HABERLER>EKONOMİ
29 Mayıs 2011 Pazar - 11:00

'Ak Parti desteğiyle şarapta büyüdük'

Deniz Barçın, Bülent Akgerman ve Yavuz Karacasulu ile 8 milyon Euro'luk yatırım yaptığı Urla Şarapçılık'la ihracata başladıklarını duyuran İzmirli işadamı Can Ortabaş, bu yatırımın Ak Parti Hükümeti’nin desteğiyle gerçekleştiğini söyledi.

 Ak Parti desteğiyle şarapta büyüdük

İZMİR - İzmirli işadamı Can Ortabaş, palmiyeden sonra şarap işinde büyüyor. Urla'nın Karaburun Yarımadası'nda 2 bin dönümlük bir alanda Avrupa'nın en büyük palmiye çiftliğini kuran Can Ortabaş, aynı zamanda üç ortağıyla beraber Urla'nın kimliğini değiştirecek bir bağcılık projesinin de mimarı. "Hayatımın en büyük aşkı" diye nitelendirdiği doğaya olan tutkusu, Ortabaş'a bugün uluslararası bir marka haline gelen Uzbaş'ın temellerini attırmış. İzmir Urla'yı uluslararası bir marka yapmak için 15 yıl önce yola çıkan Can Ortabaş, ilçenin Fransa'nın Bordo, İtalya'nın Toskana, ABD'nin Napa bölgesi gibi şarap ve turizm merkezi olabilmesi için günde 18 saat çalışıyor. Deniz Barçın, Bülent Akgerman ve Yavuz Karacasulu ile yola çıktıklarını anlatan Ortabaş, 8 milyon Euro'luk yatırım yaptığı Urla Şarapçılık'la ihracata başlamış durumda. İlk ihracatını da dünyanın en zor pazarlarından Japonya ve Çin'e yapmış. Ortabaş, şöyle diyor: "Eski bağ setlerini renöve ettik, toprağı hazırladık, çeşitleri belirledik, dikim yaptık. Şu an bu bağlar 10 yaşına geldi. Biz ise 1.5 sene önce yaptığımız şarapları ilk kez geçen yıl piyasaya sunduk. Ürünlerimiz şarap severlerin büyük beğenisiyle karşılandı ve aldığı ödüllerle bunu tescilledi."
 
25 EUROLUK ŞARAPLAR
İlk üzümleri 2008'de hasat ettiklerini söyleyen Ortabaş, 350 dönüm bağdan 150 bin şişe kadar şarap ürettiklerini, hedef kitlelerinin A plus olduğunu söylüyor. Japonya'ya gönderdikleri ilk 5 bin şişelik şarapların içinde 25 euro bandında şaraplar bulunduğunu da belirten Ortabaş, "Türkiye'den 8- 9 euroların üzerinde ciddi ihracat yapılmadığı düşünülünce bu bizim açımızdan oldukça önemli. Çin ve Portekiz'den distribütörlük istekleri var. Rusya'dan talep aldık. Şu an 4 ürünümüz bitti. Bazı ürünlerde ürettiğimizin 4 katı sipariş aldık. İç pazarda müşterilerimiz Sunset, Papermoon, Cipriani, Masa, Ulus 29 gibi A sınıf restoranlar" diyor.
 
IRAK'A DA PALMİYE SATIYOR RUSYA'YA DA
15 yıl önce bir gayrimenkul yatırımı olarak Urla'da 2 bin dönüm arazi aldığını ifade eden Ortabaş, 30 milyon euroluk yatırımla Uzbaş Çiftliği'ni kurmuş. Ortabaş, "54 ülkeye gittim ve arboretum (bitki koleksiyonu) oluşturdum. Ege ve Akdeniz'de olmayan ama olabilecek olan yüzlerce çeşidi denedim. 58 çeşidimiz var. Himalayalar'dan Patagonya'ya kadar çok geniş bir coğrafyadan farklı çeşitler getirdik. Çoğu tropikal ama 6 bin çeşidinden sıfırın altında 25-30 derecede yaşayabilenler bile var. Kalem servide dünyanın en büyük üreticisi olduk. Her yıl 40 bine yakın aşılı kalem servi üretiyoruz" diyor. Ortabaş, Uzbaş çiftliğinde ürettiği palmiyelerle de dünyanın en büyüklerinden biri olmuş. Palmiyeleri ve dış mekân bitkilerini yurtiçinde Reina, Suada, Bodrum Kempinski, TAV Havaalanı gibi pek çok prestij noktasının yanısıra Irak, Dubai, Gürcistan, Yunanistan ve Rusya'ya sattığını anlatıyor. Ortabaş, Uzbaş çiftliğinde 184 kişiye istihdam sağladıklarını belirterek, "Bu yıl satışlarda yüzde 40 artış var" şeklinde konuşuyor.
 
6 BİN ŞİŞELİK ŞARAP KOLEKSİYONU VAR
İzmirli işadamı Can Ortabaş, sadece şarap üreticisi veya ihracatçısı değil aynı zamanda eski şarapları toplayıp koleksiyonunu yapan bir kişi. Büyük bir mahzenin içinde 18'inci yüzyıl şaraplarının da yer aldığı çok eski şaraplar bulunuyor. Ortabaş'a mahzendeki şarap sayısını suruyoruz. Aldığımız cevap da iyi bir koleksiyoner olduğunu kanıtlıyor: "6 bin şişelik geniş bir koleksiyonum var."
 
'HÜKÜMETİN YAPTIĞINI BABAMDAN ALMADIM'
Can Ortabaş, hükümetin şarap sektörüne büyük destekler verdiğini de şöyle anlatıyor: "12 yıl önce başlayan bu serüvende bana çok soru soruldu. Türkiye'de hep bir tartışma var. Fırtınanın gözüne doğru gidiyorsun, bu ülkenin alkole bakışını biliyorsun dediler. Ben de buna hiç inanmadım ve hayalimin peşinde gittim. Urla'ya faydalı olacağına inandım. Bir gün tereddüde uğramadan devam ettim. İş kurarken babamdan bile sermaye almamıştım. Bu almadığım parayı bana AK Parti hükümeti verdi. Üstelik üzüm bağlarına, şarap üretimi için. Tarım İl Müdürlüğü'nden 175 bin lira tarımsal ödül kazandım." Ortabaş, bir süre önce Seferihisar'da yapılan 'Teos Bağ ve Şarap Çalıştayı'nın bütün giderlerinin de Ertuğrul Günay'ın talimatıyla Turizm Bakanlığı'nın karşıladığını belirtiyor. Ortabaş, "Bu beni çok mutlu eden ve heyecanlandıran bir şey" diyor.
 
CİPRİANİ'YLE ABD'YE
Can Ortabaş, Cipriani'nin Urla Nero d'Avola'yı Amerika'daki restoranlarına koyacağını da söylüyor. Hatta Ortabaş'ın anlattığına göre, şarapları bizzat 78 yaşındaki baba Arrigo Cipriani özel olarak istemiş.
 
RUSYA ENERJİ BAKANI ŞARABIMIZI TATTI
"Şaraba doğayı seven insanlar gelir" diyen Ortabaş, "Örneğin General Motor'un yönetim kurulu başkanı Hilton Oteli'nde binlerce insanla bir arada olmaktan zevk almayıp, gıcırdayan yataklı, beyaza boyanmış badanalı, 10 tane odası olan bir otelde kalmayı tercih edebiliyor ve eşiyle beraber organik tarımın yöntemiyle yetiştirilen domatesi gündüz tarlada çapalıyor, çapaladığı domatesi de akşam 25 euroya restoranda yiyor. Katma değer dediğim şey bu... Bir dünya kuruldu burada" diyor. Rusya ve Kazakistan'ın Enerji Bakanları'nın ayrıca Belçika Kralı'nın fabrikasını dolaşmaya geldiğini anlatan Ortabaş, "Normalde tanıyamayacağın insanları tanıyorsun. Bir anın oluşuyor. Bizim dünyamız bu. Şarapta sadece fabrikaya benzer kısmı şişelemedir. Geri kalanı aktarmadır soğutmadır. Şarabın turizmi muhteşemdir. Antalya'daki gibi adam gece gelip 50 dolara gelip gitmez. Türkiye'ye 7 kere gelmiş Türkiye'yi görmemiş. Otelden çıkmıyor ki... Kültürünü nerede satacaksın. Agro Turizm dediğimiz şey Urla'ya çok yakışıyor. Sezonu da 7-8 aya çıkartacak. İşte olay budur!"
(Sinan Özedincik, SABAH)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sevim 30 Mayıs 2011 Pazartesi 09:46

Allah aşkına bu adamın ne işi olur AK Partiyle??? Artık ne yapacaklarını şaşırdılar. AK Parti nasıl olur da muhafazakar kimliğine ters düşecek bir işe bu denli destek olsun. Şarap - AKP ?????

Yorumu oyla      12      6  
29 Mayıs 2011 Pazar 20:23

can ortabas ak parti ya da herhangi baska bir parti ile isi olmaz

Yorumu oyla      14      8  
cemal 29 Mayıs 2011 Pazar 20:02

aynen asagıdaki yoruma katılıyorum,can otabas deyince birdaha dusunun.

Yorumu oyla      15      8  
29 Mayıs 2011 Pazar 16:09

can ortabaş mı dediniz??? bir daha düşünün derim...

Yorumu oyla      18      8  
29 Mayıs 2011 Pazar 15:38

senın babanıda tanıyoruz murat 124 carptıgında aracına adamın yuvasını kurutttu

Yorumu oyla      18      7  
Ali Keleş 29 Mayıs 2011 Pazar 14:18

Rakı pazarı farklı mı? son 8 yılda rakımız çeşitlendi. Yabancılar 2 milyar dolar yatırım yaptı rakıya.

Yorumu oyla      15      12  
HÜSEYİN AHMETOĞLU 29 Mayıs 2011 Pazar 12:57

İŞTE GERCEKLER ORTADA BU HABERİ TÜM KORKU İMPARATORLUĞU OLUŞTURUP İZMİRİN KADERİ İLE OYNAMAK İETEYENLER OKUSUN VE BEYİNLERİNE KAZISINLAR .VE İZMİR İÇİN BİR DAHA ŞAPKALARINI ÖNÜNE KOYUP DÜŞÜNSÜNLER.GERÇİ İZMİRN STATÜKOCULARI BUNA BİR KUL BULURLAR.AMA İZMİRLİ UYANDI

Yorumu oyla      18      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir, Dünya Turizm Oscarı’na aday gösterildi
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, turizm sektöründe ...
Şahin: İzmirli hedefsizlikten bezdi
AK Parti İzmir 2. Bölge Milletvekili Adayı Hasan Şahin, Bakırçay Bölgesi ...
Benzin ve motorine yine zam!
4 gün önce 4 kuruşluk indirim gelen benzin bugün yine zamlandı.
 
Hükümet 51.5 milyar lira alacaklı
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Kamu alacaklarının ...
'Anadolu' İzmir'de mesaiye başlıyor
TCDD Genel Müdürlüğünün bağlı ortaklığı TÜVASAŞ'ta üretilen ilk yerli ...
Darphane altın bastı!
Fiyatı sürekli yükselen altının Türkiye'deki üretimi de artıyor. Darphane'de ...
 
Aslan: İzmir'in yüzde 37'si kiracı
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, “İzmir’in yüzde 55’i gecekondularda, ...
Konutta 'seçim öncesi fırsatı'
Geçen yıl sonundan bu yana yüzde 30-40'lara ulaşan maliyet artışlarını ...
Raftaki ürüne müşteri karar verecek
Tesco Kipa, Türkiye'nin ilk mağaza içi tadım merkezini Çiğli mağazasında ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bağırın ki sesimiz duyulsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva