HABERLER>GÜNCEL
28 Mayıs 2024 Salı - 11:23

Platform’dan uyarı var: Otoparkın altı tarihi kalıntı!

Çankaya Katlı Otoparkı, Büyükşehir meclis gündemine yıkılma kararı ile gündeme gelmesi ile ilgili açıklama yapan Kemeraltı Hayat Platformu Sözcüsü Cem Ceylan, “Başkan Cemil Tugay bu işi fizibilite ederken dikkatli olmalı. Otoparkın yıkılması gerekiyor, çünkü gerçekten sağlıklı bir yapı değil. Tarihi Agora Bölgesi’nin üstünde yükseliyor. Altında eski dönem kalıntılar mevcut. Bir kültür mirasının ortaya çıkmasına da engel oluyor. Bir sürü sebep var yıkılması için. Bunun yanında mutlaka alternatif otopark çözümleri getirilmeli" dedi.

Platform’dan uyarı var: Otoparkın altı tarihi kalıntı!

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – İzmir’in Konak ilçesinde Kemeraltı mevkiinde bulunan Katlı Otopark ve Agora Örenyeri, İzmir’in kalbinin attığı yerde yan yana duruyor. Katlı Otopark yaklaşık 37 yıldır çeşit çeşit araca yuva olurken Agora, tarihi bir miras olarak MÖ 4. Yüzyılda kurulmuştu.

İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen depremde hasar aldığı gerekçesiyle yıllardır gündemde olan Otopark, yıkım kararı ile yine kentin gündemine oturdu. Günde 3 bin 500 aracı ağırlama kapasitesine sahip Çankaya Katlı Otopark, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı kararla yıkım onayı aldı. Otopark’ın yıkılacak olmasından dolayı çıkan tahliye kararına ise Kemeraltı esnafından tepkiler var.

Tarihi Kemeraltı Çarşısı bilincini ve farkındalığını yaratmak için çabalayan Kemeraltı Hayat Platformu Sözcüsü Cem Ceylan, Katlı Otopark’ın yıkımı ile ilgili görüşlerini Egedesonsöz’e aktardı.

EN BÜYÜK SORUN: OTOPARK
Ceylan, Kemeraltı esnafının otopark yıkımından olumsuz etkileneceği gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekerek alternatifler üzerine yoğunlaşmanın altını çizdi.  Ceylan, Kemeraltı Çarşısı’nın kolay ulaşılabilir bir alanda olmadığını belirterek “İlk bakışta Çankaya Katlı Otopark’ın olduğu yerde, mevcut halinin devam etmesi, etmediği halde de bu durumun çarşı esnafını olumsuz etkileyeceği söyleniyor. Bu sorun somut bir gerçek. Zaten Kemeraltı Çarşısı, hızlı ve kolay ulaşılabilir bir alan değil. Bu alanın en büyük sıkıntısı, alana ulaşmak. Kemeraltı ziyaretçilerine en büyük sorunun ne olduğunu sorduğumuzda yanılmıyorsam yaklaşık yüzde 40’lık bir kesim otopark ve çığırtkan demişti.  İnsanları tacize varan boyutta bir çığırtkan sorunu ve otopark sorunu en büyük sorun olarak karşımıza çıkıyor. O dönemler henüz altyapı çalışmaları yapılmamıştı. Kemeraltı’nın daha büyük ve farklı sorunları olmasına rağmen yine de en büyük sorun buydu” dedi.

ARA SOKAKLARDA İŞ MAKİNELERİ…
Tarihi ve eski binaların yıkılarak otopark alanları açıldığını söyleyen Ceylan, “Katlı Otopark’ın alternatif bir çözüm üretilmeden kaldırılması, ilk etapta esnafın çok fazla aleyhine olacak bir durum. Orada en büyük sorun sadece bu değil.  Kemeraltı’nın ara sokaklarında iş makineleri, tescilli ve tescilsiz yapıları yıkarak otopark alanı açıyor. Otopark sorunu devam ettikçe hem otopark mafyasına hem oradaki değnekçilere hem illegal, ruhsatsız iş yapan insanlara bir iş alanı üretiliyor” şeklinde konuştu.

OTOPARK, KÜLTÜR MİRASININ ORTAYA ÇIKMASINA ENGEL OLUYOR
Ceylan, “Mevcut katlı otoparkın günlük kapasitesi 3 bin 500 araç. Büyükşehir, bu kapasiteyi geri çekmiş olacak. Dolayısıyla Başkan Cemil Tugay bu işi fizibilite ederken dikkatli olmalı. Yıkılması gerekiyor çünkü gerçekten sağlıklı bir yapı değil. Tarihi Agora Bölgesi’nin üstünde yükseliyor. Altında eski dönem kalıntılar mevcut. Bir kültür mirasının ortaya çıkmasına da engel oluyor. Bir sürü sebep var yıkılması için. Bunun yanında mutlaka alternatif otopark çözümleri getirilmeli” ifadelerini kullandı.

HANGİ TARİHİ YAPIYI KAYBEDİYORUZ?
Otopark alanı açılması için iş makinelerinin metruk binaları yıkılmasından dolayı bilinmeyen tarihi yapıların da kaybedilebileceğine değinen Ceylan, “Otopark sorunu sadece arabaların sorunu değil, Kemeraltı’nda aynı zamanda tarihi yapıların, tescilli yapıların yıkılma sorunu. Yağmalanma, katledilme sorunu. Basmane’den, Kemeraltı’ndan, Kadifekale’den Üçkuyular’a kadar olan bölgede ara ara iş makineleri ortaya çıkıyor. Metruk binalar yıkılarak otopark alanına çevriliyor. Hangi tarihi yapıları kaybettiğimizi de bilmiyoruz. Bu yapılar envanterde mi? Bunu da bilmiyoruz ve bir yaptırımı da yok. Otopark sorunu tarihi yapıların da kaybedilmesi demektir” diye konuştu.

DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE TARİHİ ÇARŞILARA ARAÇLA GİRİLMEZ

Ceylan sözlerine şöyle devam etti:

“Otopark sorununa birkaç yönden bakılmalı. Esnaf tarafından baktığımızda müşterinin, ziyaretçinin bölgeye rahatlıkla ulaşabilmesi gerekiyor. Araçlarını bırakacak alanlara ihtiyaç var. Bölge içerisinde olmasına da gerek yok. Dünyanın hiçbir yerinde tarihi çarşılara araçla girilmez. Olması gereken şey, Kemeraltı ve Basmane bölgesinin tamamen yayalaştırılmasıdır. Belediyenin elinde bu konuda UKOME kararları var ama uygulanmıyor. Bölgeye shuttle (servis), otobüs servisleriyle ya da turistik otobüslerle insanlar taşınmalı. Bunun yerine doğru yerlerde katlı otoparklar, transfer parkları, esnafın malını indirmesi-bindirmesi için lojistik alanlar ortaya çıkartılabilir.

KEMERALTI YAYALAŞMALI!
Biz bununla alakalı proje hazırlayıp önceki dönem Büyükşehir’e sunmuştuk.  Kemeraltı’nın etrafında yaklaşık 20 tane lojistik üssü olacak. Bu lojistik üslerine hep toptancıların kamyonları girebilecek hem de turist otobüsleri girebilecek. İnsanları transfer edebileceğimiz bir ortam oluşturulacak. Küçük, elektrikli, çevreci ve modern araçlarla belirli saatler içerisinde çarşıya taşınacaklar. Örneğin sabah saat 11’e kadar elektrikli, küçük araçlar mal taşıyabilir. Kamyonlarınızı çarşının içine kadar sokamazsınız. Çarşının içine elektrik tellerini kopartarak, ağaçlara ya da binalara çarparak TIR’lar, kamyonlar giriyor. Kemeraltı tamamen yayalaşmalı. Esnaf modern zamanlarda böyle daha rahat edecek ama alışkanlıklarından dolayı başka bir şey bilmiyorlar ve alternatif olarak sunulmuyor. Kemeraltı’na has otobüsler olacak, müşteriler bu şekilde getirilecek deseler, esnaf da bu duruma ikna olabilir. Yeni bir alternatif, çözüm projesi olmadan direkt yıkmak esnafı negatif etkileyecektir.”

ORTAK AKILLA BİR YOL BULUNMALI
Ceylan, son olarak AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’nın Katlı Otopark için “yıktırmayacağız” sözleriyle ilgili şunları söyledi:

“Bunun siyasi bir söylem olduğunu düşünüyorum. Bir şey söylemek istemem ama doğru birdir. Ortak akılla bir yol bulunmalı. Otoparkın yeri doğru bir yerde mi?  Tam Agora’nın merkezinde yer alan bir otopark var. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir otopark olmaz. Ama yapılmış mı, yapılmış. Bu bizim yaklaşık her gün 3 bin 500 aracını muhafaza ediyor mu, ediyor. Bu araçlar etrafta ne şekilde stoklanacak? Araç başına ortalama 2 kişi desek, 7 bin kişi eder. Kemeraltı Çarşısı, her gün ortalama 200-250 bin ziyaretçi alıyor.”

 
Bornovalı kursiyerlerden müzik ve dans şov
 
Esnafın başkanları, faiz artırımına isyan etti: Batıyoruz!
YORUMLAR
Toplam 19 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ahmet 30 Mayıs 2024 Perşembe 06:03

Otopark yıkılırsa Kemeraltı bitebilir. Zaten avmlerle yarışamiyor. Yazın esnafı ayakta tutan gurbetçiler onlarında kaçırmamalı. Burda maksat başka herkes biliyor. Yavaş yavaş etrafı tiraslayip havralari ortaya çıkarmak.

Yorumu oyla      0      0  
Burak 30 Mayıs 2024 Perşembe 02:14

Agora 50 li yıllarda talan edilmiş huc bir özelliği yok truzim e katkısı olmayan moloz yığını turistik Bi yer huc değil çevresi hindistan gerçi izmirde heryer öyle otopark yıkılırsa bazı gruplar yaptırmaz bikac taş çıktı diye amaç İzmiri kemeralti ni bitirmek onlarda biliyor aslında platform nedir ne işe yarıyor ne bilgisi var bırakın bakanlık çözsün konuyu Her önüne gelen izmir hakkında asıp kesiyor bu işi çözecek bakanliktir

Yorumu oyla      0      0  
ümit aydın 29 Mayıs 2024 Çarşamba 23:24

Merak ettiğim tek şey bu platform esnaflardan mi oluşuyor? platforma başkanlık yapan kişinin söylemleri sanki esnaf değilde Antik müzenin başkanı, tarihi eserleri koruma müdürü gibi.

Yorumu oyla      1      0  
Bestami 29 Mayıs 2024 Çarşamba 21:40

Agora nin karşı tarafı ayakkabıcılar tasindigindan beri mezbelelik durumda 920 sokak ve etrafındaki sokaklarda bir sürü boş ve terk edilmiş iş hanı var havra sokagindan İkiçeşmelik Camisi ne kadar olan Aralık için değerli başkanlarımız ne düşünüyor hiç duymadik Yıkılacak otopark bahsi geçen alanlara alınabilir oradaki metruk binalar yıkılıp yeni yollar ve alışveriş alanları restoranlar yapılarak agora ile bütünleşen bir doku gelistirilebilir

Yorumu oyla      0      0  
İMDAT BİRLİK 29 Mayıs 2024 Çarşamba 12:10

Kemeraltı dernek başkanı haklı olduğu hususlar çok var fakat otopark yıkılıp yer altına alınmalı. Hem agora agoranin önü açılır, mezarlıkbasi görüntüsü çok güzel bir meydanlik olur..

Yorumu oyla      0      0  
Arslan 29 Mayıs 2024 Çarşamba 00:17

İzmir in hemen tamamının altı yunan KALINTILARI ile kaplı. Bu gidişle kanla canla aldıklarımızı tarihi eser diye gerimi Verelim.

Yorumu oyla      1      0  
Lombak 28 Mayıs 2024 Salı 23:11

Yıkım sonrası temel çalışmasında kepçe operatörüne büyük sorumluluk düşüyor. Zaten eskiden fore kazık falan yoktu inşaatlarda. 3-4 metreden sonrası önemli. Bence Agora'ya zarar vermeden vazgeçin bu otopark işinden de başka yere otopark dikin. Kârlı çıkarsınız.

Yorumu oyla      0      0  
PolTar 28 Mayıs 2024 Salı 21:55

Tarihi eser gözlüğüyle bakılırsa İzmir''in heryerinin yıkılması ve arkeolojik kazılara baslanmasi lazım. Peki Türkiye''nin en büyük ilçesi olan konak ta yaşayan , çalışan , iş yapan insanlara ne olacak ? İzmir zaten yol ve otopark fakiri her gelen belediye başkanı trafik sorununu halı altına süpürüp kültür ,turizm vs deyip göz boyuyor. İzmir büyük bir köy oldu çıktı maalesef iki cesmelik boydan boya yikilmali sporcular oradan yer gösterilip taşınmalı Kemeraltı ile bitişik durumda olan tüm devlet ve kamu kurumlarının merkezleri temsili yerler hariç taşınıp ayrılmalı Kestelli boşaltılmali buralara otopark yapılabilir istenirse çözüm var o olmaz bunu yapamayız derlerse bu şehir büyük bir köy olmaya devam eder

Yorumu oyla      1      1  
Fuat er 28 Mayıs 2024 Salı 21:16

Orası daha önce meyhane ve müzisyenlerin buluştuğu harika bir yerdi yıkılırken bizzat oranın altından mermerler mezar başlıkları çıkardılar yarisida altta öylece kaldı adı oranın mezarlık başı zaten roma mezarları vardi

Yorumu oyla      0      0  
Kskli 28 Mayıs 2024 Salı 17:39

O koca otopark yapilirken eser meser kalmamistir. Gerek varmi kemeralti kapalicarsi olamadi malesef. Turistik desen izmire kac turist geliyor.

Yorumu oyla      1      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekmek parası uğruna can verdi: Feci son!
Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde elektrik akımına kapılan işçi hayatını kaybetti.
İzmir'de Pitbull dehşeti!
İzmir'in Aliağa ilçesinde Pitbull cinsi köpeğinin sahipsiz kediyi öldürmesine ...
DEÜ tarihin izini sürüyor
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektör Vekili ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ...
 
MGK bugün toplanıyor: Gündemde terörle mücadele var
Milli Güvenlik Kurulu (MGK) 2024 yılının 3'üncü toplantısını bugün yapacak. ...
Otomobil ile TIR çarpıştı: 2 ölü, 3 yaralı
Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde, otomobil karşı yönden gelen TIR ile çarpıştı. ...
Dans kurslarında denetimsizlik... 'Şikayetçi olun'
Sanatın bir dalı olan dansın kurslar adı altında kurulan işletmeleri İzmir’in ...
 
İstiklal Marşı okunurken ayağa kalkmayan akademisyene soruşturma
Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde mezuniyet etkinlikleri kapsamında düzenlenen ...
İki ayrı organize suç örgütü çökertildi: 27 tutuklama
Çorum ve Sinop merkezli 6 ilde Jandarma tarafından düzenlenen “Mahzen-50” ...
Nişan alışverişi dönüşü kaza: 3 ölü, 2 yaralı
Burdur'da otomobilin takla atarak karşı şeritteki kamyonetle çarpıştığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Boncuk gözlü sarışına ağlatan veda!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tüzükle demokrasi gelir mi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Sodom ve Gomore günleri
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Türkiye'de hayvansal ürünlerde fiyatlar neden yüksek?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Öğrencilerin kötü kaderi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İngiltere'de ırkçı saldırılar ve Solingen
Kemal ARI
Kemal ARI
Halide Onbaşı’nın günlüğü…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük bir ressamın, yazarın ve tiyatrocunun ardından
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir Portre: İlyas Seçkin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva