HABERLER>SAĞLIK
25 Temmuz 2024 Perşembe - 14:19

Prof. Dr. Şener: Basit bir gıda zehirlenmesi hastaneye yatırabilir

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, basit bir gıda zehirlenmesinin hastaneye yatmaya sebebiyet verebileceğini belirterek, derin dondurucudan çıkarılan yemeğin tekrar derin dondurucuya girmemesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Şener: Basit bir gıda zehirlenmesi hastaneye yatırabilir

İKÇÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, yaz mevsiminde yemek muhafaza ederken dikkat edilmesi gereken konularla ilgili açıklamada bulundu. Yaz mevsiminde sıcak havayla gıda zehirlenmelerinde artış olduğunu belirten Prof. Dr. Şener, yazın yemek muhafazasının önemli olduğunu kaydetti. Soğuk zincirde gitmesi gereken ürünlerin çok uzun süre araçlarda, market arabalarında ya da poşetlerde beklemesinin doğru olmadığını ifade eden Prof. Dr. Şener, özellikle yaz aylarında bu duruma dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Sıcakların artmasıyla gıda ve besin zehirlenmeleriyle karşı karşıya gelmeye başladıklarını aktaran Şener, “Besin zehirlenmelerinde hafif baş ağrısı, bulantı, kusma ve takip eden ishal, üşüme ve titreme belirtileri oluyor. Bu tip hastalarda özellikle 65 yaş üstü için ciddi bir problem. Bulantı, kusma, ishalle, bir su kaybıyla ağır tablolar ya da mevcut hastanın ağırlaşmasıyla karşı karşıya kalabiliyoruz ve maalesef bu hastaların ciddi bir kesimi yatarak tedavi olmak zorunda kalıyor. Basit bir gıda zehirlenmesi, besin zehirlenmesi dahil olmak üzere hastaneye yatmanıza sebep olabiliyor" dedi.

'SOĞUK ZİNCİRİ BOZMAMAK GEREKİYOR’
Soğuk zincirin bozulmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Şener, “Gelen hastalara bakıyoruz. Bunların aslında tamamı neredeyse dışarıda yemek yiyerek bir şüpheli gıda alımıyla hastalanmış ya da gıda zehirlenmesiyle karşı karşıya kalmış olan tablolar değil. Bunların ciddi bir kesimi aslında evde yemek yapan ama yemeğin ve gıdanın muhafazasıyla ilgili bazı noktalarda eksik kalan hastalar. Örneğin, marketten aldığınız soğuk zincirde olan bir ürünü arabanıza koydunuz ama gideceğiniz mesafe çok uzak. Arabadaki sıcaklık yaklaşık 40-50 santigrat derecenin üste çıkacağı için bu gıdaların soğuk zinciri bozulmuş oluyor. Soğuk zinciri bozulmuş olan her gıdada bakteri vücuda girerek besin zehirlenmesine sebep olabiliyor. Dolayısıyla soğuk siniri olabildiğince bozmamak gerekiyor" diye konuştu.

'BUZDOLABINDAKİLERİ PORSİYON OLARAK ISITIN'
Yemeklerin ısınma ve soğutulma periyoduna dikkat etmek gerektiğini de belirten Prof. Dr. Alper Şener, "Gıdanın dışarıda beklemesi ve tekrar dolaba konulması her halükarda bakteri ve kontaminasyon açısından risk oluşturuyor. Isıtma sıcaklığı 60 derece dolasıyla pişirme sıcaklığının altında kalıyor. Isıtma sıcaklığında bakteriler ölmez ancak pişme sıcaklığında bakteriler ölür. Bu artı değeri de mutlaka unutmamak lazım" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Şener, derin dondurucuya girmiş bir ürünün dondurucudan çıktıktan sonra tekrar derin dondurucuya konulması gerektiğini söyleyerek, "Hastalarda gördüğümüz en önemli faktörlerden biri de bu. Derin dondurucuların çıkarmış ürünü parçalayarak birden çok defada pişirmek ya da tekrar derin dondurucuya koyma sırasında bakteri girişi oluyor. Bu kontaminasyonla bakterilerin oraya girmesiyle bakteri üreten toksin insan vücuduna giriyor ve bulantı, kusma ile ishal tablosuna sebep oluyor. Yaz aylarında ısının artışıyla da bu tablo çok ağır seyredebiliyor. Hastaneye hatta yoğun bakıma yatmayı gerektirecek tablolarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Bazen büyük otel zincirlerinde başka bir öğün için ürünlerin kalan ürünle birleştirilmesi gibi durumlarda da toplu besin ve gıda zehirlenmeleriyle karşılaşabiliyoruz" dedi. (DHA)

 
Bayrak dikmişti... Karşıyaka'da kriz çözüldü!
 
Memur ve özel güvenlik karşı karşıya… Büyükşehir’de ‘ses sistemi’ arbedesi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kanser sanılıyordu biber çıktı!
Çin'de kanser olduğu düşünülen kişinin akciğerinde biber parçası tespit edild.
Oda başkanı, çarpıcı detay aktardı: İlaç dilenen bürokratlar!
İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, yılın ilk yarısında eczacıların ...
Depresyonu çözebilecek beyin sinyali tespit edildi
Bilim insanları, ödüllerin insan davranışı üzerindeki etkisini şekillendiren ...
 
Aşırı sıcaklar, kalp krizi riskini artırıyor
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava, bunaltmanın yanı sıra, insan ...
Uzmanından sineklerden bulaşan virüs uyarısı
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) ...
Uzmanından deniz uyarısı: Bunlara dikkat!
Yaz aylarında deniz ve havuz kullanımının artmasıyla çocuklarda yaz ishalinin ...
 
Down sendromlu Nazlı, ender görülen hastalığı ameliyatla yendi
İzmir'de 2 yıl boyunca öksürük ve kusma şikayeti görülen ve beslenmeyle ...
Eski Foça’da sağlık ocağı zulmü
İzmir’in Foça içesinde bulunan Eski Foça 1’Nolu Aile Sağlık Merkezi’nde ...
Araştırma ortaya çıkardı: Vegan beslenme daha sağlıklı
Vejetaryen ve vegan beslenmenin kanser ve kalp- damar hastalıkları gibi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Boncuk gözlü sarışına ağlatan veda!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tüzükle demokrasi gelir mi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Sodom ve Gomore günleri
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Türkiye'de hayvansal ürünlerde fiyatlar neden yüksek?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Öğrencilerin kötü kaderi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İngiltere'de ırkçı saldırılar ve Solingen
Kemal ARI
Kemal ARI
Halide Onbaşı’nın günlüğü…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük bir ressamın, yazarın ve tiyatrocunun ardından
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir Portre: İlyas Seçkin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva