HABERLER>SAĞLIK
3 Mart 2022 Perşembe - 13:39

Prof. Dr. Bayraktar: Şişmanlıkta Avrupa'da ilk sıradayız

İzmir'de Türkiye Obezite Araştırma Derneği'nce (TOAD) düzenlenen 11'inci Ulusal Obezite Kongresi başladı. Ulusal Obezite Kongresi Genel Sekreteri Prof. Dr. Fırat Bayraktar, obezitenin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, "Şişmanlık alanında ülke olarak çok iyiyiz. Avrupa'nın ilk sırasındayız. Bu durum sağlıkta sonuncu olmak gibidir" diye konuştu.

Prof. Dr. Bayraktar: Şişmanlıkta Avrupa da ilk sıradayız

?Her yıl 4 Mart'ta farkındalık yaratmak için kutlanan 'Dünya Obezite Günü'ne dikkat çekmek amacıyla İzmir'de TOAD tarafından 11'inci Ulusal Obezite Kongresi düzenlendi. Kongrenin açılış toplantısına Ulusal Obezite Kongresi Başkanı Prof. Dr. Hasan İlkova, Ulusal Obezite Kongresi Genel Sekreterleri Prof. Dr. Fırat Bayraktar, Prof. Dr. Taner Damcı, Doç. Dr. Ela Keskin, TOAD Başkanı Prof. Dr. Volkan Yumuk ve Avrupa Obezite Derneği (EASO) Başkanı Prof. Jason Halford konuşmacı olarak katıldı.

'OBEZLERİ ANLAMAK İÇİN KURŞUN YELEKLERLE EĞİTİM ALDIK'
Obezite sıklığıyla ilgili yıllar içinde görülen artış verilerinin tahminlerden yüksek çıktığını ifade eden Prof. Dr. İlkova, "Obezite bir zamanlar yüksek gelir grubunun sorunları arasında gösterilirken, bugün artık orta ve düşük gelir grupları arasında artmaktadır. Obezite genel olarak bir sağlık sorunu olarak tanımlanıyor olsa da günümüzde artık bunun iyileştirilmesi mümkün olmayan, ancak önlenebilir, yönetilebilir bir hastalık olduğu kabul ediliyor. Hekim olarak bizlerin obez bir kişinin neler hissettiğini anlamak için kurşun yeleklerle eğitim aldığımız dönemler oldu. Obezite hekimlerinin de bilinçlenmesi gereken bir konu" dedi.

TÜRKİYE'DE EN FAZLA OBEZ ADANA'DA, EN AZ ERZURUM'DA
Obezitenin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Fırat Bayraktar ise "Yaklaşık 45-50 yıl öncesinde obezite, dünya için çok önemli bir sorun değildi. Yıllar geçtikçe ve dünyadaki yaşam tarzı değiştikçe, yiyecek üretiminde ağır kalori yükü olan fakat besleyici etkinliği düşük olan gıda üretimine geçildi. Böyle bakıldığında 1980'ler sonrası bu süreç hızlandı. Erişkinlerde yüzde 15 civarında olan kilo fazlalığı hızla artmaya başladı. Bu dönem çocuklarda oran yüzde 5 civarındaydı. Günümüzde ise 2016 verilerine bakıldığında erişkinlerde kilo fazlalığı yüzde 40'a ulaşmıştır. Her 10 kişiden 4'ünde fazla kilo söz konusudur. Obezite bireylerin yüzdesi dünyada yüzde 13'tür. Şişmanlık alanında ülke olarak çok iyiyiz. Avrupa'nın ilk sırasındayız. Bu durum sağlıkta sonuncu olmak gibidir. Gelecek yıllarda çok daha kötü sonuçlar, oluşmasını beklemeden bu büyük soruna bir çözüm getirmek gerekiyor. Türkiye'de en fazla obez sıklığı olan şehir Adana, en az olan şehir ise Erzurum'dur" diye konuştu.

TOAD Başkanı Prof. Dr. Volkan Yumuk da toplantıda yaptığı konuşmada, "Dünyada ve ülkemizde sıklığı giderek artan, önlenebilir ve tedavi edilebilir ömür boyu süren bir hastalık olan obezitenin tanı ve tedavi yöntemi için multidisipliner, profesyonel bir ekibe ihtiyaç vardır. Bu ekiplerin hizmet verdiği obezite merkezleri ülkemizde hem Sağlık Bakanlığı hem de TOAD iş birliği ile kurulmuştur" diye konuştu. (DHA)

 
'Covid-19 aşısı üreten 9 ülkeden 1'i Türkiye'
 
Muhittin AKBEL yazdı... Aklı olan maskeden vazgeçmez!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Prof. Dr. Şener 'Salgın henüz bitmedi' dedi... Bireysel sorumluluk dönemi!
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, ...
TURKOVAC için gönüllü gençler aranıyor
Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı ve Sağlık ...
Salgında günün bilançosu açıklandı
Türkiye'nin 2 Mart 2022 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Türkiye'de ...
 
Bakan Koca yeni kararları duyurdu: Maske zorunluluğu kalktı mı?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından ...
DEÜ Tıp'ta 44'üncü yıl gururu
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi 44. Kuruluş yıl dönümünü kutladı. ...
Bilim Kurulu toplanıyor: Gündem maske zorunluluğu
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Koca toplantının ardından yapacağı açıklamayla ...
 
Salgında günün bilançosu açıklandı
Sağlık Bakanlığı, günlük koronavirüs tablosunu açıkladı.
Koronavirüs Bilim Kurulu yarın toplanacak
Koronavirüs Bilim Kurulu yarın, salgınla mücadelede gelinen nokta ve kısıtlamaların ...
Korona geçiren çocukların sağlık durumu nasıl seyrediyor?
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Araştırma Uygulama Hastanesi'nde oluşturulan ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden 'erken seçim' için meydan okudu?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva