HABERLER>GÜNCEL
9 Ağustos 2024 Cuma - 01:59

Resmi Gazete'de yayımlandı... İnciraltı için kritik karar!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnciraltı ile ilgili kritik bir karar değişikliğine gitti. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü bölgenin hali hazırdaki birinci derece doğal SİT derecesi düşürülerek kısmı yapılaşmasının önü açıldı.

Resmi Gazete de yayımlandı... İnciraltı için kritik karar!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ –  Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ülke genelinde bazı SİT bölgelerine dair yeni duyurular yayımladı.

2014 yılında başlatılan "İzmir ve Manisa İlleri Doğal SİT Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi" kapsamında "Hizmet Alımı İşi" gereğince yapılan incelemelerin biri daha sonuçlandı ve bir bölgeye dair yeni bir SİT haritası oluşturuldu.

Resmi Gazete’de yayımlanarak askıya çıkarılan değişikliğe göre İzmir’in Balçova sınırlarında içerisinde yer alan ve 21. Grup Kuzey 1. Etabı Doğal SİT alanı adlandırılan İnciraltı’nın SİT statüsü güncellendi.

Yeni kararla birlikte İnciraltı Kent Ormanı’nı da içine alan bölgenin SİT derecesi düşürüldü. Hali hazırda 1 ve 2’inci derece doğal SİT statüsünde olan bölgenin derecesi 2’nci derece doğal SİT’e denk gelen nitelikli doğal koruma alanı ve 3’ncü derece doğal SİT’e denk gelen sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı değiştirildi.



YAPILAŞMAYA AÇILDI
Yeni karara göre yapılaşmaya yasaklı olan bölgeler de kısmi olarak konut ve turizm yapılaşmasına  ve İzmir Körfez Geçiş projesine de açılmış oldu. Bölge 2002 yılında dönemin Kültür Bakanlığı 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Kurulu tarafından birinci derece doğal SİT ilan edilmişti. Karar kesinleştikten sonra bölgenin imar planlarında değişiklik yapılması bekleniyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan karar şu şekilde:

İzmir ili, Balçova ilçesi sınırları içerisinde yer alan 21.Grup Kuzey 1. Etabı Doğal Sit Alanı aşağıdaki haritada gösterildiği şekliyle Bakanlık Makamı'nın 05.08.2024 tarihli ve 10136035 sayılı Olur'u ile "Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı" ve "Doğal Sit- Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak tescil edilmiştir.

27 Ekim 2017 tarihli ve 30223 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" in 2. maddesinin (j) bendinde yer alan "Anıt ağaçlar hariç, tabiat varlıklarının ve doğal sit alanlarının tescil kararları Resmi Gazete'de yayımlanır ve Bakanlığın internet sayfasında bir ay süre ile duyurulur." hükmü gereği ekteki haritada belirtilen doğal sit alanının tescili tebliğ olunur.

İnciraltı planında tüm detaylar!

İMAR PLANLARI DEĞİŞTİRİLMİŞTİ
Hali hazırda 3’üncü derece doğal SİT statüsünde kalan bölgenin imar planları yakın zamanda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından askıya çıkarılmış ve askıya çıkan planlarla birlikte alanın yarıdan fazlası ticaret, turizm ve konut alanlarına ayrılmıştı. Planlar İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yargıya taşınmış ve bilirkişi planlarla ilgili olumsuz görüş vermişti.

 
İzmir'de komuta kademesi değişti... Ege Ordu Komutanı belli oldu!
 
Çoluk çocuk umut yolculuğu!
YORUMLAR
Toplam 20 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İmciraltı İzmir''in cevheridir 10 Ağustos 2024 Cumartesi 01:05

Şu plana bakıp bölge betona gömülecek demek en amiyane tabiriyle şuursuzluktur. İzmir tarihinin en düşük emsali verilmiş ve toprak sahipleri buna evet demiş. Peki burada; "yeşilli katledicekler, bölgeyi betona boğacaklar" diye çığırtkanlık yapanlar, Bayraklı, Mavişehir için niye bağırmadınız? Hadi velev ki bağıranlarınız oldu aranızda, sizce o planlar ve bu plan arasında bir fark yok mu? İzmir''in geleceğinin önünü açacak en yüksek yeşil alanlı bu planı sonuna kadar destekliyorum. Toprak sahipleri istemese orası gökdelene boğulur, ancak İzmir halkı şanslı ki duyarlı bir hak sahibi güruh var.

Yorumu oyla      0      0  
Fatih şahin 9 Ağustos 2024 Cuma 20:50

Cok geç kalınmadımı???? Düğün salonları,keşmekeşlik,sacma sapan cafeler,şehrin göbegınde hayvan pazarı,bitik trafik,saçma sapan mangalcılar,ruhsatsız derme çatma işletmeler,engelliler parkı için yazacak bişey bile bulamadım

Yorumu oyla      0      0  
Hülya Acargür 9 Ağustos 2024 Cuma 17:05

Ya bıktık artık kokudan geçilmiyo sadece düğün salonu halı yıkama kaçak esnaf tamirhane bu ne ya biz toprak sayipleri mağduruz lütfen artık engel olmayın

Yorumu oyla      0      2  
Gürsel 9 Ağustos 2024 Cuma 16:25

İnciraltı gelişim derneği başkanı Tayfun Karabulut açıklaması: "..KAFASINA GÖRE KİMSE İNŞAAT YAPAMAYACAK" Planların önümüzdeki günlerde kesinleşeceğinin de müjdesini veren Karabulut, “Çok yakın bir zaman içinde İzmir İnciraltı’nın 18 uygulama çalışmalarını artık duyacak. Türkiye’de boğazlardan sonra en değerli mücevher alanı olan İnciraltı için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ciddi bir hassasiyet göstererek bu bölgede kentsel tasarım rehberi hazırlıyor. Bu bölgede kafasına göre kimse inşaat yapamayacak. Yapılan inşaatların ise bir kimliği olacak." ??????

Yorumu oyla      0      1  
Deniz Yörük 9 Ağustos 2024 Cuma 15:22

Plan iyidir. İnciraltı zaten giderek elden çıkmış durumda, düğün ve mangal salonları, ahırlar, koku, çer-çöp birarada! Bu gidişata zaten vicdanı olan hiç bir kimse seyir kalamazdı. İzmir''in beton çirkini bir şehir olduğu da bir gerçek.. Ancak, şehrimize yapılan bütün kötülüklere karşın öncelikle, İnciraltı gibi bir yer bu güne kadar gecekonduya dönüştürmeye toprak sahiplerine her İzmirli bir teşekkür borçludur. Bu saatten sonra, plan artık tartışmasızdır.! Toprak sahipleri hem gökdelen istemiyor, hem de topraklarının %40''nı kamu yararı için terk ediyor. Balçova''nın, dağı, jeotermali ve denizi bir arada değerlendirilip, İzmir''e ticaret ve turizm alanında ekonomik getirisi yüksek ve çekim merkezi oluşabilir! Karşı çıkanlardan samimi olanların, mutlaka derneğe uğrayıp her konuda bilgi alması inda fayda vardır. Kasıtlı karlı çıkanlar da vardır. Bunların da ,büyük beton lobilerinin İnciraltı''nı bütünüyle ele geçirmek ve yeni bir (çirkinşehir) Pardon Mavişehir yaratmak isteyenlerin bilinçli oyuncuları olduğunu artık iyi biliyoruz! Körfez geçişi de İzmir''in ulaşımı ve Körfez etrafındaki trafiğin rahatlaması için yapılması kaçınılmazdır. Ha, yolların, bulvarların düzgünlüğü herkesin beklentisidir. Tüm İzmirlilerin günlük erişeceği, çocuklarıyla raha eğlenebileceği, gezebileceği bir bölge olacağını umuyorum! Parsellerin büyük tutulmayarak, küçük toprak sahiplerinin büyük firmalara yem edilmemesi önemli bir kazanımdır.. Bu nedenle halktan yana ve büyük sermaye yalanına, talanına karşı olanların, bu planda toprak sahiplerinin yanında olmadı beklenir.. Kent ormanı ve hizadındaki tüm kıyı zaten korunmalıdır.. Göztepe Spor Kulübümüze, spor ve kongre merkezlerine, gençlerimiz için aktivite ve kültür merkezlerine İnciraltı''nda yerleri in tahsis edilmesi çok önemli gelişmelerdir. Hayırlı uğurlu olsun..

Yorumu oyla      2      3  
menderes 9 Ağustos 2024 Cuma 14:35

izmirde son 50 yildir bir metrekare yesil alan kazandirildigini gormedim.

Yorumu oyla      1      2  
Betondaş 9 Ağustos 2024 Cuma 14:01

Artık her sene İzmir'de barajlarda su kalmıyor. Elektrik altyapısı ise mayın tarlası. Kanalizasyonlar pek çok zaman taşıyor, koku yapıyor. Dere yatakları az bir yağmurda taşıyor. İzmir yıllarca betonlaşma dışında hiçbir günyüzü görmedi. Örneğin, yüzülebilir körfez hani nerede? Belli ki oradaki arsa sahipleri ve yakınları, oluşan ranttan parayı hemen doğrultup, gelişmiş ülkelerden birinden vatandaşlık alacak, bol betonlu Betonaltı'nı, pardon İnciraltı'nı sizlere bırakacak, gidecek. Ya da sonradan görme yeni zenginler olarak ortalıkta fink atacaklar. İleride tuhaf renkli (mesela altın renkli, mor ya da pembe) devasa jipler etrafta görünmeye başlarsa bilin bakalım kimler? Değil mi?

Yorumu oyla      3      3  
9 Ağustos 2024 Cuma 13:18

Yamuk yumuk yollar, çok çok az yeşil alan, ful beton plan olmuş. Bu planı yeşili bol diye kimseye yutturumazsiniz. Yollar gibi yapılar da yamuk yumuk olur. Sıfırdan yapılan planı kim yaptıysa bu işi biraksin(lar).

Yorumu oyla      2      3  
Taner D 9 Ağustos 2024 Cuma 13:15

İnşallah en kısa sürede planlar yürürlüğe girerde burdaki mezbelelik ortadan kalkar.İzmir kazanacak herkes kazanacak istemüzük tayfası üzülecek.

Yorumu oyla      3      4  
9 Ağustos 2024 Cuma 13:14

Birinci derece doğal sit alanı yapılaşma açıldı yazıyor. Bunu yazınca cahil olduk. Tapulu arazi olunca sit alanına inşaat yapmak serbest mi oluyor? Sizin ne özelliğiniz var? Burası yapılaşmaya açılırsa malı tarlada kalan adamın ne suçu var? O da yapılaşma isteyecek. Hakkı mıdır, evet.

Yorumu oyla      3      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de komuta kademesi değişti... Ege Ordu Komutanı belli oldu!
Genelkurmay İkinci Başkanı İrfan Özsert Ege Ordu Komutanı olarak atanırken ...
Eylem Tok mahkemeye mektup yazdı: Yemek yiyemiyorum
Oğuz Murat Aci'nin ölümüne sebep olan oğlu Timur Cihantimur ile ABD'de ...
İzmir'in meydanlarında milli heyecan!
İzmir'de vatandaşlar, A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın Paris 2024 Olimpiyat ...
 
Vatandaş dava açtı, 'Allah'ın mecaz anlamı TDK'dan çıkartıldı
"Allah" sözcüğünün gerçek anlamının dışında, mecaz anlamıyla ve küçük ...
Kamyonun çarptığı taksi yayaların arasına daldı: 1 ölü, 4 yaralı!
Zonguldak‘ta kamyonun arkadan çarpmasıyla savrulan ticari taksi kaldırımdaki ...
Geçici vergi beyanname süresi uzatıldı
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), geçici vergi beyanname verme süresinin ...
 
Dilan Polat için karar günü!
9 aydır kara para aklama suçuyla tutuklu yargılanan Dilan Polat’ın 5. ...
Bakan Ersoy'dan Çeşme Projesi çıkışı: Siyasete kurban edildi!
Çeşme Projesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı ...
Yol verme tartışması silahlı çatışmaya dönüştü!
İstanbul Avcılar'da 2 grup arasında 'yol verme' nedeniyle çıkan kavga ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Turist ve inşaat istemeyen Egeli Belediye Başkanı!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Ödüllü yönetmen sadece tarihin değil sanatın da doğru tarafında
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP değişirken Türkiye’yi nasıl değiştirecek?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Beyhude yakınmalar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Böyle yayın yasağı olmaz!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Yunan’a kahveli mesaj!
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk, esir yunan komutanına ne dedi?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kadı ola davacı…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva