HABERLER>EKONOMİ
30 Mayıs 2011 Pazartesi - 18:08

Seçimden sonra tufan mı?

Meclis toplantısında İSO’yu misafir eden EBSO, ilk çeyrekte oluşan 22 milyar dolarlık cari açığa dikkat çekerek, seçimden sonra ekonomideki kırılganlıkları gidermeye yönelik uygulamaların süratle gündeme getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Seçimden sonra tufan mı?

Soner Çağlar / Egedesonsöz - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Mayıs ayı olağan Meclis toplantısında İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis üyelerini misafir etti. İzmir Kaya Termal Convention Center’da gerçekleştirilen ortak meclis toplantısında Türkiye’nin en önde gelen iki sanayi odasının üyeleri 12 Haziran seçimlerinin ardından kurulacak yeni hükümetten beklentilerini sıraladılar. Sanayiciler ilk çeyrekte oluşan 22 milyar dolarlık cari açığa dikkat çekerek, üretime destek istedi. Sanayicilerin isteklerinin benzerliği dikkat çekti.


Toplantıda konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir’in yatırımcı için de cazibe merkezi olduğunu kaydetti. Yorgancılar, teşvik sistemindeki aksaklıklara dikkat çekerek, “Bizler, haksız rekabet yaratan teşviklerdeki yanlıştan dönmek adına, Bölge ayrımı yapılmaksızın tüm OSB’lerdeki yatırımlar, teşvik kapsamına alınırsa, bölgemize yatırımların artacağına yürekten inanmaktayız” dedi.

İzmir ve İstanbul Otoyolu temelinin atılmasının iki şehir için çok önemli bir proje olduğunu kaydeden Yorgancılar, bu yolun, Ege ve Marmara ekonomisini birbirine bağlayarak, yeni bir yatırım ve ticaret ortamının oluşmasına vesile olacağını söyledi.

İzmir’in EXPO 2020 adaylığının sadece İzmir’in değil tüm Türkiye’nin projesi olduğunu kaydeden Yorgancılar, İstanbullu sanayicilerden adaylık sürecind.e İzmir’in yurtdışı tanıtımı için destek istedi. Yorgancılar, “Ayrıca İstanbul’un yoğunluğunda, fuarlar ve kongreler şehri olarak yorumlanan İzmir’e, bazı fuar ve kongrelerin kaydırılması hususunda da özel desteklerinizi bekliyoruz” diye konuştu.
Sanayicilerin ülkenin her yerinde aynı sıkıntıları yaşadığını dile getiren Yorgancılar, üretimin önündeki en büyük engelin ara malı ithalatı olduğunu, ithalattan kaynaklı yerli üreticinin mağdur olduğunu söyledi. Geç olmadan cari açığın artışını engelleyecek politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Yorgancılar, ithalata dayalı bir büyüme yerine üreterek sürdürülebilir bir büyümeyi istediklerini belirtti.

12 Haziran seçimleri sonrasında oluşacak yeni hükümetten beklentilerini de sıralayan Yorgancılar, şöyle devam etti:
“Yeni meclisi bekleyen; vergi reformu, yargı ve eğitim reformu ile siyasi partiler ve seçim kanunu gibi çok önemli çalışmalar bulunmaktadır. Bu reformları ve daha başkalarını da yine özel sektör-kamu işbirliği ile toplumsal uzlaşmayı sağlayarak gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz.”

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük ise, “Kanaatimizce siyasetin esas amacı, pastayı büyütme ve büyüyen pastanın da mümkün olduğunca en adil şekilde paylaşılmasını sağlamaktır” şeklinde konuştu. Türkiye’nin her yıl yüzde 7-8’ler civarında büyümesi gerektiğine belirten Küçük, şunları söyledi:
 “Mevcut durumlarda büyümemiz cari açık pahasına büyüyen bir yapı sergiliyor ve bu da ekonomide kırılganlıklara yol açıyor. Yılın ilk çeyreğinde cari açığımız 22 milyar dolara ulaştı. Bu da 2011 için öngörülen 42.2 milyar dolarlık cari açığın yarısından fazlasının daha yılın ilk üç ayında gerçekleştirdiği anlamına geliyor ki; böyle devam ettiği takdirde yıl sonu itibarıyla, ifade etmekte zorlandığımız 80 milyar dolarlar civarında rakamlara ulaşılması söz konusu olabilecek.”
Cari açık başta olmak üzere ekonomideki kırılganlıkların oluştuğunu bildiren Küçük, “Mevcut durum itibariyle ekonomi kendi ritminde ilerliyor görünse de yüksek cari açık başta olmak üzere, önemli kırılganlıkların biriktiği bir gerçektir. Beklentimiz seçimlerin akabinde, biriken bu kırılganlıkları gidermeye yönelik uygulamaların süratle gündeme gelebilmesidir. Yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve rekabet gücünü destekleyecek reformlar artık gerçekleştirilmelidir. Yapısal değişim ve dönüşüm politikaları süratle devreye girebilmelidir” diye konuştu.

Herkes gibi genel seçimlere de değinen EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki de, İstanbullu sanayicileri İzmir’de yatırım yapmaya davet etti. Tiryaki, seçim sürecini çözüm odaklı politik söylemlerle sürdürmelerini arzu ettiklerini, Türkiye’nin huzura, birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğunu kaydetti.

İSO Meclis Başkanı Erdal Bahçevan, küresel ekonomik kriz sonrasında dünya dengelerinin değiştiğini belirterek, Türkiye’nin de öne çıkabilmesi için rekabetçilik koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.

 
Tamer Taşkın’a şövalyelik nişanı
Öte yandan toplantıda EBSO Yönetim Kurulu eski Başkanı Tamer Taşkın’a, İtalya ve Türkiye arasındaki ilişkilere katkılarından dolayı Şövalye Nişanı verildi. İtalya’nın İzmir Konsolosu İgor Di Bernardini’den nişanını alan Taşkın, “Hayalimde bile olmayan bir ödülü almanın mutluluğu içindeyim” diyerek ödülü EBSO adına kabul ettiğini söyledi. Taşkın’ın, eşi ve çocuklarıyla birlikte fotoğraf çekimi sırasında duygulandığı gözlendi.
 
Bülent Arınç eleştirisi
Siyasi erkin iki şeyden korktuğunu bunlardan birinin halka, sanayi ticaret kesimine kendisinin şikayet edilmesi, diğerinin ise kendisinden hesap sorulması olduğunu dile getiren EBSO meclis üyesi Kani Aydoğdu, siyasilerin seçim atmosferindeki üsluplarını eleştirdi. Aydoğdu, Yusuf Has Hacib’in Kutadgu Bilik isimli eserinde zamanın hakanlarının halka nasıl hitap etmesi gerektiği yönünde bilgiler verdiğini hatırlatarak, padişahlar zamanında da bu kitabın dikkate alındığını belirtti. EBSO ve İSO Başkanlarına seslenen Aydoğdu “Bizim de bu kitabı tercüme ettirip, siyasi parti liderlerine ve Başbakan’a vermemiz gerekir. Hepsine ikişer tane, özellikle Bülent Arınç’a 12 tane verin. Çünkü o ne dediğini pek bilmiyor. Bundan sonra nahoş ve seviyesi düşük konuşmalar gündeme gelmez” şeklindeki ifadeler salonda alkışlarla karşılandı.  

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeniden yapılandırmada son iki gün
Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasında başvuru süresi yarın akşam sona eriyor.
'Anadolu' ilk seferini yaptı
Türkiye'nin ilk yerli üretim ray otobüsü (dizel tren seti), Türk demiryolu ...
Merkez döviz alımına sınır getirdi
Merkez Bankası döviz ihalelerinde alım tutarını 50 milyon dolardan 40 ...
 
100 yıllık kömürümüz kaldı
Mevcut üretim seviyeleri ile dünya görünür kömür rezervlerinin 100 yılı ...
Anguslar kaybetti turistler kazandı
Alsancak Limanı’na yurt dışından ithal edilen Angus cinsi sığır getirilmesinden vazgeçildi.
Her 5 kişiden birinin aracı var
Özellikle büyükşehirlerde olmak üzere, trafik yoğunluğu her geçen gün ...
 
'Ak Parti desteğiyle şarapta büyüdük'
Deniz Barçın, Bülent Akgerman ve Yavuz Karacasulu ile 8 milyon Euro'luk ...
İzmir, Dünya Turizm Oscarı’na aday gösterildi
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, turizm sektöründe ...
Şahin: İzmirli hedefsizlikten bezdi
AK Parti İzmir 2. Bölge Milletvekili Adayı Hasan Şahin, Bakırçay Bölgesi ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bağırın ki sesimiz duyulsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva