HABERLER>SAĞLIK
25 Şubat 2011 Cuma - 00:00

Şeker oturumunda şeker komasına girdi!

Prof. Dr. Mehmet Tüzün,  ’“Düzenli bir hayat, düzenli bir diyet, düzenli bir egzersiz son derece önemlidir’” dedi.’

Şeker oturumunda şeker komasına girdi!

Prof. Dr. Mehmet Tüzün,  ’“Düzenli bir hayat, düzenli bir diyet, düzenli bir egzersiz son derece önemlidir’” dedi.’ 
 
İZMİR - Uzm. Dr Mehmet Erdoğan ise ’“Kalp, tansiyon, kolesterol hastaları ben de şeker yok demesin, onlar da mutlaka kontrollerini yaptırsın. Bu hasta grubunda da şeker riski var’” şeklinde konuştu.                                                    
 
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilimdalı nın düzenlediği ’“9. Halk Sağlığı Kongresi’” etkinliği kapsamında ’“Benim Şekerim Var, Almayayım’” konulu panel düzenlendi. E.Ü.T.F. öğretim üyelerinden Prof Dr. Mehmet Tüzün, Doç. Dr. Şevki Çetinkalp ve Uzman Dr. Mehmet Erdoğan diyabet    (şeker hastalığı) ile ilgili önemli bilgiler verdi. Panelde katılımcılardan gelen soruların yanıtlandığı sırada bir katılımcı aniden rahatsızlandı. Hastaya ilk müdahale Doç. Dr. Şevki Çetinkalp tarafından yapıldı.
 
’“Benim şekerim var, almayayım’” konulu panelde soruların yanıtlandığı sırada bir izleyici, ’“Pardon! kocam fenalaştı, yardım eder misiniz? ’“ diyerek Doç. Dr. Şevki Çetinkalp’’ in konuşmasını böldü. Hastaya hemen müdahale ederek ambulans isteyen Doç.Dr. Çetinkalp. Hastanın şekerini ölçtü ve şekeri düşen hastaya bir parça çikolata verdi. Hasta daha sonra E.Ü acil servisine kaldırıldı. Panel sonunda Doç. Dr. Şevki Çetinkalp hastanın durumuyla ilgili bilgi istedi.
 
 
DİYABET BAŞKA HASTALIKLARA, ORGAN KAYBINA NEDEN OLUR
 
Piyano dinletisi ve tiyatro gösterisiyle başlayan panelde diyabet tüm yönleriyle ele alındı. Panel de konuşan Prof. Dr. Mehmet Tüzün ’“ Her 2.5 kişiden biri ya diyabet hastası ya prediyabetik’” diyerek diyabet hastalığının yaygınlığına dikkat çekti. Diyabetin başka hastalıklara, organ kaybına neden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Tüzün, diyabetin pahalı bir hastalık olduğundan yakındı. Diyabet hastalarına uzun ve kaliteli yaşam için önerilerde bulunan Prof. Dr. Mehmet Tüzün, ’“Düzenli bir hayat, düzenli bir diyet, düzenli bir egzersiz son derece önemlidir’” dedi. Panelin ilerleyen dakikalarında Prof. Dr. Mehmet Tüzün sordu., Doç. Dr. Şevki Çetinkaya ve Uzman Dr. Mehmet Erdoğan yanıtladı. Diyabetin diğer hastalıklarla olan ilişkisine dikkat çeken Uzm. Dr Mehmet Erdoğan ise ’“Kalp, tansiyon, kolesterol hastaları ben de şeker yok demesin, onlar da mutlaka kontrollerini yaptırsın. Bu hasta grubunda da şeker riski var’” şeklinde konuştu.  Şeker hastalığının çok su içme, çok yemek yeme, çok idrar yapma gibi belirtilerinden de bahsedilen panelde, belirti vermeden ilerleyen şeker hastalığına dikkat çekildi. ’“Belirtisiz ilerlediği için kendisini 7-8 yıl sonra gösteren diyabet, bize geldiklerinde hastalarda tahribat yapmış oluyor’” diyen Uzm. Dr Mehmet Erdoğan,’” risk altında değilseniz üç yılda bir, risk altındaysanız her yıl düzenli olarak ölçümlerinizi yaptırın’” diye konuştu.
 
Risk altındaki grubu ise ailesinde diyabet olanlar, 45 yaşını aşmış kişiler, fazla kilolu kişiler, olarak tanımladı. Panel sonunda Prof. Dr. Mehmet Tüzün ’“Her şeyiniz ayarlı olmalı, önce bir eğitim almalısınız sonra diyet ve egzersiz ile kendi kendinizi tedavi etmelisiniz.’” Dedi. Katılımcılara diyabet okulu ile ilgili bilgiler veren Doç. Dr. Şevki Çetinkaya, ’“Diyabet okulu 4 Mart’’ ta başlayacak, ama kurs sonunda sınav da var bilginiz olsun’” espirisi ile katılımcıları diyabet okuluna davet etti. (Ege Ajans)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Puanları Mario toplasın hekimler değil!'
Başkent’’te üç üniversite hastanesinde doktorlar iş bıraktı. Doktorlar ...
Zıplaya zıplaya zayıflayın!
İzmir Hilton Spor Merkezi'ne yeni alınan Power Jump denilen trombolinde ...
O rapor neden hala çıkmadı?
45 dakikada 8 ameliyat yaptığı ve hastaları kör olma tehlikesiyle karşı ...
 
Para yoksa tedavi yok mu?
Tam gün yasası kapsamında üniversite hasta performansa dayalı sistemin ...
Çiğdem'e kendisinden 7 kat ağır kalp!
Ege Üniversitesi'nde yapay kalp nakledilen 18 aylık Çiğdem Gürler, ...
Dünya ’‘ölümcül şuruptan’’ kaçıyor, biz kovalıyoruz!
Pek çok üründe kullanılan mısır şurubu Avrupa’’nın önemli ülkelerinde ...
 
Türkiye karekodu ABD'ye ihraç ediyor’…
Amerikan Sağlık Bakanlığı, dünyada ilk defa Türkiye'nin uygulamaya ...
Kalbinizi Koruyun ’“İçinde Sevdikleriniz Var’”
 ’‘Kadın ve Kalp Sağlığı’’ proje gurubunun önderliği ile yapılan ...
Ürküten rapor: Kanser İzmir’’de kol geziyor
TBMM'den gelen rapora göre İzmir'de her 100 bin erkekten ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva