HABERLER>İŞ DÜNYASI
26 Ağustos 2024 Pazartesi - 18:02

Sanayiciler kara tablo çizdi: Bu kış çetin geçecek!

EBSO Meclisi’nde açıklamalarda bulunan Başkan Vekili Metin Akdaş “Enerji zamları, yeni vergi yükleri ve artan jeopolitik riskler de gösteriyor ki, ülkemiz özelinde kış çetin geçecek. En büyük endişemiz, enflasyonun yüksek çift hanelerde takılı kalmasıdır. O nedenle, para politikasını destekleyen diğer adımların da atılması için zaman giderek daralıyor” dedi.

Sanayiciler kara tablo çizdi: Bu kış çetin geçecek!

EGEDESONSÖZ - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Ağustos ayı meclis toplantısı, EBSO Meclis Başkanı H. İbrahim Gökçüoğlu başkanlığında ve meclis üyelerinin katılımıyla İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Metin Akdaş ve Meclis Üyesi sanayicilerin iştirakleriyle düzenlenen toplantıda gündem maddeleri görüşüldü. Toplantıda komisyon birimleri kendi sektörleri hakkında bilgi verdi. 

'ATILAN ADIMLARI DESTEKLİYORUZ'
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ev sahipliğinde gerçekleşen sanayi odası başkanları buluşması hakkında bilgi veren Başkan Vekili Akdaş “Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, öne çıkan 4 maddeyi özetle paylaşmak istiyorum. Uygulanan makroekonomik programı destekliyoruz: Para politikalarında ve finansal istikrar anlamında atılan adımları destekliyor, enflasyonla mücadelede bir an önce kalıcı sonuç almayı umuyoruz. Herkesin elini taşın altına koyması gereken bir dönemden geçtiğimize inanıyoruz. Üretim kapasitemizi ve istihdamı korumalıyız: Bunun için de öncelikle ticari krediler üzerinde uygulanan büyüme sınırının kaldırılması ve böylelikle reel sektörde finansmana erişimin kolaylaştırılması gerekmektedir. İstihdamda yaşanan sıkıntıların çözümü için ücretler üzerindeki vergi ve prim yüklerinin OECD ortalamalarına çekilmesi,(OECD ortalaması %34.8, Türkiye %38.4) mesleki eğitim ile gençlerimizin istihdama yönlendirilmesi, mesleki eğitimde kamu-özel sektör işbirliğinin geliştirilmesi ve istihdamı zorlaştıran mevzuat katılıklarının giderilmesi gerekmektedir. Şirketlerimizi bu süreçte yıpratmamalıyız: Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarında şirketlere yönelik haksız ithamlar yapıldığı görülmektedir. Söz konusu şirketler kayıt dışına kaymadan, vergi mevzuatının hükümlerine uygun şekilde faaliyet göstermektedirler. Vergi adaleti ve kayıt dışılıkla mücadele öncelik olmalı: Şirketlerin sadece vergi levhalarındaki rakamlara bakarak o şirketin ödemesi gereken vergiden daha az vergi ödediğini iddia etmek ve yorum yapmak hakkaniyetli bir yöntem değildir. Vergi politikalarında önceliğin kayıt dışılıkla ve kayıt dışılığın yol açtığı haksız rekabetle mücadele olması gerektiğini düşünüyoruz.  Bu açıklamaları, bizlerin içinde bulunduğu durumu yansıtması açısından önemsiyorum. Depremden sonraki en kötü sanayi üretim endeksi verisi de gösteriyor ki; üretimin yavaşlama eğilimine girdiği bir süreçte ekonomide canlılık beklemek mümkün değildir. O nedenle, bu buluşmalar daha sık olmalı ve konularımızın çözümü için lobi faaliyetleri artırılmalıdır. Geçen hafta TOBB Yönetiminin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz ile OVP hazırlığı öncesi 7 saat görüşmesi güçlü lobicilik adına çok önemlidir. Başkanlarla olan ilk buluşmada vize sorunu ve mülteci meselesi açıklamada yer almamış ancak, geçen haftalarda Dışişleri Bakanımızın beyanatı ile öğrendik ki, "15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklı kardeşlerimiz için vize serbestisi uygulaması" söz konusu. Buradaki amacı anlamamakla birlikte, ülke şartlarımızın buna hiç de uygun olmadığını belirtmek isterim.” dedi.



‘BU KIŞ ÇETİN GEÇECEK’
Enflasyon ve ekonomik koşullara dikkat çeken Akdaş “Yüksek enflasyon ve durgunluğun bir arada yaşandığı bir ortama hızla girdiğimizin riskini, ne yazık ki, yavaşlayan ekonomi aktiviteleri de, uzmanlar da teyit ediyor.  Dünya Bankası, “küresel çapta enflasyonla mücadelede önemli başarı kazanıldı” dedi ve bakın rakamlar da bu açıklamayı nasıl destekliyor.  Küresel enflasyon: 2022 yılında %8 iken, 2024 Temmuzda: %2,9’a geriledi. Tabloda en yüksek enflasyona sahip 10 ülke yer alıyor. Listenin tamamında ülkelerin enflasyonunda çok büyük oranda gerileme kaydedilmiş.  Türkiye’de de gerileme var ama nasıl?  2022 yılında %80 olan enflasyon 2024 Temmuz ayında %62 olarak açıklandı. Bu yıl Merkez Bankası hedefi %38. Beklentiler %42’ler seviyesinde.  Aylık enflasyonumuz ise küresel yıllık enflasyonun da üstünde %3,2’dir.  Enerji zamları, yeni vergi yükleri ve artan jeopolitik riskler de gösteriyor ki, ülkemiz özelinde kış çetin geçecek.  En büyük endişemiz, enflasyonun yüksek çift hanelerde takılı kalmasıdır. O nedenle, para politikasını destekleyen diğer adımların da atılması için zaman giderek daralıyor.  Bununla birlikte Mayıs Meclisinde Sayın Başkanımızın da altını çizdiği, gelir sağlamayan/duran yatırımlar üzerinden vergi alınmasına ilişkin endişelerini paylaştığı enflasyon düzeltmesi yeniden gündemde” ifadelerini kullandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi’ne de değinen Akdaş “Herkesin bir mesleği olmalı” sloganıyla hazırlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi'nde temel olarak; "Mesleki ve Teknik Eğitimde Mevcut Durum, Mesleki ve Teknik Eğitimde Temel Sorun Alanları ile Mesleki ve Teknik Eğitimde Gelecek Perspektifi ve Yapılacak Çalışmalar"a yer verildi. "Mesleki ve Teknik Eğitimde Gelecek Perspektifi ve Yapılacak Çalışmalar" başlığı altında; mesleki ve teknik eğitime erişim, mesleki ve teknik eğitimde iyileştirme, mesleki ve teknik eğitim ile istihdama hazırlık olmak üzere üç ana tema altında 74 strateji yer aldı. Belgede; özel sektörle iş birliği esasına dayalı yeni bir eğitim yaklaşımı hayata geçirileceği, modüler mesleki eğitim yöntemiyle 7 ve 8. sınıf öğrencilerine temel mesleki becerileri kazandırmak, iş hayatına uyum sağlamak amacıyla "Zanaat Atölyeleri"nin kurulmasına da yer veriliyor. Mesleki eğitim alanında atılan her adımı olumlu buluyor ve destekliyoruz. Ancak, zaman ve kaynağın en etkin kullanılması gereken bir dönemden geçtiğimizin, somut hedefe ulaştıracak adımların atılması gerektiğinin de altını çizmek istiyorum. Dünya bankası bir çalışmasında; iş deneyimini içeren eğitim modellerine yer veriyor ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’ni de iyi uygulama örnekleri arasında gösteriyor. Gerekçe ise, eğitim otoriteleri, üniversiteler, firmalar ve diğer kurumların koordineli çalışması ve öğrencilerin zamanlarının üçte birine kadarını iş ortamlarında geçirmelerine olanak tanımasıdır. Bu vesile ile bizim de ısrarla takibimizde olan, Bakan dosyalarında yer verdiğimiz öneriyi bir kez daha hatırlatmak da fayda görüyorum. “3. ve 4. sınıfta birer dönemi pratik olacak şekilde, toplamda 1 yıl çalışarak, öğrencilerin iş hayatına uyumunun sağlanması ve bunun, TOBB ETÜ örneğinde olduğu gibi tüm üniversitelerde ve meslek liselerinde uygulanması.” dedi.

Akdaş konuşmasında şu başlıklara değindi:

YKS SONUÇLARI
Eğitim ile devam edelim. Üniversite sınav sonuçları açıklandı ve her yıl daha da kötüye giden bir tablo ile karşı karşıyayız.

Temel Yeterlilik Testinde matematikte doğru yanıt ortalaması toplam 40 sorudan geçen sene 8,2 iken bu sene 7,9’a düşüyor. Alan Yeterlilik Testi’nde matematikte 40 sorudan geçen seneki ortalama 7,6 iken bu sene 5,5’e geriliyor. Matematik üzerinden örnek veriyorum. Çünkü, matematik eleştirel düşünmeden, problem çözmeye, yaratıcılıktan neden-sonuç ilişkisi kurmaya kadar hayatın içerisindeki her duruma etki eden kilit bir alandır.

Fen Bilimlerinde durum daha vahim. Fizikte 14 soruda doğru yanıt ortalaması 2,2, kimyada 13 soruda 1,4 ve biyolojide 13 soruda 2,3 olarak belirlendi.

YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde bir hoca, eksi 1.75 fizik neti ile Fizik bölümüne yerleştirildiğini kendisi duyurdu. Hocamız, sistemdeki çarpıklığı göstermek açısından çok çarpıcı bir deney gerçekleştirmiş oldu.

Nitelik, kalite, yeterlilik açısından eğitim sistemimizin düştüğü bu durumdan çıkarılması öncelikli beklentilerimizin arasındadır. Ne yazık ki, durum böyle iken yeni Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile eğitimin niteliğine ilişkin endişeler de artmıştır.

ODÖ OKUL DIŞI ÖĞRENME
Eğitim sistemi böylesine vasat olunca, devreye sivil toplum kuruluşları giriyor. Kıymetli Uğur Yüce Başkanımızın, Başkanı olduğu Kentimiz İzmir Derneği’nin bir projesi olan “Okul Dışı Öğrenme Yürütme Kurulu”na Odamızı temsilen katılmaktayım. 3 yıldır 6-18 yaş grubu için okul dışında yaratıcılığı geliştirmeye yönelik eğitim ve atölyeler düzenleniyor. Proje kapsamında; Odalarla imzalanan bir protokol ile İZQ’da açılacak olan Dijital Deneyim Merkezi’nde Dernek önemli bir misyon yükleniyor. Eylül’de açılması planlanan Dijital Deneyim Merkezi kapsamında; hem girişimcilik hem de inovasyonu teşvik etmek amacıyla çocuklarımıza yönelik önemli organizasyonlar gerçekleştirilecek. EBSO Bergama Dereköy ve Kiraz Cevizli İlköğretim okullarından seçilmiş öğrencilerimizin açılış öncesinde merkezi deneyimlemesine imkan tanıdık. Sizler de bu yaş grubundaki yakınlarınızı Derneğe yönlendirebilirsiniz.

MODEL FABRİKA
Bu ayın başında İzmir Model Fabrika’nın Verimlilik Lansman Toplantısı’nı gerçekleştirdik. Model fabrikadan hizmet almış ve firma içindeki iletişimden, sinerjiye, maddi tasarruftan zaman kazanımına kadar birçok alanda büyük fayda sağlayan 4 firma temsilcisi detaylı olarak güzel bir paylaşımda bulundu.

Bu paylaşımlar, bir kez daha model fabrikanın önemini ortaya koydu. Lütfen sizler de bu toplantının videosunu mutlaka izleyin. Ve mutlaka ihtiyaç doğrultusunda model fabrikadan hizmet alın.

Toplantıya katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Uygulamaları Daire Başkanı Sayın Dr. Yücel ÖZKARA’ya özellikle KOSGEB desteklerinin yeniden açılmasını ve Dijital dönüşümde bir yol rehberliğine ihtiyaç duyan firmalarımıza hizmet sunma talebimizi ilettim. Dilerim, en yakın zamanda buna olumlu cevap alırız.

TEKNOPARK
Bilindiği gibi Teknopark İzmir, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü kampüsü içerisinde 2004 yılında faaliyetlerine başlamıştı. %5 iştirakçisi olduğumuz Teknopark’ta, Odamızı ben temsil ediyorum.

Ülke ekonomisine katkısını anlamamız açısından bazı rakamlar paylaşmak istiyorum. Toplam 2 bin 800’den fazla Ar-Ge, yazılım ve tasarım projesi, 200 üzerinde yerli ve yabancı Ar-Ge firması, 1500'ün üzerinde Ar-Ge ve destek personeli ve 165 milyon Dolar üzeri ihracat ve 3 milyar TL üzeri ciro kaydedildi.

Bu konuya şu açıdan değindim.

2022 yılında yaklaşık 77.000 metrekarelik alan "İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi Güney Yerleşkesi Ek Alanı" olarak ilan edilmişti. Güney Yerleşkesi alanında G7-G8-G9 binaları ve G14-G15 binaları için yatırımcı aranıyor. G7-G8-G9 kompleksi yaklaşık: 10.719 m²dir. G15-G15 kompleksi yaklaşık: 8.058 m²dir. Yap-İşlet-Devret’e benzer bir model ile binanın işletmesi gerçekleştirilmektedir. Binalar, “core-shell modeli” ile yani ofis alanları kaba inşaat yapısında tamamlanmaktadır. Sektör temsilcilerinin dikkatlerine sunuyorum.

NEET PROJESİ
Odamızın AB projelerine ilişkin geçmiş toplantılarda sizlere detaylı bilgiler aktarmıştık. Bugün sadece “NEET, Makine Sektörünü Geleceğe Taşıyor Projesi”ne değineceğim.

01.08.2023 tarihi itibarıyla başlayan 18-29 yaş aralığındaki ne eğitimde ne de istihdamda olan genç kadın ve erkek nüfusun, sosyal entegrasyonunun desteklenmesini amaçladığımız projenin kapanışını gerçekleştirdik.

Proje süresince; 15 alan öğretmeni ve ilgili paydaş kurumlardan 4 temsilci Almanya’nın Stuttgart kentinde yer alan CP Factory’de 17 gün eğitim gördü.

Konak Çınarlı MTAL’de Makine Teknolojileri Laboratuvarı yenilendi.

75 NEET’e eğitim verildi. Eğitim sonrası; 35 gencimiz Odamız firmalarında staj yaptı.

8 istihdam hedefi ile çıkılan yolda, 32 genç üye firmalarımızda istihdam edildi. Bakanlık tarafından da projemiz, en başarılı projelerden biri seçildi. Projeden faydalanan firma ve gençlerimizin anlatımını içeren bir video hazırladık. Projede emeği geçen birim çalışanlarımıza teşekkür ediyor, sizlere videonun özetini göstermek istiyorum.

Son birkaç bilgi paylaşımım olacak:

G3 GİRİŞİMCİLİK ZİRVESİ
Bildiğiniz gibi Odamız, TOBB Genç Girişimciler Kurulu’nun Koordinatör Odası’dır. 170’i aşkın ülke ile aynı anda kutlanan Global Girişimcilik Haftası kapsamında; G3 Girişimcilik Zirvesi bu yıl Odamız koordinatörlüğünde; İzto ve İzmir Ticaret Borsası organizasyonu ile İzmir’de gerçekleştirilecektir. Rıfat Başkanımızın da çok önemsediği ve katılım sağlayacağı Zirve, 15 Kasım’da Kaya Termal Otel’de yapılacak. Şimdiden ajandanıza not alabilirsiniz.

IPARD 2024
Temmuz ayında Tarım Bakanlığı’nın IPARD 3 proje çağrılarına ilişkin bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirmiştik. Başkanlarımızın yoğun talepleri sonrasında, İzmir de artık bu desteklerden faydalanıyor. İlginizi çekeceğini düşündüğüm desteklere, Bakanlık sayfasından ulaşabilirsiniz.

İzmirimizin yaşadığı YANGIN felaketinden dolayı geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, başta itfaiye ekiplerimiz olmak üzere müdahale eden tüm ekiplere, destek veren herkese teşekkür ediyorum. Yanan ağaçlarla, ormandaki canlılarla birlikte yüreğimiz de yandı. Artık, yaz aylarının bir gerçeği olan orman yangınlarına karşı, bizim gibi riskli bölgelerde tedbirlerin en kapsamlı şekilde alınması gerektiği de görüldü. Bizler de süreci yakından takip ediyoruz diyerek, konuşmamı tamamlamak istiyorum.

 

 
İZTO Başkanı Özgener’den ‘körfez kirliliği’ mesajı: Ortak eylem planı oluşturmalıyız!
 
Erdoğan'dan Büyük Taarruz'un 102. yıl dönümü paylaşımı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
26 Ağustos 2024 Pazartesi 18:52

Eski kazandıklarına sayarsın. 15 yıldan beri kar yapıyorsun. Bu yıl da zararına çalış.

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İZTO Başkanı Özgener’den ‘körfez kirliliği’ mesajı: Ortak eylem planı oluşturmalıyız!
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı, gerçekleştirildi. ...
Ünlü sigara markası iflasın eşiğinde!
Achern merkezli tütün ve sigara üreticisi TMCC (Tütün İmalatı ve Sigara ...
Hollanda'dan Uber'e 290 milyon euro ceza
Hollanda Veri Koruma Kurumu, Uber firmasına Avrupa'daki sürücülerin kişisel ...
 
Uçuşlarda yeni dönem: Yemek artığından yakıt geliyor
En büyük kirleticilerden biri olan hava taşımacılığında 'Sürdürülebilir ...
Dünya'nın en iyi 100 limanına Türk damgası
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 4 Türk limanının, İngiltere’nin ...
Mobilya satışları durma noktasında: Sektörden taksit çağrısı
Artan fiyatlar mobilyada satışı zorlaştırdı. Mobilyacılar düğün sezonu ...
 
Esnaf Birliği'nden 'Özel' ziyaret!
İESOB Başkanı Yalçın Ata, Ankara'da Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel ...
TOBB İzmir verilerini açıkladı… Kaç şirket açıldı/kapandı?
TOBB’un açıkladığı verilere göre yılın 7 ayında geçen yıla göre İzmir’de ...
SPK'den 2 kişiye geçici işlem yasağı
Sermaye Piyasası Kurulu, 2 kişiye 23 Ağustos tarihli işlemlerden başlamak ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yıldırım hızıyla idam sehpasına!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva