye başkanı olunca nikahlar kıymak zorunda kaldı. "Profesörden belediye başkanı olmaz" yönündeki eleştirileri haksız çıkardı.
 
ORTA DİREK BİR AİLE
* Bornova'da doğup büyüdüğünüzü biliyoruz. Nasıl bir ortamda büyüdünüz?
Babam işçi, annem memurdu. Orta direktik. Büyük sıkıntı çekmedik. Babamın hiç arabası olmadı. Babam matbacıydı. Annem de Ege Üniversitesi hasta kayıtta görevliydi. Ablamla okuldan eve döndüğümüzde annemle babamı beklerdik. Çocukluk dönemi belediyenin bulunduğu bölgede geçti. Sokakta, parkta çocukluğumu yaşadım. Evin içine kapanan bir çocuk değildim. Bornova'da o zaman apartman yoktu. Sokak sokak dolaşırdık. Bir evin bahçesine girip erik alırdık. Akşam eve girmeden önce bahçeye girdiğimizin haberi gelirdi. Babam Konyalı. Buraya bir şekilde gelip yerleşmiş. Annem İzmir doğumlu. Hayatımda ne annemden ne babamdan yüksek sesle azar işittim. Dayakla ya da korkutularak büyümedik.

* Çocukluk, gençlik döneminiz nasıldı?
İlkokul ve ortaokulda yazları motor ustasının yanında çalışırdım. Ablamla soğuk su, limonata satardık. Şans, talih, kader, kısmet hazırlayıp satardık. İlkokulda öğretmenim teyzemdi. Teyzemden korkardım. Teyzemi çok severdim ama öğretmenim olduğu için okul dışında da ondan çekinirdim. Bir gün teyzem bana ve arkadaşıma kızdı. "Sizi sınıfta bırakacağım" dedi. Bizi sınıfa kilitleyecek korkusuyla ilk tenefüste eve kaçmıştım. Okulda prensibim vardı. 5'ten şaşma 6'yı aşma. Sınıfı geçecek düzeyde bir öğrenciydim. Ortaokul, lisede gerçekten okul eğitimini aldık. 

* Peki üniversite döneminiz...
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü'nü kazandım. Yüksek lisansımı yaparken ara verip askere gittim. Askerden döner dönmez üniversitede asistan oldum. Aslında üniversitede kalayım diye bir şey yoktu. Asistanlık teklif edildi. 

* Kamil Okyay Sındır bir eş, bir baba olarak nasıl biri?
Kendimi eşime, çocuklarıma sadece iyi bir yaşam koşulu sağlamakla görevli olarak görmüyorum. Onlarla birlikte bir aile olarak var olmaya çalışan, çocuklarımın babası olmaya gayret eden biriyim. Ama zaman darlığı nedeniyle çok zorlanıyorum. Günde yaklaşık 15 saat çalışıyorum. 

* Doğup büyüdüğünüz yerin belediye başkanı olmak nasıl bir duygu?

Belki de o nedenle belediye başkanlığı adaylığını kabul ettim. Bu yola girdim. Bu kentte bir geçmişim var. Üniversitede öğretim görevlisi olarak başladıktan sonra, hedefim profesör olmak, bölüm yönetiminde yer almaktı. Belki "rektörlük olabilir mi?" düşüncesi vardı. Ama belediye başkanlığını açıkçası düşünmemiştim. 2007'de CHP'den milletvekili aday adayı oldum. Beni tanıyanlar 2009 yerel seçimleri öncesi belediye başkanı aday adayı olmam konusunda ısrar etti.

* Keşke belediye başkanı olmasaydım dediğiniz oldu mu?
Olmadı desem yalan olur. Keşkelerim benim aileme, çocuklarıma ve kendime ayırdığım zaman yoksunluğu nedeniyle oldu. Çocukların en çok bana ihtiyaç duyduğu dönem. Tercih yapmak durumunda kalıyorsun. Çok zor. Bu mesleğin bana göre en büyük zorluğu o.

"2 PROJE BENİ ÜZDÜ"
* En önemli projeniz nedir?
İnsana yatırım projesidir. Sağlık hizmeti, evde bakım hizmeti... Mesela çocuklara, gençlere yönelik bilim merkezi. Bunu benim tek başıma ve bir dönemde başarmam mümkün değil. Bu bir süreçtir. Bir belediye başkanı olarak herkesin önüne çıkıp iki çift laf eden ama duruşu, davranışıyla örnek olacak nitelikleri ön plana çıkarmaya çalıştım.

* Söz verip yerine getiremediğiniz proje var mı?
Dramalılar Köşkü'nün bitmesi gerekiyordu. 2012'ye sarktı. İki önemli proje beni üzdü. Biri Bornova Merkez Yeri projesidir. İkincisi de büyük çarşı ve sokak sağlıklaştırma projesi. Bornova'nın ciddi bir hizmet binasına ihtiyacı var. Keşke bu projeye göreve gelir gelmez başlasaydım. Planlamayı bitirdik. Bu projeyi bir sonraki döneme bırakmayı tercih ettik.
* Seçimlere iki yıl kaldı. Bu süreye kadar hangi projeleri hayata geçireceksiniz?
Altındağ Kültür Merkezi, Bornova Şehir Stadyumu, Yeşilova Höyüğü Ziyaret Merkezi, Çamkule, Evka-4, Evka-3, Pınarbaşı Pazar yerini ve sağlık köyünü yapacağız. Bornova ila yatıp Bornova ile kalkıyorum. Kesintisiz...
 
"HALKTAN KOPMADIM"
* "Profesörden belediye başkanı olmaz" diye bir önyargı vardı... Bu yıkabildiniz mi?
Ben hiçbir zaman halktan kopuk olmamışımdır. Profesör demek odasına kapanmış, kendisini dünyadan soyutlamış demek değildir. Profesör aydın bir insan olmak zorundadır. Dolayısıyla profesörleri bir kalıba sokup değerlendirmek çok yanlış. Günün her saati her yerde ülkenin sorunlarını tartışan kişileriyiz. Ayrıca ziraat profesörüyüm. Kırsalda, köylerde her yerde vatandaşlarla birlikte oldum. Halkın arasına girmekten hiçbir zaman rahatsızlık duymadım. Belediye başkanının başarılı olup olmadığının kararını halk verir. Üç ay kadar önce ülkemizin önemli bir araştırma kuruluşu tarafından Türkiye'de 32 bin kişi arasında bir araştırma yapıldı. Bu kişilere "Belediye başkanınızı başarılı buluyor musunuz?" diye soruldu. Bu ankette benim de Türkiye'nin en başarılı 10 ilçe belediye başkanı arasında seçilmem, sanırım benim ve yaptıklarımın halk tarafından benimsendiğini gösteriyor.
* Boş zamanlarınıza ne yapıyorsunuz?
Boş zamanım yok desem yalan olmaz. Kitap okuyacak zamanım yok. En son sinemada Eyvah Eyvah 2'yi izledim.
 
"BORNOVA'DAKİ İLK MATBAAYI BABAM KURDU"
* Babanız Yeşil Bornova Gazetesi'nin kurucusu...
Babam Bornova'daki ilk matbaanın kurucusu. Hemen arkasından Yeni Bornova diye bir günlük gazete çıkartıyor. 160 sayıdan sonra kendine ortak alıyor. Gazetenin adı daha sonra Yeşil Bornova olarak değiştiriliyor. Doğumunun ertesi günü babam 'Mesut bir doğum' başlıklı bir haber yapmış. O gazete küpürünü hala saklarım.
 
İLGİNÇ BİR ANI
* Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanlığı yaptınız... Bu dönemde şimdiki Nikah ve Meclis Salonu'nun olduğu binanın yapılmasına karşı çıktınız, orada eylem yaptınız. Şimdi orada nikah kıyıp meclisi yönetiyorsunuz. Bu nasıl duygu? 
Şu anki nikah salonunun olduğu yerde ben kendimi bildim bileli bir bina zaten vardı. Orası yıkıldı. Yıkıldıktan sonra orada bir proje olduğunu öğrendik. Oranın planlarında bir inşaat görünmüyor. SİT alanına aykırı bir şey yapılamaz diye karşı çıktık. Yasal olmayan bir yerde şu an bir şey yapmıyorum. Bu konu siyaseten benim önüme birkaç kez geldi. (Onur Çakır-Yeni Asır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kocaoğlu: Konak Tüneli'ne karşı değilim
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ulaştırma Bakanlığı tarafından ...
Bornova'da yaşlılar unutulmadı
Bornova Kaymakamı Hakkı Uzun, Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ...
Çinli teknisyenler İzmir'de
İzmir’in raylı sistem ulaşımı için Çin’de üretilen yeni metro vagonlarının ...
 
Aliağa, bayramlaşmada biraraya geldi
Aliağa kamu görevlileri ve vatandaşlar, düzenlenen bayramlaşma töreninde ...
Durak'tan Büyükşehir adaylığına yeşil ışık
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Yeni Asır’dan Onur Çakır’a verdiği ...
Karabağlar sokak hayvanlarını sahiplendiriyor
Karabağlar Belediyesi, ilçenin en büyük sorunlarından biri olan sahipsiz ...
 
Bayraklı Belediyesi’nden Makedonya çıkarması
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, belediye bürokratları ve muhtarlar ...
Durak: 2023 yılına kadar buradayım
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, AK Parti Hükükümeti’nin hedefine ...
Dönüşüm Gaziemir’den başlayacak
Gaziemir Belediyesi, İzmir’de geri kazanımla ilgili projeyi hayata geçiren ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva