HABERLER>DÜNYADAN
25 Aralık 2009 Cuma - 00:00

Rusya’’dan füze denemesi

Rusya'nın, Sovyetler Birliği döneminden kalan nükleer silahlarının kullanım süresini uzatma çalışmaları çerçevesinde balistik füze denemesi yaptı.’

Rusya’’dan füze denemesi

Rusya'nın, Sovyetler Birliği döneminden kalan nükleer silahlarının kullanım süresini uzatma çalışmaları çerçevesinde balistik füze denemesi yaptı.’
 
MOSKOVA - Rusya'nın, Sovyetler Birliği döneminden kalan nükleer silahlarının kullanım süresini uzatma çalışmaları çerçevesinde yaptığı kıtalararası balistik füze denemesinin başarılı sonuçlandığı bildirildi.
 
Rusya Stratejik Füze Kuvvetlerinin yazılı açıklamasında, "Deneme, RS-20V füzelerinin uçuş özelliklerini teyit etme ve bunların kullanım süresini 23 yıla yükseltme çalışmaları için yürütülen denemeler çerçevesinde yapıldı" denildi.
 
Açıklamada, Orenburg bölgesinden fırlatılan 22 tonluk RS-20V füzesinin 6500 kilometre uzaklıktaki Kamçatka yarımadasında bulunan hedefi başarılı şekilde vurduğu kaydedildi.
 
Rusya'nın, 16 bin kilometre menzile sahip 34 metrelik RS-20V füzeleri en az 10 savaş başlığı taşıma kapasitesine sahip bulunuyor
 
Füze Kuvvetleri Komutanlığından daha önce yapılan açıklamada, Rusya'nın RS-20V füzelerinin kullanım süresini 2019 yılına kadar uzatmak istediği kaydedilmişti.
 
RUSYA YENİ NÜKLEER FÜZELER ÜZERİNDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK
Öte yandan Rusya'nın nükleer caydırıcılığını koruyabilmek için yeni nesil nükleer silah geliştirilmesi çalışmalarına devam edeceği bildirildi.
 
Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in, Rusya'daki 3 televizyon kanalının genel yayın yönetmenlerine verdiği röportajda, 2009 yılındaki gelişmelerin yanı sıra iç ve dış politika konularında soruları yanıtladı.
 
ABD ile yürütülen Nükleer Silahların İndirimi Anlaşması'na (START) atıfta bulunan Medvedev, bu durumun Rusya'nın yeni nesil nükleer füze çalışmalarını etkilemeyeceğini belirterek, nükleer caydırılık gücünü kullanmak için söz konusu çalışmaların sürdürüleceğini kaydetti.
 
Rus ordusunun gelecek 10 yılda tamamen yeni askeri malzemelerle donatılacağını belirten Medvedev, "Gelecek 10 yılda tüm askeri malzemeleri yenilememiz gerekiyor. Rusya'nın güçlü bir orduya sahip olması son derece önemli bir görev. Çok net sebeplerden dolayı silahlı kuvvetleri olmadan varlığını sürdüremeyecek bir ülkede yaşıyoruz" diye konuştu.
 
Medvedev, ABD ile yürütülen yeni START anlaşmasının her iki taraf için de "al-ver" ilkesini gerektirdiğini, ancak bir anlaşmaya varılması konusunda iyimser olduğunu belirterek, "Bu son derece zor bir konu. Bu, en büyük iki nükleer gücün stratejik saldırı potansiyellerinin geliştirilmesi ve silah miktarının indirim parametrelerini belirleyecek bir konu" dedi.
 
Rusya ve ABD'nin START görüşmeleri konusunda karşılıklı tavizler vermesi gerektiğini ifade eden Medvedev, "Obama'nın nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya çağrısı güzel ve haklı bir hedef. Ancak bu yöne doğru bir hareket kademeli olmalı, ayrıca diğer ülkelerin bu yönde indirime gitmesi gerekir" diye konuştu.
 
Medvedev, Kafkaslar bölgesiyle ilgili soru üzerine de Kuzey Kafkasya'dan sorumlu özel bir temsilciyi çok yakın zamanda atayacağını belirterek, "Terörizmin zaman zaman iğrenç karakterini göstermesine rağmen gangsterle nasıl mücadele edilmesi gerektiğini öğrendik. Sorun bir defada tamamen halledilmiş değil ama buna uygun ve etkili karşılığı vermeyi öğrendik" ifadesini kullandı.
 
Kafkaslar bölgesindeki "yoksulluk koşullarının terörizm sorunuyla doğrudan bağlantılı" olmasının temel sorunu oluşturduğunu ve Kafkaslar bölgesindeki işsizlik oranının Rusya'nın diğer bölgelerinden çok daha fazla olduğunu vurgulayan Medvedev, şunları söyledi:
 
"Yeni iş alanları yaratılmalı. Çünkü olağan koşullar oluşur oluşmaz insanlar ev inşa etmek ve çocuklarını okullara göndermek isteyecek. Aksi takdirde dağılma ve entegrasyonun bozulduğu süreçte dışarıdan gelenler yerli halka yeni bir yaşamın ancak canları pahasına mümkün olduğuna inandırmak isterler. Dolayısıyla ekonomik ve sosyal istikrar, Kuzey Kafkasya'daki normalleşme sürecinin kilit unsurunu oluşturuyor."
 
"PUTİN İLE İLİŞKİLER DOSTÇA"
Medvedev, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile ilişkilerinin sorulması üzerine, Putin ile ilişkilerinin eskiden olduğu gibi "özel ve dostça" sürdüğünü ifade ederek, bu ilişkinin hiçbir zaman değişmeden aynı şekilde süreceğine inandığını kaydetti.
 
ABD Başkanı Barack Obama ile de "güvene dayanan ilişki" kurduklarını belirten Medvedev, "Çalışmamızı normal olarak sürdürüyoruz. Kendisiyle çok fazla iletişim içindeyiz. Kendisi güçlü bir devlet adamı. Onunla konuşmak çok kolay. Sizi dinleyebiliyor ve yanıtlayabiliyor. Dolayısıyla güvene dayanan bir ilişki oluşturduk ve normal şekilde çalışıyoruz" dedi.
 
"UKRAYNA'DAKİ SEÇİMLERDE RUSYA'NIN TERCİHİ YOK"
Medvedev, Ukrayna'daki devlet başkanı seçiminde Rusya'nın tercih ettiği bir aday olmayacağını belirterek, "Ukrayna, devlet başkanının halk tarafından seçildiği egemen bir devlet" diye konuştu.
 
Ukrayna halkının "siyasi mücadeledeki nüansların ve siyasi açıklamaların" ayrımını yapacağından emin olduğunu kaydeden Medvedev, "Seçilecek yeni devlet başkanının Rusya ile dostça, samimi ve kardeşçe ilişkileri daha da geliştirme taraftarı olmasını ümit ederim. Bu sayede Rusça dilinin Ukrayna'da dışlanmayacağı, ikili ilişkilerin gelişeceği ve ülkeyi insanları sinirlendirecek yeni askeri bloklara dahil etme girişimlerinin olmayacağından emin oluruz" dedi.
 
Medvedev, Rusya'nın her koşulda Ukrayna halkının doğru kararı alacağından emin olduğunu ve kim olursa olsun seçeceği devlet başkanını kabul edeceklerini söyledi.
 
"BM İKLİM KONFERANSI SONUÇLARINDAN MEMNUN DEĞİLİM"
Bir başka soru üzerine, Kopenhag'da yapılan BM İklim Konferansının sonuçlarından memnun olmadığını belirten Medvedev, "Kopenhag'daki toplantının sonuçlarını beğenmedim. Hiçbir yere ulaşmadı. Bunun Rusya'nın hatası olmadığını çok net olarak ifade etmek istiyorum" dedi.
 
Rusya'nın ekonomik krizden olumsuz etkilenmesini ekonomiyi ham madde bağımlılığından kurtaramama, yenilikçi bir çerçeveye oturtamama ve işsizlikle baş edememe nedenlerine bağlayan Medvedev, "Başaramadığımız şeyler bu 3 konu. Öncelikle petrol gibi ham maddelerimizi pazarlamanın temelini oluşturduğu eski ekonomik yapımızı hala değiştiremedik. Bu sorunun bir gecede çözülemeyeceği doğru ancak bu gelişimimizin önündeki en büyük engel. Böyle olduğu sürecede ham madde fiyatlarındaki her düşüş ekonomimize her zaman sancılı rahatsızlık verecek" diye konuştu.
 
Medvedev, diğer sorunun da rekabetçiliği artıramamanın oluşturduğunu belirterek, "Çok fazla sayıda rekabetçiliği olmayan ve modernleştiremediğimiz işletmelerimiz var. Bu yüzden üretimin yenilikçilik doğasını bir an önce sağlamamız gerekiyor" dedi.
 
Ekonomik kriz dönemindeki diğer bir sorunu da işsizliğin oluşturduğunu ifade eden Medvedev, "Bana göre tamamen başarısız olduğumuz diğer bir konu da işsizlikle mücadele. Bu ciddi sorunla mücadele için kapsamlı bir program başlatıldı. Ama genel olarak bu sorunla tam anlamıyla mücadelede başarılı olamadık. Bu yöndeki çalışmalar devam edecek" diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Taliban’’dan ABD’’ye ’“Noel hediyesi’”
Afganistan'da Taliban örgütü, yaklaşık altı aydır esir tuttuğu bir ...
’“Uranyum takası Türkiye'de yapılabilir’”
İran, güvence verilmesi şartıyla uranyum takasının Türkiye'de yapılabileceğini ...
Usame Bin Ladin’’in kızı İran’’da
İran, Usame Bin Ladin'in kızlarından birinin Tahran'da bulunduğunu teyit etti.’
 
Filistin güzellik yarışmasına Hamas engeli
Ramallah'ta düzenlenmesi planlanan güzellik yarışması, Hamas'ın ...
Papa'yı ayinde ittirdi ve düşürdü
Vatikan'daki Noel ayininde bir kadın Papa 16. Benedikt'in üzerine ...
İşte geleceğin dergisi
Dev dergi grubu Bonnier'in finansmanıyla geliştirilen Mag+ üç ...
 
İran’’da muhalefete para önlemi
İran yönetimi, muhalefetle mücadelesini yeni bir boyuta taşıyarak, üzerine ...
Balon çocuğun ailesine hapis cezası
ABD'de reklam için oğullarının balonla havalandığı yolunda sahte ...
Canı pizza istedi, postaneyi bastı!
Tekerlekli sandalyeye mahkum bir kişi, postaneyi basarak 3 kişiyi rehin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva