Oktay GÜÇTEKİN/EGEDESONSÖZ -Temelleri 1989 yılında Kültürpark'ta “İzmir Mermer Günleri 89” adıyla atılan, 1995 yılından bu yana ise fuar olarak düzenlenen İzmir'in gururu Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı 30’uncu kez kapılarını açtı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından 9-12 Nisan 2025 tarihleri arasında Fuar İzmir'de düzenlenen Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda, 150 bin metrekareyi aşan açık ve kapalı alanda binin üzerinde katılımcı yer alacak.
Dört gün boyunca Türkiye ve dünyanın dört bir yanından ziyaretçileri ağırlayacak fuarın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ev sahipliğinde yapılan açılışına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Çekiç, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, Denizli İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, Tüm Mermer, Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi Şimşek, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, konsoloslar, birlik, oda, derneklerin başkanları ile temsilcileri, kaymakamlar, bürokratlar, yerli ve yabancı sektör profesyonelleri katıldı.
TANCAN: MECLİSTEN GEÇMESİ HALİNDE…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Bugün burada ülkemizim ve sektörümüzün en önemli etkinlerinden birini gerçekleştirmek için toplanmış bulunuyoruz. Marble Fuarı sadece ülkemizden değil dünyanın dört bir yanında sektör profesyonellerini bir araya getirerek doğal taş sektörünün geleceğine yön veren önemli bir platform haline dönüşmüştür. Ülkemiz yaklaşık 50 milyar ton doğal taş potansiyeli ile küresel pazarda güçlü bir oyuncu konumunda olup sektördeki etkinliğini de her geçen günde daha da arttırmaktadır. Estetik ve kalite açısında fark yaratan mermerlerimiz ile global pazarda güçlü bir konuma sahibiz. Taş rezervinin yaklaşık yüzde 40’ı ülkemizdedir. Bu sade hammadde açısından değil işlenmiş ürünler ve doğal taş teknolojilerinde de ülkemizi ön plana taşımaktadır. Günümüzde doğal taş sektörü artık sadece ocaktan çıkarılan bloklalar değil bu taşların işlenmesi tasarımı dijital takibi kalite kontrolün ile bütüncül bir yapıya kavuşmuştur. Sektördeki gelişmeler sayesinde daha az atıkla daha yüksek verimle, daha çevreci yöntemlerle üretim yapılabilmektedir. Bakanlık olarak dönüşümün fakrındayız ve destekçiyiz. Sektörümüzün teknolojiye entegre olmasını destekliyoruz. Ülkemizde mevcut durum itibari ile doğal taşa konu maden ruhsatı ayısı 3 bin 604’tür. Bu tüm maden ruhsat sayısının yaklaşık yüzde 25’ine karşılık gelmektedir. Madencilik sektörü sadece ye altı kaynaklarımız ekonomiye kazandırmakla kalmayıp binlerce aileye geçim kapsı açarak sosyal kalkınamasın kapısıdır. Madencilik Ve taş ocakçılığı sektöründe çalışan sayısı 142 bin kişi olmuştur Sadece doğallaş sektöründe ise yaklaşık 23 bin kişinin istihdam edildiği tahmin ediyoruz. Madencilik çevre ilişkisinde ülkemizde gerçekleştirilmiş güzel örnekleri kamuoyuna aktarmak bu sayede madenciliğin kamuoyundaki olumsuz algının tersine çevirmek için TÜRMEŞ’i yürütmekteyiz. Üretim faaliyetlileri sona erdirilmiş 10 bin 750 hektarlık maden sahasına ağaçlar dikildi. Tüm sektör temsilcileri ile işletim kanallarını her zaman açık tutuyoruz. Sektörün talep ve beklentilerini her zaman önemsiyoruz. Madencilik ile ilgili yol haritamızı belirleyen en önemli belgenin başında orta vadeli program gelmektedir. Açılış konuşmalarında bir çok oda başkanımız madencilik faaliyetleri ile ilgili izin süreçlerinin karmaşıklığından bahsettiler. Bu sorunu bizleri ziyaretlerinde ya da zaman zaman bir araya geldiklerinde dile getiriyorlar. Bu konuda izin süreçlerini basitleştirilmesi kolaylaştırılması adına yasal bir hazırlık bulunmaktadır. Meclisteki milletvekillerimizin desteği ile yasanın kabul görmesi durumumda izin süreçlerin çok daha kolaylaşacağının belirletmekte fayda var” ifadelerini kullandı.
TUGAY: DEĞERİ YETERİNCE ANLAŞILMAMIŞ BİR FUAR
Marble İzmir'in sektörü, sektörün de Marble İzmir'i büyüttüğünü belirterek konuşmasına başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Sektör temsilcileri dışında değeri yeterince anlaşılamamış bir fuar bu. Oysa Türkiye'nin ihracatı için lokomotif sektörlerinden biri. Dışarıdaki insanlar burada ne kadar önemli bir organizasyon gerçekleştiğini tam fark edemiyorlar. Bizim Marble İzmir'i daha iyi tanıtmamız lazım. Dünyanın doğal taş kaynaklarının neredeyse üçte birine sahip bir ülke olarak Türkiye'nin çok daha fazla sahiplenmesi gereken, üretiminde, tasarım kısmında ve ihracatında çok daha fazla desteklemesi gereken bir sektör. Bu nedenlerle bu fuarın anlamı çok büyük” dedi.
İzmir'in ülkenin ticaret tarihinde önemli bir yeri olduğunu söyleyen Başkan Dr. Cemil Tugay, “Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün İktisat Kongresi'ni yaparak ticaret anlamında özel görevler verdiği bir şehir. Daha sonra İzmir Enternasyonal Fuarı geliyor. O dönemden bu döneme Türkiye'nin ihracatta ve ticarette dışarıya açılan penceresi olarak görülen bir şehir. Biz bu rollerin gereğini yerine getirmek için şehir olarak tüm dinamiklerimizle çok daha fazla çalışmalıyız. Tüm fuarların çok daha başarılı geçmesi için Türkiye'de kiminle nasıl bir iletişim kurmamız gerekiyorsa onu da yapmalıyız” dedi.
'BU FUARA HERKES SAHİP ÇIKMAK ZORUNDA'
Oda, derneklere fuarlara destekleri için teşekkür eden Başkan Dr. Cemil Tugay, “Eğer sorunları birbirimizi anlayacak şekilde konuşabilirsek, her türlü siyasi çıkarın üzerine çıkarak birlik beraberlik içinde mücadele etmeyi başarabilirsek her şeyi çok daha iyiye götürebiliriz. Bu ülkenin, milletin daha iyi noktalara gelmesi için iş birliği yapmamız gerekiyor. Dünyada ve Türkiye'deki sıkıntılar ortadayken, en çok ihtiyacımız olan şey kendi ülkemizin menfaatini her şeyin üzerinde tutarak sektörleri temsil eden insanlara bütüncül bir bakışla destek olmaktır. Destek olacağız ki insanlarımız iş bulsun, bu ülkeye para girsin. Yatırım için yürekten çaba gösteren pek çok insan istedikleri desteği bir türlü göremiyor. Bir yerlerde hata yaptığımız çok açık. Kimsenin bunu yapmaya hakkı yok. Türkiye’nin refah içinde yaşayan insanların ülkesi olması lazım” şeklinde konuştu.
Başkan Tugay, Türkiye'deki doğal taşların renkleri ve desenleriyle dünyada eşi benzeri olmadığını belirterek “Ancak hak ettikleri değeri bulmuş değiller. Birincisi pazarlamayı bilmiyoruz, ikincisi işlenmesiyle ilgili sorun var. Bu fuara herkes sahip çıkmak zorunda. İnşallah 50'ncisi 100'üncüsü de yapılsın. Türkiye'de bu kadar değerli başka bir fuar olduğunu düşünmüyorum. Türkiye'nin doğal taş alanındaki 2 milyar dolarlık ihracatının 5 milyar dolara çıkmaması için hiçbir neden yok. Yeter ki katma değerini de artırarak bu işin pazarlamasını da yapabilelim. Bunu başarabileceğimizi de inanıyorum” dedi.
ESKİNAZİ: REKABETÇİ KUR ÖNEMLİ!
EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise, “Türkiye'nin yer altı zenginliklerini "Hayatımız Maden" mottosuyla ekonomiye kazandıran Ege İhracatçı Birlikleri olarak, 30’uncu Marble Fuarı’nda doğal taş sektörünün tüm paydaşlarıyla bir arada bulunmanın gururunu yaşıyoruz. Doğaltaş ihracatında Türkiye’de lider olan Egeli madencilerimiz 30 yılda ihracatını 30 milyon dolardan 1 milyar dolar 200 milyon dolar seviyesine taşıdı. Bugün gelinen noktada, Türkiye’nin doğaltaş ihracatı başta ABD ve Çin olmak üzere 100’ün üzerinde ülkeye ulaşmaktadır. ABD Başkanı Donald Trump tarafından başta Çin ve Vietnam olmak üzere birçok ülkeye yönelik açıklanan yeni ilave gümrük vergileri kapsamında, Türkiye %10 oranında vergiye tabi tutulmuştur. Bu oran, ülkemizin rakip ülkelere kıyasla daha düşük bir ilave vergiyle karşı karşıya kaldığını göstermekte ve ABD ile olan ticaretimiz açısından stratejik bir avantaj sunmaktadır. Yeni tarifelerin dış ticaret dengeleri üzerindeki olası etkilerini yakından takip ediyor, bu gelişmelerin Türkiye’nin ihracat potansiyeline yansımalarını analiz ediyoruz. Yürüttüğümüz değerlendirmeler doğrultusunda, üyelerimize ABD pazarındaki yeni fırsatlara nasıl hazırlanabileceklerine dair kapsamlı bilgi ve yönlendirme sağlamayı hedefliyoruz. Yeni ticaret düzeninde üyelerimizin doğru adımlar atabilmesi için gerekli bilgilendirme ve stratejik yol haritasını önümüzdeki günlerde paylaşacağız. Bizim nihai hedefimiz madencisi, sanayicisi, akademisi, tasarımcısı, mimarı ve iç mimarı ile hep birlikte yeni bir ekonomi yaratarak sektörümüzü yukarı çıkarmak. Mimarlar ve tasarımcılarla sektör arasında bir köprü görevi üstlenen yoğun ilgi gösterilen AMORF Doğaltaş Tasarım ve Proje Yarışmamız bunun en güzel örneği. Aynı zamanda Ege Maden İhracatçıları Birliğimiz dört tane URGE Projesiyle firmalarımıza ortak hareket etme kümelenme kültürünü kazandırmıştır. Ancak ihracatımızın sürdürülebilirliği için finansmana erişim, rekabetçi kur, rekabetçi enerji fiyatlarının önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum. İhracatçılarımız tasarıma, katma değere emek verip özverili bir şekilde ivme kaydederken rekabetçiliğimizi geri kazanmamız gerekiyor. Gelecek dönemde de Çin başta olmak üzere, dünyanın dört bir yanından iş ortaklarımızla ilişkilerimizi büyütmeye; kaliteli, sürdürülebilir ve çevre dostu üretim anlayışımızı koruyarak Türkiye’yi doğal taşta küresel bir marka haline getirmeye kararlıyız” diye konuştu.
'DÜNYANIN EN PRESTİJLİ FUARLARINDAN'
İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, “30 yıl önce başlayan Marble İzmir, geldiğimiz noktada sadece ülkemizin değil, dünyanın en prestijli doğal taş fuarlarından biri haline geldi. Marble İzmir Fuarı'nın kentimize ekonomik katkı sağladığını hepimiz biliyoruz. Bugün bir arada olduğumuz Fuar İzmir, Türkiye fuarcılığı için önemli bir merkez” dedi.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Çekiç ise 30 yıldır mermer ve doğal taş sektörünün vitrine çıktığı, ülkemizin zengin kaynaklarının dünyayla buluştuğu en güçlü platformlardan olan Marble İzmir’in ticaretin, tasarımın, emeğin ve vizyonun buluşma noktası olduğunu söyledi.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, “Sektörün dünyada önde gelen fuarlarından biri olarak Marble İzmir, ülkemizi dünyaya da tanıtıyor. Marble İzmir'in ilk yılından bu yana Türkiye'nin doğal taş ihracatı 30 kat artmış, fuarımız itici gücü olmuştur” şeklinde konuştu.
'TÜRK DOĞAL TAŞININ PODYUMU'
Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Maden Platformu Sözcüsü Mehmet Yılmaz, “Burası Türk doğal taşının podyumu. Bu güzel podyumda hep beraber ürünlerimizi sergiliyoruz. Bu bizim için çok önemli” şeklinde konuştu. Tüm Mermer, Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi Şimşek ise “30. Marble İzmir Fuarı'mız hayırlı olsun diliyorum, bol kazançlı bereketli olsun” dedi.
MERMER KAPLI OTOMOBİL
Açılışın ardından Başkan Dr. Cemil Tugay beraberindeki heyetle fuar katılımcılarını ziyaret etti. Birbirinden renkli doğal taşların sergilendiği stantlarda firma yetkilileri ile görüştü. Fuara 30 yıldır katılan Alacakaya Mermer standındaki sadece Türkiye’de çıkan Elâzığ̆ Vişnesi mermeri ile kaplı otomobili de ziyaret eden Tugay, firma yetkilileri ile fotoğraf çekildi. Dünya markası olan fuarı sektör temsilcileri ve firmalarla birlikte çok daha başarılı hale getirmek için daha uzun yıllar çalışacaklarını söyledi. Bölgesel kalkınmaya önem vereceklerini ve Ege Bölgesi’ndeki tüm illerle çalışmalar yapacaklarını ifade eden Başkan Tugay, sektöre başarılı bir fuar diledi