HABERLER>SAĞLIK
2 Şubat 2011 Çarşamba - 00:00

Ürküten rapor: Kanser İzmir’’de kol geziyor

TBMM'den gelen rapora göre İzmir'de her 100 bin erkekten 316'sında, her 100 bin kadından 187'sinde bir kanser türüne rastlanıyor.’

Ürküten rapor: Kanser İzmir’’de kol geziyor


İZMİR - Kanser hastalığının araştırılarak gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun raporu İzmir'i korkuttu.

Yeni Asır’’dan Zafer Şahin’’in haberine göre rapora göre İzmir'de her 100 bin erkekten 316'sında, her 100 bin kadından 187'sinde bir kanser türüne rastlanıyor. Türkiye'de 8 ilde bulunan Kanser Kayıt Merkezleri'nde tutulan istatistiklere göre ise İzmir'de erkekler arasında akciğer, kadınlarda ise meme kanseri korkutucu boyutlara ulaştı. Kentteki akciğer kanseri insidansı (bir hasta grubunda yeni vakalar gösterme oranı) 100 binde 57,6 olarak tespit edildi.
KORKUTAN ORAN
İllere göre hasta sayısına bakıldığında, İzmir akciğer kanserleri açısından yüzde 30.33'le ilk sırada yer alıyor. İzmir'i yüzde 23 ile İstanbul ve yüzde 15.6 ile Bursa takip ediyor. Amansız hastalık İzmirli kadınlarda ise kendini en çok meme kanseri olarak gösteriyor. Kentte kansere yakalanan kadınların yüzde 31.7'sine meme kanseri teşhisi konuluyor. Rakamlar 1992 yılında 100 binde 24 olan meme kanseri insidansının 2010 yılında 100 binde 50'ye yükseldiğini ortaya çıkardı. Uzmanlar bu rakamın 18 bin yeni hasta ve 6 bin meme kanserinden ölüm anlamına geldiğine dikkat çekiyor. Meclis raporunda kentteki meme kanseri görülme sıklığının 2020 yılına kadar yüzde 50 oranında artacağı öngörüsünde bulunuldu.
SİGARA TETİKLİYOR
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, İzmir'deki akciğer kanseri görülme sıklığına ilişkin rakamların Avrupa ve ABD ortalamalarının üzerinde olduğunu söyledi. Akciğer kanserinin bir numaralı nedeni olarak sigara kullanımını gösteren Tuncer "Akciğer kanserindeki İzmir verisi dünyadaki ortalama insidans veriden 1,5 kat daha yüksek. Avrupa'daki kayıt merkezlerinin verileri aşağı yukarı 45-50 civarında. Bu tırmanışın 1 numaralı sebebi yüksek sigara tüketimi. Sigarayı yenmeden kanseri yenemeyeceğimiz ortada " diye konuştu. Tuncer akciğer başta olma üzere tüm kanser türlerini tetikleyen diğer faktörleri ise alkol tüketimi, obezite, çevresel etkenler ve yaşam tarzındaki farklılaşma olarak sıraladı.
BATIDA DAHA YÜKSEK
Meclis raporunda kadınlar arasında giderek yaygınlaşan meme kanserinin İzmir ve çevresinde daha sık görülmesinin nedenlerinden biri olarak modern hayat tarzı gösterildi. Ekonomik bağımsızlığa sahip batılı kadınların geç evlendiği, ilk çocuğunu 30'lu yaşlarda doğurduğu ve bebek emzirme süresinin doğudaki kadınlara göre daha kısa olduğuna dikkat çekilen raporda, Batı bölgelerindeki meme kanseri görülme sıklığındaki artışın nedenleri şu ifadelerle anlatıldı: Yaşamın batılılaşması ve meme kanseri risk faktörlerinin daha belirgin olması (erken menarş, geç menopoz, geç doğum, daha kısa laktasyon) -Batı Bölgelerinde meme kanseri farkındalığının daha yüksek olması (kendi kendine muayene ve daha fazla oranda mamografik taramaya katılım)- Batı bölgelerinde kanser kayıt merkezlerinin ve kayıt sisteminin daha iyi olması.
BÖLGEDEN BÖLGEYE DEĞİŞİYOR
* Türkiye'de bazı kanser tipleri göreceli olarak bazı bölgelerde daha sık görülüyor. Bunlar arasında;
* Doğu Anadolu Bölgesinde mide kanseri
* Marmara Bölgesinde over ve endometrium kanseri
* Akdeniz bölgesinde cilt kanserleri
* Ege Bölgesinde akciğer kanseri daha sık görülüyor.
* Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi özelinde genel kanser insidansları Türkiye geneli ile benzer özellikler taşıyor. Sadece Kafkas kuşağı boyunca, bu bölgede komşu ülkelerde de görüldüğü gibi (İran gibi), mide ve yemek borusu kanserleri göreceli olarak diğer kanserlere göre daha ön planda seyrediyor. Uzmanlar bu durumu bölgedeki beslenme alışkanlıklarına ve Kafkas genetik özelliklerine bağlıyor.
UZMAN GÖRÜŞÜ
Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç, "İzmir'de İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen kanser kayıtçılığı çok iyi. İzmir bu sistemin ilk başladığı il. Yoksa Ege Bölgesi'nde kanser riskini artıracak bir durum sözkonusu değil. Kentte tüm kanserler kayıt altına alınıyor. Sigara tüketimi çok fazlaysa tabiki kanser olma riski artıyor. Ancak bu kural her yerde geçerlidir" dedi.
Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi'nde görevli Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Erdem Göker, "Türkiye'deki kanser kayıtçılığında en iyi durumda olan il İzmir'dir. Anadolu'daki bir çok ilde kanser kayıtçılığı yapılmıyor. Bu açıdan baktığımızda İzmir ve Ege Bölgesi açısından korkulacak bir durum sözkonusu değil" diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HKK: O saatte uçuş yoktu!
Hava Kuvvetleri Komutanlığı, eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ...
Tıp öğretim üyelerinde performans sistemi protestosu
Ege ve Dokuz Eylül Üniversitelerinin hastanelerinde görevli öğretim üyeleri ...
Çocuk özlemleri bağışlanacak organla son bulacak
İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’’nde 31 yaşındaki bir kadına ...
 
Gelinine hayat verdi
Yaklaşık 3 yıldır böbrek yetmezliği çeken 31 yaşındaki bir çocuk annesi ...
İzmir rengini buldu
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Dr. Ergüder Can, İzmir'in ...
Gıda konusunu yanlış biliyoruz!
Kalder ve Bornova Belediyesi’’nin birlikte düzenlediği  ’‘Gıdalardaki ...
 
Kas erimesinde büyük umut: Kök hücreden kas
Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü kök hücreden kas üretmeyi başardıklarını ...
Karşıyaka’’ya İrlandalı golcü: Faherty
Yeşil-kırmızılı takım, Patrick’’s Athletic takımının forvet oyuncusu Vincent ...
Buca Kamanan’’ı ’‘Fransızca’’sıyla bitirdi
Beto’’ya partnet arayan Bucaspor ’‘büyük kent’’ avantajıyla işi bitirdi. ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva